• 58
    dünyanın en sıkıcı seçimlerine sahip ülke.
    2017 mi ne, dediler akşam x'te seçim sonuçları. ben de sandım ki oturup saatlerce france 2, bfm falan izleyeceğiz.
    açtık tv'yi. elysée sarayı gösterdi, macron dedi. bitti gitti. hanıma döndüm, "bu mu lan" dedim. "bu" dedi. "püh böyle seçime..." dedim.
    seçim dediğin sabaha kadar sürer, sonuçlar belli olmaz. seçime itiraz edilir, macron balkondan konuşma yapar, muhalif tvler "ver strasbourg'u" der...
  • 34
    pazartesi gununden beri disari çikmamiza pek izin vermeyen ulke. su an 4. gunu bitirdik ve sokaklar neredeyse bos, bu sabah 20 dakikalik gezintimde yaklasik 10 kisi ile karsilastim ki çogu ekmegini alip hemen eve donmenin derdindeydi. hemen yarin turkiye'nin de bu moda geçip salgini yavaslatmasi gerekiyor, yoksa isimiz zor.
    evde kalin arkadaslar. gunluk yuruyusunuzu yapin ve eve kapanin. izlenecek o kadar film, okunacak o kadar kitap var ki sasarsiniz.
  • 33
    bugün alınan kararlarla belli durumlar dışında, şu an için 15 gün, sokağa çıkma yasağı kararı alınan ülke.
    işe gitmek, sağlıkla alakalı meseleler, alışveriş ve kurallara uymak kaydiyla(grup olmadan, 1.5 metre uzaktan) biraz spor yapmak, köpeği dışarı çıkarmak, size bağımlı kişilere yardımcı olmak (aileniz vs) dışında sokağa çıkmak cezalandırılacak. 100 bin polis mobil ve sabit kontroller yapacak. sokağa çıkmadan internetten bir belge indirip bu belgeyi dolduracaksiniz ve polis durdurdugunda neden dışarıda olduğunuza falan bakacak.
    buna ek olarak (ki bazıları önceden alınmıştı);
    - teknik işsizlik kararı alınan çalışanların maaşı %80 olarak devlet tarafından ödenecek (virüs sebebiyle kapatmak zorunda olan firmalar işçilere teknik işsizlik yapıyor).
    - kotu durumda olan firmalar fatura, kira ve vergi ödemeyecek. ek olarak küçük ya da büyük, hiçbir firmanın batmasına izin verilmeyecek.
    - sağlık çalışanlarının çocukları icin ücretsiz bakıcı/kreş ayarlanacak. taksi ve hotel harcamaları devlet tarafından karşılanacak.
    - 300 milyar euro kredi ekonomiye yardım olarak sunulacak.
    - yerel seçimler ertelendi.
    - avrupa birliği sınırları kapatıldı.
    - askerler mobilize edildi, sağlıkcilara yardım ve güvenlik sağlama amacıyla.
  • 54
    ingiltere, ispanya, hollanda vs. aksine sömürgelerini özgürleştirmemiş, itici ülke. daha doğrusu sadece ismen özgürleştirmiştir. sömürgeciliklerinin detaylarına burada değinmeyeceğim, ancak okumak isteyen için küçük bir link bırakıyorum.
    https://www.indyturk.com/...1s%C4%B1%20demektir.

    değinmek istediğim şey fransa'nın günümüzde halen eski sömürgeleri üzerindeki etkisinin devam ettiğidir. ülkelerin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını son sürat sömürmeye devam etmekteler. italya'nın yeni başbakanının sözleri ;
    https://twitter.com/...19P-z3JpIByJ_ySkXcXA
    bunu yalnızca örnek olarak bırakıyorum. tabi ki tek kaynak italya başbakanının sözleri değil. dileyen olursa yeni kaynaklar ekleyebilirim.
    bu ülkelerin paralarını halen fransızlar basıyor. merkez bankalarında olması gereken rezervleri ise fransa'da. yani fransa'ya karşı gelen bir sömürge afrika ülkesi 1 top kağıda batırılabilir. keza en istikrarsız afrika ülkelerinin de fransızca konuşan ülkeler olması da tesadüf müdür ? siz cevabını verin.

    diyeceksiniz ki konunun futbolla alakası ne ? burası futbol konuşulan bir mecra. efendim konunun futbol ile alakası şu; fransa ülkeleri yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla sömürmekle kalmıyor, insanlarını ve işgüçlerini de sömürüyor.
    deniliyor ki ''efendim bir afrikalı fransa'da doğmuş, fransız hissediyor, fransa milli takımında oynamak istiyor. olamaz mı ırkçı mısınız ?'' tabi ki olabilir efendim, kimsenin nereli hissettiğine, nereli olduğuna dair kararı biz veremeyiz. ancak bu oyuncuların büyük çoğunluğunun fransız kolonilerinden olması tesadüf mü ? fransa'da doğanların çok geçmişe de gitmeye gerek yok, anne babaları karın tokluğuna çalışmak için fransa'ya gelmiş, işgücü sömürülen insanlar değiller mi ? bu insanlar fransız hissettiği için mi fransa'dalar, yoksa ülkelerinde fransa yüzünden çamurlu su içmeye ve açlığa mahkum oldukları için mi ?
    ayrıca deniliyor ki ''efendim bu oyuncular ülkelerinde kalsa çim saha göremez krampon ne bilmezlerdi. fransa eğitti''. doğru, bu insanlar ülkelerinde kalmış olsa muhtemelen sığır derisinden meşin yapar çıplak ayakla oynardı. peki neden ? tüm afrika ülkeleri verimsiz doğal kaynaktan mahrum çöller mi ? yoksa ülkelerinin zenginlikleri mi sömürülüyor halen ? cevaplamaya lüzum olmadığı kanısındayım.

    şimdi bir yanda sefalet, açlık, iç savaşa sürüklenmeye mahkum edilmiş ülkeler diğer yanda fransa. oyuncular tercih yaparken ortada özgürce sağlıklı bir ortamdan ve seçimden söz edebilir misiniz ? kimi oyuncular mecburiyetten tercihini fransa'dan yana kullanıyor, kiminin (özellikle fransa'da doğan ucuz işçilerin çocukları) ise tercihini anne babası yıllar önce mecburiyetten yapmış bile.

    ortada böyle bir sömürü düzeni varken, insanların fransız hissettiğini, fransa için oynamalarının normal olduğunu iddia etmek ve bu düzeni hümanizmle, enternasyonalizmle vs. açıklamaya çalışmak fransa'nın yıllardır hümanizmin, medeniyetin beşiği olduğunu iddia etmesi kadar komiktir. bu düzene karşı çıkan ırkçı oluyor. aksine gerçekten hümanist olan insan bu sömürü düzenine karşı çıkar.

    temennim o ki bu modern çağın sömürge imparatorluğu da bir gün çöker ve insanlar gerçekten özgür iradeleriyle ve iradelerini etkileyen mecburiyetler olmadan istediği yerde özgürce oynar.
  • 65
    bu ülkeden alacağın rastgele 10 futbolcunun beşi bizim ülkemizde oldukça iyi performans gösterip, alındığı fiyatın üzerinde bir fiyatla satılabilir. biz buradaki madeni o kadar az kullanıyoruz ki. lionel carole'ü de buradan aldık. çok memnun kalmadık ama elde de kalmadı. en kötü 750 bin euro'ya fransa ligine geri sattık. arada sevilla'da kiralık oynadı. yani buradan pek boşa çekmedik bugüne kadar. fransa havuzunu çok daha fazla değerlendirmeliyiz...
  • 49
    bir çok metropolde (hepsi değil, belirli) bar, restoran vs saat 10'da kapatma, spor salonlarını komple kapatma vs gibi kararlar alan ülke.
    buna ek olarak marsilya ve guadeloupede direkt bütün restoran ve barlar kapatıldı.
    https://www.bfmtv.com/...LN-202009230012.html

    anlamadığım tabi yaşadığım yeri etkileyip etkilemediği. çünkü yeni önlemlerin etkili olduğu bir metropolun dibinde bir şehirdeyim. tahminen deadlift bizlere haram oldu :'(
  • 57
    azerbaycan ve israil'den sonra türkiye'ye en çok ekip yollayan ülkedir ki daha sahra hastanesi de geliyor.
    https://mobile.twitter.com/.../1623699498865131520

    sokaktaki adama sorsak israil'e de fransa'ya da bela okur.
    bütün ofiste herkes, hatta başka ülkede olup türk olduğumu bilenler bile sordu. durumdan etkilenip bağış yapanlar oldu şirketin 1e1 sistemi (siz 1 verirseniz onlar da 1 ekliyor) ile.
    zamanında izmir depreminde ev sahibim ulaşmıştı bir sıkıntı var mı diye.
    buna ek olarak sanofi firması 2 milyon euro bağış ile beraber aşı ve sağlık malzemeleri yollamistir. daha başka firmalar da kesin vardır.
    https://www.linkedin.com/...29197072729833472%29
  • 44
    #2890475 girdisinden devam edersek; 3 gün arka arkaya yoğun bakıma hasta sayısını negatif açıklayan ülke (çıkan sayısı girenden fazla kısacası).
    bu tabi hep böyle mi gidecek, hastalik pik mi yapti net değil ama en azından ufacık bir nefes de olsa aldırdı hastanelere.
    genel bilgi verirsek; uzun zaman maske takmaya gerek yok diyen yetkililerin ağız değiştirmesi ciddi sıkıntı yarattı tabi. eleştiri çok. onun dışında emmanuel macron'a eleştiri, tepki çok (ata sporu fransızların zaten devleti eleştirmek, grev protesto falan) çünkü sağlık gibi sektörlerde tasarruf yapıyordu. ben tabi çok bir şey diyemiyorum çünkü hem 35 saat çalışayım hem 35 gün tatil yapayım hem işten kovulmak imkansıza yakın olsun hem de ekonomik kriz olmasin herkes fransa'da üretim yapsın hayal dünyası. haliyle liberal bir politikanın devreye girmesi normaldi.
    onun dışında marketlerde durum hala normal, un biraz sıkıntı gibi. normal bulamadik biolojik aldık misal. ama onun dışında yer gök tavuk, et, makarna, sebze, meyve vs dolu.
    ekonomik durumu merak ediyorum açıkçası. airbus sebebiyle havacılık ekonomilerinde çok önemli bir yerde ve dünyada 23 milyon işsiz bu sektörden bekleniyor. ki airbus'in darbe almasi
    (bazi fabrikaları kapandi, beklenen de %40 iş azalması) demek sektörü havacılık olmasa da o sektöre ona bazi malzemeler satanların da etkilenmesi demek. otomotiv de aynı durumda.
    neyse, ben iş ararken otomotiv ve havacılığa çok yüklenmiştim ama elektrik sektörüne girdik, şansımız varmış ki çok etkilenmedik (nazar değmesin). hatta hastaneler, elektrik şirketleri, evde çalışma derken yeni bir çok sipariş de geldi.
    bu arada hava 33 derece, evde durmak zor insanın kendisini serin sulara atası, dağ tepe gezip baharı yasayasi geliyor ;(
  • 56
    deprem yardımı için şu ana kadar 200 kişilik ekip ve arama köpekleri, sahra hastanesi ve 60 ton ekipman yollamış (yollayacak) ülke.
    https://mobile.twitter.com/.../1623085293271121921
    https://mobile.twitter.com/.../1623245396288892928
    https://mobile.twitter.com/.../1623207239031918592
    https://mobile.twitter.com/.../1623070268825501697
    https://mobile.twitter.com/.../1623262774238318592

    edit: ab içinde en çok insan yollayan ülke olabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın