2016 olimpiyatlarının rio de janeiro'da yapılacak olması, teammüller gereği bir sonraki oyunların avrupa'da yapılma olasılığını güçlendirmektedir. dolayısıyla tokyo ilk turda elenebilir. buna karşın tokyo'nun son iki oyunlarda da aday olduğu, dolayısıyla güçlü bir adaylık perspektifine sahip olduğu gözden kaçırılmamalıdır.
dolayısıyla aday şehirlerden avrupa ya da avrupa'ya yakın olan, roma, madrid, istanbul, bakü ve doha coğrafi açıdan şanslı ülkelerdir.
doha'nın 2022'de dünya kupası'na evsahipliği yapacak olması bile mevsimsel sebeplerden ötürü tartışmalıyken, olimpiyat oyunları gibi çok branşlı spor organizasyonunun bu kente verilmesi olasılığının düşük olduğu aşikardır.
bakü'nün adaylığı ise prestij amaçlıdır; şansı yoktur.
gelelim güçlü adaylara:
her ne kadar şu anda içinde bulundukları ekonomik kriz nedeniyle roma ve madrid'in şansı tartışmalı da olsa, bu iki şehrin olimpiyat oyunlarına yeni bir vizyon katacakları bir proje olasılığı konumlarını güçlendirmektedir. ben özellikle roma'ya dikkat çekmek isterim; şu nedenle,
ekonomik açıdan gücünü ve prestijini kaybetmiş olan torino kentini yeniden ayağa kaldırmak için italyanlar
2006 kış olimpiyatlarını büyük bir fırsat olarak gördüler. güçlü rakipleri olan 6 şehri farklı projeleri ile elimine ederek oyunları torino'ya kazandırdılar.
sırada avrupa'nın en eski başkenti roma var. şehir eski, modernize edilmeli; e italyanlar'da da yaratıcılık var...
not: roma resmi adaylık başvurusu yapmamıştır.
madrid için de
1992 barcelona olimpiyatları adaylık süreci dikkatle değerlendirilmeli. ispanyollar sıfırdan ele aldıkları barcelona modelini bu kez de başkentleri için deneyeceklerdir.
madrid'in 2012 ve 2016 oyunları için aday olduğu ve son tura kadar ilerlediği göz ardı edilmemelidir.
istanbul'un şansı ise aslında güçlü iki avrupalı rakibi olmasıdır. farklı bir vizyon sergileyecek proje ile
ioc'ye gidilir ise oy bölünmeleri sayesinde son tura kalınabilir; bize yakın üyelerin oyu ile bu rüyayı gerçekleştirebilir.