• 26
    yukarıda perspektiften dolayı öyle meyilli gözüküyor diyenler var. resmi açıp dikkatlice inceleyelim. sahada yer alan kontrast çimlerine(açık renkli çimler ve koyu renkli çimler) bakıyoruz, evet bir meyil var. perspektiften dolayı ekranın üstü dar alttı geniş.

    şimdi ofsayt çizgisi ve ceza sahası çizgisine bakalım. meyil açık şekilde çimlerin meyiliyle farklı.

    var'daki gerizekalılar ulan dalga mı geçiyorsunuz!
  • 28
    hakemin ve birilerinin(!) istediği şekilde eğilip bükülebilen ve o isteğe göre maçları en az 2-3 dakika durduran çizgi.

    erman toroğlu zamanında ağzından kaçırmıştı. var'ın nasıl çalıştığı ile ilgili gazetecilere seminer vermişler ve muhabbet arasında bir yetkili, bir pozisyon göstermiş ve "söyle hocam ofsayt mı yapayım yoksa nizami mi yapayım" diye şaka yapmış.*

    yani sözün özü, aynı pozisyon işlerine gelirse 1 santim ofsayt, işlerine gelmezse 1 santim ofsayt değil yapabiliyor bu var'ın başındakiler. artık bu işlere birisi sesini çıkartmalı. kulübümüz malesef uyuyor bu konularda.
  • 32
    30 ağustos 2019 kayserispor galatasaray maçında yayıncı kuruluş tarafından nizami olmayan şekilde çekilen çizgiler, ilgili kuruma karşı galatasaray sk tarafından mahkemeye taşınmalıdır.
    çünkü alenen hak yeme, gasp ve sahtekarlık içeren bir iştir.
    galatasaray spor kulübü borsadadır ve binlerce hissedarı bu tip hak yiyiciler tarafından sömürülmektedir.
  • 33
    büyük bir yanılgıdır. çizgi filan çekilmemektedir. toplaşın anlatayım.

    öncelikle değişik görüntüler arasından topa ilk vuruluş anı alınır. daha sonra ofsayt pozisyonunu gösteren açıdaki görüntüde aynı zamana gidilir. zira tüm görüntülerde zaman scalası aynıdır. daha sonra ofsayt pozisyonunu gösteren açıda hücum oyunusuyla defans oyuncusunun kaleye en yakın gol yapabileceği vücut noktası işaretlenir. işaretlendikten sonra sistem otomatik olarak noktaların sahadaki konumunu ve çizgileri çeker ve çizgiler otomatik olarak belirlenir. ayrıca bizim naklen yayınlarda göremediğimiz bir çok açı, var stüdyosunda izlenir. belirleme süresinin kısa veya uzun olması, doğru açıyı bu görüntüler arasından seçmekle alakalıdır.

    yani öyle çok bilgili (?!?!?!) spor yorumcularının söylediği gibi yada sorguladığı gibi çizgi çekmek, yok topun ayaktan çıktığı anı bir ileri bir geri oynatmak gibi bir durum yoktur. zaten ihtiyaç da yoktur.

    bana göre böyle bir sistemi özellikle ofsayt konusunda sorgulamakla, "dünya yuvarlak değil tabak gibidir" savını ileri sürmek arasında bir fark yoktur.

    hakem miyim???
    değilim...

    eğitimim ve mesleğim icabı uzay geometrisi ve perspektifi yalayıp yutmuş, video düzenleme programlarına gayet aşina, yeşil sahalardan gelme bir futbolseverim. ayrıca bu basit sistem hala nasıl doğru anlatılamadı veya doğru anlaşılamadı ve mal mal yorumlar yapılıyor hayretler içerisindeyim.
  • 36
    perspektife göre çekilen çizgidir. o yüzden sana göresi bana göresi olmayan, bilgisayar tarafından çizilen çizgidir. programda bütün saha ebatı (köşe noktaları vs) maçtan önce sisteme girilir ve ofsayt pozisyonlarında teknolojisi gereği sadece topa dokunulan an ve pozisyonun içerisinde olan oyuncuların referans noktaları seçilir (kafa,omuz,diz vs.) ve çizgi otomatik olarak çizilir. asıl sorun ofsayt olup olmadığı değil zaten onlar için. amaçları yaygara kopartıp bu teknolojiye akılları sıra bok atarak kullanımdan kaldırtmak ve bu sayede katakulli ile daha öncesinde ofsayt olup verilen gollerine yenilerini ekleyip, haksız, hukuksuz da olsa yenebilmek. rakibini yenebilmek için her türlü dalavereyi yapmak isteyen ve bundan da hoşnut olan, gurur duyan bir kitleye neyi anlatabiliriz ki?
  • 37
    santimlik/milimlik ofsaytların belirlenmesine de sebep olan çizgidir.

    eğer topa dokunulan zaman yanlış ayarlanmazsa ve oyuncuların vücut parçaları saçma sapan seçilmezse bu kararların tartışılması çok mantıksız olur.

    bu milimlik/santimlik karar durumunun çok sinir bozucu ve futbolun ruhuna aykırı olduğuna inanıyorum. bence bu çizgiler için kale çizgisi teknolojisine benzer bir durumu ofsayt çizgilerine uyarlayabilirler.

    şöyle ki;
    - savunma oyuncusunun kaleye yakın vücut parçasının bitiminden* sarı bir çizgi çizilir.
    - bu sarı çizginin kalınlığı 5-10 santimetre aralığında olur(uzmanlar belirlesin. bence 5 cm ideal ama var için çizgi çok ince görünebilir bu durumda).
    - hücum oyuncusundan da kaleye en yakın vücut parçasından(gol atabileceği) aynı kalınlıkta benzer şekilde bir çizgi çizilir.
    - hücum oyuncusunun çizgisinin kalınlığı savunma oyuncusunun çizgisiyle üst üste(azıcık bile olsa) geliyorsa hücumcunun çizgisi yeşil yansın ve ofsayt değil kararı çıksın.
    - hücum oyuncusunun çizgisi kaleye savunmacının çizgisinden daha yakınsa ve 2 çizgi üst üste hiçbir şekilde gelmiyorsa hücumcunun çizgisi kırmızı yansın ve ofsayt kararı çıksın.

    bu yeşil ve kırmızı rengin gözükmesi var'daki görevliyi de karar vermede rahatlatır. trafik ışıkları gibi: kırmızı'da dur yeşil'de geç.

    kaleciler bile artık penaltıda rakip oyuncu topa vurana kadar bir ayağını çizgide tutmak zorunda. bunu gol ihtimali artsın futbol güzelleşsin diye yapıyorlar madem bu ofsaytlarda da gole yönelik bir tercih belirlensin. milimlik/santimlik kararlarla goller iptal edilmesin. bunu doğru şekilde herkese eşit yapabilmek için de bu bahsettiğim çizgili yönteme geçilmeli bence.

    nasıl ki gol çizgisi teknolojisinde ve diğer taç/korner kararlarında topun çizgiyi tamamen geçmesi gerekiyor, bu da buna benzer şekilde ayarlanabilir görüşündeyim.
  • 38
    peşin not: bu girdiyi 6 şubat 2021 fenerbahçe galatasaray maçı sonrası yazmıştım. fakat gündem soğuduğu için ve "kime ne anlatıyoruz" düşüncesine kapılarak göndermedim. bu hafta var operatörü tartışması açıldığından ufak değişiklerle göndermek istedim.

    söz konusu çizginin bir veya birkaç santimetre, hatta bazı koşulların sağlanması ile milimetre hassasiyetinde oluşturulabilmesi mümkündür. bunu mümkün kılan bilim dalı fotogrametridir.

    öncelikle belirtmek gerekirse; var uygulamasında kullanılan yazılım ve donanım detayını tam olarak bilmemekle birlikte bu ekipmanların fotogrametri ve epipolar geometri yaklaşımlarına sahip olduğunu düşünüyorum.

    fotogrametrik yaklaşıma sahip yazılımlar ile ofsayt analizinin teknik olarak nasıl yapılabileceği şu şekilde sıralanabilir.
    1. en az 3 farklı kamera ile 3 farklı açıdan, ofsayt posizyonunun analiz edileceği ayağın topa dokunma anına ait 3 görüntüye ihtiyaç duyulur. bunun için zaman etiketleri aynı olan farklı kameralardan alınan videolardaki aynı anda oluşan görüntüler otomatik belirlenebilir. dokunma anını salise hassasiyetinde tespit etmek de mümkündür.
    2. görüntülerden, görüntü işleme yazılımı ortak noktaları (pikselleri) otomatik olarak seçer.
    3. seçilen piksellerin görüntü koordinatlarından faydalanılarak yapılan matematiksel hesaplamalar ile görüntüler eşlenir ve görüntülenen sahnenin 3 boyutlu haline uygun yeni koordinatları hesaplanarak ölçekli yeni bir görüntü ya da isteğe göre 3 boyutlu model oluşur. doğru ölçekleme için sahanın herhangi bir yerinin gerçek ölçüsünü önceden bilmek - örneğin ceza sahası ön çizgisinin cm hassasiyetinde uzunluğu - yeterlidir. bu işlemin teknik adı dengelemedir.
    4. bu aşamada ölçeklenen görüntü üzerinden işaretlenen - işaretleme operatör tarafından manuel yapılır, sonrasında saha düzlemine dik ve paralel çizgiler otomatik oluşur - herhangi iki nokta(piksel) arası mesafe belirli hassasiyetle doğrudur. yani gerçekte şerit metre, elektronik uzaklık ölçer vs. gibi araçlarla ölçülebilecek mesafe ile birbirine belirli cm ya da mm hassasiyetle (ortalama hatası kadar) yakındır.
    bu hassasiyet görüntünün piksel çözünürlüğü(!) ve kameranın çekim anında sahneye uzaklığı(!) ile doğrudan ilgilidir. kullanılan kameranın kalitesi göz önünde bulundurulup, bir futbol sahasında çekim uzaklığının maksimum 50m olabileceği düşünülürse 1 cm altında hassasiyeti elde mümkündür.

    sonuç olarak;
    - ayağın topa dokunma anındaki görüntülerin seçimi otomatik ise manipülasyona açık değildir. kısa sürede manuel seçildiğine ihtimal vermiyorum.
    - ayağın topa dokunma anı ise salise hassasiyetinde belirlenebilir.
    - var operatörü görüntüdeki renk, ton farklılıklarından yanlış işaretleme yapmış olsa bile maksimum 2-3 piksel hata yapabilir. bu da maksimum(!) 2-3cm hata demektir.
    - var operatörünün çizgileri 10cm manipüle etmesi için en az(!) 10piksel kaydırarak hatalı işaretleme yapması gerekir. bu hatalı işaretleme izleyiciye gösterilen görüntüde anlaşılmasa bile var hakemleri tarafından rahatlıkla anlaşılabilir. daha fazla manipülasyon izleyici tarafından bile fark edilebilir.
  • 42
    bütün dünyada, tüm takımlara doğru uygulanan ancak fenerbahçe'ye hatalı çekilen çizgi. yersen.

    fenerbahçe'nin dün adını verdiği sistem sahibi şirket tff'nin de yazdığı gibi dünyanın en büyük liglerine de hizmet veriyor. yani bu adamlar city, liverpool, manu, bayern, dortmund falan hepsini doğru veriyor ama kafayı fenerbahçe'ye fena taktılar, buraya çizgiyi yanlış veriyorlar öyle mi?

    vallahi birileri kulüp içinde yetkili kisileri fena kafalıyor. bu yöneticiler de balıklama atlıyor. şu konuştuğumuz şeyleri ingiltere'de bir kulüp her hafta çıkıp söylese, deli galiba bunlar diye gülerler.

    adamlar teknolojiye bile savaş açtılar. fenerbahçe'ye karşı oynanan küresel ofsayt çizgisi oyunu!!!1!1!
App Store'dan indirin Google Play'den alın