• 2
    gol beklentisi istatistiğine göre 2018/19 şampiyonlar liginde grup aşamalarında oynanan maçlarda takımlar kaç gol atmalıymış, gerçekte ise kaç gol atmışlar şeklinde şöyle bir tablo paylaşılmış.

    https://twitter.com/.../1073321812875010050

    http://gss.gs/m9g.jpg

    beklenen gol istatistiğimiz(xg) 9.9 iken biz 5 gol atabilmişiz. arada 4.9'luk bir fark var. bu konuda bizden daha kötü olan sadece iki takım var; onlar da juventus(5,5) ve liverpool(5,3). tabi onlar 9'ar gol atıp gruplarından çıktıkları için bizim kadar koymamıştır. yani çok fazla pozisyon bulmuşlar, çok da kaçırmışlar ancak 9 tanesini atmışlar.

    biz atamadığımız için elendik. boşuna denmiyor özellikle bizim gibi takımlar için şampiyonlar liginde net pozisyon harcamak fazla lüks diye.
  • 7
    (bkz: 20 şubat 2021 alanyaspor galatasaray maçı)

    alanyaspor 0-1 galatasaray

    gol beklentisi (xg)
    1.70 alanyaspor
    1.71 galatasaray

    rakip ceza sahasında topla buluşma
    40 alanyaspor
    13 galatasaray

    alanyaspor maçını abarttığımız gibi kötü oynamadığımızı gösteren istatistik. kaldı bizim 1.71'imize ilk yarının sonunda onyekuru ve mohamed ile kaçırdığımız pozisyon ve 2. yarıda mohamed'in elle oynamasından dolayı iptal edilen pozisyonumuz dahil değil. verilmeyen penaltımızı da düşünecek olursak maçı 24 şutla bitiren alanyaspor'dan daha iyi hücum ettiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.
  • 10
    beklenen gol değil bulunan gol önemlidir.
    umulan gol değil bulunan gol önemlidir.

    umduğunla değil bulduğunla yetinirsin. tabii ki xg önemli tabii ki psxg önemli ama daha önemlisi bu beklentileri bulunana çevirebilecek enerjiye sahip olmak. bunlar tamamen enerji ve sinerji uyumunda başarılı bir kombinasyona bağlı.

    yeni kuantum matematiğinde, aynı enerji seviyesinde iki yerine sekiz değişik halde bulunmak mümkün. ikinci ve üçüncü safhalarda artış aritmetik değil geometrik. şöyle düşünelim; bir yapay zeka (kuantum temelli) saniyede yüzbin ihtimali tararken normal bilgisayar motoru saniyede onbin tarıyor. işte en son google’ın yapay zeka alfa zero’su ile stockfish’in satranç denemeleri.

    demek istediğim şu: xg’yi de psxg’yi de sizin toplam enerji ve sinerjinizin seviyesi belirliyor. eğer enerjinizi düşürecek tuzaklardan kaçmayı başarıp, yükseltecek detayları aktive ederseniz hem gol beklentisi hem de diğer istatistikler artar. burada tepkisel enerji’yi artıran mustafa cengiz’i ve bu enerjiyi sinerjiye çeviren fatih terim’i aynı potada değerlendirmek gerekir. bunlar bilinçli mi yapılıyor emin değilim ama, takımı bu enerji seviyesine mustafa cengiz’in şok çıkışları getirdi. fatih terim de bu enerjiyi sahaya transfer etmeyi başardı. mustafa cengiz önce belhanda’yı kadro dışı bırakarak takıma ilk şoku verdi. donk hakkındaki açıklamaları ve oyunculara şeref ve haysiyetlerini hatırlatmasıyla ikinci kez şok yarattı. bu şoklar olmasaydı biz de fenerbahçe ve beşiktaş gibi uyuyorduk. dediğim gibi bunlar bilinçli mi yapıldı emin değilim ama sonuçlar hayırlı oldu.

    kısacası, enerjinizi artırır ve güçlü pozitif iklimi oluşturursanız bütün istatistiksel veriler de pozitife dönüşür.
  • 13
    super lig 2021-22 sezonu 3. haftasi geride birakilirken galatasaray ve fenerbahce ozelinde su sekilde bir istatistik olusan veri.

    --- alıntı ---

    gs’nin 3 maçtaki yakaladığı xg: 7,17
    attığı gol: 6
    yediği gol: 3
    rakiplerinin yakaladığı xg: 3,58

    fb’nin 3 maçtaki yakaladığı xg: 3,9
    attığı gol: 5
    yediği gol: 0
    rakiplerinin yakaladığı xg: 2,41

    --- alıntı ---

    edit: kaideyi taciz eden istisna'dan bir ekleme.
    https://twitter.com/...334381180403721?s=20
  • 14
    2021-2022 sezonunun başına hatta geçen yıla da baktığımıza gayet yüksek xg'lere çıkabildiğimiz görünüyor. hem atılan gol sayısına hem de psxg'lere baktığımızda görünen 2 tane şey var. top doğru bölgeye gidiyor ancak 2 tane problem var. ya rakip şutu zora sokuyor (bloklanan şutlara bakmak lazım) ya da vuruş kalitesi düşük. aslında ikisi de geçerli. ilkine dair uzunca yazabilirim ancak çok uzatmak istemiyorum. kısaca bir cümle edeyim. özellikle geçen yılın 2. yarısında önce oyun hızlandırılmaya çalışıldı ancak trabzonspor beşiktaş maçı arasındaki oyunun yavaşlatılmasının ben taleple olduğunu düşünüyorum (bkz: top kaybı). ama o hız çabasıda yeterli değildi. şimdi ben yüzü rakip kaleye dönükken akıllı ve dinamik oyuncularla bir yapı kurmaya çalıştığımız için bunun sorun olmayacağını düşünüyorum. belki ideale ulaşmasa dahi lig standartı için yeterli bir hıza ulaşacaktır takım. 2. problem yapısal bir sorun. o nasıl çözülür bilmiyorum. ben teknik direktörün sahadaki her şeyde direkt çok yüksek etkisi olduğuna inansam da günün sonunda sahada insanlar var. dizayn ettiğiniz şey iyi kötü size fırsat yaratıyorsa bence görev tamamdır. daha iyi nasıl oluru konuşabiliriz zira orada kötü kelimesini de kullandım ancak oyuncuya dair giremeyeceğiniz hadiseler de var. bunu nasıl çözeriz inanın aklıma bir şey gelmiyor.

    üşenmez daha önceki yazılarımı kırk yarıp bakarsanız (ki mantıksız) hoca polyanası bir adam olduğumu görürsünüz. voleybol antrenörü bir babanın oğlu olmamın etkisi bunda olabilir. zira fatih hocaya net bir iki konuda direkt eleştiri getirdim. bu konu onlardan biri olur mu çok emin değilim. bana sorarsanız takım dizilimi ve merkez ikiliyi baskıdan kurtarma üzerine çalışmak bunun üzerine çalışmaktan daha mantıklı geliyor. her şeyi ideal yapamazsınız. artılar ve eksiler (ki eleştirilerimden biri fatih hocanın bu tabloda bir tarafı fazla abarttığı ve hatasını görünce gözünde büyüttüğü kısmı bir anda gözünde çok küçültmesi) tablosunda belki de eksi olarak görmemiz ve kabul etmemiz gereken veri bu.
  • 15
    kaide kardeşim sağolsun bu verileri veriyor, yani bitiricilik konusunda sıkıntımız olduğu belli.
    0-0 giden bir maçta pozisyonları değerlendirememekle, 2-0
    önde olduğun bir maçta golleti atamamak aynı şey değil.
    ilk yarı 2-0 öne geçtik diyelim, iki golü de diagne attı.
    sonra iki de gol kaçırdı ama maç berabere bitti diyelim.
    maç sonu “diagne o golleri atsaydı maç böyle olmazdı” diyemezsin.
    adam zaten iki tane atmış, ne yani her maç korkulu rüya görmemek için 4-5 mi atmak gerekiyor?
    ben takımın gençleştiğini ve zaman verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
    oyunun savunma kısmında eksik yaptığımız şeyler de olabilir, bunu düzeltiriz.
    kaybedilen puanlarla da zerre ilgilenmiyorum ama böyle saçma argümanlarla savunulmasın.
    0-0, 1-0 ve 2-1 olsa anlarım ama 2-0 öne geçmiş takım ve hocası bu bahaneye sığınamaz, sığınmamalı..
    bunlara sığınırsak yarın başka saçma argümanlar da buluruz.
    biz şu an için oyunun bazı kısımlarını iyi, bazı kısımlarını kötü oynuyoruz.
    zamanla düzeleceğine de eminim ve geleceğe umutla bakıyorum.
    ama bir takım 45. dakikada 2-0 önde olduğu maçı berabere bitirip, kaybetme tehlikesi yaşıyorsa suçu komple gol atamayan forvete yükleyemezsiniz.

    (bkz: 29 ağustos 2021 kasımpaşa galatasaray maçı)
  • 16
    futbolu amerikanizasyonlaştıran, skora, lige, kupaya ya da herhangi bir turnuvaya etki etmeyen anlamı çok düşük istatistik. gol beklentin 20 de olsa topu o kaleye sokamıyorsan başarısızsın demektir ve bir şeyleri yanlış yapıyorsundur. özellikle sistematik olarak sürekli yüksek xg - az gol oranın varsa çok büyük hatalar yapıyorsun demektir. sayılarla ifade edersek verim 0'a yakınsıyor yani.
  • 18
    almanlarin bir sözü vardir. ende gut, alles gut. türkçesi, sonu iyi ise, tümü iyidir.

    mevlana'nin dedigi gibi; gol gol ne olursan ol, yine gol. topu kaleya sokamadiktan sonra 40 pozisyona girmi$im, ne geçer elime. penalti'nin %77 xg'si varken, penalti üzerinden yapilan vuru$un %53 xg'si var.

    $imdi merak ediyorum, hagi 35 metre'den koyunca kaç xg oluyor acaba? sonuçta münferit bir olay degil hagi'ninkisi. cani sikildikça koyuyodu çocugu 35-40 metre'den.

    yasin öztekin'in fi tarihte oynana benfica maçinda kaçirdigi bir gol var veya umut bulut'un bo$ kaleye atamadigi.

    ne demi$ ferguson. istatistikler mini etek gibidir. çok $eyi gösterir ancak asil görmek istediginizi göremezsiniz.

    xg'ye inanmayin, xg'siz de kalmayin bence. çok da $eetmemek lazim.

    istatistik ve matematiksel yönetemlerle $ampiyon nasil olunur konulu netflix'de moneyball filmi var. tavsiye ederim $ahsen.
  • 19
    bilimden her alanda faydalanmak lazım.

    xg de istatistik bilimi ile futbolu, pozisyonları geçmişten gelen verilerle harmanlayarak çıkartılan bir şey.

    senin xg'n yüksek golün düşük ise takımda bitiricilik sorunu var demektir. bu forvet tipiyle, formsuzlukla, pozisyonların oluş şekliyle vs açıklanabilir.

    burada bunu doğru okumak önemli.

    xg kadar pxg dedikleri değer de önemli. hatta daha önemli.

    gomis gibi kaleyi bulan 2 şutunun birini bir şekilde kaleye sokan, sürekliliği olan bir golcün varsa ve takımın pozisyona giriyorsa şampiyon olursun.
  • 20
    geçen sene en fazla xg üreten 2 takım gs ve bjk ve bu iki takım ligi ilk 2 sırada bitirdi. tabi ki her şey demek değil, ancak yapılan belli doğru şeylerin göstergelerinden biridir xg. takımın bitiricilik sorunu geçen seneden devam ediyor, geçen sene beşiktaş dan daha fazla xg üretmemize rağmen, bunları değerlendiremeyip 2 gol ile şampiyonluğu kaçırdık. son kasımpaşa maçında da pozisyonlar değerlendirilse muhtemelen ilk 40 dakikalık performans övülecek, takımın ilk 2 haftasında olduğu gibi xg ve rakip ceza sahada topla buluşma gibi istatistikleri ile övülecekti.
  • 21
    https://twitter.com/...ZsumQI05xzA&s=19

    ligde oynanan 3 hafta itibariyle gol beklentisi xg oranları (full liste)

    1. galatasaray 7,54
    2. altay 7,18
    3. trabzonspor 6,30
    4. sivasspor 5,91
    5. beşiktaş 5,89
    6. antalyaspor 5,40
    7. başakşehir 4,41
    8. konyaspor 4,37
    9. hatayspor 4,05
    10. fenerbahçe 3,92
    11. f. karagümrük 3,73
    12. gaziantep fk 3,68
    13. y. malatyaspor 3,54
    14. adana demirspor 3,32
    15. kasımpaşa 3,23
    16. göztepe 3,14
    17. alanyaspor 2,99
    18. giresunspor 2,73
    19. kayserispor 2,16
    20. rizespor 1,76

    (bkz: süper lig 2021-2022 sezonu)
  • 22
    günümüz dünyasının ve geleceğin en önemli kelimelerinden biri “data”.

    üretim’den perakende’ye, sağlık, telekomunikasyon, siber güvenlik ve aklınıza gelebilecek her türlü sektörü değiştiren, değiştirmeye devam eden; devletlerden özel şirketlere kadar dünyanın en büyüklerinin milyarlarca dolar yatırım yaptığı bir konu. spor’da yansıma buldu kendine.

    futbol özelinde konuşursak giyilebilir teknoloji futbolcuların koşu mesafelerini, ısı haritalarını çıkarabiliyor. sonuca göre gerekli antremanlar yaptırılarak bireysel performans arttırılabiliyor ve dolayısıyla takıma da katkı sağlanıyor.

    xg’ye gelirsek, nedir ? nasıl hesaplanır ?

    yakın zamanda oynanan binlerce maçın dataları sistemde toplanıyor. bu maçlarda çekilen şutların sayısı; çekildiği mesafeler, sağdan mı soldan mı vuruldu gibi kategorizasyona ayrılıyor. ceza sahasına ortalar, goller, direkten dönen toplar, çalımlar, defans oyuncusunun pozisyonu vs aklınıza gol ile ilgili gelebilecek her türlü faktör ile karşılaştırılıyor. her oynanan maçta toplanan data artıyor ve xg daha optimize hale geliyor.

    ne anlam ifade ediyor? bir maçta gol beklentin 2 ise ve 2 gol atmışsan o zaman optimum oyununu oynuyorsun demektir -en iyi oyunun değil. bir maçta gol beklentin 5 ise ama 1 gol atıyorsan düpe düz beceriksizsin. çalışman lazım anlamına geliyor.

    bir kaç sene içinde, database’e daha fazla maç, yani daha fazla data eklenmesi ile xg daha isabetli bir şekilde ölçülecektir. sonsuza doğru ilerlerken de xg 100% doğruluk sağlayacaktır.

    ek olarak: acaba bizim takımın bu sezon oynadığı tüm maçların xg - attığımız gol karşılaştrmasını bir yerde bulabilir miyiz ? sonuca bakmak isterim.
  • 23
    galatasaray futbol takımı 2020-2021 sezonunun tamamında ve 2021-2022 sezonunun ilk 3 haftasında lider olduğu istatistik. ayrıca şutla bitmeyen önemli pozisyonları ve verilmeyen penaltıları rakiplerine göre çok daha fazladır.

    galatasaray futbol takımı bu istatistikte lider olduğu için, bu ölçme cihazı galatasaray sözlükte kötüleniyor. çünkü amaç, sürekli bir yerlerden galatasaray futbol takımını olduğundan daha da kötü göstermek ve yazarların göremediği şeyleri yokmuş saymak istemesi.

    her alanda olduğu gibi futbolda da dataya, istatistiğe önem verilmelidir. xg'de bu istatistiklerden sadece bir tanesidir.
  • 25
    geleceği tahmin etme disiplini olarak da ele alabileceğimiz istatistik biliminin bir parçası. siz elinizdeki data'yı ne kadar iyi işlerseniz o kadar optimizasyon yapabilirsiniz. bugün evrende her saniye oluşan yıldız sayısından bir insan vücudundaki hücrelerin mitoz bölünme sayılarına kadar istatistik kullanılıyor. yani kimse oturup saymıyor bunları.

    bu bilimin futbola izdüşümü olarak bugün kullanılan parametrelerden biridir gol beklentisi. takımlar artık boşu boşuna istatistikçiler ve bu işle uğraşan departmanlar kurmuyor. bizim takımımız xg'mizden az gol atıyorsa bitiricilik çalışması gerekiyor, xcg'niz yediğiniz golden azsa sizin defansif aksiyonlar çalışmanız gerekiyor.

    ferguson'un sözü bu tür istatistik biliminin ciddi parametreleri için değil gol sayısı asist sayısı gibi sayılabilir çoğunluklar için söylenmiştir. bir takım 100 gol atıp kupa kazanamıyorsa hatta avrupaya bile gidemiyorsa ne yapayım o kadar golü mesela.

    edit: bu gün istatistik biliminin b*klanmasının umarım galatasaray'ın gol beklentisi parametrelerinde ligin tepesinde olmasıyla bir alakası yoktur. bilimsel bir veriye karşı çıkmak nedir yani? bugün şampiyonlar ligindeki takımların %99'u rakibin bu parametrelerine göre hazırlık yapıyor. mesela psv bizim maça nerede eksiğimiz var onları bilerek çıktı çünkü istatistiklerimize göre hazırlanıyorlar, oturup 50 küsur maçımızı izlemiyorlar. avrupa ligi grubumuzdaki lazio, marsilya ve lokomotif moskova da bizim istatistiklerimizi kullanarak maça hazırlanacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın