• 82
    açık bir sözlük tanımı yerine başıma gelen bir olay üzerinden anlatmak istediğim taraftar çeşidi.

    bundan yıllar önce galatasaray kadın basketbol takımında bir sezonluğuna forma giymiş yerli bir basketbolcu vardı. sosyal medya paylaşımları hoşuma gittiği için bizden ayrıldıktan sonra da ara ara etkileşime devam ederdim.

    alakasız bir yaz günü, bizde oynamasının üzerinden de 2 sene falan geçmişken, onun da beni takip etmeye başladığına dair bir bildirim geldi. bir teşekkür mesajından sonra az biraz muhabbet etme şansı da oldu. günün sonunda samimi bir sohbet oluşunca "bu kadar zaman geçti, o dönem de ara ara etkileşim oluyordu ama neden şimdi ?" diye sormuştum.

    cevap olarak "ismine bir baktım, galatasaray'da oynadığım dönemden tanıdık geliyordu zaten. sonra galatasaray dönemini düşündüm de, sanırım devamlı kadın basket hakkında bişeyler yazıp da bana hiç küfretmemiş tek galatasaraylı sendin" demişti.

    bahsi geçen sporcu galatasaray kadın basketbolunun başarılı sezonlarından birinde, yeterliliği sezon boyu tartışma konusu olan ancak yerli rotasyonda kısıtlı da olsa süre alan bir isimdi. kritik anlarda genelde sahada bile olmayan bir oyuncuydu, tartışılır olması bir kenara, maçı kaybettirip kimseyi kızdıracak bir pozisyonda yer bile almamıştır muhtemelen.

    kadın basketbol, normal şartlar altında iç saha seyirci ortalaması 30-40 kişi ultraslan + en fazla da 30-40 münferitten ibaret olan bir branş. sosyal medyada bazı durumlardaki aşırı etkileşimler hariç sürekli konuşan "kemik kitle" neredeyse iç saha ortalamasının üzerinde bir sayıdır. gerçi 50 bin kişilik stadı olup bir paylaşımı 3-4 milyon etkileşim alabilen erkek futbolla kıyaslanamaz ama yine de sosyal medya taraftarı gerçek taraftarından fazla.

    her ne kadar saha içinde fazla rekabet edemez halde olsak da adı derbi olduğu için fenerbahçe maçlarında, olur da biraz ilerlersek avrupa kupalarının ileri turlarında ve çok enteresan şekilde asıl bütün sezon takip edenlerin çileden çıkması gereken yerde aşırı bir artış oluyor etkileşimlerde.

    yine de kitlenin daha az olmasından sebep sporcu-sosyal medya taraftarı etkileşim kanalları daha açık oluyor. gel gelelim en başarılı ismin bile dönem dönem maruz kaldığı, çoğu bir senelik kontratlarla gelip geçen oyunculara reva görülen muamele de ne yazık ki bu minvalde oluyor.

    bu örneği alıp kadın basketbola kıyasla futbola olan bağlılık farkının yarattığı tepki refleksinin şiddetini, 80-100 kişiden milyonları bulan kalabalıkla çarpın. belki o zaman sosyal medya taraftarının futbolcular üzerindeki etkisi az da olsa anlayabilirsiniz...
App Store'dan indirin Google Play'den alın