• 236
    günümüz futbolunda başarıya ulaşmak için takım omurganızın yani; kaleci-2 stoper- 2 merkez orta saha ve forvetinizin çok kaliteli olması gerekiyor. sicko arkadaşımızın da belirttiği gibi diğer mevkiler ortalama oyunculardan da kurulsa zirveye oynayabiliyorsunuz. örnek mi; barcelona'nın ön liberosunda busquets oynuyor, inter şampiyonlar ligini aldığında sol beki yoktu, milan'ın sağ bekinin ismini bilen var mı, bizim ön liberomuz 5 milyon euro verdiğimiz fransa, ingiltere tecrübeli cana iken, fenerbahçede christian ve selçuk, trabzonda ceyhun ve colman oynadığı. ama bahsettiğim bu takımların hepsinin omurgaları çok sağlamdı.
    yerli kalitemiz çok düşük ama önceliğimiz bu omurgayı kurabilmek olmalı, yerli kalitesini zamanla artırabiliriz.

    selçuk transferi bu omurgayı direk etkileyen önemli bir transferdi. elmander ise bir forvet oyuncusunun geleceği düşünüldüğünde alternatif forvet gibi gözüküyor. yani bu omurgadan sadece merkez orta sahadan birini almış gibi gözüküyoruz. kaleci, 2 stoper, orta saha ve forvet almamız gerekiyor. bu mevkilere alınabilecek 4 tane üst düzey türk statüsünde oyuncu var; serdar taşcı, gökhan inler, eren derdiyok ve mevlüt erdinç (tartışılır). bu oyuncuları almanın zorluğu göz önünde bulundurulduğunda geriye iki seçenek kalıyor; ya bu mevkilere yabancı oyuncu alarak; sabri, hakan balta, kazım ve belki servet gibi oyunculara en az 1 yıl daha katlanmak zorunda kalacağız ya da kemal tokak, ceyhun gülselam, aykut demir, sercan yıldırım gibi potansiyelli ama ne verebileceği belli olmayan oyuncularla kumar oynayacağız. ersan, pektemek, kesimal gibi nispeten daha az riski oyuncuları ise maalesef elimizden kaçırdık.

    tekrar omurgaya dönecek olursak. kaleci transferi kesinleşti. buffon'un imkansız olduğunu düşünürsek frey ideal isim gibi gözüküyor. en olası isim gibi gözüken muslera içinse istatistikler mükemmel tercih olacağını söylüyor, ama istatistiklerin her zaman doğruyu söylemediği de bir gerçek. ama her halukarda geçen seneye kıyasla daha iyi bir kalecimiz olacak.

    stoperlere gelecek olursak ersan'ın da beşiktaş'a gitmesinden sonra servet yine banko oynayacak yanına ad bir yabancı alınacak gibi gözüküyor. gönül ister ki serdar taşçı alınabilsin ya da 2 yabancı stoper. basına düşen bougherra, granqvist e zapata iyi isimler. zapata'nın transferi zor gözükse de diğer iki oyuncu da rahatlıkla alınabilir. iç piyasadansa kemal tokak ve aykut demir gözüküyor ama riskli isimler. aslında unuttuğumuz semih kaya'yı yeniden kazanabilsek türkiye'de ne serdar kalır ne ersan ama kimsenin o riske girebileceğini sanmıyorum. sonuç olarak servet ve yabancı bir oyuncunun stoper ikilisini oluşturacak gibi gözüküyor. gökhan zan'da çok büyük para istemezse yedek stoper olarak takımda kalacak gibi(maalesef). bence omurganın en zayıf halkası olarak kalacak gibi.

    orta sahada ise selçuk ve yanına bir yabancı gelecek gibi. cana giderse iki oyuncu alınacağını düşünüyorum. kallström, stankovic, emana ismi geçenler. emana hariç ikise de çok iyi isimler ve ikisinden biri ya da aynı kalitede bir isim gelirse türkiye'nin en iyi orta sahasına sahip oluruz. gökhan inler ise ufak ve hayali bir ihtimal. culio ve yekta'nın iyi yedekler olacağını düşünüyorum. alternatif olarak ceyhun'da düşünülebilir.

    forvette elmander e baros yeterli gibi aslında ama taraftarı yeniden heyecanlandırmak için büyük isimler konuşuluyor. sercan, mevlüt isimlerinin konuşulması çift forvet ihtimalini gündeme getirse de terim'in 4-3-3ten vazgeçeceğini düşünmüyorum. drogba'nın gelişi ise takıma hem çok üst düzey bir oyuncu katacağı gibi içte ve dışta büyük psikolojik üstünlük sağlar.

    diğer mevkilere gelecek olursak beklerde as oyunculara ihtiyacımız var ama önceliğimiz olmamalı. yabancı sıkıntısından dolayı sabri ve hakan'ı bu yılda banko oynatmak zorundayız. sabri'yi yedeklememiz gerekiyor, zhirkov ismi ise çok zor. ön libero hakkında ise cana'nın gideceği konuşuluyor ama yerine kimsenin ismi geçmiyor. fatih terim'in ne düşündüğünü çok merak etsem de öncelikli bir bölge olmadığı için çok önemsemiyorum. kanatlarda ise gözüken arda ve kazım. mevlüt veya sercan'ın kazım'ın yerine alınabileceğini düşünülüyorum, terim'in milli takımdayken bu iki ismide ileri üçlünün sağında oynatması bu düşüncemi güçlendiriyor. arda'nın gitme ihtimali ise korkunç olur. yabancı sıkıntısı varken orada alabileceğimiz volkan şen veya ozan ipek bize arda'nın verdiğinin onda birini veremez. kadroda bulunan pino, stancu gibi isimlerde kanatlarda alternatif gibi gözüküyor. ibrahim akın ve olcan adın'da transfer edilebilecek isimler.

    sonuç olarak omurgamızı güçlendireğimiz bir gerçek. ancak yapılacak isimlerin kalitesi çok önemli. birde arda'nın durumu ve drogba'nın gelişinin şampiyonluğu belirleyeceğini düşünüyorum. işimiz çok zor. umarım her şey gönlümüzce olur...
App Store'dan indirin Google Play'den alın