• 33072
    son 20 yilda dominant futbolla sampiyon olan takim sayisi cok degil. 04-05 fenerbahce, 11-12 galatasaray, 15-16 besiktas bu donemde one cikan takimlar.

    gecen sezon bu listeye 22-23 galatasaray eklendi. ve bu yukardaki takimlar gibi, cok onemli bir ayrimda. dominant lig sampiyonlugu uzerine rasyonellikten uzaklasip, "sampiyonlar ligi" kadrosu kurup, kalite adina kisa vadeli palyatif cozumler uretip varliksiz bir sekilde tekrar dibe vurmak gecmiste yasanan senaryo.

    galatasaray bu ulkede son 30 yilin dominant takimi olsa da, bunu avrupa capinda basariya donusturme kisminda potansiyelinin gerisinde kaldi. evet uefa kupasi, super kupa, sampiyonlar ligi gruplari ve elemelerinde dikkat ceken performanslar olsa da, surekliligi bir turlu tutturamadi. su anda 25.6 puanla avrupa'da 57. siradayiz, ve onumuzdeki takimlardan bir cogu butcemizin ve kapasitemizin cok altinda takimlar.

    galatasaray bir yol ayriminda. 2022 yazinda yapilan hamleler takimin kalitesini cok yukari cekse de, 2021 yazinda yapilan hamlelerden dogru olanlarla birlestigi icin ortaya cok iyi bir sentez cikardi. finansal olarak, 2021 yazinda biraz da abartili sekilde yapilan buyuk butce temizligi, 2022 yazinda galatasaray icin alan yaratti. bu butce kullanilarak takima yapilan harika takviyeler torreira, icardi, mertens, oliveira cok katki sagladi, ancak nelsson, kerem, boey gibi yukselerek gelenler olmasa, basari imkansizdi.

    bu noktada "ilahi" bir dokunus galatasaray'a dogru yolu da gosteriyor: arabistan'in piyasaya giris sekli, galatasaray'in su an bulundugu durumda aslinda muthis bir sans. 29-30 yas bandinda, son buyuk kontratini kovalayan, futbolu kafasinda bitirmis bir cok oyuncu galatasaray'in radarindan cikmak durumunda kaldi. bu durumda sansi cok da zorlamayip, genc ve potansiyelli isimlere agirlik vermek oncelik olmali.

    galatasaray'in bu yaz da korkusuzca rasyonel kalmasi sart. bu illa genc alinsin demek de degil, sadece a+ sinif transfer yapilsin da degil. dogru problem icin dogru cozumu uretmek gerekli. nacizane bazi kritik noktalar:

    - hucum kalitesi ve fizik kapasitesi yuksek bir as sol bek transfer etmek
    - mumkunse icardi, yoksa gol yukunu cekecek bir as santrfor almak
    - yuzu donuk oynayabilecek, as santrforu ciftleyebilecek ve 4-4-2'yi mumkun kilabilecek bir yedek santrfor transfer etmek
    - merkezden dripling yapabilen, guclu ve tempolu bir orta saha transferini dogru sartlarda tamamlamak
    - yeteri derecede guvenilebilir bir yedek kaleci almak
    - nelsson, boey, zaniolo gibi isimleri degerlerinin altina harac mezat elden cikarmamak, oyuncu degeri belirlenirken aidiyeti de denkleme katmak
    - gidenlerin yerini kaliteden taviz vermeden doldurmak, ancak gereksiz ve fazla transfer yapmamak
    - takimin yas ortalamasinin yukselmesine izin vermemek, ve fiziksel kalitesini yukseltmek
    - maas butcesinin makul noktalarda tutulmasini saglamak
    - sergio, mertens, muslera gibi ust duzey tecrubeli isimleri tamamen devre disi birakmayip, 50+ maclik sezonda dogru sekilde yararlanmayi surdurmek
    - yunus, midtsjo, yusuf, berkan, dubois, emin, cicaldau, morutan, ross gibi kenarda kalmis oyunculari ya kadroda tutmak, ya satmak, ya degerlenmelerini saglayacak sekilde kiralamak
    - taylan, emre kilinc, alpaslan, ogulcan, luyindama, atalay gibi galatasaray'da gelecegi olmayan oyunculardan zarari minimize ederek cikmak

    simdilik okan buruk'un bu konularda gayet basarili oldugunu gormek mumkun. gelecek veya gideceklerle ilgili cikan transfer haberleri, istenen isimler genelde bu tariflere cok uygun. galatasaray'in sabirli davranmasi da cok dogru bir strateji.

    gecmisten farkli olarak ilk defa galatasaray'in gelecegi bana umut veriyor, henuz bir hamle yapilmamis olsa dahi... bu yolun sonu 5. yildiz, hem de gercek olanindan.
App Store'dan indirin Google Play'den alın