galatasaray futbol takımı,
3 adet kalecisi => [muslera, cenk, eray]. (bulunması gereken futbolcu sayısı 3)
5 adet stoperi =>[chedjou, denayer, hakan, semih, koray]. (bulunması gereken futbolcu sayısı 5)
4 adet bek futbolcusu (3 sağ 1 sol) => [linnes, sabri, tarık, carole]. (bulunması gereken futbolcu sayısı 4 ama 2 sağ, 2 sol olmalı)
1 adet defansif orta sahası => [donk]. (bulunması gereken futbolcu sayısı 2)
3 adet merkez orta sahası => [selçuk, jose, hamit]. (bulunması gereken futbolcu sayısı 4)
not: hamit'i niye sayıyorsam?
3 adet ofansif orta sahası => [sneijder, bilal, emre]. (bulunması gereken futbolcu sayısı 2)
4 adet kanat ve açık futbolcusu => [podolski, yasin, olcan, sinan]. (bulunması gereken futbolcu sayısı 5)
1(bir) adet santraforu => [umut]. (bulunması gereken futbolcu sayısı 3)
ile 23 kişilik bir futbol takımıdır. yukarıda galatasaray takımındaki futbolcuları mevkilerine göre gruplandırdım. yanlarına da 4-2-3-1 oynayacak bir takımda o mevkilerde bulunması gereken futbolcu sayılarını yazdım. elbette her takımda bu sayılar %100 doğru olmaz. birden fazla mevkide oynayabilen alternatif futbolcular vardır. ancak galatasaray futbol takımında sadece stoper sayısı ideal sayıda (kalecileri saymıyorum). inanılır gibi değil. ki bu bahsettiğim olgu, bir mevkiye ait futbolcuların sayıları. futbolcuların seviyelerine daha gelmedik. kadro mühendisliği deyip geçmeyelim. bu terim son yıllarda kullanılmaya başlansa da olmazsa olmazdır. %80-90 oranında doğru oluşturulmalı.
not: burada emre çolak'ı ofansif orta saha yazdım. bana göre emre ofansif orta saha oynamalı ama kendisi çok mevkili bir futbolcu olduğu için emre'yi ofansif orta saha grubundan çıkartıp "merkez orta saha" ya da "kanat ve açık" grubuna dahil edebiliriz. bu durumda kale hariç 3 mevkide doğru sayıya ulaşılmış olur. nitekim bu da kurtarmaz.
genciyle yaşlısıyla 28 kişilik bir futbol takımı kurulması gerekirken, 23 kişiyle 3 ayrı kulvarda mücadele ediliyordu. bu sayıyla bu kulvarlarda başarı mümkün değildir, imkanı yoktur. bunun sakatlığı var, cezası var, formsuzu var... zaten maç kadroları 18 kişilik. zaten şampiyonlar ligi ya da avrupa ligi kadrosuna bile 25 futbolcu kayıt ettiriliyor.
bu sayı ve bu kadro mühendisliği ile real madrid bile olsanız başarı mümkün değildir (bkz:
real madrid).
bu sayı ve bu kadro mühendisliği ile manchester united bile olsanız başarı mümkün değildir (bkz:
manchester united).
buyurunuz bu seneki real madrid;
http://www.mackolik.com/Takim/79/Real-Madrid. bu sezon koskoca real madrid'in kadrosu castilla'dan gelen futbolcuları çıkarttığımızda sadece 22 kişiden oluşuyor ki bu 22 kişinin içinde de seviyesi çok aşağılarda olan enteresan isimler var. akıl alır gibi değil. zaten bir takım, bir sezonda genç takımından 7 tane futbolcuyu zorunluluktan ötürü as takıma alıyorsa oradaki büyük bir sorun vardır ki bu takım real madrid.
real madrid'te sezon başında yapılan berbat bir kadro mühendisliği sonucunda;
marcelo'nun yokluğunda sağ ayaklı danilo veya carvajal sol bek oynamak durumunda kalıyor.
benzema'nın yokluğunda ronaldo ya da jese santrafor oynamak durumunda kalıyor (bir maçta bale'yi santrafor gördüğüme eminim).
bale'nin yokluğunda james rodriguez sağ açık oynamak durumunda kalıyor.
isco sol iç oynuyor falan.
berbat kadro mühendisliği sonucunda olan ronaldo'ya oluyor. adam maçlarda sinir krizi geçirecek artık. zaten açıklamalarına da yansıyor bu. bence ronaldo, eğer takım şampiyonlar ligi'nde çeyrek finalde falan elenirse real madrid tesislerinin şebeke suyuna bol miktarda "h2so4" karıştırdıktan sonra mls'ye gider.
real madrid'in benitez-perez iş birliği ile yaptığı bu muhteşem kadro mühendisliğini sonucu elbette hüsran.
barcelona futbolcu sayısı ise 24-25 civarı. ama bir de barcelona'nın kadro mühendisliğine bakın. uzun oluyor diye yazmayacağım ama bir bakın
http://www.mackolik.com/Takim/83/Barcelona. aslında böyle uzatmaya gerek bile yok. kafanızda canlandırın barcelona'nın yedeklerini veya en azından 15-16 kişilik kemik kadroyu. canlandırınca bu sezon yine 4 kupanın da sahibi belli oluyor. belki de 5.
manchester united'ta da real madrid ile benzer bir durum söz konusu ama manchester united'ın sakat listesiyle şişli etfal hastanesini kapatırsınız. o yüzden united çok doğru bir örnek olmaz. ama bana göre bu sezon van gaal da berbat bir kadro kurdu. manchester united'ın son maçlarında ilk 11'deki bazı isimlere ve yedek kulübesine bakın. resmen manchester united academy takımı.
galatasaray'daki durum ise bambaşka bir boyutta.
1- 3 kulvarda mücadele edecek bir takım için kadrodaki futbolcu sayısı çok az.
2- 3 kulvarda mücadele edecek bir takım için kadro mühendisliği berbat.
3- kadrodaki 23 futbolcudan "galatasaray seviyesi" dediğimiz seviyede olan futbolcu sayısı 4 ya da 5. inanılır gibi değil. bu sayının en az 8-9 olması gerekir.
4- kendisini galatasaray seviyesinde bir futbolcu sanan futbolcuların sayısı ise...
5- bazı mevkilerdeki sayı yetersizliğinden ötürü alternatifsiz olan futbolcuların aslında, galatasaray için sadece alternatif olarak düşünülebilecek birer futbolcu olmaları. ki bu yazdığım bu konudaki en pozitif düşünce.
6- kulüpte "mali kriz" olarak adlandırılabilecek bir durum var.
7- zaten yaş ortalaması 30 olan bu takımın omurgasından 2 tane futbolcu eksildi (melo, burak) ve bu futbolcuların yerlerine futbolcu alınmadı. bu mevkilerde;
ligin ilk yarısında takımdaki tek defansif orta saha futbolcusu jem paul karacan idi. hoş jem gitti, donk geldi ya neyse.
ligin ikinci yarısında takımdaki tek santrafor umut bulut.
yani galatasaray'daki sorun;
şu futbolcu ruhsuz,
bu futbolcu sinirli,
şu futbolcu formsuz,
bu futbolcu karaktersiz,
şu futbolcu diğerine pas atmıyor,
bu futbolcu diğerine frikiği bırakmadı,
şu futbolcu takım içi gruplaşma yapıyor
gibi küçük şeyler değil. elbette etkisi vardır ama koskoca galatasaray şu sebeplerden ötürü çökmez. yerlisi yabancısı falan hikaye. birbirimizi kandırmayalım.
son olarak yerli yabancı lafı açılmışken; ben futbolcular için değil de gelecek olan teknik direktör için bir fikir belirtmek isterim. mümkünse yabancı teknik direktör olsun.
saygılar.