• 875
    bazı kardeşlerimiz kürt vatandaşların genellikle galatasaraylı olması mevzusunu abdullah öcalan'ın galatasaraylıyım açıklaması ile doğru orantılı sanıyorlar ama işin aslı böyle değil.

    şimdi;
    bu galatasaray-fenerbahçe rekabeti daha abdullah öcalan ortada yokken bir sürü şehirde vardı. örneğin trabzon da 1921 de başlamış. şuraya yazmıştım. (bkz: trabzon idman ocağı)

    benim dayım trabzon idman ocağı taraftarı yani galatasaraylı, babam ise trabzon idman gücü taraftarı yani fenerbahçeli idi. birbirlerinden ölesiye nefret ederlerdi bu yüzden.
    bu resimde gördüğünüz takım da trabzon idman ocağı'dır. galatasaray değildir. gözünüz sizi yanıltmasın.

    http://upload.wikimedia.org/...0/Bjk-idmanocagi.jpg

    ayrıca trabzon'un çoğunluğu galatasaraylı, rize ise fenerbahçelidir. rize'nin neden fenerbahçeli olduğunu da yazmıştım bu sözlüğe. (bkz: osman kavrakoğlu)

    gelelim bu işin kürt yanına.
    lefter abi bir sohbet sırasında, askerliğini diyarbakır'da yaptığından bahisle bu rekabetin yoğun bir biçimde diyarbakır'da da yaşandığını ve orada galatasaraylı bir çoğunluk olduğunu söyleyip, kendisi askerlik yaptığı süre içerisinde diyarbakır'da fenerbahçe'yi taklit eden takımda oynayarak çeşitli başarılara imza atmasını sağladığını anlatmıştı. takımın adını da verdi ama ben hafızaya yazamadım. ipucunu verdim, gerisi sözlükteki diyarbakırlı arkadaşların işi.

    ben bu olaya başka bir açıdan kafa yorarken kendimce bir açıklama buldum. eşim alevi kökenli. (onun da benim gibi dini inancı yoktur) evlenince o çevre ile ilişkilerim daha yoğunlaştı. onlar için de benim gibi sünni kökenli birinin hiç bir çekince göstermeden bir alevi kızı ile evlenmesi hoş oldu ve bu nedenle beni çok sevdiler. ayrıca hasta galatasaraylı olmam ise bal kaymak oldu. bir müddet sonra bir şey dikkatimi çekmeye başladı. eşimin çevresinden herkes galatasaraylı. arada tek tük başka takımlı çıksa da hakikaten garip bir durum. akşama kadar bi sürü ibne ile atış dur, akşam eşinin akrabalarına misafirliğe git veya onlar gelsinler ortalık düğün bayram olsun. alla alla.

    yavaş yavaş bu işi soruşturmaya başladım ve sonuç dayımın trabzon için bana yaptığı açıklama ile aynı idi. "galatasaray lisesi"

    evet. 1920'lerden sonra futbolun girdiği tüm kent merkezlerinde, oranın yerlileri kendilerine bir model arayışı içine girmişler. bu model arayışı içerisinde ilim ve irfan yuvası olması nedeni ile kentin ileri gelenleri tarafından "galatasaray lisesi" temel taraftarlık gerekçelerinden birisini oluşturmuş. ileri gelenlerini özellikle vurguluyorum, çünkü kentin ileri gelenleri belirleyici bu işlerde. hepsinin istanbul ile bir biçimde ilişkileri var ve çocuklarını genellikle okusun diye istanbul'a yolluyorlar.

    şimdilerde bu ilim irfan yuvasına duyulan hayranlığın yerini, başta uefa ve süper kupa kazanılmasının yanı sıra başka farklı argümanlar almış olsa bile kürtler hakkında kesin bir yargıda bulunmak haddim değilse de, eski trabzon ve aleviler için bilgilerim ve araştırmalarım neticesinde bu yargımı deklare etmek doğru bir tavır olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın