• 3021
    süper ligteki bütün kulüp başkanlarının, gerekirse yanlarına kulüpteki futbola dair planlamadan sorumlu en yetkili yöneticiyi de alarak, bir araya gelmesi ve 2023-2024 sezonundan başlayarak önümüzdeki 5 yıla dair bir karar vermesi gereken kural. hiç değilse şu konu özelinde kural ülkesi olalım. enine boyuna düşünülsün taşınılsın ve bir karar alınsın. alınan karardan sonra da önümüzdeki 5 yıl boyunca futbola dair paydaşlar bu kararı asla sorgulamasınlar, değişim teklif etmesinler ve bütün planlarını alınan bu karar doğrultusunda yapsınlar.

    herkesin bu konuyla ilgili bir "bencesi" var. kimi sonuna kadar esnek, kimi radikal, kimi milliyetçi vs. herkesin "bencesinde" doğru olan yönler var. benim fikrime göre ocak 2015'te dönemin futbol direktörü fatih terim'in açıkladığı planlama çok iyiydi ve bütün "benceleri" ve hassasiyetleri büyük ölçüde kapsıyordu. birkaç ufak dokunuşla mükemmel hale getirilebilecek kadar önemli bir vizyon beyanıydı. futbol kulüplerinin kadrolarında maksimum 28 futbolcu bulunması, bu 28 futbolcudan en fazla 14 tanesinin yabancı olabilmesi ve her takımın kadrosunda mutlaka en az 14 tane türk futbolcu bulundurma zorunluluğu bence harika fikirler. çünkü dizayn edilen bu yapıda kulüplerin kadrolarında mutlaka 14 türk futbolcu var ve kulüpler istedikleri gibi türk futbolcu sayısını 14'ün üstüne çıkartabilirler. alt sınır var, üst sınır yok. ancak kulüpler yabancı futbolcu sayısını 14'ten öteye geçiremezler. üst sınır 14. bu planlamada benim görüşüme göre birkaç eksik nokta var sadece. birincisi, bu planlama sahaya 11 yabancı futbolcu çıkabilme özgürlüğünü kulüplere veriyor. buna izin verilmemeli. çünkü her ne kadar fatih hoca kuralı "14 türk kuralı" olarak açıklasa da; ideal 11'in tamamını yabancı futbolculardan oluşturan bir takımda 14 türk futbolcu ana planın dışında kalıyor. aynı anda bu kadar çok yerli futbolcunun ana planın dışında kalması türk futbolunun ve türk futbolcusunun gelişimi açısından zararlı. bu benim fikrim. kulüpler, maksimum 14 yabancı futbolcuyla sözleşme imzalayabilmeli ama sahada türk futbolcu bulundurma zorunluluğu olmalı (2 veya 3). sahadaki yerli&yabancı sayısal dağılımı türk futbolcudan yana olan takımlar (yani sahaya 6 türk futbolcu ile çıkan var ise), sahada aldıkları sonuçlar kaynaklı federasyon primlerinin yanı sıra "kural bonusu" olarak adlandırabilecek teşviklerle de ödüllendirilmeli. fatih hocanın da planlamasında aslında türk futbolcusunu ve özellikle altyapıdan gelen türk futbolcuyu oynatmayı tercih eden kulüplerin ödüllendirilmesi vardı. ama federasyon gerekli ve istikrarlı takibi yapamadı ve hocanın açıkladığı kuralın teşvik kısmı eksik kaldı. uygulanamadı. bu teşviklerin daha da genişleterek uygulandığı ve sahaya türk futbolcu koyma zorunluluğu eklendiği bir revize edilmiş plan ile ortada hiçbir sorun kalmaz. kimsenin de şikeyet edebileceği, eleştirebileceği bir unsur olmaz.

    bu yazdığım planlamayı mantığım, duygularım, doğrularım doğrultusunda kaleme aldım. yeni kural bambaşka da olabilir ve beni mutlu etmeyebilir. hiç önemli değil. yeter ki 5 yıl boyunca sorgusuz sualsiz uygulanabilecek bir karar verilsin. bir düzen oluşturulsun. haziran 2023'te uygulanmaya başlansın ve 2027-2028 sezonu sonuna kadar kimse ağzını açmasın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın