• 143
    bildigim kadariyla bein'in teklifinin reddedilmesinin nedeni zorunlu olmasina ragmen banka teminat mektubu vermemesi olan ihale.

    bein sports bir zaman sonra ''bu fiyatlar cok yuksek, ben daha az odeme yapiyorum'' veya ''battim, odeme yapamiyorum'' derse klupler parasini hicbir sekilde alamaz ki bu dedigim olmadik sey degil!

    daha once cumhurbaskani araya girip fiyat yukseldi yukselmesine de sonradan bein fiyati dusurdukce dusurdu. simdi ise klupler ayni yanlisa dusmek istemiyor. klupler once bein'e ''ihaleyi saran'a veririz'' diyerek blof yapti ancak bein blofu gordu ve teklifi geri cekti! saran'in teklifi ise bein'in teklifinin cok altinda. boylelikle klupler dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan oldu. simdi ise bu durumdan cikmanin formulu araniyor.
  • 76
    karıştırılan bir şey var. bu paralar ligin kalitesine verilmiyor. yani, yayın gelirleri konusunda avrupa'da 6. ya da 7. olman senin avrupa'nın en kaliteli 6. ya da 7. ligi olduğun anlamına gelmiyor.

    80 milyonluk bir pazar ve büyük bir kulüpsever kitle var. bu kitlenin derdi futbol değil. büyük kulüpler arasındaki rekabetin yarattığı magazinel gerilimi, hakemler, federasyon vb.nin sahaya etkileri üzerinden futbolun siyasetini yapmayi seviyor bu insanlar. rakip takım maçlarını sadece lehte hakem hatalarını tespit etmek için izliyor bu insanlar. sahada oynanan oyunu izleyesin diye yapılan koltuğa oturup maçı izlemek yerine üzerine çıkıp kendi şovunu yapmayı seviyor. aksini yapanı onlar taraftar değil seyirci diyerek, zıplamayan fenerli diyerek aşağılamayı seviyor. ve bütün bu abuk rekabetçi kulüpsever atmosfer bir şekilde kendi ekonomisini kendi ratingini yaratıyor. yayıncının para ödediği şey bundan ibaret.
  • 56
    159 tl olması ne kadar ülke gerçekleri ile örtüşmüyorsa 20-30 tl olması da o kadar örtüşmüyor.
    benim kişisel görüşüm kör dövüşü tadında futbol oynanan bu ligin adil değeri abone başına üç büyükler için asgari ücretin %2'si anadolu kulüpleri için %1'i dir. dağıtılan pay'da buna göre değerlendirilmelidir.

    ama kulüplerin istediği parayı verebilmek için bu payın %4'den aşağı olmaması ve nerden baksan 1.5 milyon abone gerekli. çünkü ligin kalitesi düşük ve kavga'dan başka bir numarası olmadığı için reklam verenlerin ilgisini çekmiyor artık.
    önceden saniyesi 3500 dolar olan reklamları 1000 dolar'a verip alıcı bulamadıkları söyleniyor.

    ücretleri 30 tl bandına çektiniz diyelim önce o meşhur tabirle bir köpük oluşacak ama size garanti ediyorum devamlılığı olmayacak kalitesiz ürünü istersen 1 lira yap kimse almaz. bunun en basit örneği trt'de yayınlanan alt lig maçlarıdır kimse kendi şehrinin takımı ya da lig'e çıkmayı belirleyecek bir maç olmadığı takdirde oturup herhangi bir maçı izlemez çünkü dandun futbol oynanıyor. ingiltere alt ligi örneği çok uçuk kaçacak zira oranın yayın değeri bile bizden fazla ama almanya ve fransa alt liglerinin bile bir seyir zevki var.

    özetle ücret dengesi çok konuşuluyor ama kalite kısmını konuşan yok. eğer sen iyi bir ürün verirsen insanlar gerekiyorsa bütçelerini zorlar. bedava bile olsa gidip kaçak yayından izleyecek kitleye yapacak bir şey yok o dünyanın her yerinde var.

    ihalenin kime gideceğini bilmiyorum (aslında tahmin ediyorum) ama kulüplerin süperligtv gibi bir hayali gereçekleştiremeyeceklerini düşünüyorum. hadi bir çılgınlık yapıp kurdunuz bunun için evlere kurulacak cihazların teknolojik gereklilikleri, desteği, kurulumu vs. işlerine girdiklerinde astarı yüzünden pahalıya gelecektir.
    exxen gibi sadece internet üzerinden yapacaklarsa ayrı ama onlarda teorik olarak sadece aldıkları yayını paylaşıyorlar kulüplerin 6 ay içerisinde bu gereklikleri yerine getirmelerini mümkün görmüyorum dahası işin kalbi olan canlı yayın yapma tecrübesi ve gereklilikleri tarafına hiç girmiyorum.

    bein canlı yayını aktarma işini saran'dan alıyordu ve yayın kalitesi ortalamaydı ancak maliyetler gereği saran'dan çıkardıktan sonra görüntü kalitesi resmen çamur seviyesine dönüştü.
    korsan iptv'lerde yayınlanan x ülke alt lig maçlarından bile kötü kalitede sunuyorlar.

    özetle bu işleri ülkede yapabilecek kurum sayısı belli muhtemelen ağlayarak, kızarak ve söylenerek de olsa bu üç kurumdan birine gidecektir.
  • 110
    konuşulan paralara baktığımızda ve 5 yıl sonraki kur değerini hesaba kattığımızda açık bir biçimde türk futbolunun mali açıdan batışının ilanı olacak ihaledir.

    yeni girilen bu süreçte kulüplerin en büyük girdi kalemi olan yayın gelirlerinde bu kadar sert bir düşüş tüm kulüplerin işleyiş düzenlerini çok ciddi biçimde değiştirecek. yıllık 1.5 milyon euro'dan fazla maaşla oyuncu getirmek artık hiç rasyonel bir hedef değil.
  • 68
    bu lige kim neden para versin dedirten ihale. kimse adeletli bir yönetim olduğuna inanmıyor, o kadar ilginç ki oluşturulan ortamda trabzonsporlu adam bile bu sene hakemlerin onlara karşı olduğunu düşünüyor. hangi takım olursa olsun bunu düşünmeyen takım taraftarı yok denek kadar az sayıda. lige bakıyorsun, oynanan futbolun kalitesi ortada. geliştirme kısmına bakıyorsun, kulüplerin neredeyse tamamı sınırsız yabancı isterken bir anda bir karar alınıyor ve yabancı sınırı getiriliyor. yani kulüpler istemiyoruz diyor, kulüpler birliği istemiyoruz diyor ama nasıl oluyorsa karar farklı oluyor. taraftar pandemi vs. demeden stada gitmiş, en doğal hakkıyla küfür etmeden yönetimini protesto ediyor, bir bakıyorsun ses kısılmış. neden, niçin hiçbir açıklama yok. yani insanları bu kadar futboldan uzaklaştırıp da daha sonra ligin ihalesinde yüksek öneriler beklemek bana çok mantıklı gelmiyor. insanlar maalesef artık bu lige para vermek istemiyorlar ya da talep edilen ücretlere değmeyeceğini düşünüyorlar.
  • 129
    4734 sayılı kamu ihale kanunu, 4735 sayılı kamu ihale sözleşmeleri kanunu ve 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanunu ve ikincil mevzuatlarında, naçizane, uzman olan beni hayretlerden hayretlere sürükleyen ihale süreci. tamam, tff bu kanunların kapsamında değil ama içtihat, hukukun evrensel ilkeleri diye bir şey vardır. hiç mi utanmazlar, bilmiyorum.

    gerçi böyle bir ülkede kanunlardan, içtihattan, ilkelerden bahsetmek benim budalalığım ve salaklığımdır. affola.
  • 115
    yayın gelirlerinde yaşanacak büyük bir düşüşle birlikte ağustos 2023'te başlayan bankalar birliği ana para ödemelerini yapamaz hale gelme ihtimalimiz giderek artıyor. galatasaray'ın 2022 yazında faiz, 2023'ten itibaren 2030'a kadar hem faiz hem anapara ödeyebilecek kadar gelir yaratması gerekiyor. 2022-2023 sezonunda yayın gelirleri tl bazında dahi 2021-2022 gelirlerinin yarısına düşerse, böyle bir geliri sağlama ihtimalimiz kalmamış olacak diyebiliriz. bu ihaleyle birlikte sadece türk futbolunun değil, galatasaray'ın da geleceği çok büyük bir tehlikeye girmiş olacak.

    (bkz: türkiye bankalar birliği borç yapılanması/#3348005)
  • 131
    geleneksel tv,
    dijital yayıncılık,
    bahis, internet ve mobil tv,
    özet hakları
    dijital özet hakları vb gibi kategorize etmek yerine, 3 maç hafta sonu, 5 maç hafta içi, 8 maç ikindiye doğru 18'i de öğle gibi absürd şekilde bölünmüş ihale.

    hangi yayıncı neyi nasıl planlayacak? böyle saçma bir iş mi olur? pazarlamadan hiç haberi olmayan bir güruhun kararlarına şaşırmamak lazım.

    inşaatçılar ne de olsa ihaleyi iyi bilirler diye düşünüldü tabi ama bizim liyakat abidesi arkadaşlar kişisel işlerindeki gibi bina/site yaptıklarını zannederek ihaleyi sitenin bahçesini ayrı yükleniciye, otoparkını ayrı yükleniciye böler gibi bölmelerine sebep olmuş. yayın ihalelerinde parçadan bütüne yol kat edilmez. farklı kulvarların tamamı farklı ya da aynı yayıncılara verilir. ya da tüm sezon eşit sayıda maçla ortadan ikiye bölünerek iki farklı gruba satılır ki fiyat rekabeti olsun. ama böyle bu iş olmaz.

    bari inşaatın malzemesinden çalmasalar. pardon kulüplerin gelirinden!
  • 77
    https://m.sporx.com/...-oldu-SXHBQ960931SXQ

    buradaki hesaba gore bu sezon yayin gelirleri 3 milyar tl. guncel kurla 222 milyon dolar eder. 2016'daki ihalenin astronomik bedeli guncel acidan anlamli bir bedel degil yani, zaten kur sabitleme gibi anlasmalarla onun etrafindan donulmustu, ki donulmeseydi bein batardi, super ligin o kadar para kazandirmasi mumkun degil.

    su anda 150 milyon dolar seviyesinde bir ihale muhtemelen makul olacaktir, belki biraz pazarlikla 170-180 yaparlar. ama her sekilde kuluplerin gelirleri buyuk oranda azalmis olacak. su anda 222 milyon dolar eden 3 milyar tl sezon basinda 2 agustos 2021 gununun kuruna gore 355 milyon dolar ediyordu.

    kisacasi, ulkenin yasadigi genel ekonomik kriz, fakirlesme, liranin degersizlesmesi futbol kuluplerine de sirayet ediyor. eger turkiye buraya son 4-5 yili daha basarili gecirmis bir halde, ulke puaninda 10.-11. sirada gelseydi bu surecte sampiyonlar ligine katilan takim icin cok buyuk bir avantaj olusacakti. ama zaten artik turkiye'den takimlar kolay kolay sampiyonlar ligine gidemeyecegi icin boyle bir gelir kalemi de soz konusu olmayacak.
  • 54
    --- alıntı ---

    kulüpler birliği vakfı ve tff temsilcilerinden oluşan yayın hakları ihale komisyonu bunun üzerine 2 formül üretti: bunlardan birincisi; kulüplerin kuracağı 'süper lig tv' yayın haklarını alıp maçları yayınlayacak, ikincisi ise; kulüpler, ihaleyi kazanan şirketle anlaşıp dekoderleri kendileri satacak.

    --- alıntı ---

    havuzdan çekiliriz blöfünün bir tık üstü bu.
    nihat özdemir aziz yıldırım abisinden baya iyi şeyler kapmış.
    halbuki adaletli olsalar,amaç cepleri olmasa çok güzel paraya gidecek lig.
    ancak ne zaman fener küme düşürülmedi o zamandan sonra her sene geriye gitti lig.
    bu arada keşke böyle bir şey olsa da kim daha fazla dekoder satıyor kimin zararına olur anlamış olsalar.
    bakalım kulüpler birliğinde bildiri yayınlarken ki cesaret burada işe yarayacak mı?
    galatasaray fener beşiktaş olmazsa kimse para kazanamaz.
    ben neden rize'ye para kazandırayım?
    neden hatay benim param ile şaibeli işler çevirsin?
    zaten kim alırsa alsın 100 tl'nin üzerindeki bir paraya bu işi kotaramaz.
    her sene indirim ister.
    exxen 60.00 tl netflix 40.00 tl bence bu fiyatlarda olursa tutulur.
    ancak başka bir ihtimal daha var aslında.
    teklif verenlerin hepsine satmak.
    hem daha rekabetçi olur hem halk daha fazla futbola ulaşır. hepsi de daha fazla dekoder satmak için birbiri ile yarışır.
  • 55
    çok önceden geçilmesi gereken sisteme mecburiyetten geçilip, kulüplerin dekoder satması yoluna gidilmesi ağırlık kazanan ihale.
    yıllardan beri bıktım hakkımızda dangıl dungul konuşan anadolu kulübü başkanı görünümlü itici tipleri fonlamaktan. allah aşkına tff başkanı bey, girdiğiniz yoldan dönmeyin ve kulüpler dekoder satsın ; 100 yıllık kurumların sıçrattıklarıyla ihya olan anadolu kulüpleri kerameti kendilerinden sanmasınlar. çalışıp şehirlerinde dekoder satsınlar.

    --- alıntı ---
    "pazartesi günü yayın ihalesini yaptık. 15 tane teklif geldi. katılanlara cuma günü saat 17.00'ye kadar süre verdik. revize edilmiş teklifleri bekliyoruz. ilgi ve alaka var ancak elimizden geldiğince bu yayın fiyatını yükseltmeye çalışıyoruz. inanıyorum ki teklif verenler, asıl tekliflerini henüz vermedi. rekabeti arttırmak için fiyatı yükselteceklerdir. daha yüksek teklif gelmesini bekliyoruz. kulüplerimizin maksimum bedel almasını isteyen bir federasyonuz. beklediğimiz teklif gelmezse süper lig televizyonu gibi bir televizyon kurulur. kulüpler, dekoder satışı yapar ve gelir paylaşımı yapılır. bu da düşüncemiz içerisinde var."

    nihat özdemir- kaynak: ntv spor

    --- alıntı ---
  • 134
    --- alıntı ---

    tff yayın ihalesini beceremedi. 2 sebebi var. saran'ın önerdiği "süper lig tv kuralım ve bu kanal siz kulüplerin olsun. bu kanal lig yayınlarını sadece bir tek kanala (beın) değil birden fazla mecraya satsın. 125 milyon dolar olan garanti gelirin üzerine çıkacak her rakamın yüzde 80'i de yine kulüplere kalsın" teklifini başta 4 büyükler 12-13 kulüp kabul etti. 5-6 kulüp beın devam etsin tarafında. 2 kulübün de fikri yok! burada tam bir birlik sağlanamadı.

    ikinci sebep ise tff'nin içinde beın'den çok beın'ci ekibin kıvranmaları. daha evvel beın'in ödemesi gereken 80 milyon dolar silinirken de; bu haber yapıldı diye bir gazeteci işinden edilirken de (tahir kum); teminat mektubu geri alınırken de tüm bu sıkıntıları hasır altı eden o beın'in tff içindeki adamları şimdi de yine ihaleyi; beın'in istediği şartlarda adrese teslim vermek istiyor. hali hazırda 2.8 milyar tl olan; 3.750 tl beklenen yeni dönemde beın'in yalvar yakar çıktığı son rakam 2.105 tl. inanın bana beın 2.5 tl yapsa bu beın'ci ekip kimseye sormadan başkan nihat özdemir'e bir sürü evrak arasında imza attırır. tff içindeki beın ekibi bu davranışları sürdüredursun asıl sorun kulüpler birliği'nde. son 2-3 yıldır hemen hiçbir konuda birlik olamayan, hiçbir karara ortak imza atamayan; yabancı sayısı konusundan yayın ihalesine kadar ayrışan bir yapı var. geçen yıl, beın'in indirimini kabul edip etmeme konusunda bile bir arada olamayan; düşünün kendi kazandığı paranın azalmasına itiraz noktasında bile beraber olamayan bu yapı ne kadar devam edebilir? ben kulüpler birliği'nin çok uzun süre bu yapısıyla devam edebileceğini düşünmüyorum.

    --- alıntı ---

    serdar ali çelikler
  • 125
    kapsamı aşağıdaki gibi bölünen yayın ihalesi:

    paket 1a: 8’i hafta sonuna denk gelen derbi olmak üzere, toplam 210 (2022-23 sezonu için 238 maç) hafta sonu süper lig maçının canlı yayın hakları
    paket 1b: 60 süper lig maçı, 4 hafta sonu derbisi
    paket 1c: 36 süper lig maçı, 4 hafta içi derbisi
    paket 1d: tff 1. lig maçlarının canlı yayın hakları ve özetleriyle süper lig maçlarının geniş özetleriyle haber amaçlı görüntü hakları
    paket 2: süper lig maçlarının uluslararası bahis platformlarında yayını
    paket 3: süper lig ve tff 1. lig maçlarının internet tv ve gsm operatörlerinde yayını
    paket 1e: dijital platformlardan süper lig kısa özet hakları
    paket 1f: süper lig ve tff 1. lig maçlarının radyo yayın hakları

    şimdiye kadar en avantajlı teklif ihaleden çekildiği için ikincilerle sözleşmeye davet aşamasına geçildi.
    bu aşamada aşağıdaki yayıncılar da artık belli olmuş oldu.
    saran group : paket 1-b, paket 1-c, paket 1-e, paket 2 ve paket 3
    https://www.bloomberght.com/...ini-imzaladi-2301418
    trt : paket 1d,paket 1f

    böylece yalnızca paket 1-a imzası eksik kalmış oldu.
    güncel gelen bilgilerle tff, paket 1-a için yeniden ihale yapılacağını bildirdi.
    https://www.haberturk.com/...gelisme-3374939-spor
    ihalenin ne zaman yapılacağı ile alakalı bir bilgi paylaşılmadı.

    şimdi konu şuna gitti:
    ihale kapsamı öyle bir bölünmüş ki, paket 1a'yı da saran grup almazssa, aynı maç için iki farklı yayıncı olacak.
    bu da muhtemelen şu demek: esas pasta olan paket 1-a 'nın değerini aşağı çekecektir.
    çünkü herkes tek yayıncı olmak ister, seçenek her zaman risk barındırır.
    bu da bence şu anlama geliyor; tff digitürk'ü gözden çıkarttı.
    konu yavaş yavaş sanki süperlig tv 'ye doğru kayıyor. hatta kaymakla da kalmıyor şu kararlarla kesinleşmiş bile olabilir.
    çünkü, bein 'in paket 1-a için teklifi 850 mio tl idi. yeni yapılacak ihalede bu teklifin üzerinde bir teklif gelmedikçe, tff 'nin paket bölmeleri, ihale iptalleri anlamsızlaşıyor. şu mantıkta 850 mio tl üzeri teklif gelir mi? çok zor.
    anca yeni biri ihaleye girerse belki o mertebede teklif gelebilir. ama türkiyenin güncel ekonomik durumu, kaçak yayın oranı dikkate alındığında yeni birinin topa gireceğini hiç sanmıyorum.

    galatasaray açısından bakalım:
    şampiyonluk sayımız ve iddiamızdan kaynaklı (bu sene olmasa da) en fazla yayın geliri bizde.
    şimdiye kadar alt ligler, yayın geliri paylaşımının anlamsızlığından kaynaklı, süperlig yayın gelirine hep yük oldular.
    burada bir gerçek de var: alt liglerde mücadele eden kulüplerin doğru dürüst tek geliri de yayın geliri.
    o zaman türk futbolu'nun yaşayabilmesi için, yayın geliri alt ligler için can suyu ve hayati öneme sahip.
    süperlig kulüpleri için de aynı şey geçerli.
    ilk bakıldığında ihale kapsamı saçma sapan bölünmüş gibi görünse de,
    eğer paket içerikleri, ilgili kulüplere dağılımları da içeriyorsa, ( yani lig olarak hangi pakette isen, ordan gelir elde edersin)
    durum rölatif olarak galatasaray'ın lehine olabilir.
    ama, ligden bağımsız, herkes her paketten gelir elde edecekse, bu kez galatasaray'ın aleyhine bir durum sözkonusudur.
    keşke tff daha şeffaf olsaydı da paket gelirlerinin nasıl bölüneceği, kendi payının ne olacağı ve sözleşme bedellerini falan açıklasaydı. adamlar sözleşme imzalıyor bedelini bile bilmiyoruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın