• 1
    7, 8, 9 eylül tarihlerinde yapılacak olan, formula 1 2012 sezonunun 13. yarışı.

    sıralama turları 8 eylül cumartesi (tsi) 15:00, yarış da 9 eylül pazar 15:00'te olacak ve en azından bir kamikazeden yoksun yapılacak. zira en keyifli pist olan spa'da, en büyük iki şampiyonluk adayını daha yarışın başında biçmek suretiyle ortalığın ebesine atlayan romain grosjean, italya'da yarışmama cezası aldı.

    mclaren mercedes yine çok formda. ancak bu sezon hep bir şanssızlık, hep bir salaklık dolaşıyor etraflarında. sezon başında harikalardı. açık ara öndelerdi. ancak yaptıkları strateji ve pit hatalarıyla pilotlarına pranga oldular. sonra kötü bir dönem geçirip yeniden toparlandılar. şimdi de maldonado'lar, grosjean'lar dadandı. vay anasını lan! bir düşün yakamızdan da iki yarışak denyolar!

    neyse... monza hızlı ve heyecan verici bir pist. heyecanlı kamikazeler azıcık sakin olurlarsa biz de heyecanlı bir yarış seyretme imkanı bulacağız. ancak, lastikler sağolsun, kim hangi pistte favori olur bilemiyoruz. eskiden ne güzeldi. ''efem, mp4-xy'nin dingil mesafesi kısa, yavaş virajlarda çok iyi, düzlüklerde çok rererörö; bu pistte red bull alır süpürür'' diyorduk, öyle de oluyordu. şimdi neler dönecek bilemiyoruz serhat. bekle ve gör...
  • 2
    siralama turlarinin en hizlisi lewis hamilton olmustu. gecen haftaki jenson button destekli belcika gp'si ardindan mclaren, monza'da hamilton'a agirlik vermeyi dusunmus olabilir.*

    ev sahibi ferrari'den felipe massa 3. sirada, sampiyona lideri fernando alonso 10. sirada start alacak. sampiyonluk icin alonso'nun buradan iyi bir dereceyle cikmasi gerek. gecen haftaki olayli belcika gp'si kendi adina cok sanssiz bir bicimde sonlanmisti. bakalim neler yapacak.
  • 3
    ilk pit stoplarin ardindan ilginc gelismeler yasandi. ferrari pit stop'tan sonra hizlandi. alonso, vetteli gecti. ikinci denemesinde vettel ona engel olmustu ve pitten gecme cezasi alarak yerini kaybetti. alonso, massa'nin ardinda yarisi goturuyor derken button aracini kenara cekti ve ferrarilere podyum sansi dogdu.

    lider hamilton, yarisin basindan beri onde gidiyor. massa 2, alonso 3.sirada... ferrari'den massa'ya "fernando is faster than you. can you understand that?" emiri gelecek mi acaba?*

    ekleme: dolayli da olsa bekledigim gerceklesti ve alonso, massa'yi gecti. sampiyonluk yolunda her puan onemli zaten.
  • 4
    lewis hamilton ilk monza gp galibiyetini aldi. birkac tur daha olsa gunun surpriz ismi sergio perez'e gecilmesi isten bile degildi.

    yaris ilk pit stoplardan sonra hareketlendi. (bkz: #1057368)
    red bull racing icin kabus gibi bir yaris oldu. vettel de webber de arac problemleri nedeniyle finish cizgisini goremedi. button da ayni nedenden dolayi yaris disi kaldi. halbuki iyi gidiyordu.

    bu aksakliklar en cok alonso'ya yaradi. belcika gp'sinde vettel sampiyona siralamasinda alonso'nun arkasina yerlesmis ve farki kapatmisti. simdi alonso farki tekrar eski haline cikardi.*

    sauber'in stratejisi herhalde en kusursuz olandi. bu nedenle perez son 10 tur ruzgar gibi ferrarileri gecti ve birkac tur daha olsa eminim ki liderlige yukselirdi. diger araclar pitlerini 20 ve 23 turlari arasi yaparak sert lastik takarken, perez 28.turda pit yapip daha yumusak lastik takti. son 10 turda one cikmasinin sebebi bu. gec gelmis bir podyum oldu. tebrikler ve umarim kendisini seneye ferrari'de izlerim.* cok yetenekli gercekten.

    iki hafta sonra 2012 singapur gp'si kosulacak.*

    duzeltme: sergio perez'i sebastian perez olarak yazmistim. parcali'yi giyen futbolcu aklimdan cikmaz.
    uyari icin kawdjer'e tesekkurler.
  • 5
    sebastian vettel(yakıt emici sorunu) ve mark webber'in(attığı spin sonrasında lastik balansını kaybetmesi) son 10 tur içinde yarış dşı kalarak kabus bir pazar geçirmelerine neden olan gp.

    yarışa 12. sırada başlayan meksikalı pilot sergio perez bu sezon ikinci defa sürpriz yaparak podyuma çıktı. ilk ve tek pit stop'una kadar kafayı ortalıklara çıkarmadı desek yeridir. fakat herkesin aksine pit stop'tan 'medium' lastikle çıktı ve tur başına herkese 2 sn giydirmeye başladı. alonso dahil herkesi teker teker geçti, söylendiği gibi 10 tur daha olsa yarışı bile kazanabilirdi. harika bir strateji sonunda 2. oldu. benim de anlamadığım nasıl olur da kimsenin aklına böyle bir şey gelmez. teknik ve mekaniğe bu kadar önem veriyorlar, stratejistleri sınıfta kalıyor sonra. *

    yarışın sonuçuna göre hamilton, alonso ile arasındaki farkı biraz kapatmıl oldu. hamilton ve alonso'yu podyuma çıkmaktan belki daha fazla sevindiren hadise de tabii ki vettel ve webber'in yarış dışı kalıp puan alamamaları idi.

    schumacher fanları için 1-2 cümle gelsin. yarışa 4. olarak başladı schumi ve çift pit stop stratejisi nedeni ile 6. olarak bitirebildi ki iyi bir performans gösterdi kanımca yarış boyu. takım arkadaşı da aynı şekilde 7. olarak başlangıç pozisyonundan 1 sıra geride bitirdi yarışı.

    velhasıl kelam baya zevkli yarıştı. çok fazla geçiş yapıldı. giden herkes heyecanlu birkaç şey gördü. keşke param olsaydı da 10 km ötede monza'ya gidebilseydim. anca dandik ferrari yarışlarına gidebiliyorum amk gazetesi.
  • 6
    lewis hamilton'ın italyanlara zamanında ne gibi kötülükler yaptığını merak ettiğim yarış. ne yaptı da, baştan sona çatır çatır yarışıp, hakettiği birincilik kupasını almaya, podyuma çıkan adamı yuhluyorsunuz ibneler? haa, sorarsan, formula 1'in tarihi şöyle, ferrari böyle, italyanlar auuuww, çok acaip... lan yürüyün gidin be!

    hayatımda ikinci kez formula 1'de yarış galibinin yuhlandığını görüyorum. ilki çok haklı sebeplerdendi. 2002 avusturya gp'de, yarışın son metrelerinde takım emriyle rubens barichello'yu geçen michael schumacher ve ferrari takımı yuhlanmıştı.

    ayrıca, kamikazelerin eksikliğini hissettiğimiz bir yarıştı. sebastian vettel'in, fernando alonso'yu sıkıştırma girişimi dışında, insanlar birbirlerini düzgünce geçtiler, geçilenler bükemedikleri eli öptüler. ancak son zamanlarda f1'de aksiyon filmlerinden fazla uçan araba görmeye alışan bizler, ''nasıl bir strattı bu arkadaş, pistte kanat ucu bilem yok!'' diyerek hayıflandık... saçma sapan adamlara süper lisans verip, psikolojimizi bozdun fia!
App Store'dan indirin Google Play'den alın