• 26
    geleceği tahmin etme disiplini olarak da ele alabileceğimiz istatistik biliminin bir parçası. siz elinizdeki data'yı ne kadar iyi işlerseniz o kadar optimizasyon yapabilirsiniz. bugün evrende her saniye oluşan yıldız sayısından bir insan vücudundaki hücrelerin mitoz bölünme sayılarına kadar istatistik kullanılıyor. yani kimse oturup saymıyor bunları.

    bu bilimin futbola izdüşümü olarak bugün kullanılan parametrelerden biridir gol beklentisi. takımlar artık boşu boşuna istatistikçiler ve bu işle uğraşan departmanlar kurmuyor. bizim takımımız xg'mizden az gol atıyorsa bitiricilik çalışması gerekiyor, xcg'niz yediğiniz golden azsa sizin defansif aksiyonlar çalışmanız gerekiyor.

    ferguson'un sözü bu tür istatistik biliminin ciddi parametreleri için değil gol sayısı asist sayısı gibi sayılabilir çoğunluklar için söylenmiştir. bir takım 100 gol atıp kupa kazanamıyorsa hatta avrupaya bile gidemiyorsa ne yapayım o kadar golü mesela.

    edit: bu gün istatistik biliminin b*klanmasının umarım galatasaray'ın gol beklentisi parametrelerinde ligin tepesinde olmasıyla bir alakası yoktur. bilimsel bir veriye karşı çıkmak nedir yani? bugün şampiyonlar ligindeki takımların %99'u rakibin bu parametrelerine göre hazırlık yapıyor. mesela psv bizim maça nerede eksiğimiz var onları bilerek çıktı çünkü istatistiklerimize göre hazırlanıyorlar, oturup 50 küsur maçımızı izlemiyorlar. avrupa ligi grubumuzdaki lazio, marsilya ve lokomotif moskova da bizim istatistiklerimizi kullanarak maça hazırlanacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın