• 1
    (bkz: francesco totti)

    özellikle kanat forvet(wing-forward) oyuncularına gol pozisyonu yaratmak için çabalayan forvet tipidir. bu tip oyuncu sahada olduğu zaman alışılmışın aksine dizilişte en uçta merkezi forveti görmeyiz, kanat forvet oyuncularını görürüz. forvet biraz daha geri gelir. şu linkte demek istediğim daha iyi anlaşılacak sanırım: http://this11.com/boards/abGckj2aiS.jpg

    bu sırada false nine, defans oyuncusunu peşine takmış olur. o defans oyuncusundan boşalan yere de kanat forvet oyuncuları hücum eder ve bu false nine denen arkadaşımız o bölgeye top atarak pozisyon yaratmaya çalışır. totti sanırım güzel bir örnek. * * *

    bu resim de, bu tip forvetin başarılı bir şekilde işleyişine dair iyi bir örnek olmuş: http://imgim.com/terrafalseninedeep.jpg

    edit: şu linkte de oldukça güzel bir analiz var false nine ile ilgili okumanızı tavsiye ederim: http://www.thefalse9.com/...innersthe-false.html

    burada da false nine'a örnek olarak totti, messi, rooney gibi isimler verilmiş.

    edit: paredros'a uyarısı için teşekkür ederim, birkaç düzeltme yaptım.
  • 2
    zamanında, hakkında bir blog yazısı yazdığım oyuncu stili.

    --- alıntı ---
    29 kasım 2013 cuma
    yeni moda "false 9"
    spaletti'nin başarıyla uygulayıp dünyaya kazandırdığı bu sistem klasik bir santrafor yerine önde hareketli teknik özellikleri iyi hatta çoğu zaman klasik 10 numara özelliklerine sahip bir oyuncuyu tek forvet olarak kullanmak şeklinde açıklanabilir. dilimize de bunu sahte dokuz numara olarak çevirebiliriz diye düşünüyorum. bunu eskiden de zaman zaman yapanlar vardı. mesela lucescu chelsea deplasmanında sergen'i bu şekilde kullanmış sağına ve soluna da ilhan ve pancu'yu yerleştirmiş ve galibiyetiyle "la sergen forvet oynar mı beee" diyenleri bir güzel susturmuştu.
    ardından yine ligimizde forvet yoklugundan da olsa arda'yı bu şekilde kullanan bir rijkaard vardı. özellikle avrupa ligi maçında atletico madrid deplasmanında herkes keita'nın forvet oynayacagını dusunurken arda ile ortaya cıkmıştı. hatta golde bile iki stoper hava topu mucadelesinde arda ile çarpışmaya çalışırken arka direkte keita bomboş ağları bulmuştu. genel olarak sonuç alamadı belki ama takımın farklı problemleri oldugu da yadsınamaz.
    ardından elinde o sezonda dunyanın en iyi santraforları olmasına ragmen (villa-torres) del bosque de fabregas'ı bu şekilde en önde sahte 9 olarak kullanmış ve güzel sonuçlar almıştır.
    şimdi günümüze bakıyorum messi'nin "ben en önde forvet oynamak istiyorum" (kaynak:ibra) söyleminden sonra yeniden furya haline dönen sahte 9 bu sene bayern'de guardiola tarafından götze'nin kullanılmasıyla yeniden alevlenmiş, bizi 10 kişi 4-1 yendikleri karşılaşmada ancelotti (tipik kuralcı bir italyan olmasına ragmen) tarafından da özellikle bu maç için jese ile denenmiştir. kırmızı karttan sonra ise jese oyundan çıkmış sahte 9 pozisyonuna izco yerleşmiştir. herkes ikinci yarı galatasaray'a neler oldu diye dusunurken aslında 10 kişi madrid'in sahte 9'u izco'nun bizim uyumsuz defans ikilimizle kedinin fareyle oynadıgı gibi oynaması sonucu maç real madrid'in mutlak üstünlüğü ile sona ermişti.
    ayrıca dünya kupasında formda bir santrafor konusunda sıkıntı çeken almanya milli takımı teknik direktörü löw'ün de bazı eleme maçlarında denediği gibi götze'yi sahte 9 olarak kullanabileceği de ufak ufak her yerde konuşulmaktadır.
    kısacası sahte 9 sistemi bence önümüzdeki günlerde bol bol karşımıza çıkacaktır.

    --- alıntı ---
    http://klasik10.blogspot.com.tr/...ni-moda-false-9.html
  • 3
    sahte 9, taktik şablonda en ileri uçtaki hedef forvetin en az bir adım gerisinde konuşlanmış, aslen fırsatçı golcülerin ve trequartista'ların pozisyonu olarak adlandırılır. aslında bakarsak futbolda tam mevkisi oturtulmamış bir mevkidir. ne bir forvet, ne de bir ofansif orta saha olup; bir anlamda sahada toplu ve topsuz oyuna göre oyuncunun formasyondaki rolünü şekillendirir. yani, pozisyonu bol geçen maçlarda gole daha yakın, ancak rakibin daha kapalı olduğu bir maçta ise merkeze doğru bir pozisyon alır.

    en uçta yer alan forvetin yanında-yerinde gibi gözükür teoride. fakat yaptığı iş çok başka türden şeyler olduğu için bu yalnızca taktik şablonda öyledir. yani tahtaya bu oyuncuyu forvete yazabilirsiniz, fakat o yeri gelir merkez orta sahanın yanında al ver yapar, yeri gelir stoperden pası alıp topu kanada yollar, yeri gelir uzun bir topta savunma arkasına sarkmış ve kaleciyle karşı karşıya son vuruşu yapmak üzere pozisyon almış olur. sık sık orta sahaya gelip oyunu açmak ve rakip stoperleri yarı sahaya çekerek takımının boşluklardan faydalanması için yapar bunu. aynı zamanda rakip markajdan kaçıp defansı şaşırtmak için de yapabilir. çünkü stoper, tutması gereken oyuncunun bir forvette, bir orta sahada olduğunu görünce; defansı mu tutayım, yoksa adam mı kovalayayım derdine düşer. burada da iyi bir defans oyuncusunun sezilerinin ve pozisyon bilgisinin önemi ortaya çıkıyor.

    bu pozisyonda oynayan en iyi oyuncular arasında pep guardiola dönemi barcelona'sındaki lionel messi, vicente del bosque'nin çalıştırdığı dönemde ispanya'da en uçtaki cesc fabregas, roma'nın emektar kaptanı francesco totti, atletico madrid'in şapkadan tavşan çıkaran yıldızı antoine griezmann ve alman milli takımı'na 2014 dünya kupası'nı kazandıran golü atan mario götzeyer almaktadır. sir alex ferguson, otobiyografisinde anlattığına göre, arjantinli futbolcu carlos tevez'i de takımda oynadığı dönemde bu şekilde görevlendirmiş.

    http://www.thehardtackle.com/...8/FCB_formation4.jpg

    http://cdn.bleacherreport.net/...ginal.jpg?1381239898

    http://cdn.bleacherreport.net/...ginal.png?1339355332
App Store'dan indirin Google Play'den alın