• 468
    galatasaray'ın kadıköy'de son yıllarda ilk defa, kendi oyununu oynayarak değil de, cana ve neill önderliğinde sert oynayarak rakibi oynatmama planıyla çıktığı maç oldu. hagi-tugay ikilisinin başka bir alternatifi de yoktu zaten.

    fenerbahçe'nin oyununu bozduğumuz gibi özellikle ilk yarı elano liderliğinde hücumda agresif olmamız, topuz-emre ikilisinin kendi ceza sahasıyla orta yuvarlak arasında sıkışıp oyun kuramamalarını sağladı. pek bahsedilmemiş ama mustafa sarp'ın bu maçta yaptığı presler oldukça etkili oldu. m.topuz'a neredeyse topun gelmemesini sağladı maç boyu, ayrıca cana ile beraber alex'in ayağına ne zaman top gelse karşısına dikildi. cana defansif anlamda muazzam iş çıkardı. ne toptan ne adamdan kaçtı. gerektiğinde kendini sakınmayarak rakibe sert girerek mesajı verdi ben wallece misali. 90 dakikayı çıkartacak kıvama geldiğinde ortasahaya yazılacak ilk adam.

    hücumda muhtemelen fenerbahçe pino-elano ikilisinin bu kadar etkili olacağını düşünmedi. gerçi biz de düşünmedik. elano ancak bu kadar akıllı oynayabilirdi. caner'i bazen çalımlarla bazen paslarıyla aciz duruma düşürdü ilk yarıda. yeri geldi içeri katetti, sabri'yi kaçırdı, yeri geldi pino'nun koşu yoluna öldürücü paslar attı. sağ kanattan takımı çok iyi yönetti ancak onun da en büyük sorunu cana gibi 90 dakikayı çıkaramıyor. pino ise geçen sene galatasaray maçında forvet oynayan kazım'ın bize sürpriz biçimde yaşattığı problemi hem hızıyla, hem çabukluğu ile fenerbahçe'ye yaşattı. geniş alanda etkili olabileceğini tahmin edebiliyorduk ama dar alanda da çok çabuk bir şekilde yön değiştirebildiğini, bilek hareketlerini seri şekilde yapabildiğini de gördük. pino'nun bu derece etkili olması, özellikle en alakasız toplarda bile hücuma çıkıp, dönen topu tamamlayabilen lugano'nun ileri çıkmasına engel oldu. çünkü ileri çıksa pino'ya yetişebilmesinin imkanı olmadığını biliyordu. eğer uzaydan şut çekmenin kötü bir şey olduğuna ikna olursa, pino baros'un arkasında iyi bir destekleyici forvet olabilir. misimovic ise bizi bu maçta elano ve pino ile birlikte hücumda tutan adamlardan biri oldu. beklenilenin aksine sol kanatta başladı ve bu hamle gökhan gönül gibi ülkenin en iyi hücum bekinin nerdeyse hiç hücuma çıkmamasına sebep oldu. misimovic savunması kötü bir oyuncu olmasına rağmen, paslarıyla çok etkili bir kontratak oyuncusu. gökhan gönül bu riski alamadı.

    ne zamanki elano-cana-misimovic oyundan düştüler, biz de hücumda oyundan düştük. çünkü yedek kulübesinde bu oyuncuların yerini tutacak tek adam yok. hagi de mecburen barış-serkan(sabri'yi ileri atarak)-emre değişikleriyle ortasahayı canlı tutmaya ve fenerbahçe'yi oynatmamaya çalıştı. ben inanıyorum ki yedek kulübesinde oyunu tutabilecek biri(arda ya da baros) olsaydı. bu maçı kazanmamız işten bile değildi. fenerbahçe içi boş bir baskı kurup, şuursuzca oynuyordu çünkü. maçın son dakikalarında barış-ayhan-sarp-sabri dörtüsüyle hücumda riske girmek manasızdı. ve bu oyuncuların oynayabileceği en verimli şekilde oynadık son dakikaları. her şeye rağmen son dakikalarda 2-3 tehlike yarattık. ve fenerbahçe taraftarını maçın hiçbir bölümünde maçın içine sokturmadık

    maçın bizim için fark yaratan oyuncuları cana-elano-neill-pino oldu. fenerbahçe için de yobo. fenerbahçe taraftarı yobo yerine bilica'nın olmadığına dua ettiler bence devre arasında. ki o yobo bile pino'yu besleyen elano-misimovic ikilisin oyundan düşmesiyle ancak rahat nefes alabildi pino karşısında. bizde ise neill, lugano misali bir sertlikle belki de ligin en iyi 2 forvetinden birini sindirdi. lucas muhtemelen son yıllarda fayda-maliyet açısından ligin en iyi transferlerinden, belki de transferi. beklerimiz özellikle sabri hücum açısından kötü gününde olsalar da rakibin en büyük silahlarından olan kanat ataklarını iyi savuşturdular. stoch ve dia'nın yer değiştirmesi de fayda etmedi. yine de insua'nın hakan’dan formasını geri alması pek uzun sürmeyecek gibi.

    son olarak bu maçı alabileceğimiz ukdesi kaldı bende. yine de sakatlıklara, eksikliklere, spekülasyonara rağmen oynanabilecek en iyi oyunlardan birini oynadığımız maç oldu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın