• 1
    her lig maçından önce 20 saniye tezahuratını yaptığımız cümle. evet, bir taraftar sözlüğü burası, ama ülkemizde yaşanan bu olayı, bu acı dolu günü görmezden gelip burada basket takımıyla ilgili ya da milan baros ile ilgili bir şeyler yazamıyorum. orada benimle yaşıt hatta daha benden küçük kardeşlerim kalleşçe katledilirken, ben sıcak evimde bilgisayarımın başında oturdukça içim içimi yiyor. terörün siyasi görüşle falan alakası yok, buna tepkisiz kalmamamız gerektiğini düşünen biri olarak başlığın sabitlenmesini rica ediyorum ilgililerden. bu cümle sadece sıradan bir tezahurat olarak kalmasın. laf dalaşına gelince galatasaray lisesinin kurtuluş savaşı sırasında mezun vermemesini gururla söylüyoruz. galatasaray sözlük olarak birlik ve beraberliğimizi, bu aşağılık örgüte karşı dik durduğumuzu ve en önemlisi şehitlerimizin yanında olduğumuzu, yakınlarının acılarını paylaştığımızı göstermeliyiz diye düşünüyorum. şu an elimizden gelen tek şey malesef bu ama o şehit kardeşlerimize, vatanımıza sahip çıkmamız bence borcumuz.. allah hepsine rahmet eylesin..
  • 3
    sözlükte siyaset konuşmak yasak, her ne kadar hepimiz medeni insanlar olsak da, sözlüğün kuruluş amacı ve yazarların otokontrolü sağlayamamaları buna engel.

    çok üzücü, kahredici günler geçiriyoruz ne yazık ki. biz burada sıcak evimizde bilgisayar başında tıkır tıkır yazarken, kardeşlerimiz, abilerimiz soğuğun yaktığı bir ortamda bu vatan için, bizim için nöbet tutuyor, çatışıyor, yükselerek arşa değiyor.

    sözlük moderasyonu da düşünüyordur belki, şimdi bunlara izin verirsek ileride de bu tip şeyler olabilir, sıkıntı yaratabilir diye, ama şimdi silsek de tepki toplarız diye de madalyonun diğer yüzünü görüyor.

    bence bu slogan, tezahürat sözlüğe siyaseti karıştırmaz, bu her insanın -türk demiyorum her insanın- destekleyeceği, söyleyeceği cümle bence kalmalıdır.

    ve bu işi bir adım öteye götürerek, yapılacak bir tepki yürüyüşüne galatasaray sözlük ailesi olarak katılım göstermeliyiz.

    illa da bir tanım olacak diye yaptığım tanım: terörle mücadele eden ülkemizde, milletçe tepkimizi göstermek için spor müsabakalarında topluca söylenen tezahürat.

    *
  • 5
    her şehit tabudunun ardından atılan slogan. kimi zaman düzenlenen "teröre lanet" temalı etkinliklerde ve terör/çatışma/şehit haberlerinin gündemi doldurduğu dönemlerde , misak-ı milli sınırları içinde oynanan envai çeşit maçta da yankılanır. hani özellikle sınırdaki askerler hakkındaki klasik geyiktir ya "siz yataklarınızda huzur içinde uyuyun..." diye başlayıp giden. işte "yataklarımızda huzur içinde uyurken", bir hiç uğruna hayatının baharında ebedi uykuya dalan gençlerin ardından atılan bir slogandır. "vatan" denilen şey neyi savunduğunu bile bilmeyen zavallıların attığı roketle ya da kurduğu pusuyla bölünmez. gencecik hayatlar boku bokuna sona erdi diye, ya da bir tribün/cenaze/miting dolusu insan bu sloganı son ses haykırdı diye de bütünlüğünü muhafaza etmez. ama o gencecik hayat, bir hiç uğruna oracıkta bitiverir. bunu bu sloganı atanlar da gayet iyi bilir, ama bir çoğunun elinden sadece o sloganı bağırmak gelir...
  • 6
    bu sözlükte olması anlamsızdır.

    galatasaray sözlük yazısının üzerine, kenarına siyah kurdele atılır, taraftar grupları ortak bildiri yayınlarlar ama başlık altında ortalık çok kolay şekilde karışabilir.

    doğru düzgün maç ya da oyuncu tartışamayan adamların eline verilmeyecek türden bir oyuncaktır. yapmayınız.

    ek: yürüyüş organizasyonu ayrı, bu başlık ayrıdır bu arada. aynı şey değil.
  • 8
    bu baslik siyasi bir baslik degildir. bu baslik hepimizin suan evinde rahat rahat oturup klavyemizin tuslarina huzur icinde basmasi iste bu soze baglidir. sehitler olmez vatan bolunmez demek, siz huzur icinde yataginiza basinizi koyun bu ulkede sizi korumak icin canini tehlikeye atacak vatan evlatlari var demektir. hickimse kusura bakmasin ama benim icin onemlidir. ben bu dort kelime dudaklarimdan dokulurken gozyaslarini saklayan bir insanim. soz konusu suan toprak altinda bedeni paramparca olmus aslan gibi mehmetler varken benim ne basketbol ne futbol umrumda bile degildir. suan 24 ocak sonmusken evlerde agitlar yakilirken yarali turk askerleri hastanelerde can cekisirken yukarda yazilan sacma sapan ''ilgi alanimizin disinda, siyaset konusmak yasak'' gibi sokaktaki aptal sarisinin bile aklindan gecmeyecek sozler umrumda bile degildir. ben bugun sehit dusen aslan gibi evlatlarin disinda hicbirsey konusmak istemiyorum. egerki bu 4 kelime bu sozlukte yasaksa bir daha tek bir entry girmeyecegime namusum ve serefim ustune yemin ediyorum.
  • 10
    teröristin mecliste olduğu günümüzde malesef yavaş yavaş geçerliliğini yitirmekte olan argüman... adamlar kendilerince özerklik ilan ediyolar, her türlü terör eyleminde bulunuyolar ama biz hala "bıçak kemiğe dayandı", "gereği yapılacak" vb söylemlerle kandırılmaya devam ediyoruz... boş dağları bombalamakla da olmuyo bu işler... ve malesef evlatlarımızın, kardeşlerimizin katledilişlerini sadece izliyoruz ve çok kısa zamanda unutuyoruz...
  • 12
    ben de yaklaşık 1 ay sonra askere gideceğim ancak sözlükte siyasi yorumlar yapılabilecek böyle başlıkların olması pek hoşuma gitmiyor. şehitlerimize allah'tan rahmet diliyorum. eğer siyasi bir başlık değil diyorsanız;
    "teröristin mecliste olduğu günümüzde malesef yavaş yavaş geçerliliğini yitirmekte olan argüman... adamlar kendilerince özerklik ilan ediyolar, her türlü terör eyleminde bulunuyolar ama biz hala "bıçak kemiğe dayandı", "gereği yapılacak" vb söylemlerle kandırılmaya devam ediyoruz... boş dağları bombalamakla da olmuyo bu işler..."

    cümlelerinin fazlaca siyasi argüman içerdiğini siyasetin ne olduğunu bilen herkes anlayacaktır.

    mecliste yanlış siyaset yapanlar eleştirilebilir ama yeri asla burası değildir. birileri de çıkıp

    "hayır kandırılmıyoruz, yıllarca kandırıldık, dağlıca baskınından önce askerlerimizin eline bozuk silah veren komutanlar oldu, baskını önceden haber alıp karşı baskın yapmaya hazırlanırken askerleri geri çeken ve baskına göz yuman komutanlar oldu ve artık o komutanlar yok. neden terör eylemleri devam ediyor diye soruyorsanız terör'ün namusu şerefi olmaz, bu baskının suçu baskını yapanındır"

    diyebilir değil mi? ne olur sonra bu başlık siyasi bir tartışma başlığına döner.
  • 13
    slogan...

    ne yapar insan canı acıyınca? sizi bilmem. benim boğazımda kelimeler düğmlenir. konuşmak istemem, yazı yazmak istemem, yemek yemek istemem... ve en önemlisi nedir biliyor musunuz? canımın acıdığını kimseye kanıtlama ihtiyacı hissetmem. insanın canı acıyınca, başkalarının ne düşündüğü önemini yitirir zaten.

    ama biz toplum olarak, slogan atmayı tercih ediyoruz. saygı duruşu yapılırken, insanlar başlarını önlerine eğip, hüzünleriyle başa çıkmaya çalışırken, ölümsüzlüğüne inandığımız şehitlerimize ''saygımızı'' göstermeyi amaçlarken, ille de bir grıp çıkıp slogan atıyor: ''şehitler ölmez, vatan bölünmez!'' yine de kimseyi eleştirmek istemem, başkaları da acılarını böyle yaşıyor belli ki.

    esasında rahatsız edici başka bir takım şeyler var: slogan atanların, her şehit haberinde soluğu sözlükte, facebook'ta, twitter'da forumlarda, vs. alan insanların, sessiz kalmayı tercih edenleri duyarsızlıkla suçlamaları...

    anlamaları gereken bir şey var. felaket anlarından sonra sessiz kalmak kimseyi tepkisiz, duyarsız, saygısız yapmaz. şu ortamda iki satır yazısından başka, hakkında hiçbir bilginizin olmadığı insanları saçma sapan argümanlarınızla suçlamayı bırakın artık. neye, nasıl, nerede tepki göstereceğiniz sizi ilgilendirir. sizler, ''yapacak daha iyi bir şeyimiz yok, o yüzden slogan atıyoruz!'' diyebilirsiniz. saygı duyarım. ama hiç tanımadığınız insanların da tepkilerini organize etme hakkını bulmayın kendinizde.

    bu ülkede her erkek askere gitti/gidecek... bu ülkede her kadının bir yakını asker oldu/olacak... o kadar çok şehit verdik, o kadar çok savaş verdik, o kadar çok acı yaşadık ki, bu topraklardaki her insanın ailesinde, mahallesinde, kasabasında, yakınında, ucundan kıyısından dokunduğumuz bir yerlerde bir şehit gördük, bir şehit annesi gördük, bir şehit babası gördük, kardeşini, arkadaşını, yoldaşını, sevgilisini, karısını, evladını gördük. belki o şehidin annesiyiz, babasıyız, kardeşiyiz, arkadaşıyız, sevgilisiyiz, evladıyız...

    hayatının baharında yitip giden gencecik insanların yakınları dışında, hepimiz hayatlarımıza devam ediyoruz. yemek de yiyoruz, espri de yapıyoruz, gülüyoruz, müzik dinliyoruz, maç izliyoruz. arada aklımıza geliyor da içimiz sızlıyor, o kadar... önemli olan, terör denen canavarın başını ezmek için, yas tutmak dışında neler yaptığımız ki, onun da tartışma platformu burası değil...
  • 16
    ne kadar acı bir cümle şu cümle...

    bir ülkenin, evlatlarını yitirme acısını hafifletmek için kafiyeli slogan üretme çabası... 30 yıldır binlerce evladının ardından söyleyerek teselli aradığı ancak bulamadığı...

    kızın bana, küfredin, vatansız, topraksız deyin, ne derseniz deyin...
    şehitler ölüyor, bu gidişle de vatan, sadece bir zümre insanın şahsi hırsları yüzünden bölünüyor...

    allah şehitlerimize rahmet, ailelerine sabır versin.
  • 19
    tamamen yalandir. gencecik insanlar ölür. ölüyor da. birilerinin keyfi, ranti, siyasi cikari ugruna, bir deli sarayinda paralari cukkalarken diktator olabilsin diye anlamsiz bir savasta teker teker ölüyorlar. sehit falan da olmuyorlar. cenaze oluyorlar. topragin altina girip çürüyorlar. sevdikleri insanlar arkalarindan agliyor. sonra da hicbir sey olmuyor. bir hic ugruna, henuz daha yasamamisken, hayallerini, sevdiklerini, yapacaklarini geride birakarak gidiyorlar.

    su sloganin bagirildiginin onda biri kadar "baris, hemen simdi!" dedigimiz gun belki ölmezler.
  • 20
    üzülerek söylüyorum ki kusura bakmayın şehitler ölür, vatan bölünür mü bölünmez mi orasını bilmem ama geride gözü yaşlı bir sürü insan bırakır gözü yaşlı bir ana gözü yaşlı bir baba bir kardeş bir sevgili bir eş... şu tv'lere çıkıp şehitler ölmez vatan bölünmez diyen siyasetçilere sorun bakalım kaçının çocuğu askere gitmiş? birde sorun bakalım oğlunu askere taş gibi pırlanta gibi delikanlı gönderen geriye tabutta gelen anaya oğlu ölmüş mü ölmemiş mi? ciğeri dağlanmış mı dağlanmamış mı?
  • 21
    iki taraf diye birşey yok birisi ölümü göze alarak dağa çıkmış birisi ailesine eşine nişanlısına geri döneceğine dair söz verip eline silah almadığı ömründe böyle kahpe pusularla hayatını kaybetmesidir arkasında yetim gözü yaşlı insanlar bırakarak.

    ateş düştüğü yeri yakar biz bu acıları birkaç gün yaşayıp hayatımıza devam ediyoruz ama o insanlar bir yanı hep eksik kalıyor.allah sabır versin tüm sehit ailelerine.
  • 22
    daha 1 ay önce o bölgede askerlik yapan biri olarak siirtteki olay sonrası tüylerim diken diken oldu. büyük ihtimal o araç, siirt devlet hastanesine askerleri getirmiş, sonra da şirvan ilçe jandarmaya geri götürüyordu. büyük ihtimal de tanıyorum şehitlerin bazılarını. ülkede son günlerde her gün böyle haberler geliyor, bu olay da bana ölüme ne kadar yakın olduğumuzu hatırlattı tekrar. seni beni yok bu işin, pusuya kurban gidiyorsun sonuçta, her yerden gelebilir. karşımızdaki grup, insanlık özelliklerini taşımayan, it sürüsü. şu adamları masum gösteren, dost gösteren parti ve onların sempatizanlarına tekrar lanet olsun, siz bu vatanda nefes aldığınız sürece, böyle vatan sağolmasın. malesef şehitler hakkındaki güzel sözler artık kimseyi kandırmıyor, yetkili olacak şeref yoksunları da çok bayılıyorsa, defolup atlasınlar bombaların önüne, ulaşsınlar o mertebeye. ama bu şehit kardeşlerin ailelerine süslü laflar söylemesinler artık, yeter.
  • 23
    şehitlik kavramı devletler ve sistemler tarafından uydurulmuş ve ölümleri yüceltmek adına, insanlar isyan etmesin, hesap sormasın diye yaratılmış bir kavramdır. doğuda ölen tüm askerlerimiz bir hiç için ölmüşlerdir.

    edit: böyle vatan sağ olmasın.

    edit 2: çok ofsayt gelmiş muhtemelen vatansever renkdaşlarımdan. gezi parkı öncesi benim de milliyetçilik değerlerim fena değildi ama çok soğuttular ülkeden. azınlık olduğumu anladım. her şeyden soğuttular. milli takım da dahil. benim için kutsal tek bir şey kaldı o da mustafa kemal atatürk. onun kurduğu ülke şu an bir orta doğu ülkesinden farksız. ondandır ''böyle vatan sağ olmasın'' fikrim.
  • 25
    ölüyor o şehitlerimiz malesef. ateş de düştüğü yeri yakıyor. milletin gazını almak için de böyle saçma sapan sloganlar üretiliyor. bu şehitlerin ölümüne sebep olan terör örgütünün de , meclisdeki uzantılarının da, bunlara bu kadar tahammül gösterip dağlarda davullarla zurnalarla karşılanmalarını sağlayanların da allah belasını versin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın