• 8126
    takımdan ümitliyim. bizim ve fenerbahce' nin bu sene ligde iyi işler yapacağına inanıyorum. lakin takımı eleştirmekten de geri kalmıyorum. bunu yaparken de tek bir maça (bkz: 18 eylül 2021 galatasaray alanyaspor maçı) bakarak yapmıyorum. 4 yıldır oynananamayan oyuna bakarak yapıyorum. millet sanıyorki bir maç üzerinden eleştiriyoruz. artık iş taraftara bahane bulmaya gelmiş. hani bir sokak röportajından kesit vardı: "toplanak allah diyek." şeklinde. (bkz: https://www.google.com/...d:iVEIchfhNFc,st:0). toplanıp bizde allah diyek bari. eleştirilemez, bir şey söylenemez, kabahat aranamaz, oyuncusunu ısrarla yanlis zamanda yanlis mevkide oynatarak taraftarin önüne atar (bkz: ömer bayram, ryan babel, deandre yedlin), forma adaletini mumla aratır (bkz: emre kılınç, emre akbaba) ama bir şey denemez.

    taraftar yererde overde. bu insanlar dişinden tirnagindan arttirir maça gider, ürün alır. her turlu desteği sağlar. stres atmak için maça gelir. sen bunları yapıyorsan da hoş vakit geçirmek istersin, bir karşılık beklersin. sonuçta futbol dediğimiz olay futbolcular için, yoneticer için, bahis şirketleri için bir gelir kaynağı ise, taraftar içinde bir eğlence kaynağıdır. bir kaç maç üzerinden oyuncu ıslıklanması bana da yanlış geliyor. ama o oyuncu umursamaz tavırlar sergileyip, canim isterse oynarım tavırlarında takiliyorsa, buna tahammülüm yoktur işte. (bkz: sofiane feghouli)

    beni takımıma bayan en önemli etken skor tabelası değil sahadaki oyunudur, hedefleridir, hedefleri için gösterdiği mücadeledir. şurada 17 eylül 2013 galatasaray real madrid maçından kacimizin yüzü asık ayrıldık diye sorsak, evet diyenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. 1-6 kaybetmemize rağmen taş gibi ilk yarı oynamistik. hatta farkla kapatacak bir ilk yarı oynadık. o gün o maçtan sonra yüzüm gülerek terketmistim salonu. çünkü takımın mücadelesini, hirsini görmüş, yaşamıştım.

    sadece mağlubiyet anında da eleştirmek yanlış. hep avrupa futboluna imreniyor, makas muhabbeti yapıyoruz ya. bakın b. munih' e, ajax' a, m,. city' e vs. adamlar 4 attık 5 attık deyip çekiliyor mu? ya ayıp olur, rakibin gururu incinir diyor mu? ne için para alıyorlarsa, ne için sahaya çıkıyorlarsa o işi yapıyorlar. buldular mı 10,12,13 atıyorlar. taraftar takıma destek olmanın yanında iyi oyun ve gerçekleşirse bol skor ile mest olmaya geliyor o tribüne. benim takimimda böyle olsa, benim takimimda hazırlık maçlarında veya açılış maclarinda lige hiç ara vermemiscesine istekli, arzululu, tempolu oynasa bende elestirmem. gıkım çıkmaz, oturur maçımı izlerim. yılardır saçma sapan hesaplar yapiyoruz: takım önümüzdeki hafta oynanacak derbi için maçı rolantiye aldı." vs. niye alıyor abicim, niye! o da puan maçı, bu da puan maçı.

    taraftardan, kosulsuz, hep destek tam destek isteyenler de, stada geleninde, tv başında izleyeninde hakkını verecek.
  • 8127
    cumartesi akşamı 20:00'de işten çıkıp 22:00'deki otobüse yetişen, sabah saat 08:30'da istanbul'a inip 16:00'daki maçtan çıktıktan sonra evine gece saat 04:00'de varanları mevcuttur içerisinde. (kendimden biliyorum)

    mesela 26 eylül 2021 galatasaray göztepe maçında da bu sefer otobüsle uğraşmadan kendim gidip geleceğim 650’den 1300 km yol yaparak.

    ama babel oyuna girdiği zaman, adam kovalamayıp gol yedirdiğinde ya da saçma sapan bir pası atamayınca bir orta kesemeyince bir şut atamayınca ben ona tepki vermemeliyim. verince biz şımarık oluyoruz. babel daha çok genç tepkilerden çok etkileniyor tabi, böyle böyle oynayacak ki gelişecek abisi. *

    ben mi? sabah 4’te evime vardığımda işe 15 dakika geç kalınca yorgunluktan patrondan azar işitiyorum ama babel daha önemlidir. şımarıklık yapmamak lazım.
  • 8128
    bilet parası ödeyerek 50 bine yakın kişi gelip antrenman izleyecek seviyelerden, yönetimin stat boş kalmasın diye neredeyse yüzde 50 indirim yaptığı bir maçta 26 bin kişilik kapasitenin 12 binini doldurabilecek seviyelere gelmiş taraftar grubudur. hiç öyle covid'i falan bahane etmeye gerek yok. rakiplerine de covid var ama izin verilen kapasitenin %90'nını dolduruyorlar.

    yani stada giden yuhalıyor ama artık taraftarın çok büyük bir kısmı stada dahi gitmeye yeltenmiyor. o kadar bezmiş, o kadar bıkmış durumda.

    futbolcu yuhalamak bence de çok yanlış, beyhude bir eylem ama taraftar neden bu kadar fevri ve hassas bir hal aldı, neden reaksiyonları bu kadar sabırsızca ve sert veriyor diye de oturup bir düşünmek lazım. fatih hoca ben galatasaray taraftarını bilirim bunun altında başka bir şey var gibi konuşuyor ama benim bir taraftar olarak gözlemim tepki ve bıkkınlık göründüğünde de fazla. fatih terim galatasaray taraftarını biliyorsa 26 bin kapasitenin 12 binini doldurmasının da bir sebebi olduğunu bilmesi lazım.

    sene başından beri 12 resmi maçta 18 gol yemişiz. futbolcuların tamamı da fatih terim döneminde takıma katılan futbolcular. mesele gol yemek de değil, forma adaleti, sahadaki oyun bunlar taraftarın içine siniyor mu oturup bir düşünmek lazım. ben istediğimi keserim, istediğimi oynatırım, çok isteneni oynatmam, tepki göreni çıkarmam diye agresif çıkışlar yapmaktansa oturup bunları bir düşünmek lazım.

    bülent korkmaz 4 senedir alanya'nın başında değil, sezon başı kampı görmemiş, mevcut başında olduğu takımın kurulmasında en ufak dahli yok. ben kendi sahamda oynadığım bir maçta, bu kadar geniş kadroyla nasıl oyun olarak eziliyorum, hiçbir hücum planım çalışmadan nasıl alanyaspor defansına karşı çaresiz kalıp üstüne kalemde o pozisyonları veriyorum diye düşünmek lazım.

    yenersin yenilirsin futbolda hepsi var ama taraftar artık oynanan kısır futboldan, bir maç iyi oynasak 5 maç vasat oynama döngüsünden, anlamsız oyuncu değişikliklerinden, her maç pozisyon vermeden gol yedik zırvalarından bıktığı için ilgisini kaybetti. ya maça gitmiyor gitse 10. dakikada bir pas hatasında homurdanmaya başlıyor.

    ömer bayram sana ne vaat etti de yapamadı, kimsenin ondan beklemeyeceği halde asist kralı oldu takımda. neden ömer bayramı yuhalıyorsun ? ne kadar anlamsız değil mi ? ama orada yuhalanan ömer bayram değil. bu birikmiş öfkenin boşaltılması için seçilen adam ömer bayram. bu böyle gittiği sürece bugün ömer bayram olur yarın kerem olur, sonra taylan olur.

    futbol gönül işi olduğu kadar da şov içi. taraftar seni maddi olarak ayakta tutan, sürekli seni pohpohlaması gereken, her saçma tercihe, istikrarlı kötü oyuna eyvallah demesi gereken yığınlar topluluğu değil. futbolcu yuhalamak, sosyal medya taraftarlığı evet bence de kötü. ama her şeye kulak tıkayıp, aynı hataları ısrarla yapıp sonra taraftar ne hakla tepki gösteriyor gibi bir çıkmazın içine girmek daha kötü.
  • 8130
    sahadaki kepazeliğin baş sorumlusudur. ben de bu güruha dahilim. rekortmen golcü oyuncuya kesik atan, takima duran top calistirmayan, babel ve soso gibi iki bitiğe sürekli forma şansı veren sahada ne oynadigi belli olmayan bir şablonda 4 sezon israr eden de biz taraftarız. neyse ki bazilari gibi istifa etmezlik yapmadik. ıstifayi verdik, artik stada gitmiyoruz.
    (bkz: 22 eylül 2021 kayserispor galatasaray maçı)
  • 8131
    birileri tarafından sürekli hadleri bildirilmeye kalkılan topluluk. sorun şuradaki bunu kendilerine hak görüp, cüret edenlerin haddi hududu nerede ben onu merak ediyorum? takım kötü oynar, hakkı olarak isyan eder, tepki koyar, oradan biri çıkar "sabırsızsın." der. işler daha da kötü gider, yine bir şeyler diyecek olur. "nankörsün." der. işler çığırından çıkar, ee bu taraftar dediğin de etten, kemikten, sinirden yapılmış bir insan olarak yine "yahu bu böyle olmaz! bir şeyler değişsin, yapılsın!" der. sonra "bunlara yaptırım gelmeli! cık cık cık!" olur...

    ağalar ben taraftarım bakın. bilemedik, edemedik nerede nasıl davranacağımızı. siz bi deyiverin hele nasıl olacak bu işin sonu? sevgili otorite abiler?
  • 8134
    rakiplerin gol yemesini galatasaray'ın gol atmasından daha heyecanla bekleyen, galatasaray dışında başka bir takıma dair en ufak olumlu lafı hazmedemeyen, galatasaray'ı eleştiren herkesi düşman belleyen, gerçeklikten kopmuş, sağlıklı mukayese yetkisinden uzak bir güruh gelişmiş. hem sözlükte, hem twitterda. en çok da onların takipçisi var en çok onların sesi çıkıyor. takım sahada dayak yiyor, takımı eleştiren sosyal medyada sözlükte dayak yiyor.

    daha biz orada burada klavye başında takımı, hocayı, oynanan oyunu eleştiremezken hocanın yardımcıları niye hocayı uyarmıyor diyoruz bir de. heyhat.
  • 8136
    bu kulübün bugünlere gelmesinde en büyük emeği olan insanlar topluluğudur. amacım saygısızlık yapmak değil yanlış anlaşılmasın örneğim ama teknik direktörümüz ve birçok kupada pay sahibi fatih terim bile taraftarın yanında bir hiçtir. bir organizasyonu başarılı ve kalıcı yapan etmen ona inanan, değer veren, destekleyen insanların sayısıdır. kurucumuz merhum ali sami yen bey bir fikir kurmuş bu fikiri sahiplenen insanlar camiayı oluşturmuştur. bu fikiri tutan, destekleyen, inanan, gelişmesini isteyen insanlara laf söylemek kimsenin ama hiç kimsenin haddi değildir. istersen 15 senede 30 tane kupa kazan. yemiyoruz artık bu ağır ağabey havalarını. taraftar varsa varsın yoksa tozun bile kalmaz.
  • 8140
    transferde bonservis rekorları kırılan bir dönemde kayseri, konya seviyesinin bile altında gösterdiği performansa “gençleştik biraz sabır” denilerek uyutulmaya çalışılan taraftar.
    altyapı ağırlıklı düşük maliyetli bir takım kurulur o zaman bunun bir anlamı olur, ama böylesine büyük bütçe ile takım kurup taraftardan köy takımlarına karşı madara olunmasını normal karşılamasını beklemek?, bilemedim...
  • 8141
    daha önce defalarca kez denenen ve apaçık ortada olan yanlışların tekrar edilmesine tahammülü kalmayan taraftardır. (sofiane feghouli ve ryan babel'in kanat, ömer bayram'ın sol bek oynamaması gerektiği, anlamsız oyuncu değişiklikleri, forma adaletsizliği, takım olamamak, taktik disiplinsizlik vb.)

    aklı başında olan, futbolu bilen hiç kimse, yeni kurulan bu genç takımın ilk haftadan itibaren gümbür gümbür top oynamasını beklemiyor.

    tek isteğim, ileride meyve olacak olan filizi görmek ancak ne yazık ki hem bunu görmüyorum hem de görebileceğime dair inancım gün geçtikçe azalıyor.
  • 8144
    maça gidenler için konuşuyorum ; parasından, zamanından, enerjisinden harcayıp şu rezilliği izlemek için zahmet çeken insanlar. ister yuhalar ister alkışlar ne yapsa haklıdır.

    ben istediğimi oynatırım istemediğimi oynatmam egosuyla dört başı mamur fatih terim'in kendilerine yaptığı eziyete katlanmaktadırlar şuan statta.

    feghouli'nin durumunu daha maç başlamadan 30 kişi buraya yazıyor, luyindama'nın patlayacağını maç sırasında 30 kişi buraya yazıyor ama ego zehirlenmesi böyle bir durum işte. sözlük yazarının gördüğünü sen saha içinde 8-10 metreden görmüyorsun.

    eee ikinci yarı feghouli çıkınca ne olacak. bugüne kadar ziyan edilen 10'larca ilk yarıya bir tane daha eklenecek. sezon başından beri hadi sezon başını geçtim kayserispor maçında şu feghouli'nin halini gören bir adamın tekrar onu 11'e yazması için bu takıma garezi olması lazım.

    (bkz: 26 eylül 2021 galatasaray göztepe maçı)

    bakalım bu sefer nasıl bir bahane gelecek maç dönmezse, merakla bekliyorum.
  • 8148
    galatasaray taraftarı olmakla en çok övündüğüm şeylerden biri kendi takımımıza eleştirel bakabiliyor oluşumuzdur.

    bu özelliğimiz bizi diğer büyük takım taraftarlarından çok net bir şekilde ayırır ve takımın sorunlarını örtmek veya başkalarını suçlamak yerine ortaya çıkarıp çözülmesini sağlar. diğer büyük takım taraftarları genellikle koşulsuz destekleyip hatayı hep farklı yerlerde aradıkları (buna yönlendirildikleri) için gelişmekte güçlük çekerler.

    ancak övündüğüm bu özellikle ilgili son zamanlarda çok büyük sorunlarımız var:

    çok eleştiriyoruz. herşeyi eleştiriyoruz. taraftarın çoğunluğu sabırsız ve takımdaki herşey ters gidiyormuş gibi davranıyor. hocayı, takımı, oyuncuları tek tek ıslıklamalara kadar vardı olay. desteklemeyi tamamen bıraktık ve herşey baş aşağı gidiyormuş gibi davranıyoruz.

    bana kalırsa bunun sebepleri de var.. en büyüğü: türk spor basını

    galatasaraylı basın mensubu dediğimiz insanlar zaten bir avuç kaldılar. onlar da sanırım hayatta kalabilmek için topluluğa ayak uydurmak zorunda kalıyorlar. o kadar fazla eleştiriliyor ki galatasaray.. yense de yenilse de illa bir problem bulunup onun üzerine gidiyor tüm spor basını. biz de taraftar olarak buna çanak tutuyoruz, hatta fazlasıyla etki altında kalıyoruz. fatih terim'in diğer takımlar için antipatik bir karakter olması bunda etkin elbette ama tek problemleri tabi ki bu değil.

    çok yakın bir örnek: 28 eylül 2021 ajax beşiktaş maçı

    bu maç öncesinde öyle bir hava yaratıldı ki; zaten beşiktaş çok eksik umarım 8-9 yemez, 9 bile yese çok normal çünkü beşiktaş çok eksik bir kadroyla geldi ve ajax çok güçlü ve uzay futbolu oynuyor..

    hepiniz farketmişsinizdir bunu, 2-0 skorunu başarı olarak sergen yalçın'ın hanesine yazdı bile tüm beşiktaş taraftarı.

    fenerbahçe'liler zaten vitor pereira sahanın ortasına sıçsa, "abi 3-5-2 için bu çok gerekliydi helal olsun" diyecek vaziyetteler.

    demem o ki sevgili arkadaşlarım; dolduruşa gelmeyelim. sabırlı olalım. eleştirelim de destekleyelim de. ipin ucu çok kaçtı artık toparlanmamız lazım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın