• 1
    futbol için konuşursak;

    futbolcunun ve kulübün ortak menfaatlerinin bir noktada buluştuğu ve belirli bir süre için imza edildiği evrak.

    fakat galatasaray özelinde pek de öyle değil.
    oyuncu yeterli seviyede iş yapamamış ve yeni bir mukaveleyi hak etmemiş, sözleşme bitiminde "hizmetlerin için teşekkürler" denilecek ve ayrılacağız zannediyorsunuz; sonra bir bakıyoruz ki, ismi lazım değil arkadaşımız, bir yıllık da değil, iki yıllık yeni mukaveleyi kapmış. sözleşmenin ölüsü de seneliği 1m dolarda/eurodan başlıyor.

    e birader ne anladık o halde mukavele süresinden? kulübün menfaatinin güvence altına alınmasından?

    ömürlük yapın o zaman, biz de anlayalım durumu.
  • 3
    bir futbolcuyla sözleşme yapılırken, futbolcunun çoğu hakkı güvence altına alınırken kulüpler niye kendi haklarını güvence altına almaz. mesela kilosuna dikkat etmesi, kendine bakması, performans değerlendirmesi vb. maddeler koyulması, uyulmadığı taktirde tazminatlar ödenmesi gibi bir sürü işlem yapılabilir. futbolcu istemediği sürece kulüpten gitmezken, futbolcuyu kulüp göndermek istediği zaman kendi görevlerini yerine getirmese bile sözleşmesi olduğu için eli kolu bağlanıyor.

    artık çok büyük paraların havada uçuştuğu bu sektörde kulüplerde kendini korumaya yönelik sözleşme yapıp kendi kalkanını oluşturmalı. keşke bizim kulüpte böyle buna benzer bir uygulama başlatılsa en ihtiyacımız olan şeylerden birisi.
  • 4
    tarafların irade beyanlarının uyuşmasıdır. futbolcularla kulüpler arasında imzalanan sözleşmeler her iki tarafa(futbolcuya ve kulübe) borç yükleyen tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdir. tarafların belirledikleri karşılıklı edimleri yerine getirmeleriyse sözleşmelerin ifa edilmesi anlamına gelir.
    kulüpte istenmeyen futbolculara karşı "ben olsam şunu yapardım bu adama" noktasındaki tavırlar gerçekçi değildir.
    futbolcularla imzalanan sözleşmeler kap'a yapılan bildirimdeki kulübün yüklendiği para borcundan ibaret değildir hiçbir zaman.
    sözleşmeler sadece tarafları bağlar.
    bu minik bilgilendirmenin amacı da futbolculara giydirmekten ziyade onlarla yapılan sözleşmelerde kulübün borçlarının neler olduğunu bilmeden atıp tutmanın önüne geçmektir. kulüpten gitmek istemeyen oyuncuyu gerekli tazminatı ödemeyi göze alarak her zaman gönderebilirsiniz. ama asıl sorun her yönetim açısından yapılan transferlede hangi borçların altına girildiğidir. yönetim, üç dört senelik planlarla hareket etmek zorundadır. bugünün zorunlulukları, dün açılan yaralardan doğuyor. oyuncunun gitmek istememesi de hukuki açıdan en doğal hakkıdır.
  • 6
    spor piyasasındaki kulüpler ve elemanları arasında yapılan imzalı anlaşma.

    iki taraf ta şartlarını sunar, anlaşabilirlerse imzalar atılır. sözleşmenin bir süresi vardır ve bu süre içerisinde her iki taraf da sorumluluklarını yazılı olarak beyan eder. olur da bu sorumlulukları yerine getirmezlerse uygulanacak yaptırımlar yazılı olarak imzaya dökülür. bu noktadan sonra bir personel kadroya alınmıyorsa veya giremiyorsa, yeterli verimi göstermiyorsa, antrenör görevinden alınıyorsa ne yapılacağı da bu sözleşmede bulunur.

    türkiye'de enteresan bir şekilde sözleşme şartları gereği alacağını garanti altına almış futbolcu veya hoca gömülürken, bu sözleşmeyi onlara öneren yöneticiler es geçilmektedir.
    https://twitter.com/...s/945894337912688645

    üstteki tweet'te sözleşmeyi imzalayan yönetici otopark ücretini de karşılamayı taahhüt ettiyse, futbolcu otopark ücretini fatura ibraz etmek suretiyle kulüpten isteyebilir, bu hakkıdır. faturası yoksa da kulüp bu parayı ödemeyebilir. eğer burada futbolcu boş yatarak milyon euroları gömüyorsa, sözleşmeyi yapan adamın sorumluluğu futbolcudan daha fazladır.

    terim olayına gelirsek, kebapçı selahattin'le kavga ettiği için değil, performansı beğenilmediği, ayrıca siyaseten üstünün çizildiği ve bu yönde spor camiasında bulunan döt kılları tarafından algı oluşturulduğu için sözleşme feshedilmiştir. kimse kusura bakmasın, bu adam sözleşmesinde ne yazıyorsa talep edecektir. sözleşme hakkaniyetli mi, değil mi, bugünün konusu değil, imzalandığı tarihin konusudur. alan memnun, satan memnunken atılan imzalar memnuniyetsizlik durumunda rafa kalkmaz. kaldı ki sözlük yazarları olarak metrobüsle son duraktan erken indiğimizde istanbul kart iade bölümüne kart basan insanlarız. kim alacağını kim de bırakır bu devirde? sözleşmede sana bu kadar parayı, şu kadar yıl boyunca garanti vereceğim diyen pezevenk düşünsün bize ne...
  • 7
    mutlaka iki tarafa da cayma fırsatı bırakılmalı. oyuncular için serbest kalma maddesi ve bonservis ücreti gibi kolaylıklar varken kulüplerin eli kolu bağlı kalıyor.

    bir diğer problem de garanti ücret mevzusu. garanti ücreti kısıp performans ve puan başı primlerini bol keseden dağıtması lazım kulüplerin. başarı "challenge" ruhlu oyuncularla gelir. onlar da bu sözleşmelerden kaçınmazlar.

    özetle, bu konuda avrupada bir kulübün devrim yapması ve diğerlerine örnek olması gerekiyor. neden biz olmayalım?
  • 8
    futbolcuları kulüplere bağlayan yazılı mukavele olan bu sözleşmelerde bir eksiklik farkettim. futbolcular sözleşme imzalarkengaranti para dışında performansa karşılık ekstra gelir hatta sözleşme uzatılması gibi maddelerle gelirleri hem arttırıp hem de garanti altına alabiliyorlar.
    benim eksikliğini hissettiğim madde kulüp açısından tek taraflı sözleşme fesih maddesi. şöyle ki;
    futbolcu takımıyla son sezonu belli bir maç sayısının altında maça çıkarsa kulübün futbolcunun sözleşmesini tazminatsız tek taraflı feshetme hakkı bulunsun.
    bunu bana düşündüren sofian feghouli ve tarık çamdalgibi göndermekte zorlandığımız futbolcuların tazminatını düşünmeden kadro planlamasına yön verebilme avantajı.
    bu şekilde sözleşmesinin devam etmesini isteyen futbolcu kadroya girmek zorunda kalır ve yan gelip yatma devri de biter.
    edit: tosyaliya teşekkürler. tolga ciğerciyi de unutmamak lazım.
  • 9
    --- alıntı ---

    son dakika: kulüpler, yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi uyarınca, türk futbolcular ile döviz kuru üzerinden yaptığı sözleşmeleri 30 gün içerisinde tl'ye çevirmek zorunda. yabancı futbolcular ile "döviz kuru" üzerinden yapılan sözleşmelerde herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

    sporx

    https://twitter.com/.../1040538788328599552

    --- alıntı ---
  • 10
    özellikle belli bir yaşı geçmiş oyuncu grubu için 1+1, 2+1 gibi seçenekleri düşünmemiz gereken olay.

    30 yaşındaki adama neden 4 yıllık sözleşme yapılır neden 2 yıl ya da çok çok 2+1 yıllık sözleşme yapılmaz. türkiye ekonomisinin durumu ortada. gelecekte de düzeleceği yok. 4 yıllık sözleşme yaptığın adamın 25-26 yaşını geçmemeli.

    gueyye ismi geçiyor mesela, 3 yıllık hem de. kardeşim 1+1 neden düşünmüyorsun. veya düz 2 yıl niye önermiyorsun? çok mu zenginiz anlamıyorum ki?
  • 11
    arz talep dengesine gore sartlari degisebilecek esnetilebilecek uygulamalardir. sadece futbolda degil is hayatinda hatta gunluk hayatta da bu gecerlidir. futbol icin ise bir oyuncuya birden fazla talip varsa onlardan biri liverpool, barcelona vs gibi takimlar degil ise en iyi sartlari kim sagliyorsa tabiki de ona gider. 30 yasindaki futbolcunun ise tabiki onceligi kontrat suresi uzunlugu olacaktir. en az o oyuncular da bu kontratin belkide son kontratlari olacagini farkindadir. dolayisi ile bir takim 2 milyon euro x 3 yil oneriyor, digeri 2,5 milyon euro x 1 yil oneriyorsa tabikide oyuncu ilkini secer, ha 1 yil icin 5 milyon euro verecekseniz o ayri. ancak captan dusmus alicisi olmayan bir futbolcuyu hem ucuza hem de 1 senelik kapatabilirsiniz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın