• 1
    türkiye futbol fedarasyonu, futbol disiplin talimatında yer alan cezalardan biridir.
    genelde, taraftarı olay çıkaran kulüpler bu cezaya çarptırılır.

    2011-2012 sezonunda bu ceza "sadece kadın ve çocuklara karşı oynama" cezası olarak değiştirilmiş ve tartışmalara neden olmuştur. bu uygulamanın playoff gibi bir sezon uygulanıp daha sonra iptal mi edileceği yoksa uygulamanın devam mı edeceği *henüz netleşmemiştir.

    futbol disiplin talimatının güncel hali:*
    http://gss.gs/nKA
  • 2
    günümüz itibariyle ülkemizde "seyircisiz" olarak kabul edilsede, maça giden kadın taraftarlar sanki uzun yıllardır futbol izliyormuş gibi yorum dahi yapabilmektedir.

    ülkemizde kadın futbolsever taraftar profili oluştuğu zaman büyük güç olacaklarına inancım tam. özellikle tribünleri, kadına şiddet, kız çocuklarının okutulması gibi sosyal mesajlar ile kadınların ilgisini çekmeyi başarabilirler. tribün mecralarını, sosyal sorumluluk projeleri üstlenebilecek olgunluğa getirip, yepyeni kapılar açabilirler.

    hangi renkten olursa olsun, kadın taraftarlar desteklenmelidir. kadınların ilgileri yoğunlaştırılmalıdır. "ibne hakem!" tezahüratları yerine, bu oluşum içinde güçlü kadınların akıllarına ihtiyaç var.

    tribünün dili her yerde aynıdır. ilk defa maça gittiğiniz, hiç tezahürat bilmediğimiz günler vardır. insanların hafızalarında tribün, "maça gitme kavga çıkar! küfür ederler hem orda!" şeklinde kaldığı için kadınlarında tribünlerdeki varlığı aynen erkek seyirciler gibi.

    kız arkadaşımın gözlemiyle, kendisinin de gülerek bildirdiği, fenerbahçenin kadın tribünlerinden notlar.

    --- alıntı ---

    kızlar tribününden notlar.

    giriş : alex, volkan gibi gözde futbolculara tezahürat yapılır. çeşitli şarkı ve sloganlar söylenir, son mohikan müziğiyle gaza gelinir.

    gelişme : klişe olan tezahüratlar yapılır, boğazlar yırtılır, atkı bayrak vb. sallanır. başarılı kurtarışlarda volkana yaklaşık 1 dk tezahürat yapılır. rakip futbolcular her fırsatta yuhlanır. hakemin aleyhimize olan her kararı yuhalanır, lehimize olanlar alkışlanır. fenerli futbolcular osursa bile alkışlanır. sarı kartlarda stat yıkılır, karşı tribünlerle iş birliği yapılır.

    sonuç : aykut kocaman istifa sloganlarından sora stadı arkaya alıp fotoğraf çekilir.

    not : semihe neden tezahürat yaptığımızı hala bilmiyorum.

    --- alıntı ---
  • 7
    saha içi olaylarının ve küfürlü tezahüratların önüne geçebilmek için uygulanmaya başlanmış cezai yaptırımdır.

    işi bilen insanlardan kurulu federasyonumuz bu cezayı "kadın ve çocuklar önünde oynamak" şekline evirmiştir.

    "kadın ve çocuklar = ceza" tartışmasına girmeden sadece meselenin özüne bakıyorum. amaç ne? çirkinlikleri tribünlerden bir şekilde uzaklaştırmak. taraftara bakın kulübünüze ceza yediriyorsunuz yapmayın mesajı vermek. her cezanın temelinde bir caydırıcılık etkisi yok mudur zaten.

    peki eğer amaç buysa kurunun yanında yaş neden yanıyor? seyircisiz maç, hem futbolcular* hem futbol izleyicileri* hem de yayıncı kuruluş için olumsuz bir sonuç değil midir? kadın ve çocuklar yapınca yayıncı kuruluşun işine geldi şüphesiz. ama diğerleri için durum aynı.

    eğer gerçek anlamda ceza verilmek isteniyorsa rakip takım bundan tamamen ayrılır. hatta kendine avantaj elde eder. çünkü mantıken amaçlanan aslında ceza alan kulübe bir handikap oluşturmaktır. caydırıcılık böyle sağlanır.

    bunun gerçek anlamda yapılabilmesi için bence ceza alan takım maçını deplasmanda oynamalı. böylece ceza alan takımın işi zorlaşacak, tribünler için de %100 caydırıcı bir yaptırım haline dönüşecektir. denebilir ki o zaman derbilerde bu kuralı uygulayamazlar güçleri yetmez. iyi de çok büyük olaylar hariç derbilerden önce zaten bu cezaları veremiyorlar. fikstür çekilmeden önce verilen cezalar yüzünden fener derbilerin çoğunu seyircisiz* oynamak zorunda kalacak.
  • 8
    son değişikler ile pfdk'nın galatasaray'a da kesmek için uğraştığı ceza.

    an itibariyle sınırdayız. bundan sonraki ilk ihlalde sonraki ilk maçımızı seyircisiz oynayacağız. sonraki her maç için de durum sıfırlanmıyor ve gene ceza alıyorsunuz. içeride gümbür gümbür oynayan takımımız sanırım bazılarını tedirgin etti ki fazlaca dile getirilmeye başlandı. tabi ki 6 nisan 2014 galatasaray fenerbahçe maçının yaklaşmış olması ve formumuzun artması da fenerbahçe tarafını rahatsız etti.

    buyurun bir örnek,

    (bkz: ne dediler/#1442632)
  • 9
    "oyun oynanırken kural değişmez" diyenler tarafından sezonun ortasında değiştirilmiştir. ersun hocam ne diyorsun bu duruma?

    neyse gırgırı bi tarafa bırakırsak evimizde oynadığımız maçlarda 5'er 6'şar atmaya başlayınca birilerinin paçaları tutuşmuş belli ki bu kural da değişikliğe uğradı. merak etmesinler ama zira korkunun ecele faydası yoktur. boş tribüne bile oynasak o fener o sahada şike şike yenilecek arkadaş!

    ayrıca isminde ayrımcılık barındıran cezadır. ırkçılık diyecektim ama o pek uymadı gibi geldi bana. neyse ayrımcılık diyordum. ne demek efendim seyircisiz oynama cezası? o tribüne gelen kadın ve çocuk taraftarlar insan değil mi? onları adam yerine koymuyor musunuz? "kadınlar futboldan anlamaz nasılsa yeeaaa xd xd" deyişinizin espriye vurulmuş hali mi bu yoksa?

    ulan kabahat bende. bu adamların neyi doğru ki bir cezaya da doğru isim vermelerini bekliyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın