• 101
    bence fenerbahce'nin bu konuda genç oyuncu taraması ve aldığı öneriler sağlıklı bir sistem üzerinden yürüyor. misal 3. ligde 2. ligde bir takımın kalecisi iyiyse, veya alt yaş gruplarında; fenerbahce'ye öneriliyor. antrenör ağı fenerbahçe'ye işliyor yani. yoksa üst üste engin, rüştü, volkan, mert günok bu kadar tesadufi olmazdı

    bu dümeni lehimize çevirmenin yolu bulunmalı.

    düzeltme: imlâ.
  • 104
    turgay şeren'den günümüze galatasaray kalesinde dikiş tutmayan kaleci türüdür. halihazırda uğurcan çakır, altay bayındır dahil muslera'nın yerini dolduracak kaleci yok. hadi uğurcan ve altay doldurur desek, onları da zaten alma şansımız yok. sol beki, stoperi, kanatları türk yapar yine de kaleciyi türk yapmam. muslera sonrası gidilmesi gereken adres için :
    (bkz: yabancı kaleci)

    edit: bir güncelleme yapmak gerek. turgay şeren sonrası yasin özdenak da sayılabilir. eklemeyi unutmuşum.
    bunun haricinde tarihte galatasaray kalesini koruyan yerli kalecilerden bazıları; hayrettin demirbaş, volkan kilimci, mehmet duymazer, mehmet bölükbası, kerem inan, aykut erçetin, fevzi elmas, orkun uşak, ufuk ceylan, eray işcan, fatih öztürk, ismail çipe, sinan bolat, cenk gönen, okan koçuk. takdir yüce galatasaray taraftarınındır.
  • 105
    galatasaray'ın genlerinde olmayan kaleci türü. ilk defa bir genç kalecimize* yükseldim ama nasıl olacak göreceğiz. bizim kaleci kültürümüz her daim yabancıdan yana olmuştur. tabi karavana attığımız pek çok isim var ama her efsane dönemimizde bir tane yabancı kaleci göze çarpıyor.

    (bkz: faryd aly camilo mondragon)
    (bkz: claudio taffarel)
    (bkz: fernando muslera)
    (bkz: zoran simovic)
  • 106
    tarihimizde a takım formasını taşıma onuruna nail olmuş 61 kişinin her biridir.

    oynadıkları maç sayısına göre yerli kalecilerimiz için buyrunuz;

    - musleramızın yokluğunda jankat yılmaz oynar ise 61 olacaktır.

    1) turgay şeren - 417 maç
    2) yasin özdenak - 247 maç
    3) hayrettin demirbaş - 215 maç
    4) eser özaltındere - 177 maç
    5) osman incili - 175 maç
    6) nihat akbay - 164 maç
    7) bülent gürbüz - 102 maç
    8) haydar erdoğan - 88 maç
    9) avni kurgan - 88 maç
    10) aykut erçetin - 76 maç
    11) erdoğan atlıoğlu - 70 maç
    12) kerim volkan kilimci - 48 maç
    13) ufuk ceylan - 38 maç
    14) mehmet bölükbaşı - 35 maç
    15) yüksel alkan - 32 maç
    16) orkun uşak - 31 maç
    17) kerem inan - 26 maç
    18) okan kocuk - 26 maç
    19) nezih boloğlu - 25 maç
    20) bahattin demircan - 25 maç
    21) sacit öğet - 22 maç
    22) rasim atala - 20 maç
    23) eray işcan - 17 maç
    24) saim kaur - 17 maç
    25) ismail çipe - 17 maç
    26) ulvi yenal - 15 maç
    27) cenk gönen - 14 maç
    28) varol ürkmez - 13 maç
    29) fatih öztürk - 13 maç
    30) ahmed robenson - 13 maç
    31) sinan bolat - 12 maç
    32) hızır hantal - 12 maç
    33) mehmet duymazer - 9 maç
    34) mustafa cevlan - 9 maç
    35) necdet erdem - 9 maç
    36) faruk özceylan - 7 maç
    37) yılmaz pamuk - 6 maç
    38) samim ankara - 6 maç
    39) necmi ungan - 5 maç
    40) altay yavuzarslan - 4 maç
    41) erdem arat - 4 maç
    42) fazıl peker - 4 maç
    43) sabahattin bey - 4 maç
    44) adil giray - 4 maç
    45) fevzi elmas - 3 maç
    46) cemal bulgurcuoğlu - 3 maç
    47) nüzhet öniş - 3 maç
    48) sedat günertem - 2 maç
    49) cengiz sökmen - 2 maç
    50) sabri dino - 1 maç
    51) yervant balcı - 1 maç
    52) osman uçaner - 1 maç
    53) doğan özdenak - 1 maç
    54) aydoğan tunay - 1 maç
    55) metin küçükmümin - 1 maç
    56) safa özyurt - 1 maç
    57) emin bey - 1 maç
    58) zeki bey - 1 maç
    59) batuhan şen - 1 maç
    60) berk balaban - 1 maç
  • 107
    "galatasaray'ın genlerinde olmayan kaleci türü" tanımlaması biraz ezbere. ona bakılırsa galatasaray'ın genlerinde bas bas bağıran bir türk forvet geleneği de var ancak burak yılmaz'dan sonra kayda değer bir türk forvetimiz yok. hoş, aradığımız da yok. türk kaleci istemediğimiz gibi, uzun yıllardır türk forvet de istemiyoruz (nedenini anlayamıyorum). türk futbolcu genel olarak pek çok galatasaraylıda alerji yapıyor. sanırım türk takımı olduğumuz bazen akıllardan çıkıyor. 11 yabancı futbolcuyla sürekli oynasak ben eminim ki büyük çoğunluk memnun olacaktır.

    türk kaleci de, türk santrafor da istenirse ve iyi araştırılırsa bulunur. genlerimizde vardır yoktur gibi tartışmalara girmemek lazım. 1998'den beri transfer sezonlarını galatasaray adına net hatırlıyorum ve doğru düzgün bir türk kaleci transferi yapmışlığımızı hatırlamıyorum. 1998'de taffarel, 2001'de mondragon, 2011'de muslera dışında yabancı kaleci transferinde de tercihlerimiz berbat. türk olarak ise hatırladığım 2003'te stuttgart altyapısından alınan aykut erçetin var, 2009'da manisaspor'dan alınan ufuk ceylan var, 2014'te porto'dan kiralanan sinan bolat var, 2019'da bursaspor'dan transfer edilen okan kocuk var. bu adamların hiçbiri zaten "işte kalecimiz budur" mantığıyla transfer edilmediler. bunu dedirtecek performanslar da sergilemediler. bazıları idare etti, bazıları onu bile başaramadı. içlerinden sadece sinan için şunu söyleyebilirim; biz muslera'ya alışkın olmasaydık 3 haziran 2015'teki bursaspor final maçındaki performansıyla sinan'ın bonservisi alınır ve uzun yıllar kale rahatlıkla teslim edilirdi. ancak bizdeki çıta muslera sebebiyle özellikle o dönem çok yüksekti. muslera transferi 2011'de bir tercih değil, zorunluluktu bu arada. beşiktaş'ta rüştü&cenk, fenerbahçe'de volkan&mert, trabzonspor'da onur&tolga var iken, bizim bu isimlerle baş edebilecek bir türk kaleci bulmamız imkansızdı. tek şansımız bu isimlerden daha iyi bir yabancı kaleci bulmaktı ve onu da başardık. muslera'nın haziran 2020'deki sakatlığı sonrası altay'dan, uğurcan'dan ne kadar iyi performans sergilediği benim gözümde tartışılır. "haksız rekabet" tanımını hala devam ettiriyor mu; en azından benim için ettirmiyor. ama muslera konusunda duyulan hassasiyeti yıllardır biliyorum ve bu konuda galatasaraylıların ve sözlüğün genel görüşüne meydan okumak istemiyorum. en azından şimdilik.

    türk kaleci mi yabancı kaleci mi tercihimizi biraz da şartlar belirleyecek. ekonomi belirleyecek, yabancı sayısı konusunda federasyonun kararı belirleyecek. 7+4 ve daha sonrasında 6+5 ile devam edilecekse, benim tavrım net. 2023-2024 sezonu sonunda muslera ile vedalaşılmalı ve türk kaleciyle devam edilmeli. yabancı kuralı esnetilir ise, haziran 2024'ten sonra muslera ile opsiyona bağlı yeni sözleşme mi yapılır veya türk ya da yabancı yeni kaleci mi transfer edilir bol bol tartışırız. daha zamanı var. ancak bu sürede mutlaka bazı ezberlerimizi yıkmalıyız. iyi türk kaleci bulunur. bulunduğu zaman da forma rahatlıkla verilir. sıkıntı da çekmeyiz.
  • 110
    bizim için zor bi opsiyon maalesef. genç kaleci alayım yetiştireyim desen, çok sabırsızız, üç dört hatasında çöp ilan ederiz. kaliteli, oturmuş kaleci alayım desen, galatasaray’ı tatmin edecek tek isim uğurcan falan olur, onu buraya getirecek para yok. alt yapıdan çıkarayım desen yine sabırsızız, zor.

    hani şöyle söyleyeyim, büyük bir cesaretle muslera sonrası jankat’la yola çıksak mesela, jankat biraz tartışıldıktan sonra ilk yönetim değişikliğinde, galatasaray’ın kalesi çocuk oyuncağı değil gibi savlarla jankat ıskartaya çıkarılır, yerine yabancı kaleci alınır.
  • 111
    maksimumu vasatın bir tık üstü olan kalecidir. en iyilerden denen altay ve ersin ilk gelen şutu yemekle ünlü. uğurcan desen estetik gollerin adamı. ha bir şekilde seni ligde idare edecek kadarını bulursun belki, ama avrupada hedefin varsa yerli kaleciyle o iş zor. ya altyapısı zayıf oluyor, ya ayağı etebo’dan hallice oluyor vs.

    ayrıca her yıl altyapımızdan bir wonderkid olarak çıkmalarıyla da meşhurdur. eray işçan alperen uysal berk balaban ismail çipe’den vs. sonra şimdi de batuhan şen efendime söyleyim jankat popüler olmuş. altyapıyı komple yenilemeden, boyu uzun diye kaleci alınan yerden wonderkid beklemeyin derim.

    allah muslera’nın ayağına taş değdirmesin.
  • 113
    galatasarayımızın 2023-24 sezonunda yerli sorununu çözecek olan şeydir.
    1 sezon için muslera ile devam edersek riske gireceğiz, mert müldür transferi gerçekten düşünülüyor mu belirsiz, abdülkerim ve kerem var ilk 11'de, barış'ı ilk 11'e yazacağız derken rashica transferi gündeme geldi ve anlaştığımız haberleri çıktı. kazımcan var dedik bu kez angelino ile anlaşıldı haberleri çıktı.
    livakovic'i çok isteriz ama yerli kaleci daha iyi bir alternatif gibi ama öyle günay güvenç ya da altyapı kalecileriyle değil direkt en iyi yerli kaleciyle doldurulması gerekiyor bu mevkinin. kalede muslera ile devam edersek 2024-25 sezonunda kalede fetret devrinin ayak seslerini duymaya başlayacağız.
    tabi tüm bu yazdıklarıma rağmen muslera ile devam edilip bu risk alınıp 2024-25 sezonunda 3 yerli zorunluluğunun kalkması beklenebilir de.
  • 114
    galatasaray'ın taffarel geldikten sonra sadece 2007-2008 sezonunda orkun usak- aykut erçetin ve 2010-11 sezonunun ilk devresinde ufuk ceylan-aykut erçetin ile denediği durum.

    2007-08 sezonunda feldkamp faktörü vardı. yoksa defans dörtlüsü gol yerler korkusundan orkun ve aykut'a geri pas bile veremiyor, topu rakibe kaptırmamak için kendi etraflarında 360 derece dönüyorlardı. biz o sezon sadece 23 gol yedik ama sivas deplasmanında aykut 3 tane çok amatör gol yemişti. ayriyeten de bu sezonu idare etsinler de gelecek sezona bakarız düşüncesi vardı taraftarda. zaten şampiyonlar ligi'nde ön eleme maçına aykut'la çıkıp onun amatör golleri yemesi üzerine rövanşı de sanctis ile oynamıştık.

    de sanctis, leo franco gibi tutmayan kaleciler sonrası 2010-11 sezonu ilk devresinde yerli kaleci fantezisiyle uyguladığımız aykut-ufuk versiyonu yine bizim için facia olunca bu kez hagi, zapata'yı getirmişti. o da leo franco gibi faciaydı.

    sonrası muslera zaten.

    yerli kaleci as kaleci olursa fetret devri kesin gibi. ama bir muslera bulmak da zor. 12 sene kim kesintisiz güven verir?
  • 115
    gereksiz bir hayale dönüşen olay. 8+3 var diye kaleci yerli olsun düşüncesi hızla yükseldi. fakat taffarel’in, mondragon’un, muslera’nın geldiği dönemlerde kontenjan bundan da azdı. o zaman hiç birinin gelmemesi lazımdı. eğer gelmeselerdi yakın futbol tarihi sizce nasıl şekillenirdi? fenerbahçe yıllardır rüştü, recep, volkan, altay vs diye geldi. şimdi antu tayfa hariç hepsi “yerlide ısrar etmeseydik de kaliteli alsaydık galatasaray’dan bu kadar fark yer miydik” kafasında. livakovic’ler falan konuşuluyor. fener’i bitiren temel hatalardan biridir yerli kaleci inadı.

    galatasaray fenomen yabancı kalecileriyle hep fark yarattı. muslera gittikten sonra yine belli bir çıtada kaleci bulmamız lazım. dolayısıyla kıstas “yerli” olması değil “iyi” olması. ha bir şekilde kalite olarak elit seviyeyi aratmayan kaleci bulabiliyorsan ballı börek. ama sırf yerli diye kalecilik meziyetlerinden feragata hoş bakılmamalı. şu anda prime döneminden uzakta oynayan uğurcan da dahil elit kaleci yok türk pasaportlu. doğan alemdar var deniyor izlemediğim için iyi ya da kötü diyemem.

    yani bizim yoğurt yiyişimizde kaleci yerliden önce sağlam olsun düsturu var. nando sonrası da yön bu olmalı.
  • 116
    taraftarımızın ısrarla deneyip bizi şampiyonluktan etmek istedikleri oyuncu türü.

    emin olun fenerbahçe ve beşiktaş taraftarına da sorsanız onlar da galatasaray yerli kaleciyle oynasın der.

    kale alternatifsiz ve yalnız bir mevki. orada oynayanınızın hep üst düzey olmasi gerekiyor. takım sol beki çok kötüyken sol ön ve sol stoper konumundaki oyuncuların katkısıyla o açığı kapatabilir. forvet gol atmasa kanat oyuncularınız o eksiği giderebilir. defansif ortasahanızın kötü olduğu bir maçta stoperleriniz onun eksiğini kapatabilir.

    ama kaleciniz kovaysa diğer 10 oyuncunuzun hiç biri bu eksiği kaapatamaz. kaleciniz kötüyse tek taktiğiniz yediğinizden fazlasını atmak olur.

    ama bazen koskoca bir seneyi 1 gol az yiyen kaleci kurtarır. bir çoğunuzun hayattaki en büyük travmamız dediğiniz 2020-2021 sezonunda muslera sakatlanmasa muhtemelen beşiktaş averajla şampiyon olamayacaktı.

    bu kadar ayan beyan ortada olan bir şeyi inatla denemeye neden bu kadar istekliyiz anlaması zor. muslera'nın yokluğunda emin olun angelinho değil mevkisinin en iyi sol bekini de getirsek sıkıntı yaşarız. okan hoca bazı maçlarda berkan'ı bazılarında kaan'ı, bazen barışı hatta yunus'u kullanır ama kaleyi soru işaretli bir türk oyuncuya bırakmaz.
  • 118
    yabancı kuralını bypass etmek istiyorsak bize mutlaka lazım olduğunu düşündüğüm kaleci. mevcut durumda tüm oyun planımız bozulabilir. abdülkerim+kerem'den sonra kimi koyarsak koyalım hep soru işareti olacak. rashica falan gelirse sağ kanatta onu oynatacağız zaniolo merkez forvet icardi olursa ve paredes transferi de gerçekleşirse elimiz kolumuz bağlanır.
  • 119
    bir isim özelinde konuşulmadığı sürece bir anlam ifade etmeyen, ismi olup cismi olmayan, adeta bir şehir efsanesi.

    bu konuda kendimi tekrar ediyorum, ama 2 basit soruya cevap verilemedikçe bu konu üzerine konuşmak laf-ı güzaf:

    1) hangi yerli kaleciden bahsediyoruz?
    2) kulübü satıyor mu / alma imkanımız var mı? / bize ne kadara malolacak?

    hani bir dönem yerli solbek takıntısı vardı da, konu ülkedeki yokluktan dolayı dönüp dolaşıp sivas’ın dandik solbeki uğur çiftçi’ye geliyordu ya, bu da öyle bir mevzu oldu artık. uğurcan haricinde aklına bir isim gelen varsa lütfen söylesin, soyut kavramlar yerine somut isimler üzerine konuşulsun.
  • 121
    10 yıl önce muslera'yı satalım onur'u alalım başlığı vardı. ahshsh dünyanın en kısa fıkrası. bu başlıklardan sadece 1 yıl sonra onur gençliğinin baharında futbolu bırakıp başka işlerle uğraşmıştı. kalecilik hızlı refleksler istediği kadar mental sağlamlık da gerektiren bir mevki. hatta bana kalırsa mental sağlamlığın en fazla olması gerektiği mevki. tek başına olduğun ve bir küçük hatanın maç kaybettireceği bir mevki.

    düşünün, uefa kupasını aldığımız sezon yabancı hakkımız kısıtlı diyerek bu hakkı ortasahada değerlendirmeye çalışıp olası bir uefa finaline kerem inan ile çıksak nolurdu? uefa finali özelinde en önemli oyuncuyu sorup anket yapsak %90'ın üzerinde taffarel yanıtı gelir. aramızda finali canlı izlemiş olanlar çok iyi bilir ki kupa popescu penaltıyı attığında kazanılmamıştır. taffarel henry'nin kafasını çıkardığında kazanılmıştır.

    bütün gerçekler bu kadar ortadayken, muslera'yı satıp almaya çalıştığımız onur göt göbek bağlayıp bir anda yok olmuşken, onun üzerine ligimizde veya dünyada parlayan kalecilerin bir çoğu birkaç sene prime dönem yaşayıp tarih olmuşken ve muslera bu süreçte abartısız olarak dünyadaki en iyi 10 kaleciden biri olmaya devam eden süreklilik gösteren bir performans sergilemeye devam ederken, bu süreçte 3 kere ikili mücadeleye girdiği için korkunç sakatlıklar yaşayıp tamamından zımba gibi dönmüşken ve o sakatlıklardan birinde biz 1 gol yüzünden şampiyonluk kaybetmişken....

    hala nasıl muslera gitsin yerine türk kaleci gelsin denilebiliyor anlayamıyorum, anlam veremiyorum, çıldırıyorum ve kendimi silkmek istiyorum. olmaz arkadaşım olmaz. muslera gidip yerine 2002 yılındaki rüştü'nün reenkarnesini getirmedikten sonra bu yaptığına pişman olur durursun. bir neslin karaciğer sorunu yaşamamasi için, allah rızası için artık şu defteri kapatalım. muslera emekli olana kadar bu takımın kalesinin sahibidir. nokta.
  • 122
    galatasaray taraftarının içinde yara olan olay. bizim yerli kaleci fıtratımızda yok. muslera sonrası dahi kaliteli bir yabancı bulup kaleye koymalıyız. koca ülkede iyi yerli kaleci diyince akla rüştü ve volkan'dan başkası gelmiyor. ta eskiye gidersek sadece elde turgay şeren var. şu takıntıdan vazgeçmek için türk futboluyla çok haşır neşir olmaya da gerek yok aslında.
  • 124
    rotasyon için yaptığımız günay güvenç transferi sonrasında, 2022-2023 sezonu özelinde ligdeki bazı yerli kaleci performanslarını derlemek istedim.
    ek olarak günay güvenç transfer edilmeden önceki düşüncelerimi ve avrupa futbolunda yedek kaleci rotasyonu için nasıl bir yol izlendiğini okumak isteyenler için;
    (bkz: günay güvenç/#3646389)

    günay güvenç :
    oynanan maç : 30
    haftanın takımına seçilme : 6
    maç başına yenilen gol : 1.3
    maç başına kurtarış : 3.3(%72)
    gol yemeden bitirilen maç : 6
    ortalama reyting : 7.06

    uğurcan çakır :
    oynanan maç : 31
    haftanın takımına seçilme : 0
    maç başına yenilen gol : 1.5
    maç başına kurtarış : 2.6(%63)
    gol yemeden bitirilen maç : 11
    ortalama reyting : 6.79

    irfan can eğribayat :
    oynanan maç : 8
    haftanın takımına seçilme : 0
    maç başına yenilen gol : 1.4
    maç başına kurtarış : 2.9(%68)
    gol yemeden bitirilen maç : 1
    ortalama reyting : 6.76

    batuhan ahmet şen :
    oynanan maç : 18
    haftanın takımına seçilme : 0
    maç başına yenilen gol : 1.8
    maç başına kurtarış : 3.2(%64)
    gol yemeden bitirilen maç : 2
    ortalama reyting : 6.71

    mert günok :
    oynanan maç : 23
    haftanın takımına seçilme : 0
    maç başına yenilen gol : 1
    maç başına kurtarış : 2.3(%71)
    gol yemeden bitirilen maç : 7
    ortalama reyting : 6.86

    ertaç özbir :
    oynanan maç : 32
    haftanın takımına seçilme : 3
    maç başına yenilen gol : 1.4
    maç başına kurtarış : 3.2(%70)
    gol yemeden bitirilen maç : 8
    ortalama reyting : 6.99

    gökhan akkan :
    oynanan maç : 23
    haftanın takımına seçilme : 2
    maç başına yenilen gol :
    maç başına kurtarış : 3.6(%73)
    gol yemeden bitirilen maç : 4
    ortalama reyting : 7.01

    altay bayındır :
    oynanan maç : 26
    haftanın takımına seçilme : 1
    maç başına yenilen gol : 1.2
    maç başına kurtarış : 2.3(%66)
    gol yemeden bitirilen maç : 9
    ortalama reyting : 6.88
App Store'dan indirin Google Play'den alın