• 30247
    seneye yabancı kuralı değişmezse işi çok zor olan takımdır. zira alt yapı oyuncusu şartını sağlayan bir tek emin bayram var ve bu nelsson-marcao tandeminin bozulması demek. ilk 11'deki yerli oyuncu sayısı da 7 olacağından en az 3 tane ilk 11 düzeyinde yerliye daha ihtiyacımız olacak..

    elimizdeki en değerli yerli oyuncu kerem olarak görünüyor. ki biz adamı satıp bütçe oluşturmayı düşünüyoruz. fakat görünüşe göre bu plan şimdilik mantıklı değil. kerem'in kaldığını düşünelim, geriye 2 yerli daha bulmamız gerekiyor, yunus döndüğünde sağ kanadı da ona bırakırsak hala 1 tane net olarak 11'de oynayacak birine daha ihtiyaç var. işte mevcut takımda böyle 2. bir oyuncu yok. ne emre kılınç, ne berkan kutlu ne de döndüğünde emre akbaba ideal planda düşünülebilecek adamlar değil.

    milli takım düzeyinde birinin ilk 11'e monte edilmesi şart. yukarıda saydığım 3 oyuncunun yanına yine rotasyonda kullanılabilecek 2-3 oyuncu daha koymamız şart. ilk 11 için en makul aday mert müldür diye düşünüyorum. bir şekilde kadroya dahil edilip sağ bek ona teslim edilmeli. sol bek alternatifi olarak da eren elmalı'nın transferini önemli buluyorum. zira aynı mevkideki 2 alternatifin 2'si de yerli ya da yabancı değilse ceza ve sakatlık durumlarında değişiklikler şart olacak. misal mert'i aldık, 11'e koyduk ceza sakatlık bir şey olduğu zaman adamın alternatifi boey. o zaman da diğer yabancılardan birinin yerine yerli koyman gerekecek. sol bekin yabancıysa mesela, onu kulübeye alıp eren'i oynatmak şart olacak. ya da atıyorum muslera'nın yerine batuhan gibi.

    kadro kurulurken bu ayrıntılar çok çok önemli. terim bu detayları hiç sallamadığı için 4 yılın her birinde ayrı ayrı rezalet kadrolar kurdurdu hep. artık bu noktalara dikkat edilerek oluşturulması gerekiyor kadronun. 2 tane yerli oyuncu sakatlandığında kadro kalitesi 2-3 gömlek aşağı düşüyor sebebi de rotasyonda değerlendiririz denilen yerlilerin büyük çoğunluğunun çöp çıkması. alpaslan, aytaç, ömer, arda, barış gibi. artık bunlara tahammül yok.

    9-10 tanesi yabancı olmak üzere 17-18 kişiyle kalite olarak birbirine çok yakın bir oyuncu grubu oluşturulmalı. birden fazla mevkide birinine yakın katkı verecek oyuncuların varlığı şart.

    yabancı sınırı değişmese ve alt yapı oyuncusu oynatma mecburiyeti -dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok- kalkarsa bu da bizim için olumlu. zira takımın tartışmasız olarak en sağlam bölgesi nelsson-marcao tandemi. o bozulmamış olur. ben her şeye rağmen mevcut yabancı kuralı değişmezse nelsson, marcao ve kerem'in satılmadığı bir planlamanın olabileceğini düşünüyorum. umarım kural en azından şimdiki haliyle kalır. doğru düzgün planlama yapacak bir futbol aklı gelir. yoksa galatasaray'ın önündeki en az 5 senesi zifiri karanlık.
App Store'dan indirin Google Play'den alın