• 4854
    açıp okumaya başladığımız zaman kitabın sayfaları arasında geziniyormuş hissi vermesi gereken sözlük. okudukça zevk alacaksın, farklı fikirleri göreceksin, yeni bilgiler öğreneceksin, farklı pencerelerden galatasaray'ı seyredeceksin. ama kitap gibi olacak, hatasız, tertemiz. okudukça okuyasın gelecek.

    her ne kadar kitap okuma alışkanlığı olmayan bir millet olsak da, biliyoruz ki hiç bir kitapta imla, noktalama, yazım hatası olmaz. ufak tefek olsa bile bir dahaki basımda hemen düzeltilir.

    düşünsenize; merak ettiğiniz, ilgi duyduğunuz bir konu var ve siz o konu hakkında bir kitap almışsınız. hevesle okumaya başlıyorsunuz ama yazım hatalarından geçilmiyor. noktadan sonra boşluk yok, ekler yanlış kullanılmış, karman çorman bir kitap. içeriği ne kadar iyi olursa olsun, insan bunu zevkle okuyabilir mi veya okumalı mı sizce? evet belki her sayfasında onlarca yazım hatası olmayabilir, bazı sayfalarda tek tük hata varken, bazı sayfalarda hatadan geçilmiyor olabilir. yine de yapılan her hata, bir bütün olarak kitabın değerini azaltır.

    yazı dediğimiz şey, sadece kitapta olunca mı düzenli ve kurallara uygun olmalı?
    insanların zaman ayırıp okuduğu sözlükte "siktir et yaz kafana göre" mantığı mı geçerli olmalı?
    insanların twitter sayesinde edindikleri "her aklına geleni anında yazmak" alışkanlığı devam mı etmeli burada?
    adı üstünde yazılar, yazı diliyle mi, konuşma diliyle mi yazılmalı?

    şimdi, neden bunlara değindiğimi bir örnekle açıklamak istiyorum. fatih terimle ilgili bir konuyu araştırırken, aramalarım sonucu iki sene önce yazılmış bir entry okudum. o kadar beğendim ki yazıyı, içerik olarak tam da kafamdakileri yansıtıyordu ama ne yazık ki şekil olarak hatadan geçilmeyen bir yazıydı ve okurken resmen eziyet çektim. sonra düşündüm, nasıl ki ben iki sene sonra iki tıkla o yazıya ulaşıp okuyabiliyorsam, bundan üç beş sene sonra da okunacak bu entryler, on sene sonra da okunacak. beş dakikasını ayırıp bunu yazan arkadaş neden biraz daha özen gösterip yazmamış ki diye düşündüm.

    unutmayın; siz bu kitapta sadece bir kaç sayfasınız. eğer herkes kendi sayfalarını bir kitaba yakışır şekilde özenle yazarsa o zaman bu sözlük çok daha kıymetli olur ve yıllar geçse de okundukça okunur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın