• 1
    ilginç tasarımlarıyla öne çıkan, farklı bir havaya sahip olduğunu düşündüğüm şanslı futbol takımlarının stadyumları.

    belli bir ruhu barındırmaları açısından önemli olduklarını düşünüyorum. kapitalist sisteme kurban edilecek şekilde değişime uğramazlar umarım çünkü bizim stadımız dahil bir çok berbat değişime şahit olduk, oluyoruz.

    bazıları şunlar:

    signal iduna park - bundan daha yoğun atmosfere sahip bir başkası var mı bilemiyorum. koltuksuz ve tek blok halinde yükselen kale arkası sarı duvar tribününün maçlarda tıklım tıklım dolmasıya daha bir güzel görünüyor.

    http://gss.gs/MHg

    highbury - diyecek söz yok aslında. o iğrenç kamera açısına ancak bu stad için tahammül edilebilir zaten ve elbette peak zamanı arsenal takımı. bir de şimdi oynadıkları karaktersiz yere bakın. resmen bir kulübün ruhunu alıp kar odaklı davranarak yok ettiler. çok mu zordu dozunda bir yenileme yapmak? burnunuz boktan kurtulmaz işte böyle.

    http://gss.gs/kcA
    http://gss.gs/UEl

    st james park - en beğendiklerimden biri. yarısı yüksek yarısı alçak tribüneri çok ilginç bir hava katıyor.

    http://gss.gs/BoJ

    bayarena & parken - kale arkalarındaki benzerlik malum. o camekanlı alan gerçekten hoş görünüyor. parken'in bizim için önemi zaten büyük. öte yandan 4 köşesinde bulunan blokların varlığı da ilginç. mesela o köşelerde oturanlar diğer köşede oturanları göremiyor muhtemelen.

    http://gss.gs/6aR
    http://gss.gs/y2H

    stade louis ii - liste kupa kaldırdığımız stadyumlardan geçilmiyor.* uzun süre süper kupa oynandı burada. ancak kulüp ve genel olarak monaco ruhsuz olduğu için + atletizm pistine sahip olduğu için ne atmosferi ne başka bir şeyi var ama tasarım ikonik. çoğu takımın anısı var tabii.

    http://gss.gs/OW2

    stade de gerland - ben severdim burayı. real'i hayata küstürdükleri cl eşleşmelerini ve o müthiş lyon takımını hatırlatıyor. yenilediler. ruhsuz, düz, kutu gibi bir yerde oynuyorlar şimdi.

    http://gss.gs/BWj

    stade velodrome - yüksek ve görkemli bir atmosfer. dalgalı çatı tasarımı da hayli ilginç ama sonradan eklediler sanırım onu. çatısı olmayan bir tribünü vardı diye hatırlıyorum, emin değilim. tek falsosu o çatılardaki demir yoğunluğu. bizim stadyumda da en sevmediğim şey zaten.

    http://gss.gs/1oN

    white hart lane - spurs'un eski evi. bence bu gayet hoş bir stadyumdu, o çatıya bütünleşik ekranı falan güzeldi. yeni stadlarına bir baktım yakında taşınacakları. yavan bir şey, olmamış. paranın kokusunu alınca ruhsuz bir stadyum yapmışlar.

    http://gss.gs/rXL
  • 2
    gözümü kapattığımda aklıma ilk gelen stadyum kesinlikle san siro.

    kuleler başlı başına ikonik, haliyle stadyumu da bambaşka bir seviyeye çıkarıyor. en güzel manzarası da saha içinden yukarı doğru çekim yapan kamera açısına gelen görüntüleri.

    dışarıdan: http://gss.gs/GOz
    sahadan yukarıya doğru: http://gss.gs/Amh

    plase olarak la bombonera'yı söyleyebilirim. locaların olduğu tribün gerçekten emsalsiz.

    locaların olduğu tribün: http://gss.gs/J6o
    havadan: http://gss.gs/IwY
  • 5
    part ii ile devam ediyoruz. hem gözümden kaçanları hem de gelen önerileri ekleyelim.

    celtic park - st james park havası bariz. ikisi de park zaten.* ayrıca dortmund'un stadındaki yoğunluk burada da var bence. ilk fotoğraf güneşli bir gündüz maçından sanırım, bunun yakıştığı stat güzeldir zaten. cidden beğendim bunu.

    http://gss.gs/dcM
    http://gss.gs/oJb

    estadio de mestalla - öyle ölmem füze at. baba bu nedir? enfes. o yarasanın olduğu tribün çok iyi özellikle. güney amerika statlarının mimarisine yakın. valencia zaten deportivo ile birlikte ispanya'da sempati duyduğum ik takımdan biri. stadı da bunu perçinliyor.

    http://gss.gs/QHr
    http://gss.gs/t04

    la bombonera - boca'nın ilginç stadı. bilmeyen azdır, o ikonik eğimsiz tribünü ile aklınızda yer etmemesi zor zaten. meşale ve konfetilerle bezendiği zaman çoğu güney amerika takımının stadı gibi çok güzel görünüyor.

    http://gss.gs/RQu
    http://gss.gs/o10

    constant vanden stock - yerim ben bunu.* şu şirinliğe bakın beyler. şöyle bir 20-30 milyon euro kazanayım hemen isviçre'de falan böyle stadı olan bir kulüp satın alacağım ve vuracağım kırbacı.* çok severim böyle butik stadyumları.

    http://gss.gs/7LX

    ibrox stadium - minimal bir havası var. böyle sade çizgileri olan mimari yapılar gerçekten çok hoş. ilk fotoğrafta bir bakın, gözü hiç yormuyor. bir stadyuma göre son derece estetik görünüyor. ayrıca dış cephesinde bulunan ve sanırım genel olarak britanya'da rastlayacağımız kırmızı taşlar da çok güzel görünüyor. bu dış cepheyi görünce evdekine (tt arena) su veresim gelmiyor.*

    http://gss.gs/QL0
    http://gss.gs/Xrk

    krasnodar stadium - fener'le oynadıkları uefa eşleşmesinde ilk kez haberim oldu çoğu kişi gibi. bizimkiler yapmış galiba. alametifarikası led paneller. bizim stadyumda hala milattan önce kullanılan reklam panoları var yanılmıyorsam. ah gaassaray, ah. öte yandan yuvarlak bir mimarisi var, ben dörtgen stadyumları daha çok seviyorum.

    http://gss.gs/rWf
    http://gss.gs/86y

    stadio luigi ferraris - genoa'nın stadı. başımıza taş yağacak. italya'nın orta sıra takımının stadına bak hele, 4 tribünü de kapalı falan. çabuk uzaklaştırın o tribünleri ve çatıları kaldırın.* köşelerdeki kuleleri ilginç görünüyor.

    http://gss.gs/O5W

    allianz arena - "ağbii stadın dış cephesi allianz arena gibi olsun" cümlesinin müsebbibi.

    http://gss.gs/v24

    estádio do morumbi - stadyum klasik ama saha kenarının renkli dizaynı ve uyumu dikkatimi çekti. göze hoş geliyor.

    http://gss.gs/x93

    arena naţională - modern bir havası var. ilk kez gördüm bunu. steaua ve dinamo bükreş ortak kullanıyormuş galiba.

    http://gss.gs/mfC

    ----------------------

    son olarak highbury'den birkaç fotoğraf daha koyalım. doyamıyorum bu stada. dikkat edin suratınıza henry'nin plasesi gelebilir.

    http://gss.gs/fBZ (muhteşem. soğuk bir günde oynanan klasik premier lig maçı muhtemelen. elinizi ağzınıza götürüp hohlayarak ısıtmaya çalışıyorsunuz. köşede güzel güzel binalar görünüyor. tribünler tıklım tıklım.)
    http://gss.gs/NLr
    http://gss.gs/ylO
    http://gss.gs/73p
  • 7
    part iii.

    peyzaj ve dış cephe üzerine güzel örnekler de koyalım bu sefer.

    volkswagen arena - wolfsburg'un stadı. adamlar yapmış. nehrin kıyısında, hatta içinde. etrafı yemyeşil ve harika bir sahada var bitişiğinde. şu stada insan süt kupası maçına bile çoluk çocuğunu alıp gider. akşamları ortaya çıkan yeşil ışıklandırması da çok güzel göünüyor.

    http://gss.gs/nth
    http://gss.gs/RE8
    http://gss.gs/2LV

    rudolf harbig stadon - öyle bir açıdan fotoğrafı var ki tek ucube bina göremiyorsunuz. yatay mimarinin ferahlığı başka bir şey. etrafındaki ağaçlık alanlar da çok hoş. içi de güzel bu stadın. mesela çatıdaki -demir mi çelik mi nedir bilmiyorum- o bloklar bizim statta çirkin görünürken bu statta güzel görünüyor. kaba değil.

    http://gss.gs/ruQ
    http://gss.gs/Nw7

    matmut atlantique - bordeaux'nun stadı. bu seride en beğendim bu oldu. çevresiyle arasındaki uyum çok güzel. gece de çok iyi görünüyor. daha iyi bir iç dizaynı olabilirdi diye düşünüyorum, yavan kalmış.

    http://gss.gs/GZ7
    http://gss.gs/CCI
    http://gss.gs/FpU
    http://gss.gs/UuK

    stadium of light - bunun pek bir numarası yok ama kapısını çok beğendim.* kırmızı taşların güzelliğini de ekleyelim tabii arkadaki.

    http://gss.gs/DBL

    u arena - çevre düzenlemesi güzel. stadın dış cephesi de dikat çekici bir tasarıma sahip, renkli hale bürünebiliyor görünüşe göre ama asıl ilgilimi çeken şey siyah temalı atmosferi oldu. bir de en son fotoğraftaki gibi (orada tam ne yapılıyor bilmiyorum) maç izleme organizasyonu falan yapılsa keşke bizim statta. geçen sene gündeme gelmişti göztepe maçı için.

    http://gss.gs/j1k
    http://gss.gs/YmD
    http://gss.gs/jIr
    http://gss.gs/zak
    http://gss.gs/WVr

    ashton gate - harika bir yere yapılmış. dibinde birkaç toki binası görüyorum ama genel görüntüyü pek bozmuyor gibi.*

    http://gss.gs/pDZ

    aami park melbourne - vallahi yaşamıyoruz. harikulade bir yapılaşma. bir tane çirkin, yüksek bina olmaz mı yahu! akşam da çok güzel görünüyor. futbol topu temalı bir şey yapmışlar galiba. ikinci fotoğrafta gökyüzünün hafif turunculuğu ile uyumu dikkat çekici. farklı renklere de bürünebiliyor. üçüncü fotoyu ise özellikle çok beğendim. çevre düzenlemesi ve dış cephesi böyle olan statların içi tırt olur genelde, o gelenek bozulmamış.*

    http://gss.gs/5vC
    http://gss.gs/RNs
    http://gss.gs/bm6
    http://gss.gs/KtT
    http://gss.gs/dpd

    rheinenergie stadion - yine muhteşem bir yere yapılmış alman mühendislik ürünü. düşünün, ulaşım çilesi muhtemelen yok. arkadaşlarınızla buraya gelip maç öncesi o harika ağaçlık alanda yüüyüş yapıyorsunuz, vakit geçiriyorsunuz. ardından relax bir şekilde maça gidiyorsunuz. çevredeki her bir detay insana huzur veriyor. bu arada ufuk çizgisinin orada nükleer santral çalışıyor sanırım.* girişi de enfes, hem gece hem gündüz. o sade ışıklandırma ancak bu kadar güzel yapılabilir. kaba bir detay göremiyorsunuz. bu detayları görerek maça giren bir insanın zaten sinir stresi kalmaz, holiganlık yapmaz.

    http://gss.gs/bGB
    http://gss.gs/xD1
    http://gss.gs/RXe
    http://gss.gs/m0e
    http://gss.gs/3fd

    stade du hainaut - valenciennes'nin stadıymış. stat sıradan ama müstakil bahçeli evlerle bezenmiş çevresi çok hoşuma gitti. ayrıca güzel bir alana yapılmış, ufak sahalar da var yanlış görmüyorsam sağ tarafta. ağaçlarla güzel bölmüşler stadın içinde bulunduğu araziyi. sol üst tarafta da ufak tribünü olan bir saha var. göz zevkini bozan bir detay yok. camekanlı grişi kısmı da hoş. aslında stadın içi de fena değil, kıpkırmızı. akşam güneşi vurunca bizim stattaki gibi sarı kırmızıya dönüyor son fotoğrafta.

    http://gss.gs/NrB
    http://gss.gs/Xoa
    http://gss.gs/fHQ
    http://gss.gs/0aP

    goodison park - bun kötü örnek olarak koymak lazım aslında. birbirine bu denli sık ve aşırı geometrik yapılmış binalar hiç hoş görünmüyor. geçenlerde meksika'dan bir örneğine rastlamıştım sosyal medyada, aynı bu tarz bir şey. özel bir bölge mi bilemiyorum gerçi, belki de ona yönelik bu şekilde yapmışlardır ama göz zevkini bozuyor çok net.

    http://gss.gs/bQW
App Store'dan indirin Google Play'den alın