• 2
    3 kulvarda yarışacak olan takımımızda sol beki yalnızca hakan balta'ya * , merkezi sadece semih-dany ikilisine (u: gökhan zan'ı da bir alternatif olarak sayamıyorum, lig ve kupa neyse de, şampiyonlar liginde oyarlar bizi) * (u: ayrıca dany de şampiyonlar ligi seviyesinde bir stoper değil ama hadi onu da sayalım diyelim) emanet olan, yalnızca sağ beki kuvvetli olan * defans hattıdır.

    hem hakan balta'ya alternatif bir sol bek, hem de tecrübeli, avrupa maçlarında oynamış iyi bir stoper transferi şart olmuştur. hem sol bek hem stoper özellikli bir futbolcu alınarak da bu sorun giderilebilir; ancak benim aklıma bu özellikte pek isim gelmiyor. chivu vardı, almadık. manchester city'deki lescot düşünülebilir.

    bu nedenle kaka'ya dilenmek yersizdir. defans hattımız bu sezon * iyi sinyaller vermemektedir. 26 ağustos 2012 beşiktaş galatasaray maçında yapılan hatalardan dolayı zaten akıbetini bir an için durup düşündüğümüz defans hattı, bu haliyle bu sezonu iyi bir şekilde tamamlayamaz.

    edit-not: sol frame'de cehyun gülselam'ı gördüm ve onun stoper özellikli bir futbolcu olduğunu unuttuğumu ve o yüzden değinmediğimi farkettim. ancak ceyhun da -belki klişe diyeceksiniz ama- şampiyonlar ligi seviyesinde bir ''stoper'' değildir. chicarito, wellbeck, kagawa yanından geçip gider, tozunu yakalayamaz.
  • 5
    hem eboue hem hakan balta gerektiğinde stoper oynayabilecekler. eboue'nin alternatifi hamit ilk başta. balta'nınki riera ki zaten bunlar uç ihtimaller. 14 hafta derbi yok ligde. gökhan zan da kaldırır ligi. şampiyonlar ligi maçları için de riske etmezsin oyuncunu lig maçlarında.

    bi ujfalusi gibi diye domino taşı gibi dağılacak değil amk savunma. ujfalusi büyük eksik ama zaten ujfalusi'nin yokluğu için hazırlanılmaya başlandı bile dany transferi ile. krizler yeni fırsatlar doğurur.
  • 6
    geçtiğimiz yıl fernando muslera'ya yapılan yatırımın bir benzerini bu sene defans hattına yapıldığını görmek isterdim açıkçası. danny-semih-ujfa (gökhan zan'ı hiç saymıyorum bile) şeklinde düşündüğümüzde bile bu defans hattı özellikle şampiyonlar ligi için bana çok yeterli gözükmüyordu ki, ujfa'nın sakatlığı buna tuz biber oldu. kalan kısıtlı sürede defansımıza seviye atlatacak bir isim kazandırılabilir mi bilmiyorum ama transfer stratejimizi ujfa'nın yokluğunda idare edecek bir isim yerine geçen seneki muslera transferi gibi önemli bir ismi takıma kazandırmak şeklinde kurmamız gerekiyor diye düşünüyorum. hatta bunun için devre arasındaki transfer dönemi bile beklenebilir, yeter ki uzun seneler faydalanacağımız ve ujfa gibi takıma karakter kazandıracak bir isim olsun.
  • 9
    9 kasım 2012 tarihi itibariyle performansı yerlerdedir.

    hemen her maç 2 ila 4 sayıda rakibe net pozisyon vermektedir. genelde %90 gol yemektedir.

    ulfa sakat, melo formsuz, engin cezalı, elmander bir var bir yok derken defans hattımız tel tel dökülmekte. son 3 galibiyet sonrası bunları görmek ve sorunları çözmemiz gerekli.

    geçen yıl takımın defans gücü oldukça iyi durumdaydı. ulfa semih iyi bir ikiliydi. elmander ve engin rakibe ilerde baskı yapmaktaydı ve melo formdaydı. bu yıl ise maalesef durum iyi değil. sağ bek eboue ve sol bek balta/riera kabul edelim sürekli hata yapmakta, aynı durum stoperler içinde geçerli. ligin başında sağ bek ve sol bek alalım diyen yazarlar son derece haklı çıktılar.

    ve kasım 2012 çok kritik bir ay. ocak 2013 ayında defansın toplaması lig için anlamlı ancak şl için takımın defans sorununu çok ama çok acil çözülmesi gerekli.

    7 kasım 2012 cfr cluj galatasaray maçında ise diğer ilk 3 şl maçının olduğunun aksine olmayan şans bu kez yüzümüze güldü. daha önce kaçırdıklarımızı attık. ancak gene rakibe pozisyon verdik. gene verdik. vermeyelim :(

    sadece hamit, amrabat ve burak'ın toplam maliyetini çıkarmak için şl çok önemli. bu kadar yatırım yaptık ancak defans hattımız iyi tasarlanmadı + sakatlıklar ve cezalar planlanmadı. yönetim tüm riskleri masaya yatırmalı. durumdan ders çıkarmalı. fatih hoca ve hasan şaş defansın kulağını çekmeli.
  • 10
    2012-2013 sezonunun ilk yarısının özeti: dany ve semih büyük oynadı. bireysel anlamda bu sene her maçta olmasa da sağ bek veya sol bekimiz aksadı.

    sol beke diyebileceğimiz bir şey yok çünkü sol kanattan kırma bir oyuncun olunca haliyle defansif yönünü eleştiremiyorsun kendisi ofansta harikalar yaratsa da defansta çook yetersiz içe kateden adamları durdurmakta zorluk çekiyor. geriye dönemiyor bu sebeple sol bekin defansif işini de dany yapmak zorunda kalıyor. bu yüzden bazen mevkisini boşaltabiliyor veya konsantrasyon kaybı yaşayabiliyor.

    sol beke sağlam birisi alınırsa dany'nin de çok rahatlayacağı ve performansını daha da arttıracağını düşünüyorum. onun dışında melo'nun ve eboue'nin formsuzluğu da etken. ancak en büyük etken takım savunması yapamamamız. rakipler orta sahayı ve kanatları çok rahat geçiyor.

    sağ bekte ise malum eboue'nin hem formsuz hem isteksiz hali rakiplerin orayı işlevsel kullanmasına neden oluyor.

    emre çolak geçen sene takıma yeni çıktığı için sürekli pres yapıyor, defansa yardım ediyordu bir nevi çaylaktı yani. bu sene sanırım artık ben kıdemliyim ilk 11 oyuncusuyum deyip mi bunları bıraktı bilmiyorum çünkü kendisinin geçen seneki halinden eser yok yüzyılın paslarını atmaya çalışıyor, olmayacak yerlerden şutlar çekiyor, her yönden aksıyor kendisi ancak sorun kesinlikle yeteneğinde değil mental problemleri var. sanırım o da oldum artık ben diyor.

    yani takım olabilirsek takım savunması yapabilirsek bütün sorunlarımız çözülecek gibi görünüyor, geçen sene elmander'le savunma en ileriden başlar mantalitesiyle rakipleri boğup çok pozisyon şansı vermiyorduk. bu sene hem elmander'in formsuzluğu ve fiziki açıdan düşüşü bu çarkı döndüremez hale getirdi. umut bulut ise elmander'in geçen sene verdiğini veremedi. sonuç olarak güle oynaya orta sahası geçilen, çok pozisyon veren bir takıma dönüştük. sneijder ile hem orta saha kalabalıklaşacak, hem melo boyunu aşan işlere girişmeyecek, ayrıca takımın boyu kısalacağından takım savunmasına da + yönde bir etkisi olacağı muhakkak.

    ancak sağlam bir sol bek almak kesinlikle şart.
  • 11
    19 maç sonunda felaket bir performansa sahiptir.
    19 maç sonucunda 23 gol yemiştir.
    sebepleri;
    1. asla yeri dolmaz denen defansif orta saha dediğimiz melo.
    2. semih ve dany'nin her ikisinin de benzer tip stoperler olması ve birbilerini yedeklemeden topa girmeleri.
    3. sol bek sorunu, sağ bek formsuzluğu.
    4. hücüm oyuncularının ayaklarına top tutamaması.
    4. elmander ve engin gibi rakibe pres yapan oyuncuların sakat, cezalı ve formsuz olmaları.
  • 12
    bu pozisyonu arkadasımın uyarısı ile tekrar izledim ve gördüm ki defansımızın 2 oyuncusu da işçi yani aralarında yöneten oyuncu yok. gecen sene ujfalusi vardı ve birisi orayı organize ediyordu. söz konusu pozisyonda 2 oyuncumuz da bir oyuncuya müdaheleye gidiyor. 2 oyuncumuz da kesici. yani bu sene gercekten defansta lider bir oyuncuya ihtiyacımız var. semih ve dany ikisi de iyi oyuncular ama ikisi de aynı tipte oyuncular.

    http://www.ligtv.com.tr/...ekasi-direk-durdurdu
  • 13
    ben bu konuda pek bir eleştiri getiremiyorum çünkü ujfalusi öyle alakasız bir zamanda sakatlandı ki ya durumumuzdan istifade edenlere dünyaları verip işe yarar birilerini alacaktık ya da cris gibi çağrıyı havada kapacak adamları. ikisi de zarar verecek durumlardı ve fatih terim elindekilere güvenmeyi tercih etti ucuz yollu cris'i alarak. biz aslında ujfalusi'nin varlığına güvenerek* chivu'yu almadık ki o olsa ne kan yapardı kim bilir.

    devre arasına gelirsek, şampiyonlar liginde oynatabileceğimiz defans oyuncuları çok sınırlıydı ömer toprak'a falan efsane paralar çekildi ve drogba sneijder gibi diğer fırsat transferlerini değerlendirdik bizde. gerçek bir sol bek alsaydık yalnız defansif olarak en azından pozisyon bilgisi sıkıntısı yaşamazdık, mesela çaprazdan gelen toplarda riera'nın bu eksikliği bas bas bağırıyor ve dany'i etkiliyor sorumluluğunu arttırıyor. birde onun önündeki adamın da yardım etmesi zorunluluğu doğuyor.

    burada hata tabiki riera'da değil bence o yapabileceğinin en iyisini yapıyor. hata hakan balta'da çağlar'da.
App Store'dan indirin Google Play'den alın