• 78
    ülkemizin cumhurbaşkanını ve millet vekillerini seçeceğimiz seçimlerdir.
    bugüne kadar herhangi bir partiyi takım tutar gibi tutmamış, kendisini sağ veya sola ait hissetmeyen bir insan evladı olarak söyleyebileceğim ve hayatın bana öğrettiği tek bir şey var. bir insana olması gerekenden fazla gücü vermeyeceksin. verirsen o insan nefsine yenilir. kimisi tutar ufak birşey yapar kimisi büyük. ama her insan fırsatını bulduğu kadar yapar. ha kimi insan vardır nefsini yenebiliyordur. ama o bile farkında olmadan ufacık da olsa birşey yapar.
    seçim yaparken ve bundan sonraki ülke düzeninde sorgulayan ve eleştiren bir yapıda olmamız şart. başa kim gelirse gelsin bunu yapmak şart.
    mesela x,y,z bankası kredi veriyoruz bilmem ne işi için dediğinde "bu insanlar neden kredi alma gereği hissediyor?" sorusunu sormalısınız.
    mesela bilmem nereye bilmem ne yatırımı yapılıyor denildiğinde bunun maliyetini ve ihale sürecinin açık şekilde gösterilmesini talep etmelisiniz zira bordronuza baktığınızda maaşınızın bilmem kaçı bu tarz işler için kesiliyor. sizin paranızın nereye harcadığını sorgulamak zorundasınız.
    mesela kızılay başkanı gibi görevini yapmayan adamların zamanında görevden alınması için baskı yapmalısınız.
    ve en önemlisi vekillere, bakanlara, cumhurbaşkanına, tabii ki makamlarına saygı duyarak, çok çok önemli insanlar gibi davranmamalısınız. onları görünce şirazeniz kaymamalı. onlarla normal bir insan ile konuştuğumuz gibi, ama saygı çerçevesinde, korkmadan konuşmalısınız.
    düzeltilmesi gereken pek çok konu var ama en önemli konu benim için: eğitim.
    öyle bir düzene döndü ki durum, özellikle de büyük şehirlerde, parası olan çocuğunu özel okula gönderiyor orada iyi eğitim aldırıyor; gariban çocuğunu devlet okuluna gönderiyor. orada şanslı ise iyi eğitim alıyor.
    eskiden bizim gibi gariban çocukları için anadolu liseleri vardı. ilkokul sonunda girdiğin sınavda başarılı olursan girerdin. hazırlık sınıfı ile beraber 4 yıl ortaokul, 3 yılda lise eğitimi alırdın. aldığın eğitim de öyle sıradan eğitim değildi zira oraya gelen öğretmenler de sınav ile gelirdi. gariban çocuklarının okumasının yolu, yabancı dil öğrenmesinin yolu açılırdı.
    ez cümle pazar günü kim kazanır bilmem ama umarım eğitimi özel kurumların tekelinden kurtarıp herkese eşit şekilde olacak hale getirecek birileri olur.
  • 79
    hayırlısıyla şimdilik bitmiş seçim. kemal kılıçdaroğlu'nun kazanamayacağını içten içe herkes biliyordu. yine de insanlar körü körüne destekledi. sonra diğer kesime cahil, koyun falan deniyor. sen nesin kardeşim o zaman?

    mansur başkandan başka bu seçimi kazanacak kimse yoktu. onu da milliyetçi diye kapı dışında tuttular. oysa net %60 alırdı. kürtler ayrı, pkk sevicilere sözünü geçireremedikleri için kendisi aday oldu kk. sonuç ortada.

    bence bu ülkede cahil denildiği zaman kimse kendini ayrı tutmasın.

    erdoğan, bahçeli, kılıçdaroğlu vs gibi bir çok insan için umut ediyorum son başkanlık seçimi olmuştur. bir dahaki dönemde umarım farklı insanlar olur. ama toplumun geneli böyle sağcısı solcusu fark etmiyor ismi farklı profili aynı insanlar çıkacaktır.
  • 80
    baştan sonda söyleyeceğimi söyleyeyim: erken seçim gözüküyor, ilginç şeyler olabilir. bekleyelim görelim. enseyi karartmadan galatasarayımıza sahip çıkarak.

    suriye + arap emlak yolu vatandaşları + milletin yerin toplu oy (ş.urfa) ve bilimum diğer şeylerle, tüm merkez medya, tüm devlet imkanı ile maksimum alınan oy bu.

    daha çok su kaldırır bu pilav. ayrıca halk tv, anka ajansı ve sözcü gibiler de kaybetti.

    belediye seçimleri ile beraber genel seçim olabilir.

    ama öncelikle kurlar ve -70 milyar$'lık merkez bankası mevzusu var. iyice karmaşık yurtdışı mevzuları var. yani sanırım kimenin yüzü gülmeyecek 2 sene .

    (galatasaraylıların haricinde)
  • 82
    ülkede tüm sağcı partiler değil, kökten dinci+aşırı milliyetçi oylar bile toplamda yüzde 62 ediyor. akp+yeniden refah partisi olmak üzere kökten dinciler toplamda yüzde 38, mhp+iyip+bbp+zafer partisi olmak üzere aşırı milliyetçiler toplamda yüzde 24. muhalefetin yüzde 8-10'u bulan hdp ve aşırı sol oylar için o taraftan kopabilecek ekstra yüzde 20 potansiyeli görmezden geldiği seçimdi. denklem baştan yanlış kurulmuştu, kılıçdaroğlu benim için doğru aday olsa da bu toplum benim gibi düşünmüyor, kesinlikle yanlış adaydı.

    sandıktan ekonomi değil yine ideoloji çıktı. sandıktan demokrasi talebi değil otoriterlik talebi çıktı. sandıktan sevgi değil öfke çıktı. iyip hariç millet ittifakı maalesef bunu hesaplayamadı.

    ikinci tur için muhalefetin stratejisi baştan sona değişmeli. umut yerine korku siyaseti yapılmalı. ben gelirsem şöyle olacak böyle değil bu adamlar 5 yıl daha bu ülkeyi yönetirse şöyle olacak denmeli. ülkende 30 milyon suriyeli istiyor musun, ekonomi bakanı olarak nebati gibileri istiyor musun, kadınlar sizin haklarınızı elinizden alacaklar gibi tamamen korku siyaseti üzerine vurgu yapılmalı. gerekirse bel altı da vuracaksın.

    hdp ile yan yana gelen kaybeder. hdp ile kavga edeceksin, oğan'la muhakkak işbirliği yapacaksın ki bir şans olsun. mevcut konjonktürde ikinci turda muhalefetin şansı yüzde sıfır.

    muhalefetin adayı ikinci turu kazanamazsa da siyaset baştan sona yeniden dizayn olur. akp seçim kazanabilecek güçte ama ülkeyi tek başına yönetecek güçte değil. erdoğan'ın sağlığını iyi görmüyorum. seçim kaybetmeden ecelinden gidebilir. imamoğlu ve oğan gibiler parti başkanı olabilir. erdoğan ölünce zaten her şey baştan sona değişecek.

    çok üzgünüm dünden beri ama bence durum bu. halkı küçümsemiyorum, tam tersine halkı anlamak gerekli. en önemli retorik de milliyetçilik. bunu z kuşağı bile satın aldı. bunu görmezden gelenin bu ülkede seçim kazanma şansı yok.

    ekleme: ümitsizliğe gerek yok, biraz daha sürüneceğiz, ülke hepimiz için iyi olmayacak. ama en kötü ihtimalle o zat ölünce bu ülke kararını verecek. bu ülkede milyonlarca pırıl pırıl iyi insanlar var. değişim zamanı demek ki gelmedi. mücadeleye doğru adımlarla devam, asla ümidinizi kesmeyin...
  • 83
    ya ben son iki aya kadar muhalefeti eleştirdim. böyle masabaşı politika yapılmaz. hepiniz bürokrat gibi takılıyorsunuz. halkın en uyuz olduğu şeyi yapıyorsunuz dedim. ama ne olduysa meral gitti geldi, ekrem mansur falan bende anlamsız bir coşku oluştu. sonrasında seçim kampanyası de çok güzeldi. ama sadece bana güzeldi. muhalefetin muhalefetini ikna ettiler, umutlandırdılar başka bir tek kişiyi ikna edemediler. okumuş şehirli veya bürokrat bu ülkede kazanamaz. mahalleli kazanır.
  • 84
    hala anlayamayan arkadaşlar var. bakın yarın atatürk mezardan çıksa aday olsa en fazla kılıçdaroğlu kadar oy alır en fazla. arkadaşlar normal zamanlardan geçmiyoruz normal bir kitle ile mücadele etmiyoruz. bir anlayın gözünü seveyim.

    her allahın günü sizin cebinizden para çalan hakaret eden gerektiğinde tokadı basan birine oy veren milyonlar var. bu grubu akıl ve izanla anlatamazsınız ,anlayamazsınız.
  • 85
    bir tarafta ağırlaştırılmış müebbetle yargılanan 60 civarı hizbullahçıyı tek kararname ile serbest bırakıp vekillerini listesinden meclise sokan bir iktidar partisi varken, sırf ysp seçmeni dışardan destekledi diye hain ilan edilen bir muhalefeti kim gelse iktidar yapamaz. bu özgüvenle ana muhalefet olsa keşke bu tavsiyeleri verenler de görsek. ideolojilerin gerçeklerin önüne geçtiği, baraj altı kalanların caka sattığı bir seçim olmuştur.
  • 86
    sonuçları:
    1)akp güç kaybetmeye devam ediyor.
    2)yaşanılan göçler ve siyasi konjonktür türkçülük ve atatürkçülüğü konsolide etmeye başladı.
    3)fatih erbakan’ın merkez sağ alternatifi veya ilerleyen dönemde ana noktada bulunacağının işareti.
    4)chp’nin gittikçe dönüştüğü doğu eksenli profilinin partiye zarar vermesi.
    5)tip’in millet üzerinde bir etki bırakabilmesi.
    6)deva partisi, gelecek partisi ve saadet partisi’nin müthiş bir iş başararak siyasi ustalık göstermeleri ancak bunun yanında millet üzerinde bir taban oluşturamamaları.
    7) hüdapar’ın etkisiz bir parti olması.
    8) chp’nin yanlış bir politika gütmesi. (göç ve ekonomi temelli bir politika izlenmesi gerektiği ortaya çıktı. chp ise bunun yerine millette karşılığı olmayan soyut kavramlar üzerinden (demokrasi, adalet, hak vs..) politika yürütmesi. daha keskin bir üslup olmalıydı. ayrıca chp yetkililerinin iha-siha gafları ve “demirtaş’ı serbest bırakacağız” gibi toplumu direkt kendisinden soğutacak söylemlerde bulunmasının kaybetmesine neden olması.
  • 87
    meral akşener aday mansur yavaş veya ekrem imamoğlu olsun dediğinde kabul görseydi,
    kılıçdaroğlu kendi zaferini değil milletin geleceğini öncelik yapsaydı,
    ince, ali babacan ve davutoğlu'nu gönder hiçbir şartım şurtum yok seni desteklerim dediğinde bay kemal kabul etseydi,
    bay kemal hiçbir faydası olmamasına rağmen anayasanın ilk 4 maddesini tartışmaya açalım, türk tanımını değiştirelim dediğinde babacan'ı ve yanında eşantiyon davutoğlu'nu ittifaktan çıkarmış olsaydı,
    ince'ye yapılan operasyona destek vermek yerine şiddetle karşı çıkılsaydı,

    şu anda bambaşka şeyleri konuşuyor olurduk. öyle bir stratejik deha uygulandı ki toplam getirdiği oy yüzde 1 bile olmayan ama söylemleriyle çok daha fazlasını götüren 4 partiye 38 milletvekili bile verildi.

    söylenecek o kadar çok şey var ki. tek söyleyebileceğim birisi yine kaybetmek için uğraştı ve kaybetti. hiçbir şey yapmasa ve söylemese çok rahat kazanabileceği seçimi kazanmak istemedi.
  • 89
    iktidar yanlısı seçmene laf eden muhalif seçmenin de bir baltaya sap olamayacağını tekrardan gösteren seçim.

    hala imamoğlu aday olsaydı diyen var, siyasi yasağının olduğunu, aday gösterilse bir günde o dosyanın işleme alınacağını bilmiyormuş gibi. hala yavaş aday olsaydı diyen var, o senaryoda hdp'nin ilk turda aday çıkartması sonucu seçimin her halükarda ikinci tura kalacağını, ikinci turda da yaklaşık 6 milyon seçmenin oylarına talip olmak için belli başlı tavizler verilmek durumunda kalınacağını anlayamadan. nedir arkadaşlar derdiniz? yavaş aday olsun, seçim ikinci tura kaldığında hdp'ye bakanlık verip içerideki ulusalcı-milliyetçi seçmenini küstürerek ikinci turu çıkmaza sokmak mı? bu milletin basmakalıp fikirlere bağlanıp durumları ve yaşanabilecek sonuçları akıl ve mantık çerçevesinde değerlendiremiyor oluşundan çok yoruldum.

    kılıçdaroğlu çok mu bayılıyor sanıyorsunuz karamollaoğlu'na, babacan'a ya da davutoğlu'na? karşıdan oy devşirebilmek için, mütedeyyin ve muhafazakar seçmen gözünde yıllardır iktidar tarafından sistematik olarak oluşturulan "chp = din düşmanlığı" yalanını kırmak için yan yana geldiğini göremiyor musunuz? o beğenmediğiniz karamollaoğlu'nun varlığı sayesinde alevi karşıtlığı üzerinden yürütemedi akp kanadı bu seçim sürecini, fakat karşı taraf öyle bir kitle ki pkk liderinin montajlı seçim videosunu izletince vatan elden gidiyor sanıp konsolide oluyor, ne anlatacaksın.

    ülkenin demografik yapısı belli, chp her ne kadar eski elitist kimliğini üzerinden atıp popülist söylemlerle halka inmeye çabalasa da metropol varoşları hariç bu söylemlerine neredeyse hiç karşılık alamıyor, çünkü 20 yıldır tüm devlet imkanları ve medya ambargolarıyla koca bir toplum tayyip karşısına mehdi bile aday gösterilse oy veremeyecek kadar absürt yalan propagandalara maruz kalıyor. seçimin ikinci tura kalacağını tahmin ediyorduk, fakat bu oy oranları ya da bu meclis tablosuyla değil, iş zor ama 14 gün neler doğurur bilinmez. muhalif seçmenin gerçeği kabullenip realist yaklaşımlarla çıkarımlarda bulunmasını pek tabi çok iyi anlar ve kabul ederim, fakat umutsuzluğa kapılıp ikinci tur için sandığa gitmeyeceğim diyen muhalif seçmene de dert anlatmak ne yazık bir iştir. arkadaşlar gideceksiniz, ikinci tur için oyunuzu vereceksiniz, iktidar partisi seçmeni seçimi ilk turda bitirememesine rağmen sizin kadar yıkılmış durumda değil, az bi silkinin, kendinize gelin.

    "yok aday şu olsaydı, yok bu olsaydı" tartışmalarının da ne yeri ne zamanı. 12 gün enkaz altında yardım bekleyen adam o esnada kızılay çadırlarını satmak için bekleten zihniyete çatır çatır oyunu veriyor, aynen kardeşim imamoğlu aday olsa kesin erdoğan'a değil imamoğlu'na verirdi oyunu, aday yanlış diye dolanın etrafta 14 gün.
  • 90
    iki taraf da atatürkçülüğü ve ona bağlı türk milliyetçiliğini ciddiye almamasıyla beraber kaybetti. özellikle bay kemal tarafı ağır çuvalladı. ah ne gerek vardı ahmet'e ali'ye bunlar çiyan bunlar yılan. şu an iki taraf da deprem zamanı faşistlikle insanlık düşmanlığla suçlanan kitleyle paşa paşa müzakere edecekler. erdoğan'ın yine bir kurtarırı kendince var. çok az bir oya ihtiyacı var ya obur taraf? yazık çok yazık.
  • 92
    genel kanının aksine hala kılıçdaroğlu için ciddi bir şansın var olabileceği kanısındayım, 8 milyon seçmenin sandığa gitmediği bir seçimden bahsediyoruz. sinan oğan’ın millet ittifakı tarafında olması halinde ( elbette blok halde yüzde 5 kılıçdaroğluna gitmeyecektir ancak ) farkın eriyebileceği ortada, sinan oğan’ın nerede ise tek siyasi vaadi olan “suriyelilerin derhal ve kayıtsız şartsız gönderilmesi şartını kabul ettirerek cumhur ittifakına destek açıklaması” halinde ise suriyeli yaklaşık 1,5 milyon seçmenin “2 senede planlı ve mağdur edilmeden gönderilmek mi derhal gönderilme kozu ile oluşturulmuş olan yeni ittifak mı’ arasındaki tercihi sebebi ile oy yönlerinin değişebileceğini düşünüyorum, hala ihtimal var, en büyük risk ise yenilmiştik duygusu ile sandığa gidilmemesi.
  • 94
    bazılarımızın sosyal çevresi gerçek toplumla örtüşmeyebilir. bu seçim sonuçları ile ilgili yorum yapanların çoğu bunları göremeyebiliyor. gerçekler ne yazık ki starbucks çevreniz gibi değil.

    recep tayyip erdoğan'ı lider olarak gören %35-40 arası bir kesim var. onlar sadece ülkenin cumhurbaşkanı olarak seçtik yönetemez ise değiştiririz kafasında değiller. o sebeple bu ekonomik durumlar, deprem, hakaretler, mülteciler falan çok takılmıyor insanlar. sokak röportajlarında dikkatli izlerseniz reis diyor adam sadece. bu sebeple erdoğan'ın karşısına kim çıkarsa çıksın bu %40lık kesimden oy alamayacak. tepki oyu diye aynı ittifakta olan mhp'ye oy atıyor bu insanlar. hüdapar rahat rahat meclise giriyor. kimsenin tepkisi yok. yarın ülke topraklarından 3-5 tane ili israil'e sattık dese bir bildiği var derler. mansur yavaş 2014 seçimlerinde melih gökçek'e bu sebepten kaybetti. ankara'yı soyup soğana çeviren gökçek normalde %5 bile alamaması gerekirken başabaş geldi ve o gece bir sürü olay oldu. ysk'da kazandılar. yine bir sonraki seçimde özhaseki dünya kadar oy aldı. mansur yavaş ülkücü olmasına rağmen o taraftan yine oy alamadı. şuan genel seçimlerin net bir simulasyonu.

    %40'ı unuttuk. %5'lik bir karanlık kısım var. orayı tamamen unutun. kalan %55'de de %10luk bir anti chp seçmen var. geri kalan %45'i kılıçdaroğlu aldı zaten. yani imamoğlu da olsa mansur yavaş da olsa sonuç yakın olacaktı.

    ikinci turda inanılmaz bir şey olmadıkça erdoğan yeniden seçilecektir.
  • 95
    deprem'den önce iskenderun'da görev yapıyordum, depremden sonra da eşimi ve çocuklarımı bıraktığım 1 gün hariç aralıksız olarak 94 gün görevimi yaptım. devlet memuru olarak bu süreçte sadece 3 kez banyo yapabildim, sobalı evi olan arkadaşlarımın evinde. yemek işi zaten tamamen kişinin kendisine kalmıştı. depremden önce yemekhanemiz varken depremden sonra ancak konserve temini oldu. bu süreçte oradaki halk için vatandaşlarımız seferber oldu, arada bizlere de kendi elleriyle getirdiler sağ olsunlar. ama o yardım sürecinde bizim halkımız fazladan bir parça ekmek için çekinirken bile, suriyeli misafirlerimiz(!) üçer beşer almakta beis görmüyorlardı. bunları hepsi gözümüzün önünde yaşandı. geçen hafta tekrar ziyarete gittim iskenderun'u hala enkaz vardı ki iskenderun hatay'ın görece az zarar gören yerlerinden biri. bu seçim tekrar gösterdi ki herkes halinden memnunmuş. rahatsız olanlarda sıkıntı varmış ya da diğer aday o kadar güven vermemiş ki evsiz kalan halk buna çözüm bulabilecek tek bir ismi görmüş. sorgulanacak çok şey var ama ülkede yaşamak o kadar zor ki, bazen gerçekten bitsin istiyor insan.
  • 96
    kazanan milliyetçi-muhafazakar kesim,

    kaybeden chp (gelecek, deva ve saadet'e mv'lik vererek hiçbir işe yaramayan bir hamleye imza attılar.)

    kılıçdaroğlu'na kaybeden diyemiyorum, erdoğan ilk defa seçim kazanamadı. ikinci turda çok fark yemezse yine başarılı derim kılıçdaroğlu'na.

    ama hata baştan yapıldı. gömlek baştan yanlış iliklendi. bunu da yapan kendisi. bu ülkenin dinamiklerinden bihaber olan bir partinin genel başkanı olursan alacağın oy da en fazla bu olur.
  • 97
    ülkenin kaderini belirleyen seçim.
    https://gss.gs/kP8.jpeg
    5 sene içinde ülke bu kadar geriye gitmesine rağmen millet ittifakı’nın oy kaybetmesinin tek sebebi kılıçdaroğlu’dur. bu adam bu ülkenin iç kesimlerinde sevilmiyor, kabul etmesi lazım. onun yerine aday olması gereken kişinin illa ekrem veya mansur olmasına gerek yok, sarıgül olsa bile kılıçdaroğlu’ndan yüksek alırdı.
  • 98
    burda insanları seçme ve seçilme hakkını istedikleri gibi kullandıkları için cahil görenler nasıl bir kültür seviyesine sahip acaba. bu zihniyet kaybediyor işte 20 küsür yıldır. bir kerede biri birine saygı duysun arkadaş yok. ne a partisine veren cahil ne de b partisine veren vatan haini. insanlar sizinle aynı görüşte değil diye yaftalamak nasıl bir kafa cidden yıllardır anlamıyorum.
  • 100
    sene 2013. 20 şubat. henuz geçtiğimiz ağustos ayinda rahmetli olan babamla galatasaray-schalke 04 macini izlemeye bir tane cafe'ye gitmiştik. hatirlayacaginiz uzere ilk golu biz atmamıza ragmen mac 1-1 sonuclanmisti. babam biraz üzgündü. ona dedim ki: " baba valla ikinci maçta nolur bilmem ama bu maçtan iyi yirttik dedim, adamlar çok gol kacirdi ". gercekten schalke o maçta çok gol kacirmisti. 2.macta deplasmanda 3-2 yendik schalke'yi. demem o ki enseyi karartmaya gerek yok, suleyman demirel'in dediği gibi siyasette 24 saatte bile birçok sey degisebilir. biz ilk turda kaybetmedigimize şükredelim, yarin ola hayır ola...
App Store'dan indirin Google Play'den alın