• 551
    avrupa konseyi bakanlar komitesi, 28 eylül 2011 tarihinde başta şike olmak üzere sonuçların manipüle edilmesine karşı sporda dürüstlüğün teşvik edilmesi başlıklı aldığı tavsiye kararı ile şike olaylarında tüzel kişiliklerin de sorumlu tutulabileceğine karar vermiştir. avrupa konseyi'ne üyeyiz ve bu karara biz de imza atmış oluyoruz.

    gençlik ve spor bakanı suat kılıç'ın kararı da bu çerçeveye uygundur.

    yani 'kulüpler küme düşürülmesin' talebi tamamen bitmiştir. geçmiş olsun. daha doğrusu hayırlı olsun.
  • 552
    (bkz: #779904)

    şike nedeniyle kulüplerin küme düşürülebilmesine dair yani şike olaylarında tüzel kişilerin de sorumlu tutulabileceği hususunu içeren 28 eylül 2011 tarihli avrupa konseyi bakanlar komitesi'nin tavsiye kararından ilgili bölüm (13.2) :

    --- alıntı ---
    recommendation cm/rec(2011)10
    of the committee of ministers to member states
    on promotion of the integrity of sport against manipulation of results notably match-fixing

    c. legislative and other measures

    12. member states should ensure that their legal and administrative systems are provided with appropriate and effective legal means for combating manipulation of sports results.

    13. member states should review their existing legislation to ensure that:

    13.1. manipulation of sports results – especially in cases of manipulation of competitions open to bets – including acts or omissions to conceal or disguise such conduct, falls within the remit of the national law and can be sanctioned in accordance with the seriousness of the conduct;

    13.2. legal persons can be held liable for conduct as referred to in paragraph 13.1.

    --- alıntı ---

    not: kaynak konusundaki mesajı için tias'a teşekkürler.
  • 553
    galatasaray yöneticisi sedat doğan, federasyonun şike soruşturmasında kararı sezon sonunda değil, bir an önce vermesi gerektiğini söyledi ve “şu anda oynanan her maç tazminat konusu” dedi.

    habertürk gazetesi'nden meriç müldür'e konuşan galatasaray yöneticisi sedat doğan, küme düşürme cezasının kaldırılamayacağını, şikeye hapis yerine para cezası verilmesinin de kabul edilemez olduğunu belirtti. g.saraylı yönetici konuyla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:

    * federasyonun kararı sezon sonunda vereceğini açıkladı. sizce doğru mu?

    “bu iş ne kadar hızlı bitirilirse o kadar doğru olur. biz kimseye ceza verilmesini istemeyiz. ama bazı kurallar var. evrensel kurallar neyse o uygulanmalı. orada da "mümkün olduğunca kısa sürede karar ver" diyor. bu ticari bir olay değil. hızlı ceza verirsen hata yapabilirsin. ancak kurallar temiz turnuva oynat talimatı veriyor. yüzde 1 bile şüphe varsa, gereğini yap diyor. hata yapmışsan bir kulübe tazminat ödersin. ama cezayı zamanında kesmezsen çok takıma tazminat ödemek zorunda kalabilirsin. yani şu anda oynanan her maç tazminat konusu. takımların topladıkları puanlar karşılığı aldığı para, yayın gelirinden aldığı para, lig sonunda sıralamada bulunacağı yere göre alacağı para var. insanların gelirini etkiliyorsun. yatırımcı etkileniyor. bunların hesabını yapmak lazım.”

    * federasyon aynı zamanda bu sezonun geçerli olacağını söylüyor. adı geçen kulüplere verilecek olası cezalar bir sonraki sezon uygulanacak. yorumunuz?

    “yanlış bir uygulama. gelecek sezon olur mu? o zaman niye 2 sezon sonra değil? seneye sanki dava mı bitecek? federasyonun iddianameyi beklemesine bile gerek yok. anayasaya eklenen maddeye göre tff yönetimi de tahkim kurulu da yargı mercii. tüm bilgiler belgeler onlarda var. savcılık belgeleri kendilerine göndermiştir. "karar vermiyorum" diyemezsiniz.”

    * 6222 sayılı kanunda değişiklikler gündemde. nasıl değerlendiriyorsunuz?

    “doğrudur, değiştirilmesi gereken maddeler var. kulüpçe çalışmalarımızı yaptık. biz hukuki açıdan en hazır kulübüz. ancak levent ağabeyin (bıçakcı) hazırlık yapması enteresan bir konu. kendisi ceza hukukçusu değil. bu yasayı kulüp ayağının hazırlaması lazım.”

    * bazı kulüplerin "küme düşürme cezası" kalksın talebi var. yeni yasa çerçevesinde şikeye hapis cezasının kaldırılıp, para cezasının getirileceği söyleniyor. doğru buluyor musunuz?

    “küme düşme cezasının kalkması söz konusu olamaz. öyle ya da böyle dahli olanlar sözlerine dikkat etmeli. şikeye hapis yerine para cezası konusuna gelirsek... türkiye"de şikeyi serbest bırakalım o zaman. "parası neyse öderim" der adam. zaten bu işi zengin insanlar yapıyor. ben biliyorum ki şahsen ben bunu asla yapmayacağım. şike yapmayacağım. o zaman niye kalkacak hapis cezası. hapis cezası kalsa ne olur? kamuoyunun ne düşündüğü önemli. soralım bakalım kulüp taraftarlarına. "takımınızın haksız şekilde şampiyon olmasını ister misiniz istemez misiniz?" diye. bu türkiye"nin sosyal hayatını etkileyen bir olay. kimse işin felsefesine inmiyor.”

    sporx.com
  • 555
    http://www.sporx.com/...konusuSXHBQ250151SXQ

    sedat doğan'ın yaptığı son açıklama ile içim biraz olsun rahatlamıştır. umarım iddianame mahkemece kabul edildikten sonra yönetimimiz soruşturma hakkındaki kararın bir an önce çıkarılması için gerekli çalışmaları yapar.

    bazı avukat taraftarlarımızın ingilizce, fransızca ve türkçe metin hazırladığı söyleniyordu. eğer bu yapılmazsa da yarım yamalak ingilizcemle ben metin hazırlayıp kararın sezon sonuna bırakıldığını ve yasanın değiştirilmeye çalışıldığını uefa'ya mail atacağım.
  • 560
    şike soruşturmasında sürpriz gelişme !
    şike soruşturmasını yürüten savcı mehmet berk'in, geçen hafta istettiği futbol federasyonu etik kurulu'nun raporunu incelemeye aldığı öğrenildi

    futboldaki şike ve teşvik soruşturmasında sürpriz gelişme. soruşturmayı yürüten özel yetkili cumhuriyet savcısı mehmet berk'in, futbol federasyonu etik kurulu'nun hazırladığı 117 sayfalık inceleme raporunu geçen hafta istettiği ortaya çıktı.

    soruşturma kapsamında halen cezaevinde tutuklu bulunan fenerbahçe başkanı aziz yıldırım, yöneticiler; ilhan ekşioğlu, şekip mosturoğlu, sivasspor başkanı mecnun odyakmaz, beşiktaş yöneticisi serdal adalı, teknik direktör tayfur havutçu gibi spor adamlarını yakından ilgilendiren gelişmenin, iddianamenin hazırlanma aşamasına denk gelmesi dikkat çekici bulundu.

    futbol federasyonu'ndan resmi yazı ile etik kurulu raporunu talep eden ve geçtiğimiz günlerde raporu incelemeye alan savcı berk'in, tamamı kamuoyuna açıklanmayan saptamalar ve öngörülen yaptırımlarla ilgili bilgi edinmeyi amaçladığı ileri sürüldü.

    savcı berk'in önümüzdeki günlerde mahkemeye sunması beklenen iddianameyi hazırlarken, futbol federasyonu etik kurulu'nun adı geçen şahıslarla ilgili nasıl bir yorumda bulunduğunu da öğrenmek istediği iddia edildi. etik kurulu raporunun iddianame aşamasında nasıl değerlendirileceği ve nasıl bir etkide bulunabileceği ise merak konusu oldu.

    bilindiği gibi federasyonda oluşturulan ve sadece etik kurulu üyelerinin girebildiği kozmik odada 19 gün süren bir inceleme sonrası hazırlanan rapor doğrultusunda tutuklu bulunan 17'si kulüp yöneticisi tedbirli, 35 kişi ise tedbirsiz olarak pfdk'ya sevk edilmiş, ancak haklarında şu ana kadar herhangi bir disiplin işlemi yapılamamıştı.

    savunma hakları yoktu
    futbol federasyonu başkanı mehmet ali aydınlar 15 ağustos tarihinde düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunun merakla beklediği şike iddialarına yönelik etik kurulu kararını açıklarken, suçlanan şahıs ve kurumların "savunma hakkını kullanamadığı" gerekçesiyle, gelinen noktada soruşturmada adı geçen kulüplerle ilgili herhangi bir cezai yaptırım uygulanmasının mümkün olmadığını ifade etmişti.

    aydınlar, iddianame hazırlandıktan sonra kurulu tekrar göreve çağıracağını söylemiş, ancak daha sonra şike ve teşvik kararının sezon sonunda alınacağını açıklamıştı.

    kaynak: milliyet
  • 561
    etik kurul’un raporuna göre fenerbahçe, mersin i.y. ve sivas’la birlikte küme düşebilir

    trabzonspor şampiyonluk beklerken, beşiktaş’la birlikte puan silme cezası ile karşı karşıya kalabilir. buna göre fenerbahçe'ye küme düşme, beşiktaş ve trabzon'a ise puan silme cezası öngörülüyor. karar böyle olursa lig üçüncüsü timsahlar şampiyon olacak. trabzon ile kartal ise avrupa’dan men tehlikesiyle yüz yüze kalacak.

    3 temmuz'da patlak veren ve o günden bu yana türkiye’nin gündemini meşgul eden şike soruşturmasında son dönemece girildi. savcılığın davanın iddianamesini açıklamasına günler kala, türkiye futbol federasyonu (tff) etik kurulu'nun raporu ile ilgili ipuçları da sızmaya başladı.

    savcılık tarafından 20 temmuz'da gönderilen soruşturma ile ilgili 26 klasör belgeyi inceleyen etik kurul’un, tff yönetimine fenerbahçe,mersin idmanyurdu ve sivasspor’un şike yaptığı konusunda görüş bildirdiği öğrenildi. yine edinilen bilgilere göre kurulun, beşiktaş ve trabzonspor ile ilgili kanaati ise bu iki takımın şike ve teşvik girişiminde bulunduğu yönünde.

    tff soruşturma ile ilgili karar verirken etik kurul'un raporunu baz alırsa fenerbahçe, mersin ve sivas’la birlikte küme düşecek. kurulun beşiktaş ve trabzon’un lige eksi puanla başlatılmasını istediği bildirildi. böylelikle fenerbahçe'nin elinden alınacak şampiyonluk, kupanın ısrarla kendisinin hakkı olduğunu iddia eden trabzon'a da değil lig üçüncüsü bursaspor'a verilecek.

    ancak kurulun beşiktaş ve trabzonspor için öngördüğü cezalar kafa karıştırıyor. çünkü bu iki takımceza alırsa bu sezon avrupa kupalarında mücadele ettikleri içinuefa’dan5’er yıl uluslararası organizasyonlardan men cezası alma tehlikesiyle yüz yüze kalabilirler.hal böyleyken akıllara şu kritik sorular geliyor:

    enerbahçe'yi devler ligi'ne göndermeyen tff, beşiktaş ve trabzon’a aynı uygulamayı niye yapmadı? tff başkanı mehmet ali aydınlar 26 temmuz’da "kendisinden şüphe eden avrupa'ya gitmesin' demişti. tff bu açıklamayı hatırlatıp kendisini savunabilir. uefa da sadece fenerbahçe’yi devler ligi’ne istememişti.

    etik kurul'un iki takım hakkındaki eksi puan önerisi neye dayanarak yapıldı? talimatlara göre küme düşürmeden eksi puan uygulanamıyor. kurul’un, talimatlara rağmen öneride bulunduğu belirtiliyor. zaten bir süre önce talimat değişikliği tartışılmış ve “teşebbüse küme düşürme olmasın” sesleri duyulmuştu.

    aziz yıldırım ve birçok önemli ismin gözaltına alınmasıyla başlayan şike soruşturmasının türk futbolu için bir dönüm noktası teşkil edeceği aşikâr. tff etik kurulu'nun ‘kozmik oda’ olarak adlandırılan salonda incelediği dosyalar hakkında15ağustos'ta bir açıklama yapan tff başkanımehmet ali aydınlar, etik kurul’un raporu ve buna bağlı görüşler doğrultusunda, iddianame kabul edilip, gizlilik kararı kaldırılmadan nihai kararın verilemeyeceğini bildirmişti.

    şimdi tff'nin iddianamenin açıklanmasının ardından tff'nin raporunu açıklayıp açıklamayacağı merak konusuoldu. bugün’e konuşan göksel gümüşdağ raporun açıklanıp açıklanmayacağı hakkında bilgisi olmadığını belirtti. gümüşdağ, iddianamenin açıklanmasından sonra bir toplantı yapıp raporun paylaşılmasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduktan sonra karar vereceklerini belirtti.

    kaynak: bugün gazetesi
    haber: bilal şahin
  • 568
    ortalıkta ciddi ciddi x takımın küme düşürülüp, y takıma puan eksiltme cezası verilerek sonuçlandırılacağı söylentilei dolaşan soruşturma. fenerbahçe'nin adı kümse düşürülecekler arasında geçiyor.

    söylentiler doğruysa, talimatlar değiştirilecek. ''şike yapan küme düşer'' anlayışı, yerini ''şike yapan, suçun ağırlığına göre küme düşer veya puan eksiltme cezasına çarptırılır'' anlayışına bırakacak.

    ee, o vakit ortada böyle bir talimat varken, fenerbahçe'yi küme neyin düşürmezler, eksiltiverirler üç-beş puanını, yoksa şüphen mi var?
  • 574
    şike iddianamesi mahkemeye 17 kasımda sunulursa, mahkemenin inceleyip kabul etmesi için 2 hafta süresi var. yani aralık ayının başında mahkeme iddianameyi kabul etmiş ve gizlilik kalkmış olur. ondan sonraki süreç tamamen tff ve uefa'nın insiyatifinde. isterlerse 1 haftada bütün savunmaları alabilirler. tabi tff süreci uzatmak için elinden geleni yapacak olsa da uefa buna izin vermeyecektir. kişisel tahminim ocak ayına kalmadan şikeciler cezalarını alacaklar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın