• 32145
    bir ekolün doğuşunun başlangıcına şahit oluyor olabiliriz. 96-2000 arasındaki takımı hatırlayın. basan bir orta saha, hareketli forvetler, tempolu bekler ve hagi. o yıllarda bu yapı ile ligi domine ettik. avrupa'da bir çok büyük takımın antitezi olduk. şu anda yine benzer bir sistemle oynuyoruz. ve ligin çok üstündeyiz. eminimki bu yapı, avrupa'da da çok iyi işler yapacak.

    hayalim ise şu. çift ileri uç elemanı. birinci forvet striker özellikli, golcü. ikinci forvet ise daha hareketli kanatlara giden, boşlukları kovalayan. ya da zeki, golcü bir orta saha özellikli futbolcu da olabilir. kanatlar iki yönlü, orta saha özellikleri de var. en azından rakiplerini takip ediyor, pres yapıyor. orta ikili birbirini tamamlayıcı, sert, basan. orta üçlü de olabilir. direkt ve hızlı oynayan bir takım. rakibini yarı sahasından çıkarmayan bir takım. eveleyip gevelemeden sonuca giden bir takım. türkiye liginde böyle bir takımı durdurmak çok zor. avrupa'da ise kompakt bir savunma ile birleştiğinde büyük takımlara çok sorun yaşatan bir felsefe.

    ve bu yapının bütün altyapıda, en küçük yaş gruplarında bile öğretilmesi. bu özelliklere sahip gençlerin seçilmesi. ya da bu yapıya uygun futbolculara dönüştürülmesi. 12 yaşından profesyonelliği kadar bu sistemle futbolcuların yoğurulması, yetenekleri vasat olsa bile sistem ezberi sayesinde 18 yaşında sahaya çıktığında yıllardır takımdaymış gibi performans vermesi.

    gelen bütün teknik direktörlerin bu futbol felsefesine uygun seçilmesi. transferlerin bu yapıya göre yapılması. ve hep bu futbolun oynatılması. zaten bu yapı genlerimizde var, biliyoruz.

    (bkz: red bull salzburg) ve (bkz: rb leipzig)'in bu yapıya sahip olduğunu ve yıllardır bundan ödün vermediğini biliyoruz.

    şimdi genlerimizde olanı tekrar canlandırıyoruz. ve bunun başında, bu oyunu en iyi bilenlerden biri olan okan hocamız var.

    umarım bu sezon, başlı başına bir futbol felsefesinin takımıza uzun yıllar değişmeyecek şekilde aşılandığı bir yıl olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın