• 3929
    üçlü orta sahayı oynayamayan bir takımdır. net.

    oynayamamasının sebebi 3'lü oynamayı bilmeyen orta sahalar değil, savunma oyuncularıdır. nedenine gelecek olursak;

    1- 4-3-3 dizilişinde savunma hattı ileri kurulur ki alan daralsın, büyük boşluklar oluşmasın diye. peki bizim savunma oyuncularını yani servet çetin, gökhan zan ve hakan balta savunmayı ileride kurulunca nasıl performans gösteriyorlar? berbat tek kelimeyle berbat. sürekli arkalarına top atılıyor. hakan balta ekstra yavaş olduğundan servet'in kademesine giremiyor. geçen sene bu filmi her maçta gördük.

    2- bekler hücuma destek vermesi gerekir. sağ bekte sorun yok ama sol bek hakan ileri çıktığında hiçbir şey evet hiçbir şey yapmıyor. ne bir verkaç, ne bir çalım, ne bir topla dribling, sıfıra inme gibi çeşitli bek oyuncusu oyunlarından hiçbirisini yapmıyor daha doğrusu yapamıyor. bu yüzde hücumda sol taraf hep aksıyor.

    3- merkez savunma oyuncularımız ağır ve dikkatsiz olduklarından sürekli arkalarına adam sarkıyor ve tehlike yaratıyor.

    4- arkadan gerekli hücumsal desteği bulamayan hücum oyuncularımız yalnız kalıyorlar. orta saha oyuncuları ise çok geniş alanda oynamaya mecbur kaldıklarından nereye gideceklerini şaşırıyorlar ve her iki bölgeye gereken desteği vermekte zorlanıyorlar.

    bu takım 4-3-3 dizilişinde oynayacaksa evvela hızlı ve atik bir sol bek, 2 tane dikkatli ve ortalamanın biraz üstünde hızlı olan 2 stopere ihtiyacı vardır. ne her vurduğunu gol atan forvete ne de her attığı orta asist olan kanat adamına ihtiyacı vardır.

    eldeki oyuncularla bu takım nasıl oynar sorusuna gelecek olursak;

    türk oyuncularının özelliklerini bilmek gerekir. türk oyuncuna ekstra görev verirseniz bocalar. onu kapasitesinin üzerinde oynatmaya kalkarsanız zarar verir. mesela orta saha özellikleri olmayan, pas veremeyen, ara pası atmayı bilmeyen, top kontrolü olmayan sabri'yi orta saha oynatırsanız zararlı olur. istisna birkaç maç yararlı olsada uzun soluklu bir maratonda zararı büyük olur.

    servet ve gökhan zan her ne kadar yetersiz olsalarda süperlig için yeterli sayılırlar. bu sene avrupada olmadığımız için bu iki oyuncu yeterli sayılır. fakat buranın altını çizmek lazım bu iki oyuncu aynı anda oynamamak şartıyla yeterlidir. bu ikili yanyana oynadığı vakit seyreyle cümbüşü. olmaz bu ikili. bunu bir kere unutmak gerekiyor. servet'in yanına hızlı ve ondan daha tecrübeli bir oyuncu koyarsanız ligde sizi güzel şekilde idare eder. yani song-servet ikilisini biz bu sene ujfalusi-servet ikilisi olarak oynatabiliriz. hem böyle oynamaya mecburuz hemde eldeki en iyi ikili kombinasyon bu. gökhan zan'da yedek olarak servet'in yerine oynayabilir.

    sağ bekte sıkıntımız yok. gerek ufa, gerek sabri gerekse yeni gelen eboue süperlig için üst düzey sayılır.
    asıl sıkıntı sol bekte. bir kere hakan'ı hemen silelim. yazmaya gerek yok. sol bekte mecburen çağlar birinci oynayacak. bu adamın hücumu iyi olmasa bile savunma iyi. bir kere hızlı ve sağlam oynuyor. en azından birşeyi iyi yapıyor ve güvenevbiliriz.

    savunma oyuncularımız genel olarak analiz ettikten sonra gelelim saha içi dizilişe.

    ben bir teknik direktör olsam gittiğim her takımda elimden geldiğinde 4-2-3-1 dizilişinde oynatırdım. tabikide eldeki oyuncular önemli ama böyle sahaya dizilmeye önem gösterirdim.

    bu dizilişte sahaya iyi yayılıyor takım ve hücumdaki oyuncu sayısı yeterli oluyor. 1 bek ve ortadan gelecek bir oyuncu ile bu sayı 6'ya çıkıyor ki bu çok iyi bir rakam. geride ise 4 adam kalıyor. hücumda etkili bir oyuncu sayısına sahipken geride ise açık vermeyecek bir oyuncu sayısına sahip olunuyor. bu biraz düz mantık oldu ama genel oyun anlayışı buna benziyor.

    son bölüm yani kadro kurma bölümüne gelelim. benim en sevdiğim bölüm. *

    ---------------- muslera ---------------

    eboue - ujfalusi - servet - çağlar (transfer şart)

    ------------ selçuk - melo --------------

    kazım -------------------------- yekta
    --------------elmander -----------------
    ---------------- baros ------------------

    mevcut oyuncularla en iyi kadro bana göre böyle. gerektiğinde çift forvet gerektiğinde ceza sahası önünde top dağıtan ikinci forvet rolündeki bir elmander olacak.

    eğer abdul kader keita ve engin baytar gelecek olursa;

    ---------------- muslera ---------------

    eboue - ujfalusi - servet - çağlar (transfer şart)

    ------------ selçuk - melo --------------

    keita ------yekta (engin)------ kazım

    ---------------- baros ------------------

    sabri sarıoğlu: sadece sağ bekte oynatılmalıdır. zorda kalınsa bile orta saha oynatılmamalıdır.
    gökhan zan: sadece servet çetin'in yedeği olmalıdır. servet ile asla yanyan oynatılmamalıdır.
    hakan balta: derhal takımdan gönderilmelidir. yedek bile olmamalıdır.
    yekta kurtuluş: kasımpaşa'da oynadığı gibi hücuma dönük oynatılmalıdır. gerektiği zaman orta sahada görev yapabilir. ama ondan icraat bekleniyorsa hücumsal özelliklerini kullandırmak lazım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın