resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 34804
    kendisine bel altı vurulmasına bu sözlükte hiçbir zaman izin verilmemiş teknik adam. moderatörler saygısızlık ve hakaret içeren bütün girileri itinayla siliyorlar. mesela hocanın komisyonculuk yaptığına yönelik bir veya iki giriyi bizzat ihbar ettiğimi hatırlıyorum. hemen de silindiler.

    ancak burada sıkıntı, saygısızlığın ve bel altı vurmanın sınırlarını doğru çizememekten kaynaklı. mesela "idmanda ayak tenisi oynatıyor." tarzı bir giri direkt saygısızlık, hakaret, iftira kapsamına sokuluyor. oysa yine üst paragrafta bahsettiğim "komisyonculuk" vb. ithamlar ile bu tip ithamlar arasında fark var. bunlar en fazla boş konuşmak olarak nitelenebilir. "fatih terim futboldan anlamıyor." demek saygısızlık değildir. eksik düşünmedir, tarafgirliktir, farklı yorumdur, vs. bilemem. ama bunlar ne hakarettir ne saygısızlıktır.

    maalesef bizim kültürümüzde ağır eleştiri muhataplarına göre sınıflandırılıyor. "kutsalıma saygı duy" eşiği yüzünden herkes ikiyüzlü oldu. ağır ve sert eleştiriden bu kadar korkan bir toplumun ilerlemesi de mümkün değil zira herkes kendine kutsal belliyor sonra. mesela atatürk'ü koruma kanununu kaldıramıyorsunuz, onun yerine toplumun belli bir kesiminin inandığı değerleri koruma kanunu çıkarıyorsunuz. politik doğruculuk galip geliyor yani.

    öte yandan bir kişiye yapılacak eleştiriler eğer saygı sınırını aşıyorsa, bu muhatabın farklı oluşuna göre değerlendirilemez. buna düpedüz çelişki denir. neden bahsettiğimi herkes anlamıştır. galatasaray teknik direktörü domenec torrent'e burada her allah günü "yancı, çaycı" vb. aşağılayıcı ifadeler içeren giriler giriliyor. eğer fatih terim'e "futboldan anlamıyor" demek hakaretse, bu bahsettiğim şeyler hakaretin tillahı. yani fatih terim insan da domenec torrent insan değil mi? fatih terim'e iğne ucu değse ağır ceza da torrent'e kılıçla dalmak serbest mi? bu isimlerin ikisini de aynı sertlikte eleştirebilenleri tenzih ediyorum. hattâ bana kalsa bu tip giriler herkes için girilebilmeli. galatasaray'ın kurumsal kimliğine saldırılmadığı sürece isimlerin bence bir önemi yok. ama değil mi ki sözlüğün kurucuları bu tip kurallar belirlemiş, uymak mecburiyetindeyiz. sözlük babalarının malı mı? hayır, bizzat kendilerinin malı.

    demem o ki fatih terim eleştirilerinde çizilen sınırlar sorunlu. bir insan fatih terim'in futboldan anlamadığını düşünüyor olabilir. idmanlarda sadece ayak tenisi oynattığını düşünebilir. bunlar bir kişinin itibarını zedelemez. bir insanın bir işi beceremediğini düşünmek ve bunu ilan etmek saygısızlık, hakaret, aşağılama değildir. dediğim gibi, fatih terim'in cica ve morutan transferlerinde komisyonculuk yaptığını söyleyip kanıt sunamamak iftiraydı. muhammed'in her gece 10 kadınla birlikte olduğunu iddia edip kanıt sunmamak iftiraydı.

    bunu defalarca yazmışımdır, büyük ihtimalle yine boşluğa gidecek ama yine de yazayım dedim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın