• 30687
    bu takımın son yıllardaki en büyük sorunlarından birisi "yeterli görülmesi". özellikle son 3 sezondur bu hatadan gereken ders çıkarılmadı. geçen sezon eleştirince hakarete maruz kaldığın futbolcuları şimdi aynı kişiler o savunduğu futbolcuları akıllarındaki kadroda yedeklere bile yazmıyor.

    2019-2022 yılları arasındaki kadro planlaması ve "yeterli görülme" olaylarından bazılarını paylaşmak gerekirse;

    -babel/arda/kerem/barış alper/feghouli kanatlar yeterli görüldü. kerem bir iki maç oynamasa belki de şuan ptt 1.lig fikstürüne bakıyorduk.

    -mostafa/diagne/falcao üçlüsüne hatta babel'i de orada oynatırız denilerek başladık. bu üçlü toplamda sadece 26 gol atabildi. geçen sezon ise mostafa/diagne/halil üzerine gomis katıldı ve toplamda 24 gol katkı alabildik.

    -yedlin/linnes/şener/omar ile kalabalık gözüken sağ bek mevkisinden ne defansif ne de hücum anlamında katkı alamadık.

    -6 numarada ise; taylan/etobo/donk, gustavo/taylan/pulgar gibi isimlerden pozisyonun gerekliliklerini tam yapan bir isim ortaya çıkmadı. hatta geçen sezon önünde oynayan orta saha ikilisi o kadar etkisizdi ki pulgar bile daha iyi oyun kuruyor, sorun çözüyordu.

    -8 numaraya gelince, 2020/21 sezonunun şubat ayında gedson'un kiralanmasına neden olacak boş bir plan, geçen sezon ise berkan/cicaldau ikilisi yeterli görüldü. toplamda bu ikiliye 10.5 milyon euro verip, yine toplamda 4 gol 7 asist katkı alabildik.

    başka bir değineceğim nokta ise geçen sezon takımda olup, bu sene olmayanlar ve yerlerine alınan isimler ile alakalı. şöyle ki;

    -giden defans oyuncuları: ozornwafor, semih, alpaslan, yedlin, marcao

    +gelen defans oyuncuları: dubois, abdülkerim, kazımcan

    -giden orta saha oyuncuları: gustavo, feghouli, pulgar, arda, babel

    +gelen orta saha oyuncuları: sergio dışında kiralıktan dönen yunus, emre akbaba. ve muhtemel fredrik transferi.

    -giden forvet oyuncuları: halil, diagne, mostafa

    +gelen forvet oyuncuları: seferovic

    (altyapıdan eklenen oyuncular dahil değildir.)

    bunun sonucunda defans oyuncularımızda alternatif azalırken, stoperde kalite düşüşü, sağ bek mevkisinde kalite artışı, sol bek için rotasyon sağlandı.

    orta saha oyuncularımızda ise alternatif azalırken, gerekli olan transferler hala tamamlanmadığı için net bir şey söyleyemiyoruz. fakat kanat pozisyonundaki alternatifsizlik çok ciddi bir eksik. ayrıca hem defansif hem kreatiflik anlamında da bu mevkide eksiğiz.

    forvet oyuncularımızda ise alternatif yine azaldı.

    son olarak değinmek istediğim konu ise fiziksel anlamda takımın yetersizliği. boy ortalaması kısa ve fizik gücü yüksek olmayan isimlere sahibiz şuanda. yapılacak(?) transferler sonrasında ne kadar değişir bunu kestirmek zor. fakat temaslı mücadelerde ayakta kalacak oyuncu sayımız çok az. victor, seferovic hatta abdülkerim dışında bu güç ve sağlamlığı barındıran oyuncu eksikliğimizin türkiye ligi gibi sert bir ligde problem yaratabiliceğini düşünmekteyim.
    çünkü ilk 11 oyuncusu olarak muhtemel kadrolara yazılan emre akbaba ve yunus/kerem gibi isimleri değil türkiye liginde bu sözlükte bile omuz omuza mücadelede yıkamayacak arkadaşımız pek yoktur.

    aşırı transferin değil, yeterli ve nitelikli transferin yapılmasını destekliyorum. mevcut oyuncuları yeterli görmeyi değil, alternatifli ve sağlam bir kadro planlamasının yapılmasını destekliyorum.

    asla ama asla geçen sezonki gibi boş ümitler, şişirilmiş oyuncu performansı beklentileri ile başlamamalı, ayaklarımızı yere sağlam basmalı ve kadronun kalitesi, genişliği açısından dikkatli olmalıyız. yoksa taylan defanstan topu soğukkanlılıkla çıkarıyor, topu alan cicaldau birkaç kurnaz hareketle rakiplerini geçip kanatta akan morutan'a havadan muhteşem bir pas indiriyor, morutan ise 3 rakibin gururuyla oynayacak çalımlar atarak ceza sahasında bekleyen mostafa'ya orta açıyor, mostafa ise adeleli vücuduyla rakiplerin üzerine çıkıp kafayla top ve kalecinin kafasını ağlara zımbalıyordu...

    geçen sezonun bir benzerini galatasaray gibi bir camia bir daha kaldıramaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın