resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:Al-Shabab
Yaş:71
Uyruk:Türkiye
  • 10651
    merhaba hoca,
    2.5 sene oluyor ayrılalı, kovulalı, kaçalı. hangisi doğru, hangisi yanlış? bunlar çok tartışıldı. zaten çok da umursamıyorum artık.
    burada defalarca senden nefret ettiğimi yazdım hoca. sadece 1 ayda be hoca sadece 1 ay öncesinde senin için canımı verebileceğim derken 1 ayda sen, nefret ediyorum dedirttin.
    ben unutmuyorum hoca, sen de unutma. demirören'le imza atıp şen şakrak gülüştüğünüz gün ağlayanları unutmuyorum ben hoca. çok canımızı yaktın, en az bizi sevindirdiğin kadar canımızı yaktın.
    ama insan bu ya hoca, sevinçten ağladığı zamanları da unutmuyor. ne uefa'yı ne kadıköy'de şampiyonluğu. hiçbirini unutmuyor. hiçbir detayı. tribüne gidişini, alev alevdik hoca, sana dokunanı yakar, kavururduk. şimdi mi? sürekli konun açıldığında günahım kadar sevmem diyorum senin hakkında.
    sen gittin, kalplerdeki sevgini de aldın öyle gittin. sanki bunca şeyi yaşatmamış gibi bir başkası oluverdin. çok kolay değiştin hoca, çok kolay ayak uydurdun. senin canını yakanlara karşı seni korurken, onların tarafında oldun bize karşı.
    ne yapalım hoca, sen gittin bütün sevginle. kalbimizde bıraktığın boşluğu başkalarıyla doldurmaya çalıştık hoca ama bu sefer sana karşı yoğrulmuş bir kinle beraber.
    şimdi senin için acımıyor mu hoca? hiç mi değer vermedin sensiz galatasaray'a?

    üzülüyorum hocam, senden başkasıymış gibi bahsetmek üzüyor, imparator diyememek üzüyor. senden nefret ediyorum demiştim, nefret falan ettiğim yok. sadece kendimi kandırıyorum. seni günahım kadar sevmiyorum diyordum, ona inanmak istedim. bunları kendime bile yeni itiraf edebildim. çünkü kabul etmek zor geliyordu, bizi yarı yolda bırakan adamı, en değerli varlığımızın üzerinde oyunlar oynayanla aynı masada gülüşerek dalga geçen birini nasıl sevebilirim, yediremedim kendime. biz kimseyi senin gibi sevemedik hocam, kimse de seni bizim gibi sevemeyecek zaten. bütün hatalarına, kalp kırıklığımıza, hayal kırıklığımıza rağmen döneceğin gün yine imparator olacaksın. biliyorum, bunları kendine itiraf edemeyen bir tek ben değilim ama şunu da unutma hocam. sana herkesten çok kızgınız, kırgınız.
  • 10652
    kendisi ne zaman takımımızdan ayrılsa, galatasaray'ın mali yapısı çöküşe geçmiş ve kulüp kelimenin tam anlamıyla borç içinde yüzmüştür. 2000'lerin başlarında onca başarıya rağmen kayyumun eşiğinden döndüğümüzü hatırlıyorum mesela. 2004'te bıraktığı enkazdan sonra canaydın'ın taraftarlardan bağış istediğini, futbolculara maaşlarını hakan şükür'ün, hasan şaş'ın ödediğini de biliyoruz ve hakeza 2013'ten sonraki, günümüzde de devam eden durum. eyvallah 2013-14 devre arası transferlerinin de bunda payı vardır ancak kendisinin aldırdığı oyuncuların diğer hocalar gelince gösterdikleri form durumları ve aldıkları maaşlar büyük yük bindirdi kulübe. bunu da zaten her branşta görüyoruz. transferden anlamaması da ayrı bir facia oldu tabi.

    ha her zaman vardı tabi borçlar ama kendisi her gelip gittikten sonra ayrı bir battık. yazıldı mı bilmiyorum ama dikkate değer bir konu.
  • 10653
    yıl olmuş 2016 halen bu adama taktik bilmiyor, sadece gaza getirmekle, iletişimle başarılı oluyor diyenler var. takıma bi emekli general getirelim o zaman ondan daha iyi gaza getirecek adam olur mu? yapsın bizi şampiyon.

    kendisi hamzaoğlu ile karıştırılmamalıdır. oyunu okumayı bilen, yardımcı ekibin öneminin farkında olan ve yanına hep en doğru ve en iyi isimleri getiren, idman-kondisyon çalışmalarını her zaman doğru yapan kısacası işinin kurdu bir hocadır. bugün bence kendisinin gidip de başarısız olacağı bir takım yoktur. yeter ki kimyası uyuşsun. ancak galatasaray'ın başındayken federasyonun teklifini kabul etmesi benim açımdan kabul edilemez birşeydir.

    döneminde takıma dahil olan futbolcular ;

    muslera
    eboue
    riera
    sercan yıldırım x
    yiğit gökoğlan x
    tomas ujfalusi
    melo
    engin
    necati
    ceyhun x
    selçuk
    elmander
    amrabat
    sneijder
    burak yılmaz
    hamit altıntop
    dany x
    drogba
    furkan özçal x
    cris
    bruma
    chedjou
    umut bulut

    evet arkadaşlar 2.5 sezon takımda duran bu hocanın takıma dahil ettiği futbolcular bunlar ve tamı tamına 23 kişi. hocanın ayrılmasının üzerinden de 2.5 sene geçti ve o zamandan bu zamana yaptığı transferlerden burak'ı da sayarsak yanında muslera, selçuk, sneijder, hamit, chedjou, umut ile beraber 7 kişi halen takımda görev alan ve genellikle onbir oyuncularıdır. düşünün neredeyse 5 sene önce getirdiği adamlar bile 11 oyuncusu halen. kalan 16 isimden sadece 5 tanesi yanlış transfer bana göre. çelişkili olan amrabat parasını çıkartan hatta bizim salak gibi ucuza satıp elin malaga'sının üstüne fiyat koyup watford'a saldığı bir isim. bruma ise her türlü geldiği fiyata satabileceğimiz bir topçu ve işlenirse halen çok daha değerli bir oyuncu haline gelebilir. cris bedelsiz geldi, bir sezon boyunca rotasyonda sakince işini yaptı ve gitti.

    ayrıca şuanda beğenmediğimiz hamit, burak, umut, selçuk, eboue gibi isimlerin hepsi de kendi döneminde %101'ini aldığı ve canavar gibi oynayan futbolculardır. şuanki yaptıklarıyla kıyaslanmamalıdırlar.
  • 10654
    futbol endüstrisinin iyice büyümesi ve transfer ücretlerinin şişmesi özellikle son 10-15 yıllık periyotta kademeli olarak artan bir hadise. daha öncesinde söz konusu bedellerin şeffaflığı ve ölçeği farklı bir yapıdaydı. terim'in de bu bahsettiğim dönemin büyük kısmını milli takımda veya işsiz bir şekilde geçtiğini düşünürsek para harcama konusunda üst sıralarda olmaması şaşırılacak bir hadise değil. zira isim olarak kendisiyle karşılaştırılamayacak teknik direktörlerin dahi daha fazla para harcaması, son dönemlerde daha aktif olmalarından kaynaklanıyor.

    96-2000 arası galatasaray'ı avrupa'nın en büyük takımlarından biri konumuna getiren, italya'nın büyük takımlarında görev alan bir teknik adamın; 2011-2013 arasında, kısa sayılacak bir dönemde toplam harcamalarının büyük çoğunluğunu yapmış olması (45 milyon euro dolayında) futbol piyasasının nasıl değiştiğinin bir çeşit özeti aslında.
  • 10657
    yalnızca 2011-2013 yılları arasında transfere 76 küsur milyon euro harcamış olan eski teknik direktörümüzdür. kendisinin üçüncü döneminde yaklaşık 27 milyon euro transfer geliri elde ettik.

    lucescu aynı süre (2011-2013) zarfında 105 küsur milyon euro transfer harcaması yapmıştır. yine aynı dönemde shaktar tarafından 150 milyon euro da transfer geliri elde edilmiştir.

    kıyas yapıp bir sonuca ulaşmak için aşırı derecede alakasız iki veri.
  • 10659
    eşi benzeri olmayan adam. maalesef. türk taraftarının görmek istediğini oynatan adam işte. çok iyi değil belki oynattığı, taktiksel noksanlıkları da olabilir ama en cazip oyunu kendisi oynatıyor işte. o varken biliyoduk ki puan kaybı olsa bile takım elinden geleni yapmıştır zaten. gittiğinden beri bir kopenhag maçı var mancini'yle oynadığımız. daha da oyun yok eylül 2013'ten beri.

    sahada istediğimizi oynayamıyoruz o yokken. dilerim kendisinin bize hissettirdiklerini yaşatacak birisini bulabiliriz.

    he yazdıklarım gelsin artık olarak algılanmasın. bir tercih yapmıştır ve onun sonuçlarını hepimiz yaşamaktayız. küme düşşek dahi istemem gelmesini, sindiremem de. ama gerçekler acı işte bazen.
  • 10663
    egosunu kontrol altına alabilseydi bugün üst üste 5. şampiyonluğumuza koşuyor olacağımızdan emin olduğum teknik direktör.

    ama usta bu adam hep başkanlarla takıştı. başkan yahu. kulüplerin 1 numarası. sen onların önüne ne yapsan geçemezsin. geçmemelisin zaten. fiorentina'ya gitii başkanla takıştı, milan'a gitti başkanla takıştı, en son bizde ünal aysal'la takıştı.

    zorun neydi amına koduğumun yerinde lan. kral gibiydin burada. 20 milyon taraftar sana "baba" gözüyle bakıyordu. avrupayı sallamaya başlamıştık. real'den 6 yediğimiz maçın ilk yarım saati türk futbol tarihinin zirve oyunuydu. belki yine çıkardık gruptan. chelsea'ye öyle daha baştan teslim olmadan son saniyeye kadar acı çektiridik. geçen sezon ki grubu bile zorlardık senle. bu sene ki grubu muhtemelen lider tamamlardık.

    ama sen ne yaptın. "ben eleman değilim" dedin. buna gerek yoktu aga. sen bizim gözümüzde eleman değildin ki zaten. göz bebeğimizdin bizim. ne vardı alttan alsaydın. ne vardı "ben kalmak istiyorum ey galatasarylılar, ama bunlar benim altımı oyuyor" deyip topu bize atsaydın. ulan o zaman senin kılına dokunanı çıkarır mıydık arenadan. aysal bile olsa bu.

    sanki koskoca ülkede milli takımın başına geçecek senden başka adam yoktu anasını satayım. fener haşortmanlıyı verseydi, trabzon şenol güneş'i bıraksaydı, bursa ertuğrul sağlam'a yol açsaydı da sen gitmeseydin lan.
  • 10669
    babam gibi sevdim lan seni, babam. senin kızına salladılar benim canım acıdı lan, sana yabancı madde attılar ben kanadım lan. gittin ya mutlu musun şimdi? takımın eline düştüğü çakallardan memnun musun söylesene hocam? hocam allah belanı versin ben seni çok sevdim lan. hocam allah belanı versin ben seni çok özledim lan. hocam allah belamı versin ağlıyorum ben hocam! hocam saha da yürüyorlar hocam! hocam mücadele yok hırs yok azim yok yok hocam yok! ruhumuzu çaldılar hocam boş bedenlerle top oynuyoruz hocam!
  • 10674
    öncelikle şunu söyleyeyim, terim'in galatasaray'a dönmesini kesinlikle istemiyorum. ama her başarısız dönemimizde olduğu gibi bu yaz da muhakkak "terim galatasaray'a dönüyor" haberleri çıkacak, taraftarımızdan birçoğu "bu takımı ancak fatih hoca adam eder, geçmiş geçmişte kaldı gelsin toparlasın abi" diyecektir. dursun özbek yönetimi de çok büyük ihtimalle euro 2016 sonrası fatih terim'in kapısını çalacaktır. bu sebeple terim'in 2011'deki başarısıyla ilgili gerçekçi bir analiz yapma ihtiyacı hissettim, terim gelse eğrisi doğrusu ne olur diye.

    hiçbir zaman kendisinin başarılarını küçümsemek istemem ama 2011'deki dirilişimizde gayet yüksek paralar harcamıştık:

    selçuk inan-2 milyon euro yıllık ücret
    elmander-1.8 milyon euro yıllık ücret
    riera-3 milyon euro bonservis/2.7 milyon euro yıllık ücret
    engin baytar-1.1 milyon euro bonservis/400 bin euro yıllık ücret
    ujfalusi-2 milyon euro bonservis/2.2 milyon euro yıllık ücret
    muslera-6.75 milyon euro bonservis/2 milyon euro yıllık ücret
    eboue-3.5 milyon euro bonservis/2.5 milyon euro yıllık ücret
    melo-1.5 milyon euro kiralama ücreti/3.3 milyon euro yıllık ücret
    sercan yıldırım-3 milyon euro bonservis/700 bin euro yıllık ücret
    yiğit gökoğlan-2.5 milyon euro bonservis/600 bin tl yıllık ücret

    toplam 23.6 milyon euro bonservis, yaklaşık 18 milyon euro maaş yükü. arda'nın satışından gelen parayı ve bizden aldığı maaşı düşersek: 10.6 milyon euro bonservis, 16 milyon euro maaş yükü. toplam 26 milyon euro'luk bir kaynak demek.

    kısacası terim o yaz takımı toparladı toparlamasına ama 26 milyon euro da para harcadı (maaş+bonservis). bu yaz böyle bir kaynağımızın olması bence zor gözüküyor. hem podolski'yi hem selçuk'u hem umut bulut'u çin'e satmamız lazım. veya düşünmek bile istemediğim ihtimal gerçekleşirse, sneijder veya muslera'yı satmamız lazım.

    kaldı ki futbolcu piyasası da 2011'e göre oldukça yükseldi. o zamanın 23 milyon euro bonservisi, şimdi nereden baksan 30-35 milyon euro'ya tekabül eder bence. bugün eboue'nin 2011'deki hali gibi bir sağ beki premier lig'den 3.5 milyon euro'ya alamazsın. hadi elmander gibi bir adamı bonservissiz aldın diyelim, adam sana gelir der ki "çin kulüpleri bana yıllık 3-4 milyon euro maaş önerdi, sen kaç veriyorsun". dolayısıyla şu an 2011'deki takımı kurmak istesen en az 5-10 milyon euro daha masraf etmen gerekir.

    kısacası eğer varsa 30-35 milyon euro'luk kaynağın, terim senin takımını sıfırdan kurabilir. avrupa'da olmayacağımız için varıyla yoğuyla lige odaklanır, konsantrasyonu üst düzeyde tutar, her lig maçında takımı bıçak gibi biler. iyi oynayan genç oyuncuyu oynatmaktan korkmaz, bu sezona onunla başlasaydık sinan da koray günter de sene başından bu yana as oyuncu olurdu (emre çolak'ı kazanmak için en büyük gayreti gösteren hoca açık ara farkla terim'di). kötü oynayan adama süre verip bir miktar sabreder, ama sabrı tükendiyse sorgusuz sualsiz kapıyı gösterir (baros'a ve mehmet batdal'a yaptığı gibi). kısacası terim kadro adaletine önem verir, birçok insanın zannettiği gibi yerli-yabancı ayırımı da yapmaz. hakemler onun başında olduğu takımın aleyhine karar verirken iki defa düşünür.

    gelelim dezavantajlarına. her şeyden evvel, elindeki 30-35 milyon euro'yu sorgusuz sualsiz terim'e teslim edersen o paranın üçte biri çöpe gider. çünkü terim iyi bir hoca olsa da transfer konusunda çokça hata yapar. yönetimde terim'e "o adamı değil şu adamı alacağız" deyip sözünü dinletebilen birisinin olması şart oğlu şarttır, yoksa yanlış bir transfere 8-10 milyon euro'yu gömer uğraşır dururuz. ikinci dezavantajı da taktiksel olarak istikrarlı bir planı olmamasıdır. 2013-14 sezonunun başını hatırlayın. kanser olduğumuz bursa, eskişehir deplasmanlarını hatırlayın. almanya'dan bir futbol adamı getirip o maçları izletseniz, teknik direktörün aynı takımdaki üçüncü sezonunu geçirdiğine kesinlikle inanmazdı. terim pragmatist bir hocadır, anı yaşar. takıma uzun vadede istikrarlı bir plan uygulatmaz. eğer uygulatsaydı 2013'te gittiğimiz kadıköy deplasmanına, sezon boyunca bir defa bile denemediği elmander-burak-drogba forvet hattıyla çıkmak gibi bir çılgınlık yapmazdı.

    tekrar edeyim, terim'in dönmesini kesinlikle istemem. kaldı ki dönecekse bile takım kurmak için sağlam bir bütçe ister. eğer öyle bir bütçemiz olursa, o bütçeyi lucien favre'ye, rudi garcia'ya versek daha doğru bir iş yapmış oluruz bence. ama gelecek sezon galatasaray'ı kim çalıştırırsa şampiyonluk ihtimalimiz en yüksek olur diye sorarsan, cevap yine terim'dir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın