• 1
    peşinen not, 2. olmayalım elbette demiyorum.

    3. olursak sanki ön elemeyi geçemeyiz düşüncesinden midir nedir, böyle bir algı var taraftar ve sözlük üzerinde. karamsar yorumlar vs. daha lig bitmedi bu 1, ikinci olarak ligi 3. bitirdin diyelim. ön eleme oynama düşüncesinden ziyade beşiktaş'ın direkt olarak cl'ye gidebilecek olması problem sanırım. bu durumda bile galatasaray'ın katılmayacak bir durumu yok arkadaşlar. yanlış hatırlamıyorsam sadece 1 kere galatasaray cl ön elemelerini geçememiştir.
  • 3
    son derece yararlı bir algıdır.
    çünkü biz * kendimizi favori görürsek genelde çok rahat patlarız.
    fakat aksine umutsuz olduğumuz zamanlar çok daha başarılı oluyoruz.
    çünkü çabuk şımarıyoruz bir anda kendimizi malaga'dan çok daha büyük klüp sanıyoruz.
    kendimizi real madrid sanıyoruz sonra metalist geliyor çakıyor gidiyor.
    ne zamanki kendimizi dev aynasında görmüyoruz, rakibi ciddiye alıyoruz işte o zaman başarılı oluyoruz.
    taraftardaki algı = futbolcudaki algı.
    bu işler böyledir sinerji işidir.
    bence bu algıyla devam edelim, bakalım sonunda ne olacak.

    kesin geçemeyiz ön elemeyi orada köpek balıkları var arsenal falan gelirse yanarız.

    kapiş ?
  • 5
    eleme turları eskisi gibi olmadığı içindir.

    artık şampiyonlar yolu ve şampiyon olmayanların yolu diye 2 ayrı klasmanda oynanıyor elemeler, eskiyle farklı olarak.

    şampiyonlar grubunda isviçre-israil-polonya şampiyonları aralarında oynarken, şampiyon olmayanlar grubunda ise ingiltere 4.sü, italya 3.sü vb... takımlarla oynayacak.

    buda seri başı olamazsak napoli, man. city ile eşleşme ihtimali demektir ki endişeleri haklı çıkarır...
  • 8
    3. olursak büyük ihtimal ön elemede seri başı olamayacağız ve geçen sene fener'in arsenal'e elenmesi gibi bir durumla karşılaşabiliriz. hiç şimdi biz galatasarayız ezer geçeriz kim gelirse hoplatırız olaylarına girmeyelim sonra hayal kırıklığı büyük olabiliyor yani sonuç olarak 2. olup rahat rahat gruplara kalmak var neden 3. olup elenme riski ile karşı karşıya kalalım.
  • 9
    bugün itibariyle beşiktaş'ın muhtemel rakipleri şunlar:

    zenit st. petersburg (rusya ikincisi)
    lille (fransa üçüncüsü)
    fc kobenhavn (danimarka ikincisi)
    apoel nikosia (kıbrıs ikincisi)
    standard liege (belçika ikincisi)
    ---------------------------------------------------------
    beşiktaş (türkiye ikincisinin yerine)
    dnipro dnipropetrovsk (ukrayna ikincisi)
    panathinaikos (yunanistan ikincisi)
    feyenoord (hollanda ikincisi)
    grasshoppers (isviçre ikincisi)

    takımları uefa kulüp puanı sıralamasına göre sıraladım. bildiğiniz üzere şampiyonlar şampiyonlara karşı, şampiyon olamayanlar, şampiyon olamayanlara karşı eleme oynuyor. yani avusturya ligi şampiyonu salzburg veya romanya ligi şampiyonu steaua bükreş yukarıdaki saydığım takımlara karşı değil, danimarka, norveç veya sırbistan gibi, şampiyonun ön eleme oynadığı liglerin şampiyonuna karşı oynuyor.

    yani bu yüzden bizim üçüncü olarak, yani türkiye ligi ikincisi'nin yerine gittiğimiz ön elemelerde sadece şampiyon olamayıpta katılan takımlar olacak. bunlar ispanya, ingiltere ve almanya liglerinin dördüncüleri. italya, portekiz ve fransa liglerinin üçüncüleri. rusya, hollanda, ukrayna, belçika, yunanistan, kırbıs rum kesimi, danimarka ve isviçre liglerinin ikincileri ile karşılaşabiliriz. bu kural michel platini'nin başkan olarak ilk icraatlarından bir tanesiydi. yani adı şampiyonlar ligi olan bir turnuva'nın elemelerinde mesela ingiltere lig dördüncüsü arsenal ile polonya şampiyonunun eşleşip, bir lig dördüncüsünün gruplara kalıp, bir ülke şampiyonunun ise elemelerde saf dışı kalmasını engellemek istendi ve böylede uygulanıyor zaten.

    biz çok şükür ikinci bitirdik. beşiktaş şu an apoel vs. ael kapışmasını beklemesi lazım. ael elemelere katılırsa beşiktaş 3. ön elemede seribaşı olur. apoel elemelere katılırsa seribaşı olamaz.
    play-off turunda gelecek takımları da eklersek şöyle bir tablo oluşuyor:

    arsenal (ingiltere dördüncüsü)
    porto (portekiz üçüncüsü)
    zenit st. petersburg (rusya ikincisi)
    bayer leverkusen (almanya üçüncüsü)
    napoli (italya dördüncüsü)
    -----------------------------------------------------
    athletico bilbao (ispanya dördüncüsü)
    lille (fransa üçüncüsü)
    fc kobenhavn (danimarka ikincisi)
    apoel nikosia (güney kıbrıs ikincisi)
    standard liege (belçika ikincisi)
    beşiktaş (türkiye ikincisinin yerine)
    dnipro dnipropetrovsk (ukrayna ikincisi)
    panathinaikos (yunanistan ikincisi)
    feyenoord (hollanda ikincisi)
    grasshoppers (isviçre ikincisi)

    gördüğünüz gibi beşiktaş play-off turunda kesinlikle seribaşı olamıyor.

    liglerdeki durumlar artık değişmeyecek, garantileyen takımları gbkz'ladım:

    ingiltere ligi: arsenal

    portekiz ligi: porto

    almanya ligi: leverkusen

    italya ligi: napoli

    ispanya ligi: athletic bilbao

    fransa ligi: lille

    güney kıbrıs ligi:
    1. ael 81
    2. apoel 78

    yunanistan ligi: panathinaikos

    belçika ligi: standard liege

    ukrayna ligi: dnipro dnipropetrovsk

    rusya ligi: zenit st. petersburg

    hollanda ligi: feyenoord

    isviçre ligi: grasshoppers

    danimarka ligi: fc kobenhavn

    edit: bu entry zamandında bizim için yazılmıştı. artık onlar düşünsün! :)
  • 12
    rakip ingiltereden olmazsa belki eleriz ama everton yada arsenali eleme ihtimalimiz bence yok. siz simdi galatasaray bu ikisinden de buyuk kulüp demeye baslamadan once muhtemelen ligi 5. bitiricek olan evertonin oynadigi topu bir izleyin. ben bizim takimin 10 yildir boyle top oynadigini gormedim mesela, evet evertonin bu sezon oynadigi futbolu 10 yildir oynayabilmis degiliz. insan uzuluyor tabi.
  • 13
    bu entry'de (bkz: #1469401) durumu detaylıca anlatan sultans of europe arkadaşımıza teşekkür ediyorum.

    öncelikle kesinlikle ligi ikinci bitirmemiz hem yeni sezona hazırlık hem elde edilecek gelir hem de yeni sezon hedefleri açısından çok önemli. belki de bu algının oluşmasının en önemli nedeni bunlar.

    ola ki üçüncü sırada ligi tamamlarsak, biraz da şansımız iyi olursa playoff eşleşmesinde seribaşı olma ihtimalimiz pek de düşük değil. şu anki duruma göre üzerimizde bulunan arsenal,porto,leverkusen ve napoli'den sadece porto ve napoli'nin playoff oynayıp seribaşı olması garanti gibi.

    çünkü;

    arsenal her ne kadar everton'ın bir puan önünde olsa da ligin son iki haftasında west brom ve norwich ile oynayacaklar ki bu iki takım düşmemek için oynuyor. özellikle son haftalarda düşmemeye oynayan takımların aldığı sonuçlara ve sürprizlere bakarsak arsenal'in puan kaybetme ihtimali çok düşük değil. everton'ın ise manchester city ile içeride bir maçı var ama eğer bu hafta liverpool chelsea'yi mağlup ederse zaten lig biteceği için o maç city için şampiyonluk mücadelesinden uzak bir maç olabilir. tabi everton'ın şampiyonlar ligine kalması onları ikinci torbaya atar bu da bizim seribaşı olma ihtimalimizi arttırsa da onlarla eşleşme ihtimalimizi doğuruyor ki bu da pek de isteyeceğimiz türden bir eşleşme olmayacaktır. velhasıl bu ingiltere liginde arsenal'in seriyi bozmadan cl'ye kalması ve bizim de bir şekilde seribaşı olmamız daha iyi olacak gibi.

    leverkusen de 5. sıradaki wolfsburg'un önünde 4 sırada ve aralarında bir puan fark var. leverkusen geçtiğimiz hafta deplasmanda nürnberg'i yenerek çok önemli bir virajı döndüler ama bu hafta evlerinde dortmund ile oynayacaklar. olası bir puan kaybı nispeten daha kolay maçlar oynayacak wolfsburg'u çok daha iddialı konuma getirebilir. wolfsburg'un cl'ye kalması her türlü işimizi görür.

    tabi ispanya liginde de şu an için bizim avantajımıza olan ama aleyhimize dönüşecek bir durum var. şu an için bilbao 4. sırada ve bu bizi seribaşı olmaya doğru itiyor ama sevilla da iki puan gerisinde ve sevilla'nın cl'ye kalması bizi ikinci torbaya düşürme anlamına gelebilir. bu mücadele içinse çok önemli bir detay var. bu hafta bilbao evinde sevilla'yla oynayacak. ayrıca sevilla'nın uefa'da yarıfinal'e kaldığını da belirteyim.

    rusya liginde 2. sırada bitiren takım eleme oynuyor ki şu anda görünen takım lokomotif moskova. ki bu bizim lehimize bir durum. peki bu sırada kalacaklar mı? ligin bitmesine 4 hafta var lokomotif zenit'in bir puan gerisinde. bir sonraki hafta kendi evlerinde zenit ile daha sonraki hafta da cska deplasmanına gidiyorlar. buralar daha çok karışır. bu lig her yıl erken bitmiyor muydu yahu?

    ukrayna liginde dnipro'nun ikinci olması bize en çok yarayacak sonuç. şu an için bir maçları eksik, lider shakhtar'ın 3 puan gerisinde 3. kiev'in 4 puan önünde. bu 3 takımın kalan haftalarda birbirleriyle maçı yok ama daha 6 hafta var bitime. çüş.

    ben yazarken yoruldum. galatasarayım 2. olsun gitsin şampiyonlar ligine de hem parmaklarımız hem de zihnimiz yorulmasın.
  • 16
    taraftarımızın bir kısmındaki garip alıgıyı görmemizi sağlayan bir başka done.

    bir grup taraftar var, bunlar rijkaard döneminde de varlardı. yanlış anlamayın kötü niyetli değiller asla. hatta fazla iyi niyetliler. ancak dediğim gibi işte iyi niyetin dozunun fazlalığı en nihayetinde bize zarar ziyan olarak geriye dönüyor.

    manciniyle son dönemlerde ciddi bir düşüşteyiz. bu yadsınamaz. bir grup taraftar da iyi niyetle manciniyi destekliyorlar onları da anlıyorum. ama manciniyi destekleyelim istikrar kazansın ayağına elimizdeki ultra başarısızlığı hep bir kendimize göre allama pullama derdinde olan bir grup var. fenerbahçe bize 10 küsur puan bindiriyor, hala ama mancini cityde şampiyon oldu bu kadro onun değil burak yılmazla olmaz bu iş gibi şeylerle manciniyi koruyan ve bu durumu bizim sucumuz değilmiş gibi gösteren bir grup var. başımızdaki en büyük dert de o grup işte o grup muhtemelen sezon sonunda kazanılan türkiye kupasını da bakın ilk sezonunda 9 yıldır alamadıgımız kupayı aldı diye savunacaklar. işte o grubun son cıkarttıgı arguman da bu aslında 3. olsak da biz şampiyonlar ligine gideriz korkacak birşey yok ifadeleri.

    manciniyi destekleyenlere birşey demiyorum şahsi düşüncesidir, seneye başarılı olacaklarını düşünüyordur eyvallah. ve olabilir de, bu başka bir bahsin konusu. ama bunu düşünen arkadaş da bu seneyi 3. bitirmenin, liderin 10küsur puan gerisinde kalmanın ciddi başarısızlık oldugunu kabul etmesi lazım. benim korktugum nokta bu. galatasaray takımı sezon bası kampı yapmadık, yabancı sayısı az veyahut bu takım mancininin değil gibi bahanelerin arkasına saklanacak bir takım değil, olamaz da. ve ligi 3. bitirip ziraat türkiye kupasını alınca gözüne set çekip sezonu kupayla tamamladık, seneye de ön elemeyi geceriz mis gibi sezona başlarız diye bir düşünce yapısında olamaz. bu durumda en uyanık olması gereken taraftarlarımız da bu algıya hizmet edince ben cıldırıyorum.

    2. olmakla 3. olmak arasında da ciddi fark var.

    bir yanda sezonu daha erken acmak varken diğer yanda sezon basında yıpranmamak var.
    bir tarafta daha takım randıman kazanamamısken henuz eylul ayı dahi gelmeden ciddi maclar oynamak varken diğer tarafta bu zamanı prestijli sezon bası kupalarında hazırlık maclarıyla gecirmek var.
    bir yanda yaz ayında yatırım yaparken şampiyonlar liginden gelecek paranın bilincinde transfer yapmak varken öbür yanda transferleri yaptıktan sonra olası bir elenme durumunda ekonomik anlamda ciddi sıkıntı cekmek var.
    bir yanda transfer döneminde sampiyonlar ligi garantisiyle oyuncuyu ikna etme anlamında daha büyük transfer yapabilmek varken diğer yanda eleme oynayacagımız icin transferlerde cok büyük bir kozun elimizde olmaması var.
    bir yanda beşiktaşın çok muhtemel elenme durumunda 20 milyon euroyu cebe cukkalamak varken diğer yanda zaten maksimum 10 milyon euro ile baslanacak olan giriş parasının olası bir elenme durumunda gelmemesi var.
    ve daha kötüsünü söyleyeyeyim beyler olası bir elenme dediğimiz durumun ciddiyetinin büyüklüğü var ortada.

    galatasarayın bu seneki deplasman rezaleti ortadayken hiç bir takıma karsı 2li maclarda rahat olamayacagız. biz juventus dısında avrupada da deplasmanlarda hep yenildik. ingiltere almanya yada ispanya ligi 3.sünün 4.sünün bizi eleme ihtimali gayet var. bunun da galatasaraya inanmamakla alakası yok. ben de inanıyorum beyler her takımı yenebilecegimize ama olmayabiliyor işte. kopenhag bile deplasmanda adamın eline verebiliyor. ve bizdeki bu "abi 3. olsak da nolcak biz eleriz" burnu büyüklüğü bu sezonki kötü deplasman karnesinin belki de en büyük sebebi.

    yaz dönemi nasıl gececek bilmiyoruz, takım üstündeki ölü topragını atabilecek mi bilmiyoruz ve ön elemede karsımıza nasıl bir takım cıkacak bilmiyoruz. o nedenle bu kadar bilinmeyen arasında bizler 3. olmak aslında o kadar da kötü değil algısını yıkmalıyız. cunku olası bir 3.lük cok kötü sonuclar dogurabilir. bu sene zaten kaos üstüne kaos yasayan şu kulübün nefes alması için şarttır ligde 2. olup direkt şampiyonlar ligine gitmek. aksi halde hiç kimse agustosun son gunlerinde eleme sonuclarının belli olacagı gune kadar rahat olamayacak. ne yonetimin ne teknik direktorun ne de oyuncuların eli güclü olmayacak. ve 1 eylul itibariyle yine efsanevi kaoslarımızdan birine girebilme ihtimali nurtopu gibi önümüzde duracak.

    umarım anlatabiliyorumdur bu taraftardaki 3. olursak şampiyonlar ligine gidemeyiz algısının var olmasının önemini. hatta bunun takımın tamamında, teknik ekipte ve yonetimde de olması gerektigini. işimize şansa bırakmamak için, zaten rezalet geçen bu sezonun üstüne bir sonraki sezona da korkular ve soru işaretleriyle başlamamak için bu algı cok önemli. ve gidememe ihtimali de gayet buyuk. bunun da galatasaraya inanmamakla alakası yok. inanınca gideceğiz diye bir durum da yok zaten, sahada bir anlık hata dahi tur atlayan takımları değiştirebiliyor hep görüyoruz.

    lafı cok uzattım farkındayım. temennim şudur ki, umarım tüm takım bu algıya sahiptir ve şu rezalet sezon en azından 2.likle sonlanır. haziran sonunda topbaşı yaparken herkesin kafası rahat olur, full konsantre yola cıkarız.

    ve son olarak rica ediyorum basarısızlıklarımızı "aslında o kadar da kötü değil bu durum abi" diyerek savunmaktan ve tozpembe tablolar kurmaktan vazgecelim beyler. basımızdaki en buyuk bela bu. göte göt diyelim. demeyince bir sonraki sezonu da yakıyoruz. hatta bir sonraki sezonu da...
  • 22
    buradaki esas mevzu ligi ikinci bitirip, rakibimizi üçüncülüğe itmektir. beşiktaş üçüncü olursa ön elemelerde seribaşı olamayacağı için şampiyonlar ligi'ne girebilmesi imkansıza yakın. seribaşı olsaydı bile bu kadroyla işi zordu zaten. adamların vizyonu küçük olduğu için mevcut yabancı sınırlamasıyla avrupa'da başarılı olması hayalden de öte mucize. galatasaray üçüncü olursa yine büyük ihtimalle ön elemede seribaşı olamayacak. seribaşı olmasa da lige girebilme şansı var. en azından bu şans beşiktaş'ın fersah fersah ilerisindedir. ikinci olup kafa rahat bir şekilde yazı geçirmek varken neden üçüncü olalım? gerçi artık ipler bizim elimizde değil ne yazık ki. stadı olmayan traş beşiktaş'a ikinciliği kaptırdık ya ne diyeyim ben.
  • 23
    gerçekçi bir korkudur. takimina guvenmemek demek de degildir. galatasaray sampiyonlar ligi on elemesi oynayacak her ekibi eleyebilir elbette. bir surusu karsisinda favori de olur hatta. ama misal bu sezon basi sikecilere arsenal cikti. simdi arsenal dedigin takim her sezon sampiyonlar ligi gruplarindan cikmayi basaran bir ekip. ceyrek final oynasa surpriz olmaz. eh, bu adamlarla oynamak ister misin sen? ben istemem aga. niye isteyeyim? gelsinler ceyrek finalde oynayalim, eyvallah ama on elemede de bir zahmet ingiliz takimi gelmesin yani. hem de kicikirik besiktas'i gecip dogrudan katilmak varken, niye zorlanayim ki?
  • 25
    eğer olurda elimizdeki avantajdan faydalanamayıp üçüncü olursak, herşeyin almanya ve rusya liglerinin durumuna bağlı olan durum.

    ispanya'dan güzel haber geldi, bilbao elemelere katılıyor ve sayelerinde seri başı takımlar arasında bir sıra kazandık.

    ligi üçüncü bitirdiğimiz takdirde kaderimizi rusya'nın son iki haftası ve almanya'nın son haftası belirleyecek.

    detaylı inceleme için: (bkz: #1469401)
App Store'dan indirin Google Play'den alın