resim
Josep Guardiola i Sala
Görev:Teknik Direktör
Takım:Man City
Yaş:53
Uyruk:İspanya
  • 1151
    premier ligi domine etmeye devam eden hocaların hocası. çok para harcatmasının karşılığını fazlasıyla verdi, 5 sezonda 4 şampiyonluk. oyun gücü olarak yanlarına yaklaşabilen tek liverpool var. manchester united'da kendileri kadar para harcamalarına rağmen kadro kalitesi ve oyun istikrarı olarak dağlar fark var. ocak ayında rotasyonda kullandıkları ferran torres'i 55 milyon'a barcelona'ya gönderdiler. gabriel jesus'unda ayrılacağı konuşuyor oda o fiyatlara yakın paraya gidecektir. kesinlikle pahalı bir kadro fakat geri dönüşü olabilen son derece değerli oyuncularla kurulu bir organizasyon var pep önderliğinde.
    şampiyonlar liginde şeytanın bacağını kıramaması biraz aşırı detaycılığından kaynakladığını düşünüyorum. sahte 9'a dayalı oyun olarak mükemmel seviyede olsa da o santrforun bitiriciliğini mutlaka aranıyor. tek eksik şampiyonlar ligi kaldı, onu almadan city'den ayrılmayacaktır.
  • 1158
    bugün futbol dünyasının bir büyük dahisi varsa o da kuşkusuz josep guardiola sala ya da kısaca “pep”. bu adam özellikle barcelona ve manchester city’de yaptıklarıyla oyunu değiştirdi. bununla beraber, oyunu her değiştiren oyuna yarar getirir mi, bunu tartışmak lazım.

    genelde dahilerle ilgili sorun, herkesin onları taklit etmeye çalışmasıdır. onları taklit etmeye çalıştığınızda çoğu zaman ortaya fecaat bir şey çıkar. plak mecmuası’nın yayın yönetmenliğini yaptığım dönemde birkaç müzisyen dostum ve müzik yazarı ağabeyimle bir masada oturuyorduk. bir çocuk uğradı tanıdığı müzisyenlere selam vermeye. konuştuk, gitar çalıyormuş. bir ağabeyimiz teori de çalışıp çalışmadığını sorduğunda küçümser bir tavırla “gerek yok ki jimi hendrix nota bile bilmiyormuş,” dedi. büyük yanılgı. hendrix nota biliyordu (not: nota okumak ile nota bilmek ayrı şeylerdir), o ayrı bir konu ama bilmiyor olsa bile o, jimi hendrix’ti. çocuğa “sen de hendrix olsan şu an biz senden imza istiyor olurduk,” demek istedim ama demedim. hendrixler yüzyılda bir gelir. hendrix olmaya çalışır, onun izinden giderseniz çuvallarsınız. ondan alacağınızı alıp, onun tavrını ve bakışını kavrayıp yolunuza bakmalısınız.

    benzer bir durum guardiola için de geçerli. guardiola, zihin açıyor. hem de sadece futbol dünyası için değil… bugün bir şair bile guardiola’dan bir şeyler öğrenebilir. ne var ki guardiola aynı zamanda futbola büyük zarar veriyor. bu yüzden bir futbolsever olarak ondan nefret ediyorum. pep, senden nefret ediyorum!

    şimdi, pep’ten nefret ettiğim için beni kınayabilirsiniz ama izin verin kendimi izah edeyim. pep’ten kötü futbol oynattığı için nefret etmiyorum. aksine, manchester city’i izlemek büyük keyif. ancak çoğu teknik direktör pep kadar zeki değil ve yapamayacakları halde takımlarını onun gibi oynatmaya çalışarak ortaya bir futbol takımından çok sirk ekibi koyuyorlar. bunun örneklerini türkiye süper ligi’nde sık sık görüyoruz. en barizi francesco farioli, sağ olsun, hendrix’i yanlış yoldan takip eden o çocuk gibi kendisini pep, takımını city sanmaktan ısrarla vazgeçmiyor. kimileri de bu adamın ortaya koyduğunu iyi futbol sanıyor.

    artık iyi futbolun ne olduğuna dair ufkumuz çok dar. pep ya da klopp gibi oynatmıyorsan iyi futbol oynatmıyorsun. mesela biri bana jose mourinho’nun karakteristik futbolunun neye göre kötü olduğunu açıklayabilir mi? göze hoş gelen (ne demekse) futbol iyi, hoş gelmeyen kötü… böyle bir formül olamaz. bu, dans ettiren müziğe iyi; ettirmeyene kötü demeye benziyor. futbol oyununda amaç rakibinden bir fazla gol atarak kazanmaktır. bu amaca göre gol atmak kadar yememek de kıymetlidir ve oyununuzu pekala az gol yemek üzere inşa edebilirsiniz. bence iyi futbol tutarlı, dayanışmacı ve anlaşılır futboldur. savunmacı ya da hücumcu olmak önemli değil.

    dayanışma, futbol gibi takım oyunlarının temelinde yer alıyor. hiçbir maçı tek kişi kazanmaz ve tek kişi kaybetmez. siz, hagi’nin son dakikada çektiği bir şutla galip geldiğinizi zannedebilirsiniz ama o zamana kadar gol yemediğiniz için de kazanmışsınızdır aslında. bu yüzden iyi futbol ve iyi takım, sorumluluğun ve rollerin doğru paylaşıldığı bir yapı olmalı. bu da pekala catenaccioda da mümkün, gegenpresste de. hakeza tutarlılık da stratejinizin ve taktiğinizin ne olduğuyla değil, nasıl uygulandığıyla ilgilidir. teknik adam ve futbolcular, benimsedikleri oyunla tutarlı bir mantaliteyle hareket etmeli ve tutarlı hamleler geliştirmelidir.

    demem o ki, iyi futbol oynamak için pep’in ya da klopp’un izinden gitmek şart değil. mourinho’nun ya da simeone’nin de izinden gidebilirsiniz. iyi futbol, çeşitlidir; futbol da çeşitlilikle iyidir.

    pep’in dehası, futbolun sosyokültürel yapısıyla da çelişiyor. kötü olan şu ki pep, futbola galebe çalıyor ve onu adım adım ölümüne götürüyor. futbol niçin bu kadar popüler? bana kalırsa bunun en temel nedeni onun sade ve basit, kolay anlaşılır bir oyun olması. herkes iyi kötü futbol yorumlayabilir, en azından sahadaki takımın ne yapmaya çalıştığını anlayabilir. ancak pep, maçları karmaşık matematik problemleri olarak görmek eğiliminde. oyunu karmaşıklaştırıyor, anlamayı güçleştiriyor. peplerin çoğalması uzun vadede futbolun hayrına değil. bir süre sonra insanlar stoke city’nin “şişir ileri” futbolunu bile arar olursa şaşırmayın!

    yine futbol sürprizli bir oyun olmalıdır. pep’in detaycılığı, futbolun sürprizini de öldürüyor. onun sihrini, büyüsünü yok ediyor. futbolu dört işleme çeviriyor.

    velhasılıkelam, pep büyük işler yapıyor. ama yaptıkları kendine has ve öyle kalmalı. şu da unutulmamalı ki pep’in dehası milyarlara mal oluyor. siz pep kadar varsanız, milyarlarınız olmadığını ve onun oyununu oynayamayacağınızı görecek kadar kafanız çalışıyordur. kendi yolunuzu çizersiniz. pep kadar dehanız yoksa da zaten onun izinden gitmeye kalkmayın, çuvallarsınız. ancak türkiye gibi ülkelerde “değişik bir şey deniyor abi ya,” diye övgüye boğulursunuz. italya’da falan sizi tefe koyarlar, sonra üzülürsünüz.
  • 1159
    manchester city ustalık eseridir.
    hep "çok para harcadığı için başarılı" olduğu söyleniyor. bu yanlış. evet çok para harcıyor. manchester city'nin başına geçtiği 2016 yazından bu yana 1 milyar 200 milyon euro harcamış.
    ezeli rakipleri manchester united ise 1 milyar 160 milyon euro harcamış. yani aradaki fark sadece 40 milyon euro.
    city o günden bu yana 4 kez şampiyon olurken, manchester united bir kez ikinci olabildi.
    manchester united sattığı oyunculardan 270 milyon euro gelir elde ederken, manchester city 590 milyon euro gelir elde etti.
    city bir teknik direktör takımıdır. manchester united 2016'da josé mourinho yerine pep guardiola'yı tercih etseydi bambaşka şeyler konuşuyor olacaktık.
  • 1160
    kendi jenerasyonunun en iyi hocasıdır. hakikaten futbol dehasıdır.
    kendisini hiç sevmem çünkü 2013'te makine gibi oynayan bayern'i possession game takıntısı sebebiyle bozmuştur. bundesliga şampiyonlukları ölçüt değildir.
    ama manchester city ile yaptıkları mükemmeldir. city bayern gibi değildir çünkü bundesliga zaten bayern'in domine ettiği bir lig idi ama premier ligi domine edebilmek hiç kolay değildir. özelllikle 2020-21 sezonunda foden olsun rodri olsun ferran torres olsun genç oyuncuları a takıma tak diye monte etmesi ve leroy sane gibi bir yıldızı göndermesine rağmen aynı dominasyonu sağlaması büyük başarıdır. city'nin arap sermayesinin diğer takımı psg gibi olmaması onun sayesindedir, city'yi baştan aşağı marka haline getirmiştir.
    tebrik edilesi ve saygı duyulasıdır. şampiyonlar ligi kupasını kazanabilirse city'deki misyonunu tamamlayacaktır.
  • 1161
    bir gazeteci tarafından kendisine yöneltilen: "messi'yle çalışırken her maç gol atmasını bekliyordunuz. haaland'la da aynı duyguyu yaşıyor musunuz?" sorusuna,

    "evet ancak fark şu ki haaland'ın takım arkadaşlarına ihtiyacı var, messi bunu kendi başına yapabiliyordu" diye cevap vermiş.

    messi vs haaland için duyduğum en mantıklı açıklamayı yapmis.
  • 1162
    --- alıntı ---
    guardiola: "düşündüğünüz şeyi oynayabilmesi için kafanızdakini on kez anlatmanız gereken oyuncular var. on kez birlikte antrenman yapmanız gerekiyor. akanji'yle sadece bir kez antrenman yaptık ve istediğim her şeyi mükemmel bir şekilde yapıyor. muhteşem bir oyuncu."

    --- alıntı ---

    şimdi benim aklımda canlanan hikaye şu; city'de oynuyorum. bu kel bana gelip
    "canisi gelecek maçta mavi donunu giymeni istiyorum. bu noktada katelizor olarak calisacaksin, half spaceler sende. onun dışında senden geri 4lunun paralel bağlantılarını yapmani, orta saha ile forvet arasındaki half space olusumlarinda asistin asistinin asistini yapmani ama asisti yapmamani istiyorum. ofsayta düşmek yok, uzaktan şut vuracaksan kalecinin 45 derece soluna doğru ayak dışı vurabilirsin anca. frikiklerde sen topun üstünden atlayıp sol üste koşu atıp sonra geri koşup frikiğe tekrar vurur gibi yapıp bu sefer sağ köşeye kosacaksin"
    falan filan bir şeyler diyor. ben de "hocam bir daha anlatır mısın?" diyorum.

    sonra bu akanji pijine gidiyor. "akanji gelen topa vur gitsin. adam gecirme yeter" diyor. o da "tabikisi" diyip geciyor.

    sonra bu kel maç sonrası çıkıp benim hakkımda ismimi kullanmadan "10 kere anlatsan anca anlar" diyor, akanji için "süper mükemmel tam bir kıymalı kaşarlı pide gibi çocuk" diyor.
    ben de "hocam ayıp oluyor ama. bana da kolay ödev verin yapayım " diyorum.

    kısacası bu açıklamayı yaparken umarım oyunculara verdiği görevleri göz önüne almıştır dediğim kel abimiz.
  • 1165
    guardiola gibi sahanın bütün boşluklarını değerlendirmek için deli gibi kafa patlatan teknik direktör bile yıldız topçuların iş yapmasına bel bağlamış durumda. ne taktik verirsen ver bazen sahada çaresiz kalırsın ve yıldız topçunun maçı çözmesi gerekir.

    --- alıntı ---

    de bruyne hakkında guardiola: city ve benim için yaptıkları hakkındaki fikrimi hiçbir şey değiştirmeyecek. ama 'daha fazlasını istiyorum', deme görevim var. bu kevin'i istiyorum ve bu kevin'e ihtiyacımız var. brighton maçında harika bir gol attı ama yeterli değil."

    --- alıntı ---
  • 1168
    premier lig hegemonyal şampiyonlukların görülmediği, herkesin herkesi yenebildiği, şampiyonluk için her sezon en az 4 takımın çekiştiği, heyecanın ve rekabetin yüksek olmasıyla nam salmış bir ligdi. guardiola manchester city'ye gelene kadar.

    guardiola ilk sezonu olan 2016-17 haricinde son 5 sezonun 4'ünde şampiyon oldu. bir tek liverpool ve klopp kendisine dur demeye çalıştı. ama sadece 1 kere başarabildi. mourinho ve manchester united ilk sezonlarında direndi ama guardiola sanki dünyanın en zor liginin de bug'ını buldu. premier ligde 5 yılda 4 şampiyonluk normal bir şey değil.

    arapların satın aldığı 2009'dan o gelene kadar sadece iki kez zar zor şampiyon olabilmiş manchester city sürekli şampiyon olmanın yanında 2021'de şampiyonlar ligi'nde finale de çıktı.

    bu adam cidden goat galiba.
  • 1170
    hem teknik direktörlük yapıp hem de kendisine rakip yetiştiren hoca. erik ve mikel'i gelecekte kendisine rakip olsun diye yetiştirmiş. premier ligin zevkli ve kaliteli olmasına etkisi (son yıllarda) 10 üzerinden 7 falandır herhalde. daha önce de yazdım ama iki yardımcısının da üst düzey hoca olması normal değil. hoş kendisi de normal değil. ah su takımla bir şampiyonlar ligi alsa da herkes rahatlasa keşke.
  • 1172
    beni bu sözlükte frank abi yazımla tanıdılar. kendisiyle alakalı ciddi eleştirilerim oluyordu. kazanılan maçları frank abi kazandırırken kaybedilen maçlarda da ortaya bir günah keçisi bulunuyordu. bunu yazdığımda neler söylendi neler. peki haklı çıktım mı evet.

    şimdi geleyim konuya,

    maçın özetini izlerken aklıma frank rijkaard'ı getiren kişi. bu yazdığımı iyi kaydedin, kendisi manchester city'den ayrıldığı gün aynı frank abi gibi kaybolacaktır.

    yenilginin tek sorumlusu fantezik futboldur. bugün alanya devamlı nasıl kaybediyorsa city'de aynı şekilde kaybetmiştir. ancak halısahada oynanabilecek bir futbol sistemini dünya üzerinde oynamaya çalışmaktadır. futbol şakaya gelmez ve hata kaldırmaz. city bu kafa ile şampiyonlar ligi şampiyonu falan olamaz.

    (bkz: 5 subat 2023 tottenham manchester city maci)
App Store'dan indirin Google Play'den alın