• 1
    johan elmander - umut bulut ikilisi ile zirve yapılacak futbolda ki en önemli olgudur. bu arada umut bulut'un türkiye ligi gol ortalamasının 4 sezonda sezon başı 16 gol olduğunu da hatırlatmak gerek.

    umut bulut'u milan baros yerine kullanıp sol açık mevkiinde 10 gol potansiyelli bir yabancı ile selçuk inan ve felipe melodan da gelecek katkıyla 60-70 gol kadar bu mevkilerden gol bulmak mümkün görünmekte. sağ açık, sağ bek, sol bek ve stoper golleriyle rakamı 80-90 civarlarına çıkarmak mümkün.

    bir de bu hayvani baskı nedeniyle yiyeceğin gol sayısının komik rakamlarda kalacağı düşünülürse . geliyoruz ulan...

    edit: umut bulut'un türkiye ligi gol sayılarına bir bakın bok atmadan önce amk.
  • 5
    ne demek olduğunu tam bilmiyorum, hatalı bir kullanım olduğunu düşünüyorum hatta. yani kastedilen nedir burada? hücum bölgesinde yapılan savunma mı? hücumcular tarafından yapılan savunma mı? bir hücum planı mı? bir savunma planı mı? ön alanda topu kapmak adına yapılan baskı, hücum presin en doğru tarifi benim mantığıma göre. benim gördüğüm kadarıyla bu sene galatasaray bunu yapıyor. ön alanda çok adamla baskı yapıyor ve bunu rakibi yavaşlatmak için falan değil tam olarak topu almak için yapıyor, genelde de alıyor. haliyle de göze de çok hoş geliyor tabii bu.

    elbette hemen hemen her takım sporunda olduğu gibi her taktiğe karşılık yeni çözümler üretilmektedir ki bu da oyunun gelişimi, seyir zevkinin artışı demektir. gördüğüm kadarıyla galatasaray' ın rakipleri bu ön alan baskısını kırmak için topu uzun oynuyorlar ama orada da devreye serdar gibi, maicon gibi özellikle cepheden -yandan bu kadar başarılı değiller ne yazık ki- atılan hava toplarında çok başarılı iki stoper ve fernando gibi muazzam bir süpürücü giriyor. galatasaray yeniden atak başlatıyor. şimdi bence kritik nokta şu; galatasaray savunmayı öne çıkarttığı, önde bastığı sürece ne akdar tempo yapsa da çok yorulmaz. çünkü hem hücumcular bu oyundan zevk alırlar hem de zaten kısa mesafelerde oynamak zorunda kalırlar. çok emin değilim, sadece empati yaparak söylüyorum; ben bir açık oyuncusu olsam ,ileri çıkan beki 60 metre kovalamak için atmaktansa, topu kapmak uğruna rakip sahada stopere, beke baskı yapmak için depar atmayı tercih ederim.

    rakip kazandığı topu uzun attığı sürece bence çok da problem yok. nasıl olsa gerideki oyuncular o topu alırlar ve daha hücum oyuncuları geri dönmek zorunda kalmadan yine ileri taşırlar. bu zamana kadar da genelde bu oldu. elbette an gelecek rakip iki pasla çıkacak, her şeyin bir handikapı vardır. mariano her hücumda rakip çizgiye insin diye beklerken aynı zamanda her kaybedilen topta da geride olup arka direği savunsun diye bekleyemezsiniz. gol de yenecek, maç da kaybedilecek. önemli olan verimliliktir. 10 pozisyona girersin atamazsın, rakip 3 pozisyona girer bir tane atar ve maçı alır. bu dert değil. ama sen bu baskıya rağmen 5 pozisyona girip 5 de pozisyon veriyorsan burada bir sıkıntı var demektir. şimdilik bu olmadı pek, dolayısıyla sorun yok.

    bu oyunun 2 temel problemi var bence. ilkinde rakip uzun attığında o topu stoperler değil de rakip forvet alırsa? bu, ya eksik adamla yakalandığın bir atak yemene sebep olur ya da forvet alıp indirir, arkadaşlarını beklerse senin hücumcuların da bu kez geri gelip pozisyon almak zorunda kalır. ve eminim bunu rakip yarı alanda top kapmak için yaptıkları koşular kadar zevkle yapmazlar. ama bu düşük bir ihtimal. dünyada bunu yapabilecek forvet sayısı zaten çok az. bir forvet her uzun topu alıp indirip de arkadaşlarını bekleyebiliyorsa zaten o maçı kaybedelim sonra da gidip o forveti tebrik edelim. asıl problem ise ikincisi; ya rakip pasla çıkarsa? işte bu noktada bence bizim hücum ya da savunma değil de genel olarak oyun planımız olan ön alan baskısını birazcık modifiye etmek gerekiyor. benim gördüğüm takımlar içerisinde bu ön alan baskısını en iyi yapanlardan ikisi guardiola' nın barcelona' sı ve munih' iydi. fakat onlar bizden biraz farklılardı. guardiola şu an city' de nasıl oynatıyor bilmiyorum ama bu entryden sonra city maçlarının özetlerine bakmaya çalışacağım. peki fark neydi? benim gördüğüm kadarıyla barcelona ya da munih topu kapmak için basmıyorlardı. daha doğrusu ilk 3 4 saniye bunu deniyorlar ama olmazsa vazgeçip alan savunmasına geçiyorlardı. basketbol tabiriyle baskılı bir alan savunması yapıyorlardı. mancini' nin bize yaptırdığı gibi 11 kişi topu arkasına geçip gömülüp beklemiyorlardı. topun arkasına geçiyorlardı ancak yine olabildiğince önde kalmaya çalışıyorlardı. elbette bunun da bir handikapı var. hele hele uyumsuz bir savunma hattınız, rakipte de iyi bir pasör varsa bir ara pasıyla yarar geçerler o öndeki savunmanızı. barcelona topu kaybettiği yerde bir anda rakibe basıyordu ki zaten çok adamla hücum ettiklerinden bu baskıyı yapmaları zor olmuyordu ancak bunu uzatmıyorlardı. benim gördüğüm şu; biz uzatıyoruz. biz topu kapamazsak şunu yapalım demek yerine topu kapmalıyız mantığıyla hareket ediyoruz. bunun defosunu pek yaşamadık ama işte biraz pas yapabilen bir takım bu baskıyı ciddi bir zaafiyet haline getirebilir bizim adımıza. diğer yandan tudor da bunu biliyordur ve belki de o takıma karşı baskıyı bu kadar uzun süre yaptırmayacaktır, bilmiyorum.

    güntekin onay' ın barcelona ile ilgili enfes bir tespiti vardı. gerçi ben yabancı bir kaynaktan okuduğunu düşünüyorum ya neyse. ibrahimoviç barcelona' ya uymadı, çünkü atak bitiriyordu dedi. barcelona şut atmıyor diye eleştiriliyor ama o paslar da barcelona' nın savunma yapma şekli bir anlamda çünkü şut atılırsa top rakibe geçer ve barcelona geri yerleşmek zorunda kalır, messi, suarez vs. geri koşup pozisyon almak zorunda kalır diyordu. bence çok haklıydı. zaten bir düşünsenize messi aynı messi, suarez aynı suarez ama xavi, iniesta yok artık. bu adamlar sadece asist yapabildikleri için değil hiçbir şekilde topu rakibe vermedikleri için de değerliydiler. topun oyunda kaldığı süre 60 dakika ise zaten bunun 40 45 dakikası top barcelona' nın kontrolünde oluyordu. 10 15 dakika savunma yapmak da çok sorun olmuyordu. kaldı ki xavili iniestalı barcelona bir maçta hücum ederken 2 3 kez top kaybederdi kritik noktada ve sadece 3 kez geriye hızlıca dönmeleri gerekirdi. galatasaray bu pas düzeyinde bir takım değil, açıkçası olması da pek mümkün değil. dolayısıyla biz hücumda top kaybediyoruz, kaybedeceğiz. işte her kaybedilen topu almaya çalışmak yerine biraz daha sakin kalıp yine ön alanda basmak ama topu kapmak için değil de rakibe alan bırakmamak için basmak daha mantıklı geliyor bana. tabii bu sadece benim görüşüm, tudor' un tercihine de saydı duyuyorum. zaten bu söylediklerim zamanla oturacak şeylerdir.

    futbolda ön alanda pres yapmak herkesin arzu ettiği bir şey elbette ama bunu yapabilmek için buna uygun oyuncular gerekir. sadece presi yapacak oyunculardan bahsetmiyorum. çok koşan adamlar bulabilirsiniz ama bu adamların aynı zamanda top kapma becerilerinin de olmaları gerekir. çalım yememeleri gerekir. aksi halde o çok arzuladığınız ''hücum pres'' felakete dönüşür. bir an için 2000 yılının o enfes galatasaray' ını düşünün; tek olay ön alanda pres yapmaları mıydı? okan, suat, emre hatta davala, ergün... bu adamların hepsi hem koşan, hep top kazanan dahası kazandığı topu da iyi kullanabilen adamlardı. galatasaray topu kazandığı anda hücuma o bölgeden başlamış oluyordu zira emre de okan da zaten bir hücumu yönlendirebilecek yetenekte oyunculardı.

    galatasaray' ın mevcut kadrosunun bu oyunu beşiktaş' a karşı oynayamayacağını, oynamaya kalkarsa da başarı sağlayamayacağını düşünmekle beraber genel kanının aksine, ben tudor' un iyi bir taktisyen olduğunu ve alternatifler düşüneceğini düşünüyorum. bunu yazarken tekrar belirtiyorum; tudor' u hep eleştirdim, hala da güven problemim var kendisine. umarım her eleştirim için beni utandırır kendisi. benim buraya yazdığım şeylerin çok daha fazlasını -katılabilir, katılamayabilir o ayrı- tudor' un bildiğinden de eminim. mesele kafasındaki çözümleri oyunculara ve sahaya yansıtıp yansıtamayacağı. zaten iyi hocalık denen şey de orada ortaya çıkıyor işte.
  • 9
    (bkz: 14 mart 2022 galatasaray beşiktaş maçı)

    rakibin 1. bölgesinde yapılan presi ifade etmek için yanlış şekilde kullanılan bir kavram olduğunu düşünüyorum. eğer gerçekten kast edilen 1. bölge presi ise maçın ilk yarısında gayet iyi yaptığımızı söyleyebilirim ve hem doğru pres kurgumuz, hem oyuncu kalitemiz, hem de beşiktaş'ın şaşırtıcı ve ekmeğimize yağ süren 11 tercihi sayesinde bu presten ciddi verim aldık.

    bundan sonrası için 2 endişem var. ilki 23 ocak 2022 galatasaray trabzonspor maçı senaryosunun tekrarlanması (oldukça hızlı geçirdiğimiz ilk yarı sonrası ikinci yarıda 70-80 arası hariç kontak kapatmıştık). ikincisi de üst üste 2 yüksek tempolu maçtan sonra çıkmış olacağımız 17 mart 2022 galatasaray barcelona maçı'nda gereken enerjiyi sarf edememe ihtimalimiz.

    ilk endişem çok büyük değil, 2 farklı önde olmamız, kendi stadımızda olmamız ve kalite farkı beni nispeten rahatlatıyor. ancak barcelona maçı hakkında biraz daha endişelenmeye başladım.

    bu konuda da teknik ekibin takımın fiziksel durumunu doğru teşhis edip takımın gücünün barcelona maçına da yeteceğine kanaat getirdiklerine güveniyorum. umarım bu güvenim boşa çıkmaz, nice "hücum pres"lere.
  • 11
    türkiye liginde kolay gol bulmanın anahtarı olan futbol aksiyonu. bu eylemi saha içinde yapamayan her takım skor üretmekte zorlanır ki biz de bu durumdan muzdaribiz.

    daha önceden yazdım, yine yazıyorum. bu sezon özelinde, sadece türkiye ligi hedefi olan ve bu ligin dinamiklerini bilen bir teknik adama rağmen transferde doğru oyuncu tercihleri yapamadık. performansa değil isime para verdik. dolayısıyla ortaya hücum presi yapamayan, skor üretemeyen sadece eli belinde gezen futbolculardan kurulu bir hücum hattı çıktı.

    umuyorum, bunun bedelini sezon sonu ağır ödemeyiz.
  • 12
    2022-2023 sezonun bizim için anahtarıyken dün buna çok da yatkın bir kadroyla denemememize şaşırdığm taktik. berkan-barış-rashica gibi oyuncularla, icardi de istekliyken rakibi sindirmemiz gerekirken fazla kontrollü başladık. bu sezon kazandığımız toplarla direk kaleye gittiğimiz pozisyon çok. teknik ekibin maç fikstürümüz ve kadromuz el verirken geri adım atmaması gereken, süper ligin anahtarı bu olay.

    (bkz: 17 mart 2023 konyaspor galatasaray maçı)
  • 13
    bunu yapan takım çok net bu ligde iş yapıyor fakat biz bu senenin aksine dün bunu hiç yapmadık. yapamayınca sonuç hüsran oldu.

    hakemin art niyeti maça etki etti mutlaka, hatta yine başladılar fazlaca üzerimize oynamaya zaten bu zamana kadar kendilerince çaktırmadan doğruyorlardı bizi fakat takımın reaksiyonu farklı olunca hakem etkisi kayboluyordu.

    dün takım hücum presi düzgün yapsaydı o iş hakeme falan kalmazdı.

    nazarlık olsun.

    (bkz: 17 mart 2023 konyaspor galatasaray maçı)
  • 14
    2022-2023 sezonu galatasaray futbol takımı uyguladığında karşısında kimsenin duramayacağı oyun anlayışı. savunmamız zaten sağlam, bir şekilde tehlikeleri absorbe edebiliyoruz. topu önde kazandığımızda rakibin dengesi alt üst olduğu için sergio, kerem ve mertens gibi oyun kurucularımızla ceza kesebiliyoruz. asla geri adım atmamamız lazım. rotasyonumuz da buna elverişli. berkan, bay, zaniolo gibi isimleri bu oyuna ikna edebiliriz sakatlık durumunda.
  • 15
    icardi, zaha, ziyech, tete hattıyla nasıl yapacağımızı merak ettiğim; okan hoca'nın temel oyun felsefesi.

    çoğu insan mertens'in ve rashica'nın takıma değerini, hücum presteki rolünü anlamadığı için küçümsüyor. halbuki ikisinin de her seferinde inatla ve azimle başlattığı pres hem savunma hattımızı rahatlatıp topu kalemizden uzakta tutarken hem de hücum sürekliliğimizi sağlayıp rakibi hazırlıksız yakalama, boğma fırsatı veriyordu. bu yüzden bu iki ismin ilk 11'deki varlığı tabelaya direk yansımasa da oyunumuza çok ciddi yansıyordu.

    burada anahtar şu: belki zaha ve tete de bir derece hücum presi yapar. ama o hücum presi kırılınca mertens ve rashica gibi hücum performansından taviz vermek ve taraftardan tepki görmek pahasına geri koşar mı?

    odağımızı sanki çok fazla kapanan takımları açmaya vermişiz gibi hissediyorum. fakat hücum sürekiliğini ve savunma güvenliğini aslında presle sağladığımızı unutuyorsak, ciddi bir riske bakıyoruz. geri koşmakta zorlanan bir takım, bloklar arası mesafeler de açıldığında çok sorun yaşar.
  • 16
    galatasaray'da bu sene muhtemelen izleyemeyeceğimiz göze hoş gelen futbol taktiği. geçen sene rashica, mertens, torreira ve hatta icardi bile kendini zorlayarak hücum press yapıyordu ve kaptığımız toplarla goller buluyorduk. duran toplarda savunmadan dönen topları da bu şekilde toplayıp yeniden atağa dönüştürebiliyorduk. bu sene ise mertens as kadrodan kesilecek, zaha prese o kadar katılacak bir isim değil. icardi bir yaş daha yaşlandı, ziyech hiç press yapacak bir adam değil. bakalım torreira'nın yanına prime kante falan çekilmesi gerekiyor geçen seneki dinamizmi yakalayabilmek için.
  • 17
    şampiyonlar ligi arenası için 4. torbadan gelen takımlar hariç hiçbir işe yaramayacak oyun felsefesi.

    4. torbadan da bazen çok dişli takımlar geliyor. onlardan da bazılarına sökmez. dünya hibrit oyun sistemlerini deniyor. biz ön alan baskısı işini hala 10-15 yıl öncenin mantalitesiyle uyguluyoruz. ön alan baskısı zaten hayırlı bir iş değil.

    şuna katılıyorum ama prese uygun oyuncular almayıp yoğun hücum pres denemeye kalkınca teker patlar. umarım bunu yaşamayız.
  • 18
    hucum presin rakip yari alana yerlesince yapilani makbuldur. fatih hocamin 2000'lerde yaptirdigi tip hucum presi simdi cl takimlarina deneyin, 2 pasta forvetlerinin ayagina atarlar topu.

    onemli olan atak surekliligi yakalamak ve hucumlari sonlandirmak. bizim su anda en buyuk sorunumuz kerem'in ve baris'in ekstrem sayida top kaybi yapmalari ve bu yuzden surekli deli gibi geri kosmak zorunda kalmamiz.
  • 19
    bana göre bu baskıyı yeterince verimli yapamayışımızın sebebi ileri uç elemanları değil stoperlerde
    bakın şu resme
    https://gss.gs/6wW.png
    bu atak yaparken sık sık gördüğümüz bir durum. rakibin topu rahatlıkla savuşturabileceği ve karşı atağa çıkmak için yeterli zamanı bulabileceği devasa bir çember bırakıyoruz. bu çembere atılan dönen topları almamız neredeyse imkansız. üstelik ceza sahası içerisinde de çoğalmıyoruz. rakibin dengesini bozamıyoruz. sağ açık içeri girse sağ stoper biraz daha öne gelebilse alanı kapatsa bu kadar derdimiz olmayacak ama abdülkerim ve de özellikle de victor nelsson aman birebir kalmayayım oyewusi gibi biri çıkar da tüm maçın faturası bana çıkar diye kaçak dövüşüyor.

    bu kadar boşuğu bulan her takım da topu biraz gezdirerek bizim baskımızı kırıyor. istersen orta sahada 3 tane torreira ile oyna.
  • 22
    gerçekçi olmak gerekirse avrupa standartlarından çok uzakta yapıyoruz. takım aynı anda hareket etmiyor, sanki lagllı gibi bireysel şekilde yapıyoruz; biri koşmaya başlıyor, normalde rakip oyuncu pas vermeden önce bizden 3 kişinin daha çoktan hareketlenmiş olması gerekirken pas atılınca başka oyuncumuz koşmaya başlıyor. inefektif. oyuncularımızın enerjisini boşa harcayan bir şekilde yapıyoruz. anamızın ligindeki vasat takımlar bununla bile baş edemiyor ama avrupa standartlarında yapmak için umarım yeni orta saha transferiyle birlikte yerleşimlere tekrar bakılır, birlikte hareket etme konularına dikkat edilir.
  • 24
    top kapamadığın sürece patlayacağın uygulama. taktikteki en önemli iki oyuncu mertens ve toreira. pres mertens'ten başlıyor, toreira ise topu kazanmak hatta yemek amacıyla ileri çıkıyor. toreira olmayınca yerine oynayan berkan, midjtsto sadece orada olmak için oluyor. mertens olmayınca da onun yerine oynayan aynı presi sağlayamadığından torreira boşa çıkmış oluyor. böylece takım kopuk bir görüntü vermiş oluyor.
  • 25
    süreklilik taşıyan hücum presi günümüzde ya alana ya da adama uygulanıyor. karma hali kullanılsa bile genelde alan veya adam ölçekli diğeri destekli bir pres uygulanır. biz adama pres uygulayan bir takımız sahaya yayılarak bu presi her noktada bulunan rakip oyunculara hissettirmeye çalışıyoruz. rakip icardi, kerem, mertens gibi pres gücü yüksek olmayan ama istekli futbolcularımızı geçtikleri zaman önlerinde torreira, boey, eskisi için konuşursak rashica gibi adamları bulunca yine tolere edebileceğimiz bir durum oluyordu ama geçen seneki düzlemden son maç düzlemine gelince burada sadece boey kaldı ve ne pres yapabildik ne geçiş engelleyebildik. pres yapmak ve önde baskı uygulamak bizim için çok değerli ise torreira'nın yanına mutlaka alan kapatan, top çalma özelliği yüksek olan bir oyuncu gelmeli. zaha ve ziyech'in denkleme girdiği noktada zaten ön alan presi arşa çıkacak ama geçildikleri durumlarda arkada torreira-boey-pres canavarı 8 olursa hem bu arkadaşlar daha agresif pres yaparlar hem geçildikleri anda rakibi yavaşlatıp ön alan presi yapanlara geri dönüp prese devam etme fırsatı yaratmış olurlar. diğer türlü rakip gelir orta sahamızı delip geçer.
App Store'dan indirin Google Play'den alın