• 35
    mert aydin'in son olaylar hakkinda yazdigi cok guzel yazi icin:

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25020384/

    olurda link olurse bir gun;

    --- alinti ---

    bir zamanlar bir atlet vardı
    bu yüzyılın başında bu ülkeye umut veren süreyya ayhan’ın sonu kötü biten spor yaşam öyküsünden bilinen ve bilinmeyen ayrıntılar.
    güncelleme: 11:42 tsi 12 kasım. 2009 perşembe

    "bir zamanlar bir ülke vardı" diye başlar emir kusturica’nın şaheseri underground. süreyya ayhan’ın filmi de, “bir zamanlar bir atlet vardı” diye başlayacak.

    sydney 2000. atletizm camiasının içindekilerin öve öve bitiremedikleri süreyya’yı biz de merak ediyoruz. ayağındaki küçük sakatlıktan bahsediliyordu. yanında hocasıyla dolaşan sevimli bir genç kızdı süreyya. 1500 metrenin seçmesinde biz şaşırdık. iyi olmasını bekliyorduk ama tüm yarışı forse eden, korkusuzca koşan bir atlet, bizim için bir nimetti.

    yarı finalde rakipler daha güçlüydü. ama taktik aynı taktik. stadyum spikeri her turda, “lider ayhan, türkiye” dedikçe basın tribününde keyfimiz bir kat daha artıyordu. tecrübesizlik son turda karambolde finale çıkmasını engelledi. belki finale çıkılmamıştı ama türk atletizmi nihayet heyecan yakalamıştı.
    haberin devamı ↓reklam

    o günlerde bir hikaye duymuştum. bana isim verilmeden anlatılan bir hikaye. sydney’de azeri bir fizyoterapist, bir türk sporcu ve antrenörüne bir sıvı vermiş. onlar da bunu bizim takım doktoruna aktarmışlar. uyarılara rağmen de o sıvıyı tüketmişler. neyse ki sadece bildiğimiz suymuş bu sıvı. psikolojik etkisiymiş azeri fizyoterapistin bahsettiği. küçük bir araştırma sonucunda sporcunun süreyya olduğunu anladık. ama maalesef bunu hafızamıza gömdük.

    2001 edmonton. hikayenin ikinci bölümünde mutluluk artıyor. dünya şampiyonası’nda aynı agresif koşuyla finale yükseliyor süreyya. türkiye’de binlerce kişi, kanada’daki final için sabahın köründe uyanıyor. 8’inci oluyor ama herkes biliyor ki bu kız daha çok şeyler başaracak.

    başarı geldikçe popülarite artıyor. popülarite özel yaşamın kurcalanması demek. süreyya ve evli antrenörü yücel kop arasındaki ilişki ortaya çıkıyor. ama başarı var ya ortada, olayın üzerine çok gidilmiyor

    2002 münih. avrupa şampiyonası’nda süreyya’dan madalya bekleniyor. ama altın olacağına dair bir heyecan yok. geçilmez gabriela szabo varken ona mı kalmış altın almak? finalde yağmur altında o tutulmaz atağını yapan szabo’ya geçilmemek için kendini zorluyor süreyya. onu izleyen herkes ağlıyor. ünlü rallici serkan yazıcı bile o yarışı izlerken nasıl gözyaşlarını tutamadığını anlatıyor yaptığımız bir röportajda.

    artık kop ile olan ilişkisi de manşetlerde. kop’un eşinden demeçler alınıyor. 2003 dünya atletizm şampiyonası hazırlıkları yapılıyor. olumsuz haberlere rağmen vestel, sponsor oluyor süreyya’ya. hıncal uluç, cüneyt koryürek, kenan onuk gibi kalemler uyarıyorlar, “yücel kop dünya çapında bir yeteneğe yetmez. yabancı, deneyimli bir antrenör getirilmeli”. hatta ekliyorlar, “ilkokuldaki hocamız harika bile olsa üniversitede bizi eğitebilir mi?”. ama belki de eleştiri yapanların ismine muhalefet etmek için eleştiriliyor bu öneriler. hem yücel kop’tan iyisi mi bulunacak?

    şampiyona öncesinde kamp yaptığı erciyes dağı’nda buluşuyoruz. ilginç bir hikaye anlatıyorlar. ruslar, süreyya’nın nasıl başarılı olduğunu merak ediyormuş. rus kökenli ebru kavaklıoğlu’nu sıkıştırıyorlarmış sırrı öğrenmek için. o kadar eminiz ki altın madalyadan, paris’te finalden sonra nasıl çekimler yapacağımızı bile konuşuyoruz.

    2003 paris. basın tribünündeki fiyakamız müthiş. olası bir dünya şampiyonunun öyküsünü öğrenmek isteyenler bize başvuruyor. amerikalı bir televizyoncu, basın merkezinde yanıma gelip süreyya’nın isminin nasıl okunduğunu soruyor.

    yarı finalde serisinin sonu iyi gelmiyor. finale kaıyor tabii ki ama bir sıkıntı hissediliyor. o sırada rahmetli cüneyt koryürek, bir arkadaşından telefon alıyor. telefondaki ses, “dikkat ettiniz mi? her zaman süreyya’nın göbeği açıktır. ama bugün kapalıydı. başbakan finale gelecek diye mi kıyafet değiştirdi?” diyordu yarı şaka yarı ciddi.

    tayfun bayındır ile birlikte olayı araştırdık. ilginç bir bilgi aldık. süreyya, adet dönemindeydi. bilimin ilerlediği, bu tip özel dönemlerin zamanlarının ayarlandığı bir zamanda bu nasıl bir durumdu? tayfun abi ile müdürlerimizi arayıp durumu belirttik ve bu haberi yazmama kararı aldık.

    final saati yaklaşıyordu. basın tribününde start listesi dağıtan 14-15 yaşındaki çocuk, bizim türk olduğumuzu anlayınca, “süreyya ayhan’ın yarışmasına 15 dakika” diye bağırıyordu.

    ve yarış başladı. her şey beklendiği gibi gidiyordu. ama son 50 metrede rus tatyana tomashova, süreyya’yı geldi geçti. yarış bitiminde sporcularla medyanın buluştuğu mixed zone’a iniyoruz. dünya ikincisi olarak tarihe geçen süreyya’nın yüzünden düşen bin parça. atletin çevresindeki tek akil adam deniz gökçe, “kaldır başının yukarıya” diyordu. tam o anda sloven jolanda ceplak sarılıyor süreyya’ya, “gelecek sefere” diyor. bilmiyor ki gelecek sefer olmayacak.

    artık kafalarda atina var. dünya şampiyonası’nda kazanamadığı altını, olimpiyat’ta kazanacağına inanıyor herkes. sponsoru toki oluyor atletimizin. yavaş yavaş ortalıkta iddialar dolaşıyor. bu arada ilginç bir şey yaşıyorum. o sırada çalıştığım sabah gazetesi yönetimi, “acaba süreyya’nın sponsoru olabilir miyiz” fikir jimnastiğini yapıyor. ben, o sırada abd’de olan yücel kop’la konuşuyorum. ben, hollandalı menajerin ismini vermesini beklerken dönemin atletizm federasyonu genel sekreteri ayhan inanlı’nın ismini zikrediyor sponsorluk görüşmeleri için.

    olimpiyat oyunları’nın başlamasına 1 hafta kala bir açıklama geliyor “süreyya sakatlığı nedeniyle yarışamayacak”. biraz deşince olay ortaya çıkıyor. edirne’ye gelen wada yetkilisi engellenmiş. daha da vahimi süreyya’nın yerine başkasının imza verdiğinden şüpheleniliyormuş. wada belgelerini yayınlayanlara kızan kop ve ayhan, çevrede gördükleri tüm gazetecilere dava açıyor. hırsızın hiç mi suçu yok acaba?

    bizimkiler işi uyutup ceza vermemeye çalışıyor. ama uluslararası atletizm federasyonu kül yutmuyor. 2 yıl men. acaba geri döner mi? kafalardaki soru bu. “geri döneceğim” diyor iddiayla. ta ki doping testinde yakalanana kadar.

    sonrasını anlatmak istemiyorum. bir komedya, bir hukuk-guguk kandırmacası. bir avukatın elinde oyuncak olan bir çift. ömür boyu men demek süreyya bitti demek. ne olur artık susun ve ortada görünmeyin. çünkü her çıkışınız bize acı verecek. bir büyük yıldızı nasıl yönetemediğimizi yüzümüze tokat gibi vuracak.

    --- alinti ---
  • 36
    --- alıntı ---

    pistlerden ömür boyu men cezası alan milli atlet süreyya ayhan kop'un yaptığı itiraz başvurusunu değerlendiren isviçre federal mahkemesi, dava açılmasına gerek görülmediğini açıkladı.

    uluslararası spor tahkim mahkemesi'nin (cas) verdiği ''pistlerden ömür boyu men'' cezasının ardından, konuyu ocak ayı başında isviçre federal mahkemesi'ne taşıyan milli atlet süreyya ayhan kop'un başvurusunu ve başta türkiye atletizm federasyonu olmak üzere tarafların savunmalarını inceleyen federal mahkeme, cas tarafından verilen kararın uygun olduğunu bildirdi. mahkeme, herhangi bir dava açılmasına gerek olmadığına karar verdi.

    mahkemenin, konuyla ilgili gerekçeli kararını taraflara gönderdiği öğrenildi.

    --- alıntı ---
  • 39
    tatyana tomashova'dan görülecek hesabını cehaleti, yanlış yönlendirilmeleri ve tamamen kendi hatalarıyla görememiş eski efsanemizdir. kim ne kadar eleştirirse eleştirsin bugün olimpiyatlarda 1500 metre finali için aslı çakır alptekin ve gamze bulut piste çıkacaklarsa eminim süreyya ayhan efsanesinin bunda payı vardır. eminim aslı olsun gamze olsun defalarca izlemişlerdir süreyya'yı.

    ve işte o süreyya'nın bir sonraki neslinin elit sporcuları bu gece olimpiyat finalinde dünya şampiyonasında kendisini geride bırakan tatyana tomashova'dan süreyya'nın rövanşını almak için piste çıkacak. 22:55 unutulmasın.

    (bkz: atletizm candır)
    (bkz: sunay akın tarzı entry girmek)
  • 40
    gerçekten hatalar ve amatörlükler zinciri yüzünden kendisi bir efsane adayı iken kariyeri bitmiştir. ancak onun açtığı kapıdan gelenler onu yanıltmadı ve madalya beklediği aslı çakır alptekin ile gamze bulut bunu gerçekleştirmeyi başardılar. ne olursa olsun onun yaptıklarının bu iki atletimize ilham kaynağı olduğunu düşünüyorum.
  • 41
    antrenörüyle evlenen türk kadın sporcular ekolünün(!) en bilinen ve de en trajik örneği olan 1978 doğumlu eski atlet. 1992 yılında bir yarışta yücel kop tarafından keşfedilmiştir. pre-aziz yıldırım dönemde yapılan bir toplu takas sırasında fenerbahçe'den enka'ya geçmiş olması belki de kariyerinin dönüm noktasıdır. zira en kıytırık başarıyı bile delicesine sahiplenen şimdilerin fenerbahçesi şüphe yok ki tabiri caizse gümbür gümbür gelen, üç sene sonra olimpiyatlarda yarı final koşacak olan bu genç yeteneğin kaderini sapık adamın birinin eline bırakmayacaktı. nitekim 2000'li yılların başında 1500 metre mesafesini domine ediyor, 2003 dünya şampiyonası ile 2004 olimpiyatlarının en büyük favorisi durumunda iken bütün kariyeri ve geleceğinin içine birkaç yılda itina ile sıçılmıştır. hemen akabinde* sadece 14 yaşındayken tanışıp birlikte çalışmaya başladığı, kendisinden 15 yaş büyük ve de iki çocuk sahibi antrenörüyle evlenmiş; çoluğa çocuğa karışarak evrimini tamamlamayı başarmıştır.
  • 42
    devlet sporcusu olup seref aylığı almak istiyormus.

    ne diyelim darısı diğer atletlerimizin basına! bu durum onlara çok iyi bir örnek olabilir!

    ne de olsa, türkiye'de her şey olabilirsin ama rezil olamazsın.

    --- alıntı ---

    süreyya ayhan: devlet sporcusu olmak istiyorum.

    doping yaptığı gerekçesiyle ömür boyu spordan men edilen süreyya ayhan, devlet sporcusu olmak istediğini söyledi.

    37 yaşındaki süreyya ayhan kop, “ceza alsam da almasam da madalyalarım duruyor. hiçbiri geri alınmadı. ülkemizde başarılı sporculara devletin sunduğu imkanlar var. ben bu imkanlardan faydalanmak istiyorum” dedi. kop, yapmadığı şeyden dolayı ceza aldığını iddia etti.

    "devlet bizim babamiz"

    "küçüklükten beri biliriz. devlet bizim babamızdır ve biz onları çocuğuyuzdur sahip çıkılması lazım" diyerek sözlerine başlayan kop, "biz maaleef bu konuda çok sıkıntı yaşadık. şöyle bir beklentim var. aihm'den ne karar çıkarsa çıksın. ömür boyu cezam onansa dahi benim madalyalarım duruyor. madalyalarım geri alınmadı. devletimizin 40 yaşını gecen başarılı sporculara sunduğu imkanlar var. ben bu imkanladan faydalanmak isiyorum " ifadelerini kullandı.

    5774 sayılı kanun kapsamında başarılı sporculara devlet sporcusu ünvanı verilip şeref aylığı bağlanıyor.

    --- alıntı ---

    kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/...olmak_istiyorum.html
  • 43
    an itibariyle dünya atletizm şampiyonası 1500 metre kadınlar yarı finali koşuluyor. kendisi doping te yapsa, yeteneğine ihanet te etmiş olsa, kendisi için çok üzgünüm. düşünsenize şuan dibaba'yı, semenya'yı izleyip kahır oluyordur kesin.

    antrenör kurbanı bir başka yetenek daha. bu ülkede maalesef bir sistem olmadığı için yetenekler arasıra çıkıyor, onlar da bir süre sonra boka batıyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın