• 5890
    26 ağustos 2012 beşiktaş galatasary maçı öncesi kendimce takımın bir değerlendirmesini yapmak istedim.

    yapılan transferler, oynanan hazırlık maçları ve de iki resmi maçımız sonrası* her ne olursa olsun, takımımızda yeri garanti olan belli başlı oyuncular olduğunu gördüm: 1) muslera 2) eboue 3) semih 4) hakan balta* 5) selçuk 6) elmander

    bu isimlere ek olarak ilerleyen haftalarda form tutmuş bir melo'yu da ekleyeceğimi varsayarsam bu rakam 7'ye çıkacak.

    peki geriye kalan 4 oyuncu, yani bir stoperimiz, iki kanadımız ve de bir forvetimiz ?

    forvet bölgesinden başlayacak olursam, sezona fırtına gibi başlayan bir umut bulut var ki şimdiden "kolay kolay formayı kaptırmaz" "elmader'den daha yararlı" "gerekirse elmander oturur" gibi yorumlar duymaya başladık. ben bu yorumlara katılmıyorum, forvet kurulurken kağıda yazılacak ilk isim yine ve her zaman bu takımda elmander olacaktır. umut'un hava toplarındaki etkinliği ve hücum presi her ne kadar elmanderinkiyle kafa kafaya olsa da, top elmander'in ayağına daha fazla yakışmakta, ilk dokunuş* ve oyun zekası ile elmander umut'tan bir kaç adım daha önde gözükmektedir. galatasaray'da gol yükünü çekecek oyuncu kavramı pek olmasa da, elmander'den ziyade elmander'in partneri olacak oyuncu daha gölcü olan olacaktır. bu oyuncu ise performanslarına bağlı olarak umut bulut ya da burak yılmaz olacaktır. her ikisinin de formda olduğu dönemlerde ise galatasaray 4 3 3'ü rahatlıkla oynayabilecek durumdadır, çünkü forvet için saydığımız 3 isimde hiç bir orta sahanın yapmadığı kadar pres yapmakta ve koşmaktadırlar. sercan ve necati'ye gelince onlar da sakatlıkta - cezada önemli alternatifler, kupa maçlarında ise rotasyonun önemli isimleri olacaklardır.

    kanatlarımıza gelince, çok kuvvetli 5 adayımız var; emre çolak - hamit altıntop - amrabat - engin baytar ve aydın yılmaz. engin'i şimdilik 11 maçlık cezası nedeniyle bu oyuncuların dışında tutuyorum. emre'nin sezona muhteşem başlangıcı, fizik ve mental olarak kendini 3 aylık süreçte çok geliştirmiş olması, kısacası hazır olması onu kanatların ilk adayı yapıyor. performansını eğer başladığı seviyenin altına düşürmez ise kimsenin ondan formayı kapamayacağını düşünüyorum. diğer kanat için hamit'i ve amrabat'ı her ne kadar çok daha kuvvetli adaylar olarak görsem de her ikisi de henüz hazır değiller, hamit'in 1 senedir futbol oynamıyor oluşu, amrabat'ın da henüz uyum sağlyamamış olması, günümüz için aydın yılmaz'ı daha kuvvetli bir aday yapıyor. hamit gördüğümüz, bildiğimiz, alıştığımız açıkların dışında bir kanat oyuncusu. dikine topla gidebilen, çok süratli olmayan ancak çok sağlam, şutu ve ortası çok iyi olan bir oyuncu. savunmayı beceriyor, çalım atıyor, yine kısacası futbolcu gibi futbolcu hamit. amrabat ise daha "çilingir" diye tanımlayabileceğimiz, süratli tekniği çok yüksek olan, yaptığı varyetelerin yanı sıra sadece driblingiyle de oyuncu eksiltebilen özel bir oyuncu amrabat. aydın ise bildiğimiz aydın işte, koşuyor, zorluyor, şut atıyor ama hep bir şeyler eksik. saydığım her şeyden sonra kendime çıkarttığım sonuç şöyle; kanatlarımız hamit - amrabat - emre üçlüsünün ikisi arasında paylaşılır.(u: engin'i bekleyeceğiz, ancak çok çalışması gerekecek - ayrıca melo ve selçuk'a alternatif olarak da düşünülebilir.)

    geriye kalan son bölge olan o tek stopere gelince; burda işimiz oldukça kolay, dany henüz çok heyecanlı. muhtemelen sezon içerisinde hatalar yapacaktır, yapmalıdır da, ondan hemen vazgeçmemeli ve ona şans ve zaman vermeliyiz. ben o'nun oldukça kaliteli bir kumaşa sahip olduğunu, ve bir o kadar da şanslı olduğunu düşünüyorum. çünkü o'na defans yapmayı, doğru kademeye girmeyi, topla nerde ne kadar oynaması gerektiğini öğretebilecek muhteşem bir oyuncu var yanında; ujfalusi. semih'in burdaki partneri öncelikle tomas ujfalusi olmalıdır. bu savunma üçlüsünün her ikili kombinasyonu ilerleyen haftalarda rahatlıkla oynatılabilir, ama uzun vade düşünüldüğünde dany'nin takıma kazandırılması önemlidir. çünkü semih - dany ikilisinin bana kalırsa uzun seneler galatasaray'a hizmet vermesi mümkündür, eğer tabi dany iyi işlenirse.

    biraz uzuncana bir değerlendirme oldu, ancak galatasaray futbol takımı ile ilgili nacizane fikrimi güzelce ifade edebildim zannedersem.
App Store'dan indirin Google Play'den alın