• 93
    biraz genelleme yaparak son dönem sınırları keskinleşen bir gözlemimden bahsetmek istedim; en önde gelen 3 sosyal medya platformundaki taraftar profilini bir süredir takip ediyorum. kendi deneyimime göre:

    twitter kasti kötü, saldırgan taraftarın yuvası. buradaki trollükleri de, organize olmaları da, yanıltıcı girdileri de hep hesaplı. sabahtan akşama kadar tek yaptıkları birbirine saldırmak, bir şekilde rakiplerini kızdırmaya çalışmak ki kendi jargonları da oturmuş, neredeyse birbirlerine küfür ediyorlar ama bu hiç önemli değil, birkaç twit sonra normal muhabbet edebiliyor aynı adamlar. aslında eğitilebilir taraftar tayfası bunlar ama gelinen noktada imkansız.

    instagram gerçekten zeka seviyesi düşük taraftar profili burada takılıyor. ciddi manada sıkıntılı tipler. tüm dünyayı bıktıran etkileşim delisi taraftar da bunlar. kesinlikle eğitilemez bu taraftar kitlesi, kendi hallerine bırakmak en sağlıklısı, ben futbolcu olsam direkt buradaki yorumları, mesajları kapatırım önce. aslında bu tespitim genele de yayılabilir, şu iki platform yanlarına tiktoku da alarak yok olsa dünya inanılmaz derecede seviye atlar, ferahlar, rahatlar.

    youtube beni ciddi manada şaşırtan buradaki taraftar kitlesi. gerçekten nezih bir şekilde tartışabiliyorlar, birbirine haklarını teslim ediyorlar, futboldan bazıları o kadar da anlamıyor ama fairplay konusunda diğer iki platformdaki kanser kitleye nazaran baya elit kalıyorlar. örneğin diğer iki platformda bizim kopenhag maçına gelen yorumlara bir de buradakilere bakarak, siz de bu gözlemin bir ufak sağlamasını yapabilirsiniz.

    bu dediklerim tabii ki genelleme. pek çok istisnayla da karşılaştım ama istisnalar kaideyi bozmaz. genel olaraksa malesef taraftar kitlemiz sosyal medyada (tüm takımlar için) tıpkı insanımız gibi kendini beğenmiş, öfkeli, kompleksli, eğitimsiz ama her şeyi bilen kitle...

    edit. imla
App Store'dan indirin Google Play'den alın