• 196
    --- alıntı ---

    ak parti döneminin en fazla yaradığı grup bence koç grubu. bunun söyleyebilmemin nedeni çok basit. bugün türkiye’nin en büyük şirketi hangisi?
    tüpraş. hem de ne büyüklük. en yakın rakibi star rafineri’nin 2,5 katı. en yakın sanayi şirketi otosan ford’un 3 katı.

    koç grubunun 2023 yılı ilk dokuz aylık gelirleri 880 milyar. bunun yarıya yakını, 382 milyarı tüpraş’tan elde edilen gelir.

    üstelik tüpraş yapısı itibarıyla bir tür iltizam. peki tüpraş’ı koç grubu devlet’ten hangi iktidar zamanında aldı? tabii ki, akp. yani bir tüpraş satışı ile ak parti iktidarı koç grubunu neredeyse yarı yarıya büyüttü.

    akp iktidarı sırasında ford’un, tofaş’ın büyüme hızlarına da bir göz atarsanız iktidarın koç grubu ile bir derdi olmadığını, koç grubunun da iktidardan şikayetçi olacak bir hali olmadığı görürsünüz.

    haa, koç grubunun ülker ile birlikte aldığı ankara istanbul otoyolunun özelleştirme ihalesini iktidar iptal etti ama bu ne koç’un ne de ülker’in aleyhine oldu. 5,5 milyar dolar borçlanacak, tl geliri olan bir işi devralacak ve hızlı kur artışı nedeniyle sürekli zarar edeceklerdi. iptal edilen ihale aslında koç ve ülker’e zarar değil, fayda sağladı.

    bu yüzden koç’un iktidarı değiştirmek istediğini iddia etmek gerçek bir aptallıktır.

    zannedilenin tam aksine akp döneminde koç holding tüm rakipleri ile arasını kolay kolay kapatılamayacak ölçüde açmıştır.

    --- alıntı ---

    fatih altayli
App Store'dan indirin Google Play'den alın