• 158
    şimdi daha önceden de yazacaktım, fırsat buldum karalayım bir şeyler dedim.

    mesela türkiye a milli futbol takımı'nın kilit oyuncuları kim diye sorsak yoldan geçen insanlara; selçuk, arda, nuri, burak gibi isimler alabileceğimiz ilk cevaplar olur.

    selçuk inan : galatasaray'a geldiği ilk sezonda 13 gol 13 asistlik performans sergiledi. çok açık ve net söylüyorum yerine xavi - iniesta ikilisinden biri gelmeyecekse dünyadaki hiçbir oyuncu selçuk'un yerine parçalıyı terletsin istemem.

    arda turan : son yıllarda yetiştirdiğimiz en yetenekli oyuncu. bizde sakatlanmadan önceki performansını beğenmeyen yoktur heralde. şimdi atletico'da oynuyor ve ilk senesinde uefa kupası'nı alan kadronun en önemli parçalarından biri oldu. türkiye'deki her takımda rahatlıkla oynar.

    nuri şahin : biz yetiştirmedik ama türkiye'ye gelse her takımda rahatlıkla oynar. dahası belki de göstereceği performansı pekçok yabancı mevkidaşından alamazsınız.

    burak yılmaz : trabzonspor'un görüp görebileceği en iyi forvet şu an. yerine kloseleri, santa cruzları getiremeyeceklerine göre, trabzon'un bankosudur burak. kaldı ki bugün trabzonlulara sorsanız dünya çapındaki forvetler haricinde çoğu yerli / yabancı forveti burak'a değişmezler.

    mesela bir de dört büyükler için önemli yerlilere bakalım.

    semih kaya : galatasaray 0 maliyetle kendisinden daha iyi yabancı stoper bulabilir mi ? bulamaz. 4-5m maliyetle kendisi yaşlarında ve kendisi gibi potansiyelli yabancı stoperleri türkiye'ye getirebilir mi ? çok zor. dolayısıyla semih kaya'nın yerini doldurabilecek yabancı isim sayısı çok az. anca chivu gibi 30+ yaşlarda yıllık 3m banko 10,000 € maç başı gibi maliyetlerle oyuncular transfer edebilirsiniz. alacağınız fayda muamma.

    volkan demirel : fenerbahçe kendisinden daha iyi bir kaleciyi getirebilir mi ? getiremez. kişiliği bozuktur falan ama birbirimizi kandırmayalım, volkan'lı milli takım son 3 uluslararası turnuvaya katılabilseydi milli takımdaki çoğu oyuncu gibi kendisinin de avrupa piyasasında değeri artardı ve belki de birinci sınıf takımlar olmasa da ikinci sınıf avrupa takımları kendisine talip olurdu. fenerbahçe daha iyisini kadrosuna katamaz kısacası.

    necip uysal : beşiktaş'ta pek yerli yok fayda bakımından. fakat hem 0 maliyetle altyapıdan çıkması, hem gösterdiği katkı bakımından iflasın eşiğindeki beşiktaş'ın necip'ten daha iyi bir ismi kadrosuna katması imkansız. bu yüzden necip ve necip gibi performans gösteren pek çok yerli oyuncu beşiktaş'ta forma giyebilir.

    burak yılmaz : yukarıda da yazdım. trabzonspor'un kendisinden iyi bir forvet bulması imkansız.

    kısacası demek istediğim, selçuklar, volkanlar, buraklar, ardalar; anca tüpçügillerden çıkabilecek denli kararlar olmasa da türkiye'de rahatlıkla forma giyebilirler. çünkü kulüplerinin kendilerinin yerine maliyeti ve milliyeti ne olursa olsun daha iyi oyuncular bulmaları çok küçük bir ihtimal. bugün tüpkafa bir karar alıp "bütün kadroyu yabancı yapın amk, karışmıyoruz" dese yine selçuk inan, semih kaya gibi isimler galatasaray'da, volkan ile gökhan gönül fenerbahçe'de, burak yılmaz trabzonda vs. ilk 11'e yazılacak ilk isimler olurlar.

    he, bu kısıtlama ne işe yarıyor ? "vay arkadaş, sol kanada adam lazım. kontenjan da doldu, ne yapacağız ?" dediğinizde akla gelen ilk isimler olcan adın olur heralde. dünya piyasasında milyon euro etmeyecek adamlar kontenjandan faydalanarak 3-4 milyon €'dan satılınca, o olcan adınların kulüp başkanları da soluğu parmaklıklar ardında alıyor işte. kapiş ?

    özetle, türk futboluna bir katkısı olmayan, kaymağını anadolu takımlarının yediği uygulama. bu kadar konuşmaya değmez bile, yormayın kendinizi. ben ettim siz etmeyin :(
App Store'dan indirin Google Play'den alın