• 2
    sırf yaşından dolayı iyi olduğu iddia edilen oyuncu tipi. genellikle bunların gerçekten iyi olanları formayı zaten alıyorlar. diğer o çok iyi olduğu iddia edilen arkadaşlardan ise bir yol olmuyor.

    gerek sözlükte, gerek taraftarda altyapıdan çıkan oyuncunun çok iyi olduğuna dair mantığını tam kavrayamadığım bir anlayış oluyor. sonra da bu oyuncuların %99'u kaybolup gidiyor. akla gelen ilk örnekler;

    (bkz: serdar eylik)
    (bkz: berkin arslan)
    (bkz: mertan caner öztürk)
    (bkz: berk ismail ünsal)
    (bkz: berk yıldız)
    (bkz: cem sultan)
    (bkz: anıl dilaver)

    daha onlarcası sayılabilir. bir oyuncu sırf altyapımızdan çıkıyor diye iyi olmak zorunda değil, ki türkiye'de altyapılar yetersiz ötesi. 10 senede bir tane ozan kabak çıkarabilmek bile büyük olayken, tek jenerasyonda galatasaray'da oynayabilecek 2-3 oyuncunun çıkacağını düşünmek hayalcilikten başka bir şey değil. böyle bir şeyin gerçekleşmesi için önce tüm ülkede altyapı anlayışının değişmesi gerekiyor.

    hiç unutmuyorum, burak yılmaz şampiyonlar liginde gol rekoru kırarken sözlükte berk ismail'in burak'tan iyi olduğuna dair bir entry okumuştum.

    özetle; yetersiz oyunculara sırf genç diye gereksiz misyonlar yüklüyor, sonra boşu boşunuza kendinizi üzüyorsunuz.
  • 15
    --- alıntı ---

    bu sezon ligde tff'nin statüsüne göre "genç oyuncu" tanımına giren (1 ocak 1999 ve sonrasında doğmuş) oyunculara verilen süre 1,464 dakika:
    güven yalçın: 376 dk.
    paul omo mukairu: 333 dk.
    doğukan sinik: 170 dk.
    abdülkadir ömür: 161 dk.
    rahmetullah berişbek: 151 dk.
    kalanı <100 dk (via: barış gerçeker)

    https://twitter.com/...534141202014208?s=19

    --- alıntı ---
  • 18
    ne zaman yedek ve rotasyon oyuncularını ağırlıkla genç ve potansiyelli oyuncu ağırlıklı kurarız, o zaman kenardan adam gibi katkı alırız. yıllardır hem biz hem diğer takımlar ''yaa idare etsin işte yedekte dursun nolacak'' diye vasat dahi olmayan isimleri bünyesinde tutup süreler veriyor. genç oyuncuya süre vermeye gelince de ''ya tecrübesiz yetersiz cart curt'' diye elli bahane sıralanıyor.

    en güncel örneği emre taşdemir. bir ara potansiyel gösterse de 26 yaşına gelmiş halen kafasını kaldırarak orta yapmaktan bir haber. daha bu adamı kadroda tutup süre vermenin anlamı ne ? 4 ekim 2020 kasımpaşa galatasaray maçını yaptığı evlere şenlik savunmasıyla kaybettirdi. sarracchi iyileşince 22 yaşındaki sarracchi ile forma rekabetine mi girebilecek ? bulduğu bir sonraki sürede katkı mı verebilecek ? beşiktaş'ta süleyman luş'un yedeği rıdvan oynuyor, oynadığı maçta en kötü emre taşdemir kadar da oynuyor. biz de süleyman'ı liginde sürünen şanlıurfa'ya gönderiyoruz.

    bravo, bu kafayla devam.
  • 7
    galatasaray altyapısı içerisinde yetişip de belki de en şanslı olanı ne yazık ki emre b. idi. kendisi dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından birisi olan gheorge hagi'nin faal futbol dönemine denk gelmiş ve onun tedrisatından geçerek hagi'nin bir çok özelliğini kendisine kopyalamıştır.

    maalesef ki bizim gibi her gün daha da orta doğu kültürüne yakınsayan toplumlarda, kendini geliştirme bir iç motivasyon olarak icra edilmekten çok, usta çırak ilişkisi içerisinde icra edilmektedir. yani çocuk kendisini geliştirmek için bireysel bir çaba sarf etmez, ustasının zorlaması ile kendisini geliştirmek zorunda kalır.

    diyeceğim o ki o altyapılarda çılgın atan genç oyuncular, profesyonel seviyeye geldikleri zaman kendilerine düzgün bir usta bulamadıklarında savrulup gidiyorlar.
  • 1
    türkiye kriterlerinde genç semih gibi örneklerle yaşları 30'a yakınsama yapan oyuncular. ancakl normal şartlarda 23 yaş altı oyunculara genç oyuncu dediğimizi varsayarsak istisnalar dışında bu arkadaşların galatasaray'daki yolu şu şekildedir:

    1. genç oyuncunun hazırlık veya herhangi bir kupa maçında parlaması.
    2.taraftarlar tarafından genç oyuncunun gelecek 10 yıla damga vuracağının iddia edilmesi.
    3.genç oyuncunun şans bulamaması, taraftarların sinirlenmesi.
    4. genç oyuncunun başka kulübe kiralanıp 2-3 maça çıkması.
    5. zaten iyi topçu olsa orda da şans bulur serzenişleri(semih kaya'yı tenzih ederim tek ters örnektir özellikle bu konuda)
    6. genç oyuncunun alt liglerde kayboluşu.

    istiklal marşı ve kapanış.
  • 20
    galatasaray altyapısında oynayanlara seslenmek için yazıyorum bunu.

    uğur karakullukçu, altyapı futbolcularına peynir ekmek veriliyor açıklamasının yalanlaması üzerine şunu yazdı:

    --- alıntı ---

    "paylaştığım bilginin harfi harfine arkasındayım, bu açıklamayı yazanlar değil yaşayanlar ne yediğini daha iyi biliyordur diye düşünüyorum.

    bu açıklamaya da sevindim çünkü bundan sonra bu konulara dikkat edileceğini gösterir, galatasaray bir milim ileri gittiyse ne mutlu."

    --- alıntı ---

    ne diyor?
    "yaşayanlar daha iyi biliyordur diye düşünüyorum."
    ee yani? yanisi şu.

    uğur karakullukçu 2000 doğumlu tayfayla yakın. bu bilinen bir gerçek. muhtemelen onlardan birinden aldı bu bilgiyi.

    bu tayfa tüy gibi tüy. ozan kabak harici tek bir insan evladı çıkmadı o tayfadan.

    bu arkadaşlar ergenliklerini el üstünde tutularak geçirdiler, instagram'da binlerce takipçileri var ama olmadı yani bunlardan. çünkü çalışmadılar. kapıya kondular. böyle bir ortamda büyüyüp de kapıya konmayı sindiremeyen insan "ağğbi bize bakmadılar, peynir ekmek verdiler yavv" cümlesi kurmuş olabilir. doğaldır.

    ama be güzel kardeşim. az düşün amk. sence senden olmamasının sebebi sana bakmamaları olabilir mi? ozan, ali yavuz başka yerde mi yemek yedi?

    en sevmediğim insan tipi böyleleri. sen en iyisini yapmışsındır zaten ama hep başkaları suçludur. hadi lan oradan.

    kendinizi geliştirin kardeşim. takipçi sayısına, oynadığınız takımlara kanıp da kendinizi yüceltmeyin. a takımda süre alana kadar hiçbir şeysiniz.
  • 13
    hepsini aynı anda sahaya sürmek yerine, çoğunluğu as takımdan oluşan bir kadro ile oynamalarının daha verimli olacağını düşündüğüm oyuncu grubu.

    bu çocuklar heyecanlı ve tecrübesiz. hepsinin bir arada oynaması kaostan başka bir şeye yol açmaz. bu sebeple 28 temmuz 2019 bordeaux galatasaray maçında atalay babacan'ın göstereceği performans benim için çok kıymetli.

    keza süper kupa* maçında da, as kadroyla beraber bir genci sahada görmek isterim. örneğin : muslera-mariano-luyindama-marcao-yuto-donk-seri-mustafa kapı-jimmy-babel-x şeklinde bir kadroyu kim izlemek istemez.

    hepsinin bahtı açık olsun. 1-2 tanesi bile parlasa bizi maddi-manevi çok rahatlatırlar.
  • 21
    21 ekim 2020 real madrid shakhtar donetsk maçında real madrid'i deplasmanda mağlup eden shaktar'ın ilk 11'inin yaş ortalaması 23,8. ortalamayı yukarı çeken 3 oyuncuyu çıkarınca ki dentinho(32) kalitesi bakımından çok rahatlıkla gözden çıkarılabilecek bir isim, yaş ortalaması 21,3 oluyor. biz ise daha dün doğum günü pastasını arda abisinin elinden yiyen 22 yaşındaki muhammed kerem aktürkoğlu'nun kundağını bozmayalım ki iyi pişsin.
    başarısızlıklarını başkalarına mal etmeye çalışan mustafa cengiz gibi gençler üzerinden hokkabazlık yapmıyorum ama artık futbol temposu gereği gençlerin daha ağır bastığı bir oyun. istisnalar tabi ki olacak ama süper lig gibi kalitesi belli bir ligde bile genç isimleri 24 yaşında kadar pişirmek çok mantıksız.
  • 36
    "geçen yıl avrupa şampiyonası finali'nde*almanya u-21 ile karşılaşan portekiz u-21 kadrosundan 5 isim bugün* isviçre'ye karşı dünya kupası maçında süre aldı.
    diogo costa
    diogo dalot
    vitinha
    rafael leao
    gonçalo ramos"
    https://www.mackolik.com/...3zna330wu4nq5hn0zuqy
    kulübede oyuncu pişirmeyen ülke/kulüpler özkaynaklarından hem saha içi hem de sürdürülebilir finansman anlamında önemli katkı alıyorlar.
    "fırsat transferlerini" bile bu genç isimlerin yolunu kapatmamak için gözardı edebiliyorlar ve sonunda kazanan hep onlar oluyor; sadece uzun vade de değil, kısa vadede de.
  • 22
    kültürel olarak genclere bakisimizdan kaynakli olarak avrupalilarla farkli yorumladigimiz grup.

    mesela avrupali 30 yasinda birini bir kulübün basina teknik direktör yapabilir. bizde ise, yasca büyükler, 3 yas kücüklere bile cocuk gözüyle bakar ve ciddiye almazlar. zaten cogunlukla haketmek degil tanidiginin olmasi önemlidir.

    atasözümüz bile var, söz büyügün sus kücügün diye.
    cocukken pek cogumuza dendi ki; büyüklerinin yaninda konusma, büyüklerin konusurken kesme vs.

    kültürel olarak böyle bir sacmaliga sahipken, futbolu da bu gelenekten gelen, cogunlukla 60 jenerasyonu insanlar yönetiyorken farkli bir yaklasim beklemek cok mantikli degil.

    ha mesela, 4 büyüklerden birine radikal bir yönetim gelse, takimin basina genc bir hoca getirse, mesela 33 yasinda, bu hoca da yas ortalamasi 22- 23 olan bir takimla sezona basla, üst üste alinacak 2 maglubiyetten sonra; takimi krese cevirdiler, coluk cocukla olacak is mi bu tarzi yorumlari tüm türkiye yapiyor olacaktir.

    yani kisacasi, bizde 25 yasindaki oyuncu genc oyuncudur. bosuna avrupaya bakip da ic cekmenin anlami yok.
  • 16
    bizde kupa maçlarında bile kolay kolay forma verilmeyen oyuncu sınıfı.

    yeni biten 30 ekim 2019 liverpool arsenal maçında iki takımda doldurmuş gençleri kadroya sürmüş sahaya biri çıkıyor diğer giriyor. bunların hepsi yarın öbür gün ilk 11 olamayacak elbette. belki rotasyon bile olamayacak ama süre buluyorlar ve oynuyorlar.

    biz mesela yarın kupa maçına çıksak muhtemel ilk 11 şöyle olur;

    okan - şener - donk - ahmet - emre - selçuk - taylan* - jimmy - ömer - emre - adem

    dakika 80'de emre çıkar yunus girer. skoru almışsak 89'da da bir mustafa kapı sürprizi izleyebiliriz.
  • 3
    bizde kalitelisinden bol bol olduğu düşündüğüm oyuncular.
    mustafa kapı
    ali yavuz kol
    erencan yardımcı
    atalay babacan
    sözlük tarafından saglam gömülse de yunus akgün
    bunlar cidden rotasyona girebilecek oyuncular. en azından benim 25 temmuz 2019 galatasaray augsburg maçında gözlemlediğim bu. olurlar mı olmazlar mı bilmiyorum ama hepsinde o potansiyeli gördüm.
  • 4
    rotasyona girip 10 maç oynayabilecek olanları veteran yerliler yerine kadroda tutmalıyız bence, bu seviyede hazır olmayanları ise hocasına ve organizasyonuna güvendiğimiz yerli veya yabancı takımlara yollayıp hafta hafta gelişimini takip etmeliyiz.

    en iyi olanların kiralanmasını istemiyorum açıkçası pırıl pırıl parlayan yetenekleri kadroya yavaş yavaş monte edebiliriz.
    tecrübeli oyuncularımızın hepsinin karakteri çok iyi, bu oyunculardan ve teknik heyetten öğrenecekleri kaotik bir anadolu kulübünden veya 2. lig ekibinden çok daha fazla.
  • 26
    tüm dünyada geçerli olan bir şey var o da gümbür gümbür geldiğini görmediğin ya da ilerde büyük bir süpertar olacağını düşünmediğin genç oyuncu kaleci veya forvet ise büyük takımlarda forma şansı bulamaz.

    büyük takımlar kanat, orta saha, ve defansı çok daha rahat bir şekilde oynatabiliyor ancak kaleci ve forvette geri adım atıyorlar. mbappe, haland falan değilsen büyük takımda oynaman çok güç. önce kendini daha küçük takımlarda kanıtlaman gerekiyor. aklıma ilk önce luka jovic geldi. daha sonra lukaku bile önce chelsea transferi yaptı ama kendini everton'da buldu. bunun gibi birçok örnek vardır benim aklıma gelenler bunlar.

    bizim için de bakarsak artık eskisi kadar forvet çıkmamasının bir sebebi de futbol ekonomisi öyle bir boyuta geldi ki büyük takımlar artık ne alabileceğinin muallak olmadığı forvet oyuncusuna yönelmeleridir. haksız da değiller. ali yavuz'u ne kadar desteklesem de kendisinin bu yaşlarda hatta 3 yıl sonrasında bile as forvetimiz olabileceğini düşünmüyorum. ali yavuz kanat oyuncusuna evrilebilirse şansı artabilir 11 için.
  • 17
    2019-2020 sezonunda ihtiyacımız olan oyuncular.

    sözlük bu konuda hep ikiye bölünüyor. bir kesim mücadele etmeyen futbolcuların yerine neden genç oyuncu sahaya sürmüyoruz derken, diğer kesim o işin öyle kolay olmadığını, fiziksel, mental adaptasyonu vb. anlatıyor. bu konuda ben hep arada kalıp 2 görüşe de saygı duyarım fakat ozan kabak örneğinden sonra açıkçası artık gözümüzün daha kara olması gerektiğine inanıyorum.
    arena'daki schalke maçında koşmaktan kaslarının titrediğini gördüm ben ozan'ın ama hoca oynatmaya devam etti. mücadele et dedi. sonuç?

    6 kasım 2019 real madrid galatasaray maçında taylan'ı, süleyman luş'u oyuna sürmek çılgınlık olabilir kabul ama 9 kasım 2019 gaziantep fk galatasaray maçında olmaz. ozan kabak az mı penaltı yaptırdı ama arkasında durduk? bir de ligimizin seviyesi belli. yuto gibi delirtmez herhalde süleyman bizi? arkasında duracağımız da belli. eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı. yenilere sarılmalıyız. elbette kontrollü şekilde. muslera, luyindama, lemina, seri, ömer, adem, andone gibi adamların yanına luş'u, taylan'ı monte etsek ne kaybederiz? yuto'dan, belhanda'dan, soso'nun mevcut performansından kötü performans verirler mi?

    takımın yaş ortalamasını, mariano ve yuto'nun yaptıklarını gördükçe sağlığımdan oluyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın