• 1
    2018-2019 sezonunda fatih terim için gerek sözlükte gerek sosyal medyada çok sık kullanılan bir ifade.

    bana acayip saçma geliyor bu ifade. teknik direktörler farklı sebeplerle eleştirilebilir; yanlış 11 çıkarmış dersin, oyuna geç müdahale etti dersin, oyuncu değişikliği yanlıştı dersin falan filan hepsine eyvallah da bu teknik direktör formsuzluğu tam olarak ne oluyor allah aşkına?

    oyuncu değiştirmeyi mi unutuyor mesela? kenardan sahaya daha mı az bağırıyor? o meşhur jest ve mimiklerinde o eski heyecan mı yok? antrenmanlarda iki tur koşun sonra çift kale yapın aranızda işte deyip baştan savma iş mi yapıyor? sakatlık sonrası kendini mi toparlayamadı? forma şansı mı bulamıyor?

    kafamda deli sorular.
  • 2
    bir şeyin eskiden gösterdiği verimliliği gösterememesine form düşüklüğü dersek eğer kullanılışı çok mantıklı olan olumsuz sıfat tamlaması.

    teknik direktörlerin de eskiden gösterdiği, onları verimli kılan birçok özelliği eksik göstermelerine denir. oyunu yanlış okumak, aynı hatayı tekrar tekrar yapmak, enerjisini kaybetmek gibi. birçoğunu başlıkta arkadaşımız yazmış zaten ama doğru tanımlama bu. mesela bu yanlışları terim yapınca formsuz deriz çünkü bu adam daha önce kendini kanıtlamış ve 'formu' bu değil**. ama aynı hataları tudor yaparsa deriz ki bu adam buranın hocası değil. çünkü kendini daha kanıtlamamıştır. gösterdiği kadarıyla formu hakkında bu yorum yapılır kesin değildir orası ayrı. belki tudor bambaşka bir forma erişip harika bir antrenör olacak.**

    beynim yandı. evet.
  • 3
    yoktur böyle bir şey. her yerde görüyorum yok hoca formsuz, yok hoca formunu bulamadı.

    hoca dediğinin formu olmaz. hoca olmak için günde çift antrenmana gerek yoktur. hocanın her gün salona girip iki saat çalışmasına gerek yoktur. hatta hocanın diyet listesine, yediğine içtiğine dikkat etmesine bile gerek yoktur.

    hocalık mental bir iştir. kafayla yapılır. mental formsuzluk diye bir şey de yoktur. depresyon vs belki.

    hoca formsuz değildir. hoca çağı yakalayamamıştır. tıpkı mourinho gibi, tıpkı wenger gibi, tıpkı zamanında villas-boas, van gaal gibi.

    hoca dediğin her rakibini izler, takip eder. hoca, yardımcılarıyla(?) fikir alışverişi yapar; analistlerinden(?), scoutlarından(?) rapor alır. mümkün mertebe bütün ligleri, bütün taktiksel yenilikleri takip eder. uyarlamaya çalışır. hoca dediğin fm bile oynar yeri geldiğinde. hoca dediğin köşe yazısı okur, makale okur.

    hoca arar. hoca dener. hoca çözüm üretir. hoca yeri geldiğinde sistemi için takımı zorlar, ama yeri geldiğinde pragmatist olmasını da bilir. hoca elindeki malzemeden en güzel yemeği yapmaya çalışır. elinde un, şeker, yağ varsa helva yapar. portakallı ördek yapmaya çalışmaz.

    hoca formsuz olmaz.
  • 4
    formlusunu formsuzunu anlamam.

    bir insan nasıl olur da kimsenin beğenmediği, udineseden bile defalarca def edilen igor tudorun takımına derbi performansı dışında - ki bu da tartışılır- bir şey katamaz?
    takım nasıl 2 yıldır oyun olarak her maç geriye gider?
    isyan eden tek oyuncusu kiraladığı oyuncusu olur?

    yoksa ilk defa 6 yemiyoruz bir takımdan. kendi evimizde de 6 yedik realden daha önce ve tabi ezeli rakibimizden de. ilk defa paspas olmuyoruz avrupada.

    ve asıl sorulması gereken bu sorularda değil. asıl soru şu; 2 yıldır bir şey katamayan neden şimdi bir şey katsın?
  • 5
    jurgen klopp 2014-2015 sezonunda dortmund ile 13 haftada sadece 11 puan toplamış sonuncu sıraya demir atmıştı. 28. haftaya gelindiğinde puanı sadece 33 idi. futboldan, yenilikten uzak sadece gazla çalışan bu lanet olası alman şu an liverpool ile harikalar yaratıyor. geçen sezon cl şampiyonu oldu lig de 97 puan topladı. şu an premier lig'de namağlup lider. tüm bunları yapan o futbolu takip etmeyen klopp hani. hani şu dortmund ile dibi gören klopp. eğer teknik direktör de form diye bir şey yoksa 2013 de cl finali oynayan dortmund takımı 1 sene sonra nasıl bu hale geldi biri hele anlatsın. ben bunu en üç örnekler üzerinden verdim. bunu daha genele ve özele indirmek size kalmış. spor ile uğraşan her sportmen gibi teknik direktörlerinde bal gibi formu olur. geçiniz.
  • 6
    tek tek sözlüğü gezdikten sonra bu başlığa nasip oldu yazmak. gs o kadar puan farkından döndü, buralar yangın yeriydi. hocam bizi bırakma, yok onu yapma, yok ölene dek beraberiz. adamlar şimdi yazmış ki terim çağı yakalayamiyor, bak sen.

    formsuz teknik direktör bal gibi de olur, git klopp dortmund 14-15 incele, pep kötü gitmese de istediğini alamadığı bayern maceraları, city ilk zamanları, conte şampiyonluk sonrası chelsea performansı. milyoarca örnek var, ama size yalan söylemek daha kolay geliyor. birisi de yazmış; teknik direktörler formsuz olamaz, idman mı yapıyorlar?. ben de diyorum ki nah olamaz. bal gibi de olur, herkes insan. bazıları da diyor ki "2 yıldır da formsuz olunmaz" insanda utanma olacak. geçen yılki ligin 2. devre performansı, keza ondan önceki yıl. formsuzlukmuş. galatasaray iki yıldır genç olmayan kadrosu ile inanılmaz tempolu top oynuyordu, iki kez de şampiyonluk aldı. bu yıl kadro fazlasıyla değişti, sıkıntı çekiyoruz. o hoca uyum sağlayamadı demeçlerini alın, ne yapacağınızı gayet iyi biliyorsunuz. birisi de wenger de çağı yakalayamadı demiş, lan adam bayern ile görüşüyor iki gündür? pes.

    hocalar da formsuz olabilir, ki bu formsuzluk ile alınan skorlarin gram ilgisi yok. gelen oyuncular eleştirilir ancak.
  • 7
    çok enteresan bir durum. dillere pelesenk, sahip olanın başarısız ya da yetersiz durumunun halı altına süpürülmesini sağlayan, öyle olsa bile tekrardan ayağa kalkacağını vehmeden, muarızları susturan, tarafgirleri coşturan bir tür sihirli formül, kıymeti kendinden menkul bir izahat. meselenin künhüne vakıf olmak için "bir teknik direktör nasıl formsuz olur?" ona bir bakmak lazım önce. teknik direktör, aktif sporculuk mu yapıyor? hayır. kaslarında, eklemlerinde problem mi var? hayır. teknik direktör, kendisinden bekleneni nasıl, hangi alet çantasıyla yerine getirir. idealini söyleyelim önce. en başta berrak bir zihin, işlek bir beyin, yıllara sari bir bilgi ve tecrübe havuzu.. genelde kognitif yani bilmeye, anlamaya, karar almaya yönelik unsurlardan bahsederiz. e peki teknik direktör formsuzsa bu durum, en temel unsurlarda sıkıntı olduğunu göstermez mi? mesela şahıs lobotomi olmuştur, amnezya ya yakalanmıştır, alzheimer semptompları sergilemektedir ya da allah muhafaza beyninin bir bölgesinde az önce bahsedilen işlevleri yapmasına engel olan bir tümor çıkmış olabilir. dolayısıyla teknik direktörün formsuzluğu öyle alelade, amaaan bir süre sonra geçer denilebilecek bir vaziyet değildir.
  • 10
    transferleri kampa yetiştiremeyen, aynı mevkiye 3 tane kiralık futbolcu getiren, hocasına mahalle kabadayısı diyen adamlarla poz vermesi yetmiyormuş gibi takımın haklarını savunmayı da ağzını açtığında uçuk cezalar alacağını bile bile hocaya bırakan, ancak ortada başarı yada transfer olduğunda resmi siteden boy boy fotoğraflarını paylaştıran bir yönetimin sonucudur.

    oyunun temposunu ve nerede oynanacağını tayin eden bir bölgeyi 1 i sakat, 2 si kampa dahi yetişememiş 3 kiralık oyuncu ile ikame eden hangi yarışmacı takım başarılı olmuş da hoca formsuz oluyor o da ayrı bir tez konusu.
  • 11
    dünyanın hiçbir yerinde yoktur, olmamıştır, olmayacaktır.

    bir teknik direktörün bir takıma bir oyun planı oturtması, rakip analizi, takımı hazırlaması, kadro tercihi, oyun içi müdahaleler ne zamandan beri forma tabi olmuştur?

    yanlışa yanlış diyemeyenlerin ve kişileri kulübün üstünde tutanların tercih ettiği bir ifadeden başka bir şey değildir.
  • 12
    her meslekte dönem dönem formsuzluk olabilir herhalde. teknik direktörler için de olabilir ama 3 yıldır da formsuz olunamaz diye düşünüyorum.
    bir de şu var "hoca isterse şampiyon oluruz" veya "hoca kafasını verirse şampiyon oluruz"
    bilerek istemiyor demek ki şampiyon olmayı.* olacak ama kafasını vermiyor sahaya. hadi formsuzluk muhabbeti neyse de bu gerçekten komik.
  • 16
    okan buruk.
    bunun farklı nedenleri var, en önemli neden de takımın hala bir set oyunu olmaması ve durmadan orta sahayı boşaltıp verim alamayıp da ısrar etmesi. bu takımın en önemli 3 oyuncusu var muslera-icardi-torreira bu adamlar olmadan bu takım maç kazanmakta zorlanıyor, kazansa da zorlanıyor, sağlam seti olan bir takım zorlanmaz, 1 oyuncu çıkınca oyun gerilemez.

    2. nedene gelirsek de takım deli gibi kontra geçiş ne derseniz yiyor, bu takım avrupa'da zalgiris maçıyla başladı bunu yapmaya, ligde devam etti, şampiyonlar liginde yediğimiz gollerin ve pozisyonların çoğu böyleydi, avrupa liginden bunun yüzünden elendik ve ısrarla yemeye devam ediyoruz. buna çözüm üretmesi lazım artık hoca'nın. takım top kapamıyorsa ki basıp da top kapamıyoruz rakip çıkıyor o zaman farklı bir oyun planı üretmesi lazım ama üretemiyor.

    bunları söyledik diye hoca kötülüyor olmuyoruz, siz kötü yaptıklarını söylemezseniz bu adam da gelişmez, kendini geliştirmez. geçen sen başakşehir'e nasıl elendiysek bu sene de karagümrük'e öyle elendik, iki maçta da benzer goller yedik. avrupa liginde nasıl elendiysek, şampiyonlar liginde de öyle elendik, az kalsın molde'ye nasıl eleniyorsak ligde de öyle gol yiyoruz. muslera bu atakları önde karşılıyor ama o da bir yere kadar. çözüm yok, çözüm üretemiyorsa formsuzdur. hoca çöplemiyoruz, çözüm üretmesini istiyoruz.
  • 17
    sezon özelinde bir şey dersek muhtemelen çarpılırız başımızda başka bir hoca olsa şu an lider olamayabilir hatta havlu atmış olabilirdik fakat son 3 maçtır da okan hocanın yanlış kararları canımızı yaktı diyebiliriz.

    prag maçı sahanın tek iyisi mertens'i çıkarıp sergio'yu alması ve 29 şubat 2024 galatasaray fatih karagümrük maçında baskı kurmuşken zaha'yı çıkarıp davinson'u alması, icardi'yi hiç kadroya almaması, tek maçlı eleme sisteminde muslera'yı dinlendirmesi yanlış tercihler oldu. umarım bir an önce toparlarız da ligde yara almadan geçeriz bu süreci.
  • 18
    (bkz: 29 şubat 2024 galatasaray fatih karagümrük maçı)

    okan buruk’la uzaktan yakından alakası olmayandır.
    tete çık oğlum dese elinde kim var? 2 ay topa dokunamamış sergio’yu kesemeyen ndombele var kenarda. milli takımından başka maça çıkmaya pek sıcak bakmayan ziyech var mesela elinde. 37 yaşında mertens’i var. sürekli 3 günde bir maça çıkınca 20 dakikalık periyotta bile verimli olamıyor adam.

    bu adamlarla tüm sezon götürmeye çalışıyor. beşiktaş’ın devam edebildiği yerde elenmemiz çok kötü ama malzeme bu işte. okan buruk olmasa lige de çoktan havlu atardı bu takım.

    kişisel sorunları olabilir. ara sıra bu tarz kötü maçları da olabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın