resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 37464
    ben senaryo işleriyle uğraşan biriyim ve senaryonun %90'ı finaldir. finaliniz çarpıcıysa, seyirciyi eline alırsa, filminizde sarkan bir sürü nokta olsa bile filminiz iyi hatırlanır. finaliniz kötüyse, oraya kadar çok iyi getirseniz bile son anda izleyiciyi kaçırırsınız, final hariç 8/10'luk bir senaryo yazsanız bile izleyici filminize finalin etkisi kadar puan verir. dünya sinema tarihinde harika yazılmış olmasına rağmen etkisiz finali yüzünden kıymeti bilinmeyen bir sürü film var.

    bunu söylemek kimseden bir şey götürmez: hoca 8/10'luk (türkiye standartlarına göre belki de 9/10'luk) bir kariyerin finalini iyi yapamadı. kendisi hakkındaki tartışmalar da bundan kaynaklanıyor.

    2019 şampiyonluğundan sonra emekliliğini duyursaydı kariyerine yakışacak bir final yapmış olacaktı mesela hoca. efsanesi olduğu kulübe zor zamanında 2 şampiyonluk daha kazandırıp kenara çekilseydi mükemmel hikayesi mükemmel bir şekilde biterdi. ama sonraki sündürmeler ve başarısızlıklar fatih terim efsanesini zedeledi.

    pandemi sezonunda şampiyonluğun kaçması pandemi ve sonraki biçilmeler yüzünden filan değil. şampiyonluğu ne kadar hak ettik allah aşkına? 8 maçlık seri öncesinde denizli, konya, malatya, gençlerbirliği, ankaragücü, göztepe gibi rakiplere tam 14 puan kaybettik. ligin ilk yarısındaki fb, bjk, ts vs başak maçlarında 2 beraberlik 2 mağlubiyet aldık, kaybedilen puan 10. 8 maçlık seriden önce 16 maçta 24 puan kaybetmişiz yani. kazanabileceğimiz puan zaten 48, yarısı gitmiş. bu mu pandemiyle giden şampiyonluk? sezon bittiğinde liderin 13 puan gerisindeydik. sezonun ilk yarısı kaybettiğimiz puanların sadece yarısını alsak bile başak'la kafa kafaya geliyorduk. kadro da son dönemlerin en alternatifli, en güçlü kadrosuydu. hoca batırınca o lüks kadro herkesin gözünde ıskartaya çıktı ama 8 maçlık galibiyet serisi yapabilen, fenerbahçe'yi 20 yıl sonra deplasmanda yenebilen kadro kötü filan değildir. yanlış kullanılıyordur.

    20/21 sezonunda şampiyonluk 1 golle kaçtı, beşiktaş tarafından çalındı, o kadro çok zayıftı diyoruz ve bunlar da doğru ama o sezonda da kasımpaşa, alanya, kayseri, karagümrük, antalya, konya, sivas faciaları var. halil umut meler darbesiyle kaybettiğimiz ankaragücü maçını, stopersiz 3 yediğimiz hatay maçını bilerek yazmadım hadi onlar sayılmaz. ama konya'dan, çaykur rize'den 4 yediğimiz maçlar var. karagümrük'ten 2 maçta toplam 1 puan alabildik. bu maçların herhangi birinde bir gol az yeseydik ya da bir gol fazla atsaydık şampiyonluk her şeye rağmen geliyordu. ki hocanın bir önceki sezona göre çok daha kötü bir kadroyla çok daha iyi bir performans gösterdiği bir sezondur. ama şampiyonluğu kendi ellerinle sunarsan gelir alırlar işte. "8 da kapanır 18 de" mottosu her zaman tutmaz. rakip başakşehir değil de diğerlerinden biri olsa 2019'da da tutmazdı zaten muhtemelen.

    eski fatih terim olsa işi sıkı tutar, şampiyonluklarını her şeye rağmen almak için elinden geleni yapar, sezon sonuna doğru şampiyonluğunu çalmaya çalışanları çıldırtırdı. okan buruk bunu yapıyor mesela. çünkü eski fatih terim'e benziyor. şimdiki fatih terim ise futbol olarak da mantalite olarak da eski fatih terim'e benzemiyor. eleştirilerin sebebi bu.

    21/22 sezonuna ve pana macerasına girmeyeceğim. bence her iki sezon da yol kazasıydı. hocanın kariyeri 2021 mayısında bitti, gerisi uzatma. ilk paragrafta belirttiğim, filmin genel kalitesini düşüren sündürme final.

    açıkçası bu saatten sonra hocanın bir şekilde kariyerine yakışır o büyük finali yapması nasıl olur, aklıma bir seçenek gelmiyor. ama son 5 yılının (2018-2019'u saymıyorum çünkü resultante importante) kötü olduğunu kabul etmek gerekiyor. bunu söylemek ne hocanın efsaneliğinden bir şey götürür ne de taraftarın fatih terim sevgisinden.

    fatih terim türk futbol tarihinin gelmiş geçmiş ve muhtemelen gelecek en büyük, en başarılı figürüdür ve kariyerinin en az son 5 yılı fatih terim performansından çok ama çok uzaktır.

    resim bundan ibaret.
App Store'dan indirin Google Play'den alın