• 30682
    galatasaray 157 transfer yapmazsa 13. sırayı geçemez diyen hayasızlara inanmayınız.

    geçen sene eylül ayından beri bu takımın geçiş savunması kuvvetli dribblingli box to box oynayacak bir 8 numara eksikliği çektiğini söylüyorduk. geçen sene ocak ayından beri de bu takıma bağlantıları sağlayacak bir pivot santrfor lazım diye yırtınıyoruz. bu iki eksik bölge haricinde giden oyuncunun yeri doldurulması durumunda yeni sezonun en iddialı takımı olacağını söyledik, söylemeye de devam ediyoruz.

    mevcut durumda pivot santrfor olmasa da bağlantıları sağlayabilen seferovic transferi yapıldı. kendisi için o kadar zıt görüş varken sahaya çıktığında doğru tespit olduğu ortaya çıktı diye düşünüyorum. inşallah sakatlık yaşamaz.

    gelelim midtsjö'ye. üstte anlattığım orta saha profiline %95 uyan bir isim. mesela gueye ve ndombele %100 uysalar da maliyetlerini karşılayamayacağımızı basit bir akıl yürütmesi ile anlayabilirsiniz. öyle ki bu isimlerin 1 yıllık maliyeti bizim şampiyon olmamız durumunda kazanacağımız paranın yarısından fazlaya denk geliyor. avrupa gelirini katmıyorum çünkü avrupa'ya katılım kesin olmamakla birlikte bu oyuncuların seneye takımda olma ihtimali de düşük. ayrıca midtsjö için 6 numaraymış gibi bir algı var. midtsjö, sneijder'in 10 numara olduğu kadar net bir şekilde 8 numaradır. daha nasıl anlatılır bilmiyorum. oyuncunun rotasyon oyuncusu olacağı ise net bir şekilde yalan. okan hoca'nın ilk basın toplantısını hatırlarsanız, orta alan oyuncularından üretkenlik kadar pres beklediğini söylüyordu. midtsjö bu takımın as 8 numarası olmaya geliyor. peki oliveira ne olacak, değineceğim.

    midtsjö hakkında eksi alan kısım ise yaşıdır. fiziği ile oynayan bir oyuncunun yaşı ilerledikçe sert bir düşüş yaşayacağı aşikardır. midtsjö 29 ile tam sınırında bunun. kontratı bittiğinde 32'sine girecek. biz oyuncunun posasını çıkaran kulüp olacağız. yani sonraki satış ihtimali olmayan bir oyuncu. oyuncu satışı bizim için şampiyonluk kadar önemli bir mesela haline geldi. şöyle açıklayayım en büyük gelir kaynağın olan yayın geliri ve lig şampiyonluğu bonusları toplam 12 milyon € civarında ediyor. ligin avrupa 20. olduğu için de avrupa kupalarına katılma ihtimalin oldukça zorlaşıyor çünkü düştükçe daha iyi rakipler ile karşılaşıyorsun. eskiden avrupa ile sağladığın ek geliri artık oyuncu satışı ile sağlamak zorundasın.

    6 numara bölgesini ele alalım. bu bölgeye bir transfer yapılmadı gibi görünüyor. grillitsch ve carvalho gibi isimlerden anladığım bu bölgeye oyun kurucu ve alan marke etmeyi bilen bir oyuncu isteniyor. bu bölgeye alınacak oyuncunun öncelikli özelliğinin pres kırmak olduğu gün gibi aşikar. yani taraftarımızın arzu ettiği kemik kıran, tempolu, uzun boylu ve hamleli bir oyuncu istenmiyor. sertlikten ziyade aklı ile boşluk kapatan bir isim isteniyor.

    bu 6 numaranın uzun ve hava toplarına hakim olması da önde yapılacak presin değerini arttırır zira o presi kırmak için rakip uzun oynadığında iki stoper ve 6 numara ile topun düşeceği bölgelerin çoğunu kapamış olursun. çünkü uzun oynamak rakip presini kıracağı kadar kendi takımının hücum dizilimini alamaması anlamına gelir. bu durumda rakibi geçiş sırasında gafil avlayabilirsin.

    6 numara hakkında diyebileceğim bir başka detay ise diğer bölgelere göre tecrübeli bir oyuncu bulundurmanın yararlı olacağıdır. bana göre bir takımın sadece kaleci, bir stoper ve 6 numara oyuncuları tecrübeli olmalıdır. midtsjö transferine kadar istemediğim william carvalho artık benim açımdan liste başı olması gereken bir isim haline geldi. tabi grillitsch çok daha iyi olur ama anlaşabileceğimizi sanmıyorum. grillitsch'i ancak arap kulüpleri transfer edebilir.

    oliveira ise bana göre net bir panik transferidir. fenerbahçe'nin joao pedro ile ilgilendiği haberi çıktıktan bir kaç gün sonra oliveira transfer oldu ki o sıralar pedro'yu da biz aldık sanıyorduk. bir kaç gün sonra menajer çok para istiyor haberleri çıktı ve transferi yattı. o sırada geldi oliveira. kulübünün maliyetinden çıkmak istediği 30 yaşında bir oyuncuydu ve galatasaray oyuncunun şartlarını kabul ederek getirdi. oliveira porto'dan 1,3 milyon € net kazanıyordu, biz 2,75'e getirdik. erden timur'un dünkü açıklamalarında seferovic ve dubois'den bahsederken oliveira transferinden bahsetmemesi sebebi ile de onun bir erden timur transferi olduğuna inanmıyorum.

    oliveira'nın fiziksel, mental ve teknik özelliklerine bakınca aslında aradığımız 6 numara profiline uyduğunu fark edersiniz. oyuncu zaten bize gelmeden önce roma'dayken mourinho tarafından buna benzer bir rolde kullanıldı. benim fikrime göre 30 yaşındaki oliveira'yı bizde geçireceği 4 sene boyunca 8 numara oynatma gibi bir maceraya atılırsak hüsran yaşarız. kendisinden bir "feghouli" gibi bahsetmek istemiyorsak oyuncunun 6 numaraya devşirilmesi gerekmekte. bana göre en iyi senaryo, mourinho'nun kendisini roma'ya geri getirmesi olur. hem maaş yükünden kurtuluruz hem de kadro karmaşasından.

    evander konusuna gelirsek, ben ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum ancak transfer edilmesini gerekli buluyorum. sebebi ise üstte belirttiğim sonraki satış ihtimali olan oyuncu klasmanına girdiği için. bu yüzden de ki kendisini oliveira'nın da üstünde görüyorum. yani takımın dinamosu midtsjö ve beyni olan 6 numarasının yanında kalan boşluğa oliveira ve evander arasında seçim yapılacaksa seçimim evander olur. aslında bu bölgeye aday bir başka oyuncu da cicaldau ancak okan hoca kendisini daha geride* oynatmayı planlıyor ya da satılmasını istiyor anladığım kadarıyla. evander'in transfer edilebileceğine dair ise ciddi kuşkularım var zira kulübü tam bir tok satıcıdır. biz istedikleri miktarda parayı ellerine istedikleri ödeme planı ile saymazsak oyuncuyu vermeyeceklerdir. bizim de elimiz kolumuz bağlı zira bunun karar merci bankalar birliğidir. o yüzden evander yatarsa şaşırmam.

    bunların haricinde seferovic ve ali akman dışında bir forvet oyuncusu daha kadroya katmamız gerekmekte ki erden bey de bunu açıkladı. arnautovic gibi isim istemekle birlikte üstte saydığım nedenler yüzünden sonraki satışı yapılabilir biri olmalıdır. botheim kaçtı elimizden. bir scout transferi çok iyi olur. benim önerilerim makhtar gueye ve ya jörgen strand larsen olurdu.

    marcao gitmeden abdülkerim'i transfer etmek bana göre bir teknik ekip başarısıdır. çok doğru hamle idi. nelsson satışında ise ozan kabak'ı almamız gerektiğini savunuyordum ancak bu ihtimal ozan'ın hoffenheim transferi ortadan kalktı. ben mevcut durumda nelsson için pazarlık yapılmasına dahi karşıyım. çok isteyen varsa serbest kalma maddesini öder çünkü lig başlıyor. stoper için tekrar planlama yapma gibi bir zahmete katlanamayız.

    bağlamam gerekirse, midtsjö ve ali akman transferleri bitti diye düşünürsek iki boşluğumuz** var ve ikisi de takım içerisinde ikame edebileceğimiz bölgeler. galatasaray, trabzonspor ve başakşehir hariç, kadrosu en hazır kulüp görünümünde. o yüzden menajer gazlaması haberlere dikkat edelim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın