• 226
    gayet ketum ve soğukkanlı açıklamalar yapan resmi kaynaklara göre dahi yaklaşık 10 milyon insanı doğrudan etkilediği söylenen deprem. bu bölgelerin yüksek göç oranını ve özellikle çalışmak için gurbette bulunan popülasyonun fazlalığını da düşününce belki 15 belki 20 milyon insanın hayatında kalıcı etkiler bıraktığını tahmin etmek çok da uçuk değil gibi görünüyor.

    20 milyon insanın sayısal büyüklüğü bir kenara, bu ülkedeki kayıtlı nüfusun dörtte birine denk düşüyor.

    yine sosyal medya sayesinde gördüklerimiz duyduklarımızın her biri yürek yakan sertlikte ve artık dayanamayacağımız fazlalıkta olsa da cebimizdeki telefona kadar gelebilen şeylerin buzdağının görünen kısmındaki bir çıkıntı kadar olabildiğini unutmamak gerekiyor.

    ilk gün en önemli sorun bilgi edinebilmekti. dün ve bugün enkaz altından insan çıkarabilmekti, birkaç gün sonra ne yazık ki cenazelere ulaşabilmek olacak. öte yandan artık üçüncü güne girerken sağ kalanların hayatlarını idame etmelerinin sağlanması, en temel hayati ihtiyaçlarının giderilmesi de en az enkaz aramaları kadar önem kazanmaktadır. 6-7 bin civarı enkazın eşelenip altındakilerin aranması, yaklaşık 10 milyon insanın elden doyurulması ve mobilizasyonlarla ihtiyaçlarının sağlanmasının yanında operasyonel büyüklük anlamında devede kulak kalmaktadır.

    insan sakin kafayla durup düşünebildikçe daha çok düşüncelere dalıyor. "bundan sonrası" gözünde daha çok büyüyor.

    umarım en azından bu konuda gerek resmi otorite gerek sivil toplum doğru organizasyonla azami desteği sağlayabilir...
App Store'dan indirin Google Play'den alın