• 9876
    umarım başarı odaklı bir camia olduğumuzu, şampiyonluk dışında sonucun kabul görmediğini tez zamanda tekrar hatırlar.

    iyice al-satçı oldu herkes. elimizde fark yaratan kim varsa değer biçiyoruz. nelsson, barış alper derken sıra okan hocaya geldi. yakında erden timur için de bonservis belirlenirse şaşırmayacağım.

    diyelim ki üst düzey bir oyuncuya evrilen isimlerimizi elden çıkardık. sonrasında transfer isabetimiz ne oranda yüksek? tete, ziyech, ndombele, angelino derken dökülen rakam 10 milyon euro'nun üzerinde. alınan katkı?

    geçmişte gomis'le yollar ayrıldıktan sonra erden derdiyok, diagne, falcao derken harcanan rakam ve alınan katkıyı kıyaslayabiliriz.

    biraz daha geçmişe gidelim. taffarel'den sonra mondragon'la yollarımızın kesişmesi şanstı. sonrasında muslera'ya kadar kimler geldi kimler geçti, ne kadar para döktük?

    daha da geçmişe gittiğimizde hagi'nin yerini doldurması beklenen felipe, lincoln, musimovic gibi isimlere harcanan rakamlar? vatandaşı popescu için de durum farklı değildi. frank de boer, fernando meira gibi isimleri oyun kurucu stoper hevesiyle kadromuza kattık; ancak beklediğimiz dönüşü alamadık.

    şu dönemde beklenmedik şekilde barış alper'in eksik pozisyonlarda gösterdiği performansla ve hücum hattında ekstra işleriyle ilerliyoruz. başarı için kadro istikrarı önemlidir. üzerine katarak gelişen isimler, her geçen yıl daha iyi anlaşan oyuncular, hocanın oturtmak istediği taktiksel düzene uyum gibi kritik faktörlerde bunun etkisi kaçınılmaz.

    oyuncu ayrılmayı çok net şekilde aklına koyarsa, iyi de bir teklif gelirse sonuç kaçınılmaz. ancak oyuncuyu ikna etme imkanı varsa, maaşında iyileştirme ile çözüme kavuşulacaksa bu yol da denenmelidir bence.

    belirli bir planlamamızın olmadığını görüyoruz. kervan yolda düzülür mantığıyla ilerliyoruz. bu yürüyüşte boey, barış alper gibi isimler beklenmedik düzeye erişti diye sürekli bunun olacağı büyüsüne mi kapılıyor insanlar bilmiyorum.

    boey'in beklenen gidişinde dahi pozisyonunu doldurmuş olmak için öylesine bir hamle yaptık. ezici çoğunluğumuzun transferine tepki gösterdiği kaan ayhan'ın da joker olarak farklı rollerde takıma katkısı beklenmiyordu; takımdaki eksiklikleri yamalamak için bu da önemli bir faktör oldu. ancak görünen köy kılavuz istemez. bizim eksik kaldığımız pozisyonları iyileştirip elimizdeki güven veren oyuncularla da yola devam etmemiz gerekiyor.

    evet ülkenin durumu sıkıntılı, evet ligimizin kalitesi düşük. ancak bizim cephemizde de prestijli bir kulüp, büyük bir camia ve taraftar grubu, istanbul'da yaşam, şampiyonluk mücadelesinde bulunmak ve şampiyonlar liginde oynamak gibi kritik etkenler var. premier lig'de oynuyor olmak çok çekici olabilir; ancak her oyuncunun da burnley, luton, sheffield united, nottingham forest gibi takımları bize tercih edeceğini düşünmüyorum. neticede o takımda bir ismi motive edecek faktör nedir? kendini gösterip büyük bir takıma transfer olabilmek. yoksa sezon başında ligde kalma parolasıyla açılış yapan ya da ilk 8'de bitirmeyi başarı sayan bir kulüpte insan kaç yıl, ne kadar odaklanabilir ki? e amaç buysa şampiyonlar ligi'nde üst düzey performans gösterip boey'in yaptığı gibi büyük bir takıma transfer olma ihtimali de var.

    özetle biz yetiştirici bir kulüp olmaya uygun değiliz. finansal darboğaz, oyuncunun ayrılmak için kararlı olması ve sözleşme uzatmaya yanaşmaması, ikna edilememesi gibi sebepleri hariç tutuyorum. ancak son dönemde camia içinde adeta rennes, nice gibi bir takıma dönüşüyoruz havası sakıncalı. biz o ligde ancak psg oluruz. başarı, bizim için sezonluk sürpriz değil, olamaz. biz öyle leverkusen, wolfsburg gibi 10 yılda bir ortaya çıkıp sonra kaybolamayız.

    aksi takdirde en ufak başarısızlıkta homurtular yükselecek, huzursuzluk baş gösterecek. oyuncusundan hocasına, yöneticisinden başkanına kadar herkes idam sehpasına çıkarılacak. ki her gün buna tanık oluyoruz. özellikle sosyal medya etkisi ile baskı bambaşka bir şekilde arttı. "sezonu dördüncü bitirdik, şampiyonlar ligi'ne katılamadık; ama bu yıl barış alper ve nelsson'dan toplan 50 milyon euro kazandık, harika bir sezondu" diyecek bir tane taraftar var mı? yok.

    o yüzden kendi genetiğimize uygun davranmaya tekrar dönmemiz ümidiyle diyeyim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın