resim
Josep Guardiola i Sala
Görev:Teknik Direktör
Takım:Man City
Yaş:53
Uyruk:İspanya
  • 1244
    guardiola'yı diğer teknik direktörlerden ayrı tutan futbolunun sürekli evrim geçiriyor olması. oyun gücü bakımından kendisinin kalibresinde bir klopp'u sayarım, o da city'yi gördükçe set oyununu geliştirdi, buna mecbur kaldı. ama klopp da oyuncu gelişimini sağlamakla birlikte özellikle formasyon konusunda oldukça muhafazakar. mesela yıllardır 4-5-1 oynatıyor takımlarına ve aynı oyuncu grubuyla bunu oynatıyor. özellikle ligde bu yüzden sürekli dalgalanıyor ve sakatlık durumunda takımı direkt düşüyor. ben kevin de bruyne'nin sakatlıktan başını kaldıramadığı bir sezonda bile city'nin şampiyon olduğunu hatırlıyorum. hiçbir oyuncusu temelde vazgeçilmez değil. mesela sahte bekle cancelo ile fark yaratıyor. diğer sezon oyuncu düşünce affetmiyor, hemen gönderiyor. bernardo silva'yı, ilkay'ı, sterling'i, walker'i, geralish'i, de bruyne'yi, stones'i o kadar dönüştürdü ki geldikleri zamanla alakaları yok şimdi. adam 5 stoperle de benzer mantaliteyi oynuyor, haaland'la da oynuyor. yeni total futbol anlayışında oyun gücüne önem verdiği kadar takımı efektifleştirip aynı zamanda keskinleştiriyor. kendisinin öncü olduğu serbest stoper, sahte 6, sahte bek, sırtı dönük kanat oyuncuları, sahte 8, sahte 9 yani o kadar çok taktiksel formasyon ve oyuncu tiplemesi var ki kendisini basit tanımlamak ve oyununu basit olarak çözümlemek çok zor. evet temel bir felsefesi ve çıkış noktası var. ama kısaca özetlemek gerekirse almanya'da fiziksel futbolu, ingiltere'de de dikine ve tempolu futbolu da kendi oyun haznesine kattı. sanki 2009-2013 barcelona futbolunu hiç değiştirmeden oynatıyormuş, bu yüzden de sıkıcıymış falan filan çok eksik yorumlar. hiç katılmıyorum bu yorumlara.

    ben ileride düşük profilli ama kendi kurduğu takımda da aynı etkiyi gösterebileceğini düşünüyorum. ama tabi ki barcelona ve city imkanları başarısında faktör. ama son 5 senede top 6 takımlarında kendisinden daha fazla harcayan takımlar oldu. ve oyunu bırakın, oyuncu kalitesi bile city'nin tırnağı etmez. bu kadro verimi, oyun gücü ve istikrarlı sonuçlar net bir guardiola başarısıdır.

    son yıllarda liverpool ile karşılaştıkça topu bazen bırakmayı öğrendi mesela. bu yüzden city son yıllarda kaleye en hızlı giden takımlardan bir tanesi. real madrid eşleşmelerinde karşı olduğu gerçek 9'un önemini gördü. formasyonlar, rakamlardan çok oyuncu tiplemelerine kafa yoruyor. oyunu asla tek yönlü değil. 2023 city'si sürekli upgrade ettiği total futbolun son zirvesi. her zaman en farklı ve en dominant takımı bir şekilde yaratıyor kendisi. bana göre açık ara dünyanın en formda ve en iyi teknik direktörü.
App Store'dan indirin Google Play'den alın