• 36081
    super kupa macinin hayal ve heves kirikligi devam etse de, siniri biraz gectigi icin dusuncelerimi anca yazabilir hale geldigim takimimiz. oncelikle sunu soyleyeyim, 2 sene sampiyonluk yasadiktan sonra yeni sezonu ne kadar guzel kurgulasaniz ve uygulasaniz bile basarisizlik ihtimali az degil. insan dogasi geregi doygunluk hissi, belki kibir, belki basarinin gelmesiyle iyice on plana cikan egoyla yapilan daha cesur hareketler, yani zirveye cikmaktan daha zor hale geliyor orada kalmak. istatistikler de ortada, biz 2000'deki 4 yil ustuste sampiyonluktan sonra yanlisim yoksa 3.kez 2 yil ustuste lig kazandik, fenerbahce ve besiktas da bu 24 sene icinde bunlari tecrube etti ve alayi 3.sene dagildi. buyuk liglerde buyuk kuluplerde dahi oluyor bu durum, e bizim ulkemizin ve futbolumuzun dinamikleri de basariliyi asagi cekme uzerine zaten, yani her anlamda dezavantajli bir durumdayiz zaten.

    e bunun uzerine biz hem saha disi hem saha ici de hic dogru isler yapmadik, yapamadik. super kupa hezimeti aslinda surpriz olmadi denebilir. saha disi yanlislarina burada girmek istemiyorum, ama saha icinde canimi sikan ve aslinda bariz olan bir problem var. emin olmak icin az once de tek tek baktim gecen seneki maclara ve burada bir pattern var resmen. topa sahip olma sevdasi bizi cok fena uzuyor. su da bir gercek ki sampiyon olmak icin, anadolu takimlarina iceride takilmamak icin, deplasmanda baski yememek icin bu oyun sart. son 2 senedir aslinda en az bizim kadar saha icinde kaliteli olan rakibimiz fenerbahce bu oyunu oynamadigi icin de sorun yasadi, bizse esine az rastlanir istatistiklerle minimum hatayla gectik resmen. lakin senle denk ayarda takimlara gelince, bu oyun ciddi bir tuzak oluyor bize. bunu gormek ve duzeltmek icin de bu kadar mac oynamaya ve kaybetmeye gerek yoktu. gecen senenin kritik maclarinin tamaminda, yani kopenhag, prag, fenerbahce ve bu super kupa macinda topa sahip olma oranimiz cok yuksek. en iyi performans gosterdigimiz bayern ve united maclarina bakiyorsun, deplasmanda bayern cok yuksek, icerde de esit sayilabilir. icerdeki united maci, ki aslinda rakip kaleci hatalari olmasa havlu da atabilecegimiz bir macti, yine biz daha cok topla oynamisiz. ve asil bomba, deplasmandaki united galibiyetinde de united'in topla oynamasi bizden cok fazla. futbol degisti, ben bu halini pek sevemiyorum ama gercek bu. topa sahip olmak artik cogunlukla sorun olmaya basladi, bekleyen takim, illaki rakibin hatasini arayan takim daha fazla sonuca gidiyor. biz de bunu bayern ve united maclarinda lehimize cevirdik, lakin diger tum kritik denk maclarda da tuzaga dusen taraf olduk. tum bu maclarda ikili mucadelelerde zayif kaldik, rakipler bizi her pozisyonda daha fazla isirdi, topa sahip oluyoruz ama uretemiyoruz, tamamen bos bir istatistik oluyor bizim icin. cok ciddi bir uyum gosterip, hizli paslasip, dogru kosular yapabilsek eyvallah, ki bunu uygulayan buyuk avrupa kulupleri bu sekilde topa sahip olup basari aliyor. adamlarin en az teknik oyuncusu dahi oldukca saglam bir top saklama, calim veya pas kabiliyetinde oluyor. bizim gibi takimlar icin bu cok gereksiz bir oyun, dedigim gibi denk maclarda. ya buna uygun bir mac plani olusturulacak, ya da farkli oyuncular ekleneceek, ki biz yine ekleme yoluna gecen seneki devre arasinda oldugu gibi gidemedik.

    oyuncularimizin da bir seyi idrak etmesi gerekiyor. 2 yil ustuste sampiyonluk buyuk bir is, gayet de hakederek guzel bir performansla geldi bu basari ve gecen seneki 3 on elemeyi gecip, sampiyonlar ligi gruplarinda da 2 deve karsi gosterilen performans bizleri tatmin etti. bir sekilde devami gelmedi ve bunun yonetimsel buyuk hatalarla alakali da olmasiyla kendi adima tolere ettim. lakin ulkedeki tek yildiz oyuncu toplulugu bizimkiler degil, yeni bir sey icat etmediler, en basarili takimimiz da olmadilar henuz. fenerbahce ve besiktas'ta da bizdekiler kadar isimli topcular var, her daim de oldu. o yuzden bu havalari birakmak gerekiyor, sadece kaliteye guvenilemez, onlar nasil kosuyor mucadele ediyorsa, dinamizm koyuyorsa ayni sekilde cevap vermek gerekiyor. yoksa malesef bu kesilen cezalarin devami da gelecektir...
App Store'dan indirin Google Play'den alın