• 227
    büyük ihtimalle hiç bir yerli oyuncuyu yollamayacagımız ve 1-2 hafta sonra arda, servet, gökhan, hakan gibi milli oyuncularımızı takımda tutmamız bizim için en iyi transfer diye acıklama duyacagımız bir süreç olacak. acıklamaları da, hem maliyetleri düşük hem yerli statüsündeler, bu fiyata bu kalitede oyuncu avrupada yok zaten olacak. daha 4 hazirandayız ve belki taraftar olarak duygusal ve aceleci davranıyoruz ama tarihin en kötü sezonunu geçiren bir taraftar olarak bizi de motive edecek bir şeyler görmenin vaktidir. yıllardır boş vaatler duyuyoruz cogu kişiden, yeni sezona dair heyecan besleyen taraftar sayımız az ve bilmem ne gününe kadar gelişme olacak türü haberlere karnımız tok.
  • 230
    kaleci-stoper-orta saha-forvet arkası-forvet.

    biz buna omurga diyoruz. şu futbol dediğin namertte omurgan sağlamsa ve kalan oyuncuların da belirli bir standarttaysa şampiyonluğa oynarsın. bu kadar basit.

    trabzon: onur-egemen-selçuk-jaja-burak(umut) omurgası, engin-alanzinho-serkan-colman gibi belirli standardın üstündeki adamlarla averajla kaçırdı. *

    fener: volkan-lugano-emre-alex-niang omurgası, gökhan-santos-yobo-dia-topuz gibi yine kaliteli adamlarla şampiyon oldu. *

    bursa: ivankov-ömer-ergiç-batalla-turgay omurgası, ali tandoğan, volkan, ozan ipek, sercan gibi yine standardı olan adamlarla şampiyon oldu. *

    şimdi galatasaray'ın omurgada bir yenilenmeye gitmesi şart. şu anki omurga* ufuk-servet-ayhan*-yekta*-baros*, diğer adamların önemi yok.

    hazır yabancı kontenjanımızda da sıkıntı yokken sağlam bir stoper, sağlam bir kaleci, sağlam bir golcü ve sağlam bir orta saha daha elzem. kaliteyi arttırmak için yedek stoper, yedek forvet ve yedek kanat oyuncusu da öncelik olmalı. *

    *

    edit: imla.
  • 232
    bu sezonda en buyuk sorunumuzun fatih terim oldugunu dusunuyorum.
    (bkz: dur hele saldirmadan bi dinleyiver)
    ilk basta kallstrom olayi. kallstrom ile anlastigimizi, lyon ise anlastigimizi herkes biliyordu. unal aysal bile canli yayinda soyledi ilgilendigimizi ki anlasmistir.
    kallstromu fatih hoca istememis. bunun gibi 3-4 ornek oldugunu dusunuyorum. yonetim kendi listesindeki isimlerle anlasmistir fakat fatih hoca istemiyordur. aklima felipe falan geliyor sozluk. korkuyorum. servet-gokhan zan geliyor, yerli stoper kalmadigi geliyor korkuyorum.
  • 234
    sabretmek lazım ama bu sabırsızlığı da anlamak lazım. adnan polat dönemini hatırlayacak olursak ağustos eylül gelirdi f5 tuşu aşınmış olurdu ha geldi ha gelecek diye beklerdik. bu sezon ise gayet sağlam başladık öncelikle terim sonra elmander sonra selçuk inan bence tatmin edici. yurt dışı kampına kadar herhangi bir yöneticiden istediğim açıklama şu: '' transfer sezonu bizim için kapanmıştır '' o zamana kadar da bir kaleci iki stoper iki orta saha ve bir forvet transferi de gerçekleşmiş olur.
  • 236
    günümüz futbolunda başarıya ulaşmak için takım omurganızın yani; kaleci-2 stoper- 2 merkez orta saha ve forvetinizin çok kaliteli olması gerekiyor. sicko arkadaşımızın da belirttiği gibi diğer mevkiler ortalama oyunculardan da kurulsa zirveye oynayabiliyorsunuz. örnek mi; barcelona'nın ön liberosunda busquets oynuyor, inter şampiyonlar ligini aldığında sol beki yoktu, milan'ın sağ bekinin ismini bilen var mı, bizim ön liberomuz 5 milyon euro verdiğimiz fransa, ingiltere tecrübeli cana iken, fenerbahçede christian ve selçuk, trabzonda ceyhun ve colman oynadığı. ama bahsettiğim bu takımların hepsinin omurgaları çok sağlamdı.
    yerli kalitemiz çok düşük ama önceliğimiz bu omurgayı kurabilmek olmalı, yerli kalitesini zamanla artırabiliriz.

    selçuk transferi bu omurgayı direk etkileyen önemli bir transferdi. elmander ise bir forvet oyuncusunun geleceği düşünüldüğünde alternatif forvet gibi gözüküyor. yani bu omurgadan sadece merkez orta sahadan birini almış gibi gözüküyoruz. kaleci, 2 stoper, orta saha ve forvet almamız gerekiyor. bu mevkilere alınabilecek 4 tane üst düzey türk statüsünde oyuncu var; serdar taşcı, gökhan inler, eren derdiyok ve mevlüt erdinç (tartışılır). bu oyuncuları almanın zorluğu göz önünde bulundurulduğunda geriye iki seçenek kalıyor; ya bu mevkilere yabancı oyuncu alarak; sabri, hakan balta, kazım ve belki servet gibi oyunculara en az 1 yıl daha katlanmak zorunda kalacağız ya da kemal tokak, ceyhun gülselam, aykut demir, sercan yıldırım gibi potansiyelli ama ne verebileceği belli olmayan oyuncularla kumar oynayacağız. ersan, pektemek, kesimal gibi nispeten daha az riski oyuncuları ise maalesef elimizden kaçırdık.

    tekrar omurgaya dönecek olursak. kaleci transferi kesinleşti. buffon'un imkansız olduğunu düşünürsek frey ideal isim gibi gözüküyor. en olası isim gibi gözüken muslera içinse istatistikler mükemmel tercih olacağını söylüyor, ama istatistiklerin her zaman doğruyu söylemediği de bir gerçek. ama her halukarda geçen seneye kıyasla daha iyi bir kalecimiz olacak.

    stoperlere gelecek olursak ersan'ın da beşiktaş'a gitmesinden sonra servet yine banko oynayacak yanına ad bir yabancı alınacak gibi gözüküyor. gönül ister ki serdar taşçı alınabilsin ya da 2 yabancı stoper. basına düşen bougherra, granqvist e zapata iyi isimler. zapata'nın transferi zor gözükse de diğer iki oyuncu da rahatlıkla alınabilir. iç piyasadansa kemal tokak ve aykut demir gözüküyor ama riskli isimler. aslında unuttuğumuz semih kaya'yı yeniden kazanabilsek türkiye'de ne serdar kalır ne ersan ama kimsenin o riske girebileceğini sanmıyorum. sonuç olarak servet ve yabancı bir oyuncunun stoper ikilisini oluşturacak gibi gözüküyor. gökhan zan'da çok büyük para istemezse yedek stoper olarak takımda kalacak gibi(maalesef). bence omurganın en zayıf halkası olarak kalacak gibi.

    orta sahada ise selçuk ve yanına bir yabancı gelecek gibi. cana giderse iki oyuncu alınacağını düşünüyorum. kallström, stankovic, emana ismi geçenler. emana hariç ikise de çok iyi isimler ve ikisinden biri ya da aynı kalitede bir isim gelirse türkiye'nin en iyi orta sahasına sahip oluruz. gökhan inler ise ufak ve hayali bir ihtimal. culio ve yekta'nın iyi yedekler olacağını düşünüyorum. alternatif olarak ceyhun'da düşünülebilir.

    forvette elmander e baros yeterli gibi aslında ama taraftarı yeniden heyecanlandırmak için büyük isimler konuşuluyor. sercan, mevlüt isimlerinin konuşulması çift forvet ihtimalini gündeme getirse de terim'in 4-3-3ten vazgeçeceğini düşünmüyorum. drogba'nın gelişi ise takıma hem çok üst düzey bir oyuncu katacağı gibi içte ve dışta büyük psikolojik üstünlük sağlar.

    diğer mevkilere gelecek olursak beklerde as oyunculara ihtiyacımız var ama önceliğimiz olmamalı. yabancı sıkıntısından dolayı sabri ve hakan'ı bu yılda banko oynatmak zorundayız. sabri'yi yedeklememiz gerekiyor, zhirkov ismi ise çok zor. ön libero hakkında ise cana'nın gideceği konuşuluyor ama yerine kimsenin ismi geçmiyor. fatih terim'in ne düşündüğünü çok merak etsem de öncelikli bir bölge olmadığı için çok önemsemiyorum. kanatlarda ise gözüken arda ve kazım. mevlüt veya sercan'ın kazım'ın yerine alınabileceğini düşünülüyorum, terim'in milli takımdayken bu iki ismide ileri üçlünün sağında oynatması bu düşüncemi güçlendiriyor. arda'nın gitme ihtimali ise korkunç olur. yabancı sıkıntısı varken orada alabileceğimiz volkan şen veya ozan ipek bize arda'nın verdiğinin onda birini veremez. kadroda bulunan pino, stancu gibi isimlerde kanatlarda alternatif gibi gözüküyor. ibrahim akın ve olcan adın'da transfer edilebilecek isimler.

    sonuç olarak omurgamızı güçlendireğimiz bir gerçek. ancak yapılacak isimlerin kalitesi çok önemli. birde arda'nın durumu ve drogba'nın gelişinin şampiyonluğu belirleyeceğini düşünüyorum. işimiz çok zor. umarım her şey gönlümüzce olur...
  • 237
    artık bir transfer açıklamamızın gerekli olduğu sezon. diğer takımlar çatır çatır şununla anlaştık, öbürüyle söz kestik diye açıklamalar yaparken selçuk inan'dan beri tık yok bizde. kaldı ki bu sezon en fazla transfer yapması gereken takım galatasaray. bir önceki rezalet sezondan sonra takımın iskeleti bile ortada yokken hala ne doğru düzgün takımdan yollanan adam var ne de takımın ihtiyaç duyulan bölgelerine transfer.

    umarım bu beklediğimize değer adamlar transfer edilir.
  • 239
    türkiye'den alınabilecek yerli kalmadıcılara güzel tavsiyeler bu transfer sezonu için;

    sercan yıldırım, volkan şen, kemal tokak, mehmet eren, eren güngör, ömer şişmanoğlu, serdar aziz, ibrahim öztürk, ali güzeldal, ibrahim akın, alper potuk bunlar sadece türkiye ligi'nde oynayan yerliler, ve hiçbirinin o ahlar vahlar ettiğiniz serdar ve ersan'dan aşağı kalır bir yanı yoktur. vay be hakkaten oyuncu kalmadı yahu hadi hep beraber intihar etmeye gidelim. koskoca galatasaray bir ersan bir serdar gelmedi diye bitti peeh.
  • 240
    yeni başlayan transfer sezonudur. insanlar daha şimdiden transferlerin geç kaldığından bahseder oldu. kendinize gelin ne geç kalması? bugün 4 haziran 2011. transfer sezonu resmi olarak 1 haziran 2011 günü başladı ve 2 oyuncuyu kadromuza kattık. bu 2 oyuncu da ilk 11'de direk oynayacak oyuncular. insanlar kendi kendilerini beklentiye sokup üzülüyorlar. elmander'i alırız ona dudak bükerler, aa çok az gol atmış derler, drogba'yı isteriz ona bile dil uzatırlar, yaşlı derler, kale için buffon gündeme gelir yaşlı derler, genç muslera gündeme gelir deneyimsiz, aa bu muydu lan önemli kaleci derler, vucinic gündeme gelir ona bile overrated diyenler türer. bu ne arkadaşım şaka mısınız siz? kendinize gelin. kimin gelmesini bekliyordunuz? ronaldo'yu mu alsın başkan? daha haziranın başında transferin bitmesini bekleyecek hale geldiysek ligin ilk haftalarında üst üste 2 maçta puan kaybedersek neler olur tahmin bile edemiyorum. ünal aysal başkanlığa adaylığını koyduğunda kafamda soru işaretleri vardı, adam göreve başlamadan övmeyin diyordum ancak şimdi de tam tersi oldu. adam başkan olalı 1 ay bile dolmadan, transfer dönemi başlayalı 1 hafta bile dolmadan eleştirilir hale geldi. hele bi durun, bu ne sabırsızlıktır. orhan şam, ersan, serdar kesimal gibi adamları almadık diye şampiyonluğu şimdiden kaybetmişiz gibi yorumlar yapanlar var. bu saydığım oyunculardan hangisi gelse vaaaaay transfere bak derdiniz sorarım size? bu bahsettiğim insanlar yarın birgün yıldız transfer ettiğimizde en büyük başkan bizim başkan yavşaklığı yapacaklardır buna da adım gibi eminim.
  • 241
    belki de orta sahaya türk futbolcu alıp defansı yabancılaştıracaklar. tabi düşük bir ihtimal ama kapalı kapılar arasında böyle bir şey düşünüyor olabilirler. sonuçta ilk 11'de 5 türk yeter ve sabri, kazım, selçuk, arda takımın bankosu olsa bir orta saha ile çözüm aranabilir. yabancı kontenjanında da hala büyük bir boşluk var.
  • 242
    acele etmektense temkinli gitmenin daha iyi olduğunu düşündüğüm sezon. beşiktaş yine bildiğimiz transfer politikasını uygulayarak seçmece karpuz alır gibi transfer yapmakta ve iyicene yıldırım demirören'e bağımlı hale gelmekte. fenerbahçe de keza öyle. ikisinin de aldıkları yerli oyunculara baktığımızda, bu über yetenekli bir futbolcu diyebileceğimiz oyuncu göremiyorum. hepsi kadro rotasyonunu zenginleştirmek için alınan vasat oyuncular. bir de mehmet akyüz'ü kaptırmışız beşiktaş'a yerli ibrahimovic'miş o. yahu yerli ibrahimovic mehmet batdal değil miydi? ne oldu ona? ayrıca yamulmuyorsam beşiktaş ersan'a ve mustafa pektemek'e toplam 8 milyon euro+futbolcu verdi. o ikisine 8 milyon vermektense 10 verip gökhan inler'i almak daha mantıklı gibi.

    yerli oyuncuların hası maalesef yurt dışında. mesela gökhan töre. neden onu almak için girişimde bulunmazlar?. 4-5 vereceksek ona verelim.bizimkiler sıradan yerli oyunculara paraları saçarken ilkay gündoğan 3.5 milyon euro'ya dortmund'a gidiyor. keza mehmet ekici'de aynı paraya werder bremen'li oluyor.biz de burda ersan gülüm'ü orhan şam'ı konuşuyoruz.
  • 243
    transferde geç kalınıp kalınmadığı çok düz mantıkla tartışılıyor. futbolcu sayısından çok niteliğine bakmak gerekiyor.transfer sezonu bittiğinde şöyle bir kadroya baktığımız zaman anlayabileceğiz geç kalıp kalmadığımızı. fatih terim'in bu sezon takıma direk katkı verebilecek oyuncular alacağız dediğini duyduk mu, duyduk. burdan çıkarabileceğimiz şu; eğer ağustos ayında transfer edilecek oyuncu tarif edilen şekilde değil de pino misali direk katkı verecek özellikte biri olmayıp, katkı verecek potansiyelde biri ise haliyle geç kalmışız demektir. zira bu tip adamların gelişimi, adaptesi için süreye ihtiyaç var. takımla ne kadar beraber vakit geçirirse, o kadar verim alınabilen oyuncular bunlar. oynadığı her takımda başarılı olmuş, kendini kanıtlamış biri için ise aynı kriterlerden bahsedemiyoruz haliyle. yani demek istediğim önce transfer edilecek adamları görmek lazım kesin yargıda bulunabilmek için.

    haziranın son haftasında sezonu açıyoruz, muhtemelen de temmuzun ilk haftası da kamp başlar. nerden baksan bir aylık bir süre var daha. alınması gereken ilk yerli adam da transfer edilmiş. ha yerli kalitemiz ortadayken ben yerli transferinde daha agresif olmamızı beklerdim ama şimdilik yurt içindeki transferler genellikle defans ağırlıklı oldu(serdar-ersan-orhan-egemen) açıkçası ben terim'in önceliğinin yerli olarak defans olduğunu düşünmüyordum. ne kadar kendilerine karşı dolmuş olsak da terim'in servet, gökhan, hakan'ın takımda tutması yüksek ihtimal dahilinde. daha önce yararlandığı bu adamlardan bir daha yararlanmak isteyecektir. umarım tutar fatih hocanın bu planı zira riskli hatta çok riskli bir plan.

    yerli transferde önceliğimiz muhtemelen ortasaha ve forvet. pek bir şey kaybettiğimiz söylenemez şu zamana kadar. yabancı transferlerinde de kriterler yüksek olacak gibi. eli çabuk tutmak gerekiyor tabi ki ama zaman daha var. önemli olan transferin hakkını vermek.
  • 244
    transferde gecikildiği-mantıklı hareket edildiği için ince elenip sık dokunduğu mevzusuna girmeden belirtmek isterim ki yabancı kontenjanı hakkımız var iken, gerek rotasyonda gerek as kadroda kullanmak adına belçikalı kanat oyuncusu dries mertens'i düşünsek güzel olur.

    baktığımız zaman evet forvet oyuncusu iyice artmaya başladı, lakin sağ kanatta oynayacak adamlara baktığınız zaman kazım-pino ve de zorlarsak stancu, iyice kasarsak elmander var. stancu'nun en azınan kiralık gönderileceğini düşünüyorum. geriye pino-kazım kalıyor orası için.

    fatih hoca pino'yu bu kafa yapısına sahip oldukça döver. çok yetenekli, takımımımda her daim görmek isteyebileceğim bir oyuncu, istediği zaman iyi bir delici amma ve lakin takım oyuncusu değil*.

    kazım ise güçlü ve taşın suyunu çıkartabilecek kapasitedeki beklerle mücadele edebilecek seviyede ve aydın'la kıyaslanırsa bir aygır. kendini verdiğinde göz ardı edilmeyecek de bir tekniği var. ama zaman zaman istikrarsız olabiliyor.

    volkan şen hem türk olması hem hızı hem de yetenekli olması esbabı ile orası için düşünülen alternatiflerden biri. mamafih onun da mental bakımdan sorunları olabiliyor zaman zaman. ancak fatih hoca'nın adam edebileceği bir mental aksaklığı olduğunu düşünüyorum kendisinin. ne var ki sanırım bursaspor kendisini bırakmayacak.

    işte tam bu noktada her ne kadar yabancı kontenjanını işgal edecek olsa da dries mertens yardıma yetişiyor. evet, kendisi için tek maçlık seyirle* lakırdı ediyorum; vakıa potansiyeli var bu kesin. zaten ben alınsın demiyorum, düşünülsün diyorum. maç kasetleri izlenir ve ona göre karara bağlanır düşünülürse. bu adamın gelişi, 2011-2012 sezonunda sağ kanatta ciddi bir rekabet yaratabilir.

    bir de kanayan yaramız olan defans mevkii var. onu da ne siz sorun ne ben söyleyeyim. servet ve gökhan ile bu işin olmayacağı gün gibi aşikar iken üstüne neill'in serbest kalması ve o bölge için en iyi ve genç türkleri al(a)mamamız daha da büyük bir endişeye sürüklüyor biz taraftarları. hepimiz biliyoruz ki 5 tane drogba'yla dahi oynasak her maç, servet ile gökhan'ın oynadığı savunmadan hayır gelmez. her ikisi bir maç ne kadar güzel oynasalar da (ya da oynuyor gibi görünseler de), bence pimi çekilmiş bomba gibiler. biri oyun kurarken gider habire rakibe atar, o atakta gol yeriz; diğeri ayağının altından kaçırır seker rakibin önünde kalan toptan gol yeriz. yabancı sınırı da düşünülerek orası için önerilen 3-4 türk var sözlükte : kemal tokak, serdar taşçı, mahmut boz ve aykut demir. dürüst olmak gerekirse hiçbirini alıcı gözle seyretmedim. hatta sseyretmediğim dahi var. ancak serdar taşçı'nın gerek alman altyapısı almış olması gerekse üst düzey bir ligde ve bir milli takımda forma giyiyor olması benim de iştahımı kabartıyor. ve bence, bu 4 isimden en az 2 tane alınmalı, ki en olası bi aksaklıkta servet'le gökhan'a güle güle diyebilelim*. bunun yanı sıra, ben stoperde tecrübeli bir yabancının bulunmasından yanayım. baktığınız zaman neill hem soğukkanlı, hem ayağına oldukça hakim, hem de mücadeleci idi. daha iyisini bulmamız kolay değil belki ama imkansız da değil. bu bakıma yabancı stoper konusunda hassas yaklaşılmalı, ama er geç yaklaşılmalı.

    bir de 4-4-2 sisteminde selçuk'un yanına kim'i** koyacağız sorunsalı var. kulislerde fatih terim'in källström'ü beklettiği ve daha iyisini aradığı şeklinde söylentiler var. şu an için bizim kalibremizdeki bir takımın uygun fiyata öyle bir oyuncu bulması pek kolay değil. kaldı ki orta sahanın merkezindeki iki oyuncu da iki yönlü olursa elbet çok hoş olur da, biri ileri giderken diğeri geride durmalı en az yoksa orta sahamız çok rahat geçilir. bunun için iki oyuncunun da defansif yönünün iyi yontulmuş olması gerekir. hatta zorluk seviyesi yüksek maçlarda 2 orta saha oyuncusunun arkasına fizik gücü yüksek ve top kapma kabiliyeti iyi olan biri konursa o zaman selçuk'un yanına alınacak oyuncunun kalitesinin farkı iyice ortaya çıkar.

    biz şimdilik sakin olalım, elbet yönetimin vardır bir bildiği**. takmımız için en hayırlısı olur inşallah.
  • 247
    yazdığım isimler temsili isimlerdir.

    bence forvetten öte iyi bir ofansif orta saha transferine ihtiyaç duyan takımım. hagi,arshavin,rosicky,ronaldinho,diego,lincoln,modric vs vs.
    en önemli transfer bu tarz adamlardan birini takıma kazandırmak olur. evet çok büyük bir golcüye kimse sesini çıkarmaz ancak top oraya gitmedikten sonra değil drogba, ronaldo'yu getirsen nafile. baros'un en çok gol attığı sezona bakın. alıyor lincoln taşıyor topu, arda taşıyor, kewell taşıyordu. e baros'a da sadece doğru yerde olmak kalıyordu. o yüzden acilen bir tane en abes tarifiyle maestro ya ihtiyacımız var.
  • 250
    yerli kalitesi rezalet olan takımımızın selçuk inan harici yerli bir transfer yapamadığı transfer dönemidir. takımda 2-3 kişi hariç bütün yerli oyuncuların temizlenmesi gerektiği şu dönemde piyasada alınabilecek bütün kaliteli yerli oyuncuları bir bir rakiplerimize kaptırırken, nasıl olacak da bu değişim sağlanacak çok merak etmekteyim.

    üzülerek söylüyorum ki seneye yine servet, ayhan, mustafa sarp dolu bir sezon bizi bekliyor.

    drogba perşembe günü istanbul'daymış buffon uçak bileti bakıyormuş ne fayda? mustafa sarp diyorum ayhan diyorum yok hala drogba'ymış. piiiih!
App Store'dan indirin Google Play'den alın