• 2
    neyi amaçladıklarını bi türlü anlayamiyorum. gerçekten. bunu yapmaktaki amaç nedir ? surekli birşeyleri değiştirip değiştirip denge bozmaya çalışıyorlar. hükümet surekli egitim ve sinav sistemleriyle oynuyor. bunlar surekli yabanci sayısı, forma fontlari yok play off yok 21 takım. yahu bi salın, bi salın arkadaş ya. bi plan program yapmasına izin verin insanların. her kafanıza estikce birşeyleri degistirmeye çalışmayın. surekli birşeyleri degistirdikce, çalışan-üreten izlenimi vermiş olmuyorsunuz haberiniz olsun.
  • 8
    muhtemelen gerizekalının biri dedi ki; 20 takımlı olsun lig 40 hafta maç olur. sonra bütün yayın bilmem ne projelerini buna göre çıkardılar. sonra da farkettiler ki 20 takım olursa 38 hafta oluyor. o 2 haftayı da böyle cover ettiler. şaka gibi değil mi? bence değil. beklerim yani.

    edit: olayı geniş bazlı düşünelim. bu sene düşmesi gereken 3 takımın düşmemesi ama alt ligden de takım çıkması demek bu. tabi çat diye önümüzdeki sezon uygulanmaz ama 2019-2020 sezonu belki. neden dillendiriliyor? yok artık falan diyebilirsiniz ama benim aklıma 2018-19 sezonunda fenerbahçe'nin eksi puanla başlama ihtimali geliyor. eğer öyle bir şey olursa ve acayip derecede eksi puanla başlarsa düşmemesi adına bu uygulamaya anında geçilebilir. zamanında ac milan'a -44 puan cezası verilmiş sonrasında hafifletilmişti.* büyük bir puan silme cezası bekleniyor olabilir. tabi bunlar tahmin. olur olmaz bilemem. belki de öylesine söylenmiş içi boş bir sözdür.
  • 10
    ülkemizde son 20 yılda neden-sonuç ilişkisinin varlığının unutulması, işkembeden sallamanın prim yapar hale gelmesi, örnek alınan (siyasetten spora kadar) her bir alanda altyapıya bakılmadan üst yapının oturtularak başarı sağlanacağının umulması kaynaklı mesnetsiz ve gerçek olamayacak bir iddiadır.

    öncelikle 21 ne amk. "dünyada kimse başaramadı bir ilk" diye billboardlara asılmak üzere yapılan bir teklif ise siyasi ciddiyeti gösterir.

    lig 20 takımlı olsun deniyorsa bu tartışmaya açılabilir bir konudur. gerçi şöyle bir durum var; 20 takımlı iki adet lig dünyada prim yapıyor. ingiltere ve ispanya. biri yerleşmiş bir futbol kültürüne sahip, kazansa da kaybetse de takımını yalnız bırakmayan taraftarların olduğu bir ülke, diğeri ise genel kanı olarak biri her daim biri ise son 20 yılda dünyanın en iyi topçularını barındıran 2 takıma sahip. 21 rakamını ciddiye almayıp 20 üzerinden konuşacağım zira başta da belirttiğim gibi 21 ne amk.

    öncelikle ingiltere bir marketing örneğidir. elbette oynanan futbol, futbol anlayışı, stad (zemin) kalitesi ve doluluk oranı ile ingiliz futbolu her daim -avrupa'da ülke veya kulüpler bazında istenen başarı düzeyi olmasa da- tarafsız / neutral futbol seyircileri tarafından izlenebilecek bir futboldur. topun evelenip gevelenmediği, hızlı atak, sert savunma, her duran topun ciddi gol şansı olarak değerlendirildiği bir futboldan bahsediyoruz. west bromwich albion - sunderland - norwich ve sam allardyce tarafından yönetilen x takımının kendi aralarında yaptıkları maçlar dışında her maç keyifle izlenebilir. özellikle chelsea, tottenham, liverpool, arsenal, man utd, man city başta olmak üzere, everton, west ham, bulunduğu zaman newcastle united gibi farklı sebeplerden sevilen takımlar var ve size hemen her hafta bir "büyük maç" izleme ve kaliteli oyuncuları sahada görme şansı sunuyor. misal vereyim sikik stoke city'nin bile kadrosunda, bir ekonomik fm efsanesi shacwcross, fifa legend butland yanı sıra shaqiri, arnautovic, bony, martins indi, allen, berahino gibi adamlar var. şimdi sikik stoke city diyoruz zira sik sok bir takım ama şu takımı bizim lige koy şampiyon olur.

    ispanya özelinde bir tv deal mevcut değil. her takım kendi tv geliri hakkını yaratıyor (olması gereken bu aslında ama dursun başkana kalsa fritöz ile çekilmiş maçlar seyrederiz). real, barça, atletico, sevilla ve valencia dışında bu noktada ciddi geliri olan bir takım yok. belki biraz athletic bilbao'dur ama onlar da bask bölgesinin hamza hamzaoğlu ekolünden gelen mentalitesine sahip olmaları nedeniyle yabancı almadıklarından hep bir çıta altta kalıyorlar. dolayısıyla bu adamlar iyi takımlara sahip ise gelirleri otomatik olarak artıyor. 20 takım 18 takım fark etmez 24 de olsa bu adamlar için sorun değil.

    gelelim türkiye'ye.

    şenol her cl veya uefa haftası "çarşamba maç yaptik, pazara hazir olabilirsek rizeye cideceğuz" diye ağlıyor. en büyük kabul edilen 2 türk hocadan biri, 3. büyük takımın hocası bu.

    lan bu lig 5 lira para ediyorsa zaten 3.5 lirası gs-fb derbilerinden, 1 lirası beşiktaş ve trabzon taraftarlarından geliyor. sonra bu gelir 18 takıma paylaştırılıyor. şimdi pasta payı aynı kalacak şekilde 20 veya 21 (21 ne amk) takım olsun mu acaba deniyor. yani 4 büyük diyelim, 4 büyük kulüpten, yabancı sınırı nedeniyle artık fahiş fiyatlara yerli oyuncu satamadıkları için açlıktan nefesi kokan anadolu takımlarının oluşturacağı daha büyük kamburu taşımaları bekleniyor.

    geçiniz, yemezler.
  • 13
    ilk olarak malum programın yorumcularından sinan engin'in "referandum sonucuna göre belli olacak" diye dillendirdiği iddia.

    bu olay gerçekleşirse, fiziki yeterlilikleri yerlerde olan yurdum futbolcuları sayesinde zaten izlenilmeyen ligi iyiden iyiye işkence haline getirecektir. haftada bir maç yapan takımlar dahi tempolu oyun oynayamıyorlar. 5 dakika top rakipteyken pres yapan ve önde de hareketli olmaya çalışan topçuların dilleri önlerine düşüyor.
  • 16
    sanırım eğer önümüzdeki seneden itibaren uygulanacaksa bu kural sadece önümüzdeki sene 21 takım olacak (düşme olmayacak+alttan gelecek 3 takım total 21 takım) bir sonraki sene ise 4 takım düşüp 3 takım çıkacak ve sayı 20 ye sabitlenecek, hali hazırda avrupan'nın 5 büyük liginden ispanya, ingiltere, italya ve fransa ligleri 20'şer takımlı, sadece almanya 18 takımlı, hemen gömmeyelim olayı yani, hoş lig bu kalitede olduğu sürece fazladan 4 hafta eziyet gibi gelebilir ama ligin kalitesi artarsa iyi de olabilir, üzerinde kafa patlatmak lazım artısı eksisi ne olur, ona göre karar vermek lazım.
  • 21
    21 takım yerine gelin bu sayıyı 20 yapalım. bence güzel fikir, büyük liglerin çoğunluğunda böyle bir sayı mevcut. ingiltere, ispanya, italya buna en güzel örnek. yapalım yapmasına da bunu sadece süper lig ile bitirmemek lazım. alt ligleri de çıkar 22 takıma veya 24 takıma. bak o zaman liglerimizin zevki nasıl artıyor. he tabi direk bu sayılarla oynanınca liglerimizin kalitesinde ani bir yükseliş olacak mı ? hayır tabii ki. yapılması gerekenleri oturup konuşmak lazım. mesela süper ligdeki bu sayıyı 20 yaptık ama takımlardaki ve şehirlerdeki eksiklikler neler bunları başlıca çözmek lazım. taraftarlar üzerinde ne gibi zorluklar var, daha çok seyirciye nasıl ulaşabiliriz gerçek anlamda bunları ele almak lazım. yoksa sen bunu ister düşür 15'e, ister çıkar 30'a.. kulüplerin bataklıkta gezdikçe, şehirlere siyasi kimlik sorgulanarak yardımdan kaçarak bu işler olmaz. zihniyet ve isteklilik. bu iki şeyin sorgulanması lazım evvela..
  • 22
    "evet 18 takımla fikstür ve ligin durumu mükemmel zaten 21 yapalım da iyice artsın bu saçma düzen" leş düşünce mantığı ile ortaya atılmış olgu.

    18 takım varken dekoder sayısına bak, insanlar gidip kahvelerde maç izliyor halen.
    18 takım varken stadlarındaki seyirci sayısına bak.
    18 takım varken passolig kullanan taraftar sayısını incele.
    18 takım varken kurduğun fikstüre bak. cuma - cumartesi - pazar - pazartesi 4 gün lig maçları oynatıyorsun nasıl bir mantık ben çözemiyorum ama.
    18 takım varken yeterli seviyede olduğuna inandığın (ki bu sayı sıfır aslında) hakemlerin bile bir süre sonra mental olarak çöküşe girip hatalı kararlarla maçları doğrudan etkiliyor.
    18 takım varken ülkenin milli takımına futbolcu gönderen takım sayısı bir elin parmakları ile sınırlı ve bu oyunculardan aldığın verim yetersiz.
    18 takım varken altyapıların işlemesi için gerekli kaynağı üretemiyorsun.
    18 takım varken iş bilmeyen yönetici sayısı haddinden fazla.
    18 takım varken taktiksel bilgisi iyi seviyede futbol adamı sayın çok düşük.
    18 takım varken hiç bir süper lig takımını kupaya yöneltemiyorsun ilk aşamalarda çünkü fikstürü sıkıştırmaktan başka bir şekilde çözüm bulamıyorsunuz.

    eee? ne yapalım, 21'e çıkaralım. hadi yapın onu da.
  • 23
    bence fifa'nın fb ve bjk'ya küme düşürme cezası verme ihtimaline karşı ortaya atılan proje. böyle bir ceza çıkması kesinleşirse hemen öncesinde düşmeyi kaldırarak güya fifa'yı kekleyecekler.

    zaten sayının 20 değil de 21 olması da bence bunun göstergesi. 20 olsa fbjk'dan birini seçmek durumunda kalacaklar. dediğim gibi güya fifa'nın yaptırımlarından kural uydurarak kurtulmayı hedefliyorlar.
  • 24
    ne kadar iğrenç bir karar olduğu ilk 3 haftada ortaya çıkan olay ya da nam-ı diğer küme düşmenin kaldırılması.

    2019-20 sezonunda küme düşmenin kalkmasıyla kurtulan 3 takım; kayseri, ankaragücü ve malatya
    2020-21 ilk 3 hafta performansları; kayseri 3 puan, ankaragücü 0(sivas maçı devam ediyor) malatya 1 puan

    bu takımlardan en az ikisi yine düşecek bu sezon açık ve net. neden böyle saçma bir iş yaptılar asla anlamayacağım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın