• 32
    her ne kadar profesyonel menajerlere kızsak da, onların kulüplerden fazladan bir şey koparmak için çeşitli taktikler yapmalarına şahit olsak da işlerini genelde profesyonel şekilde yapıyorlar. futbolcunun menajerliğini ailesi yapıyorsa sıkıntı büyüktür. her yere röportaj verirler, saçma sapan işlere girişirler. mehmet ekici ve hakan çalhanoğlu'nun başı bu yüzden çok ağrıdı. şimdi de halil ibrahim dervişoğlu transferi gündemimizde. babasının sürekli medyadan birileriyle konuştuğunu görüyoruz. anlaşmayla ilgili detayları söylediğini görüyoruz. usul bu değildir.
  • 4
    ilk olarak şu haberi okumaya sizleri davet ediyorum.
    http://www.gsgazete.com/...-hareket-h12930.html

    menajer adı: veli can
    menajerliğini yaptığı oyuncu: umut gündoğan. 23 yaşına kadar bank asya liginde pekte sivrilmeyen bir performans sergilemiş. nasıl bir piyango vurduysa artık galatasaray'a transfer olmuş ve galatasaray da maç yapmadan sağa sola kiralanmış vasat 2. lig futbolcusu.
    umut gündoğan piyangosundan kazanılan para: 501 bin 520 tl.

    yanlış görmediniz umut gündoğan gibi piyasa değeri bile olmayan bir oyuncunun transferinden menajer denen adamın kazandığı tam 500.000 tl. eski parayla yarım trilyon. bugün 2500 lira kazanan bir mühendisin 17 yıl çalışarak kazanacağı para...

    allahım ne olurdu sercan yıldırım, yiğit gökoğlan, ontivero, umut gündoğan tarzı bir futbolcu arkadaşım olaydı da menajerlik adı altında 20 yılda kazanacağım parayı bir imza ile kazansaydım...
  • 10
    oldukça anlamsız bulduğum meslek türü. nasıl olur da bunların futbolun içinde bu kadar yuvalanmasina izin verilir.

    futbola herhangi bir artı değer katmazlar. hiçbir şey yapmadan para kazanırlar. gerektiğinde oyuncuyla kulübün arasını açarlar. gerektiğinde kulüplerin arasına çomak sokarlar. çoğu zaman kulüpleri maddi kayıplara uğratırlar.

    arastirilsa ffp sorunu yaşayan takımların birçoğunun menajerler tarafından dograndigi ortaya çıkar ki futbol piyasasının everestle yarıştığı şu dönemde onların kucağına yatan takımlara da pek kızamıyorum.

    peki , dünya futboluna verdikleri zararlar ortadayken uluslararası kurumlar neden hala önlem almaz? anlamıyorum.
  • 36
    türk kulüplerini pençesine almış oluşum.

    galatasaray adına tablonun ne kadar korkunç olduğunu az çok biliyoruz. 2015 yılından beri 40m euro menajer ücreti ödendi.
    - falcao'nun menajeri falcao-sekidika ikilisi için toplamda 5m euro aldı. bonservis verilmeyen sekidika için verilen komisyon 1.5m euro.
    - 9 futbolcu için 1den fazla menajere para ödendi. bakın aracının aracısına komisyon ödenmiş.
    - mitroglu, seri, nzonzi için 1.8m euro komisyon gene. toplamda 6 menajere.
    - şu an galatasaray'da olan 2 oyuncu için ise 4 menajere 1.7m euro.

    güzel tezgah.

    bir de işin diğer boyutu var. bu kulüplerin (kulüpler diye bahsettiğim 3 büyükler oluyor) taraftarlarının transfer çalımı diye bayıldıkları bir terim oluştu. bunu taraftardan daha çok seven bir kitle varsa bunlar menajerler. gs, fb, bjk'yi bu hengameye sokarak hem karlarına kar ekliyorlar, hem de pahalıya futbolcu satan menajer olarak pr yapıyorlar. galatasaray'da yıllarca oynamış feghouli ve belhanda defalarca fenerbahçe'ye yazılmış, sonrasında özenle bize itelenmiştir. bakın burada futbolcuların kalitesini veya getirisini tartışmıyorum. menajerlerin rakip takımları kafa kafaya getirerek 5 milyonluk adamı 10'a itelemesinden bahsediyorum. bunun üzerine 5 milyonluk futbolcusu 10'a satılan kulüp menajere daha çok imkan tanıyor.

    son örneğini joao pedro'da gördük. galatasaray menajerin istediği parayı fazla bulunca saniyesinde fenere iteledi adamlar. 1 tane düzgün santraforu olmayan ve 10 tane orta saha oyuncusu olan takıma bir de 10 numara sattılar. rakibimize gitti diye asla futbolcu boklamam. pedro çok başarılı da olup fenerbahçeyi şampiyon bile yapabilir. ama cagliaride forma giyen 30 yaşındaki adama kimse milyon euro ödemez arkadaşlar. 30 yaşındaki bi adama milyon euro ödenmesi için 2 açık, 1 gizli ihtimal ihtimal vardır: ya o adam dünya yıldızıdır ya da alt sınıf liglerden biri istiyordur. gizli ihtimal de aşikar bir şekilde menajer itelemesi oluyor.

    menajer basması olma ihtimali olduğunu düşündüğünüz bir oyuncu için menajerini google'dan aratarak başka kimlere menajerlik yaptığını öğrenebilirsiniz. basında yazılan diğer isimlerle bunları karşılaştırdığınızda menajer kimleri saplama radarına almış görebilirsiniz.

    edit: çok istenilen evander transferi için de bu arkadaş çorbasını kurtarıyor : https://twitter.com/erdalferin?s=09
    son tweetlerine bakabilirsiniz.
  • 20
    oyuncuların bir tane menajeri olmasını anlıyorum. fakat farklı bir ülkeye transfer olan oyunvu için o ülkede farklı olarak temsilcisi olmasını(aslında bu tiplere menajer değil daha çok hanutçu denebilir) anlayamıyorum. uefa aslında ffp olayına el atarak ne kadar doğru bir hamle yaptıysa bana göre menajerlik sistemine de el atmalıdır ve ciddi manada düzenlemelere gitmelidir. en azından bir oyuncunun en fazla bir menajeri olmalı ve dil, hukuki ve diğer konularda da yeterliliği olan kişiler bu işi yapabilmelidir.
  • 22
    2018 - 19 ara transfer döneminde gerek ozan muhammed kabak'ta* gerek alan'da* gerekse de yunus akgün'ün belçika'ya transferi konularında* yaptıkları/yapmadıklarıyla negatif olarak bol bol gündemimizi olarak meşgul eden meslek. serdar aziz olayını da unutmamak lazım*. her ne kadar ozan yapmamış olsa da yunus kendisinden beklenen şeyi yapıp menajeriyle olan sözleşmesini sonlandırmış da menajerlik mesleğini fırsatçılıkla karıştıran o şahıs da ettiğini bulmuş. kulüplerin gider kalemlerinde önemli bir yeri işgal eden bu mesleğe fifa'nın ciddi şekilde kurallar getirmesi gerekmekte. aksi takdirde önlenemez bir şekilde çirkinlik dozajı artan hadiselere imza atmaya devam edecekler.

    umarım abdussamed karnuçu, celil yüksel ve altyapımızdan ferhan evren'in de menajerliğini almış olan william davilla'dan benzer bir hareket görmeyiz.
  • 30
    günümüz futbolunun malesef olmazsa olmazı olmuştur. alırken satarken bu adamlara yedirmek zorunda kalıyorsun. dahası bazı kulüpler menajerlerin elinde oyuncak oluyor. az yedireyim desen ya da cephe alayım desen transfer beceriksizlikleri ardı ardına geliyor.

    kimse istemez galatasaray'ın parasını menajerlere yedirelim ama bu adamlarla ilgili çok basit bir soru var. 1.43 e satıp 0,13 m menajerlik ücreti ödemek mi? yoksa aynı adamı 5 milyon euroya atıp %10 değil de %15 menajer payı vermek mi? mesela badou ndiaye için d'avila'yı yetkilendirdik, 16 milyona sattı, 1 milyon kendisi aldı. biz bu beceriksizlikle o paraya satabilir miydik ndiaye'yi? belki 2 kuruş fazla veriyorsun menajere ama kasana da 4-5 kuruş fazla giriyor.

    menajerlere, menajerlik sistemine meydan okurken bunun hesabını da çok iyi yapmak, dengesini çok iyi kurmak gerekiyor o yüzden. yukarıdaki rakamlardan da göreceğiniz gibi, ben menajerlere para yedirmeyeceğim demek kulübe tek başına kar ettirmiyor.
  • 35
    spor kulüpleri ve spor federasyonları kanunu ile birlikte çerçevesi yeniden belirlenmiştir.

    --- alıntı ---

    futbolcular ve spor kulüpleri ile spor anonim şirketleri, profesyonel futbolcu sözleşmesi veya transfer müzakerelerini yürütmek için futbol menajerlerinin hizmetlerinden yararlanabilecek. futbolcu ile imzalanacak menajerlik sözleşmesinin noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu olacak. menajerlik sözleşmesi en fazla 2 yıl için yapılabilecek. fiil ehliyetine sahip olmayan küçükler için vasi veya velayet sahibinin imzasının bulunması zorunlu olacak. menajerlik sözleşmesi, tarafların isimleri, sözleşme tarihi ile süresi, menajerlik faaliyetinin kapsamı ile bundan kaynaklanan ücreti, ödeme koşulları, menajerin edimleri, fesih hükümleri ve tarafların imzalarını içerecek.

    menajerlik faaliyetinin bir şirket tarafından yürütülmesi halinde ise şirket bilgilerinin sözleşmede yer alması ve menajerin şirketi temsile yetkili olduğunu gösterir ticaret sicil tasdiknamesinin sözleşmeye eklenmesi ve imzalanan menajerlik sözleşmelerinin noter tarafından 30 gün içerisinde gençlik ve spor bakanlığı ve tff'ye gönderilmesi zorunluluğu getirilecek.

    transferlerde spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından menajere ödenecek ücret tutarı ve ödeme koşulları, spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri ile futbolcu arasında imzalanacak sözleşmede yer alacak. futbolcu adına hareket eden menajerin ücreti futbolcunun yıllık taban brüt geliri üzerinden hesaplanacak. menajere verilecek ücret en fazla; sözleşme süresince futbolcuya ödenecek brüt gelirin 2 milyon liradan az olması durumunda bu ücretin yüzde onuna kadar, brüt gelirin 2 milyon liradan fazla olması durumunda ise bu ücretin yüzde 5'ine kadar kararlaştırılabilecek.

    futbolcusunu başka bir kulübe transfer eden spor kulübü veya spor anonim şirketini temsil eden menajere, spor kulübü veya spor anonim şirketinin elde ettiği bonservis bedelinin yüzde 10'una kadar ücret verebilecek.

    futbolcu ile spor kulüpleri veya spor anonim şirketleri arasında imzalanan sözleşmenin bir nüshası spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından gençlik ve spor bakanlığı ve tff'ye sözleşmenin imzalanmasından itibaren bir hafta içerisinde gönderilecek.

    spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ile profesyonel futbolcular ve menajerler arasında gençlik ve spor bakanlığı ve tff'ye bildirilen sözleşme dışında taraflara veya üçüncü kişilere doğrudan ya da dolaylı menfaat sağlayan başka bir hukuki işlemin tespiti halinde, menajerin faaliyetine son verilecek ve ilgili futbolcu 3 aydan 1 yıla kadar müsabakalardan men edilecek.

    spor kulübü ve spor anonim şirketi başkan, yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri tarafından söz konusu belirtilen ücret sınırlamalarına uyulmaması durumunda haklarında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. söz konusu ücret sınırlamalarına uyulmaması durumunda menajerin menajerlik lisansı iptal edilecek.

    --- alıntı ---

    https://www.aa.com.tr/...kabul-edildi/2550584 (30 mart 2022)
  • 1
    olmasalar, spor dünyası inanın çok daha güzel olacaktı.
    ancak oldular...

    sözlük tanımı olarak, "sporcuların mesleki işlerini idare eden ve düzene sokan kişiler" şeklinde ifade edilebilir bu mesleği icra edenler.
    daha çok sporcu eskileridirler,
    ya da bir şekilde bu parıltılı dünyaya bulaşmaya çalışarak ekmeğine bakan kimselerden oluşmaktadırlar.

    her meslekte olduğu gibi,
    içlerinde işlerini çok iyi yapanlar da vardır,
    işbilmezler de...

    transfer dönemlerinde ortalığı karıştıranlar da bu mesleği icra edenlerdendir.
    şöyle ki;

    x futbolcu kulübünden daha çok koparmak ya da daha çok kazanacağı kulübe gitmek ister,
    bu arkadaşlar da tanıdıkları basın yayın organlarındaki arkadaşlarına kolpa haberler uçururlar...

    ertesi gün gazete manşetleri benzerdir;

    * avrupa x'in peşinde!
    * italyan devi x için çötenek spor'un kapısını çaldı
    * ve x ingilizler ile prensipte anlaştı

    eğer bu futbolcu az biraz iş yapıyor ise, söz konusu haberler ve dedikodular sayesinde fiyatını birkaç yüzbin katlıyor işte...
    sadece gazete başlıkları ile değil elbet;
    bu menajerlik işini yapan arkadaşlar tv programlarına da bağlanıyorlar.

    durduk yere şu açıklamayı duymuşsunuzdur mesela;

    * zaten futbolcum olan x, siktiriko madrid kulübünde mutlu değil.

    nasıl mutlu değil lan, niye?
    ispanyol yerine fransız'a çakmak istediği için mi?
    yoksa aklınca piyasayı kızıştırıp avrupa basınında yer almak mı derdin?

    araştırın, internetten bakın. menajerlik şirketlerini kimlerin yönettiklerini görün.
    o havalı arkadaşların sitelerine göz attığınızda, tepkilerinizi gelip buraya yazın.
    samimi söylüyorum, "ulan çok klas adamlarmış" diyeceğiniz çok çok az sayıda kişi olacak.
    daha çok "bu ne lan" diyeceksiniz.

    aslında bu arkadaşlar olmasa,
    kulüpler ile futbolcular arasında doğrudan pazarlıklar yapılsa,
    ara kızıştıran, işi zora sokan, fazladan cukka bekleyen kişiler bir bir elense ortadan...

    basit düşünün, elinizde bir kasa limon var.
    size kalsa markete hepsini 20 liraya satarsınız.
    biri geliyor, diyor ki "ben bunu 30'a satarım, ama 5 kağıt da alırım"

    sonra futbol fukarası topçulara senede 6 trilyon verdiğinizde ağlamayın...
  • 15
    görevi adına çalıştığı kişinin veya kurumun en avantajlı olacağı durumu sağlamak olan kurum veya kişi. dünyanın benim bildiğim her profesyonel liginde ve benim bildiğim her sporunda menajerler vardır ve olmalıdırlar. çünkü bir sporcu aynı anda sporcu, markanın ceo'su, avukat, işletmeci vs olamaz. hatta hatta bu işleri yapacaklarıda idare de edemez. böyle bir zamanı veya yeteneği olduğu için sporcu olmuyor bu insanlar.

    niasse'yi hatırlıyor musunuz? zamanında kendi ülkesinin bir takımdan şans eseri hamza hoca'nın akhisar'ına gitti. bu noktaya kadar menajeri yoktu. daha sonradan 6,5 milyon euro bonservisle rusya'ya gitti. oradan da 18 milyon pound bonservise everton'a gitti. muhtemelen başka takımlarla da sözleşme imzalayacak. eğer şansı yaver gitmese (yani tanıdığı bir başka futbolcu akhisar'da oynamasa) toplamda 26 milyon euroluk bir ekonomik yaratı olmayacaktı. işte menajer bu işler şansa kalmasın diye, sporcular güçlü olan kulübün elinde oyuncak olmasın diye var.

    evet menajerlik ile ilgili işleyişlerde çok fazla kötüye kullanılan işler var. bundan herkes rahatsız ve bazı insanlar bu durumu korumaya çalışırken bazıları düzelmeye çalışıyor. ancak bu durum yüzünden menajerler olmasın demek bana bencilce geliyor.

    bu arada menajerler köle sahipleri değildir. işleri yükümlü oldukları oyunculara en iyi şartları yaratmak ve farklı perspektifleri göstermektir. son karar her zaman sporcuya aittir.

    bu durum babamın sneijder'e kızmasına benziyor. her konusu açıldığında "takımı yönetmeye kalktı." deyip kızıyor. ona da benzeri cevabı veriyorum. sen adama kapıyı açarsan adam o kapıdan girer. sen sniejder'e "orta sahaya kimi alalım?" diye sorarsan adam tabiki de birisini söyler. oyuncunun performansından da sniejder sorumlu değil. ne yapacak yani "ben futbolcuyum karışmayım." mı desin. belki der ama neden desin. buna benziyor menajer ilişkileri. taraflar akıllı olacak ve kapıyı ardına kadar açık bırakmayacak.
  • 24
    futbolda özellikle de bosman kuralı sonrasinda yayginlasmistir. bugün yeryüzünde binlerce menajer ve bir o kadar da bu insanlarin sirketlerinde ekmek yiyenler var, dolayisiyla "ne ise yararlar" veya "kaldiralim gitsin" gibi yaklasimlari nafile buluyorum. bunun yerine daha sıkı düzenlemeler getirebilir, zaten fifa da buna çalisiyor.

    bu arada isini çok iyi yapan menajerler de var, dolayisiyla genellememek lazim. hakki verilerek yapildiginda futbolun çok önemli bir aktörü. ayrica kazanci bol olabilir ancak kolay bir is de degil. herseyden önce mesai saati diye birsey yok, aksam, haftasonu falan beklemeyin. yaz kis seyahati bol, gençlik ligleri dahil hem maçlari hem kamplari takip edeceksiniz. mevcut oyunculari temsil etmeye devam ederken bir de çark dönsün diye yeni oyuncu arayacaksiniz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın